E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Ιστορικό χαμηλό για το κόμμα του Ερντογάν

Δημοσκόπηση κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό του κόμματος από το 2002

Δημοσίευση 6/8/2024 | 18:19

Τουρκία: Ιστορικό χαμηλό για το κόμμα του Ερντογάν

Ιστορικό χαμηλό ποσοστό κατέγραψε σε πρόσφατη δημοσκόπηση το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία.

Με μόλις 26,1% το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας βρίσκεται στα χαμηλότερα δημοσκοπικά επίπεδα από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2002.

Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Metropoll δείχνει ότι το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία προηγείται του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με διαφορά 7,7 ποσοστιαίων μονάδων.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή», οι ερωτηθέντες πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 33,8% υπέρ του CHP και 26,1% υπέρ του ΑΚΡ.

Η δημοσκόπηση της Metropoll του Ιουλίου δείχνει ότι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος σημείωσαν βουτιά 6,3 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την ίδια έρευνα ένα μήνα νωρίτερα, τον Ιούνιο. Σε εκείνη την έρευνα το ΑΚΡ κατέγραψε 32,4% έναντι 32,8% του CHP. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν μετά την αναγωγή του ποσοστού όσων δεν απάντησαν ή δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Στις περυσινές βουλευτικές εκλογές, στις 14 Μαΐου 2023, το ΑΚΡ είχε βγει νικητής με 35,32% έναντι 25,41%του CHP, ενώ στις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου φέτος το CHP έλαβε το 37,77% των ψήφων έναντι 35,49% του ΑΚΡ.

Από το ποσοστό του 35,32% που έλαβε το ΑΚΡ στις περυσινές βουλευτικές εκλογές, σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι, το 53,3%, δηλώνουν ότι θα ξαναψήφιζαν σήμερα το κυβερνών κόμμα, το 30,3% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι και οι υπόλοιποι είπαν ότι θα ψηφίσουν άλλα κόμματα. Κρίνεται πάντως απογοητευτικό για το CHP το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, κατορθώνει να απορροφήσει μόνο το 2,26% των πρώην ψηφοφόρων του ΑΚΡ.

Η δημοσκόπηση της Metropoll διεξήχθη μεταξύ 12 και 16 Ιουλίου 2024, σε δείγμα 1.784 ατόμων και σε 28 νομούς της Τουρκίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα κορίτσι 2 ετών περιπλανιόταν ξυπόλητο στο δάσος στις 3 τα ξημερώματα ‑ Η αλήθεια αποκαλύφθηκε

Κόσμος 15.12.2025
Το παιδί εντόπισε ιδιοκτήτης σπιτιού που είδε τα «στοιχειωμένα πλάνα στην κάμερα που κατέγραφε την άγρια ζωή

Κυψέλη: Μαχαιρώθηκαν μαθήτριες μέσα σε σχολείο

Ελλάδα 15.12.2025
Σοβαρό περιστατικό στο 60ο Γυμνάσιο στην Κυψέλη

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Αμυνας: Δείτε τις αλλαγές σε μισθούς και βαθμολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ελλάδα 15.12.2025
Ρυθμίσεις για τη σταδιοδρομία και την εξέλιξη Αξιωματικών, μονίμων Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών

Σίδνεϊ: Εξετάζονται δεσμοί των δραστών με το ΙSΙS ‑ Τι βρήκαν οι αστυνομικοί μέσα στο όχημά τους

Κόσμος 15.12.2025
Οι ερευνητές εκτιμούν πως οι δύο δράστες που είπαν ψέματα στην οικογένειά τους για το πού βρίσκονται, είχαν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος - Τι λένε γείτονές τους

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Πότε λήγει η προθεσμία και ποιο το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής

Ελλάδα 15.12.2025
Η ΑΑΔΕ μέσα από 11 ερωταπαντήσεις δίνει διευκρινίσεις σε βασικά ερωτήματα των πολιτών

Τιμές τροφίμων στην Ευρώπη: Ποιες χώρες είναι οι πιο ακριβές ‑ Η θέση της Ελλάδας

Οικονομία 15.12.2025
Τα νοικοκυριά σε αυτές τις χώρες συχνά δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 33χρονο γιατρό στα Χανιά ‑ Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του

Ελλάδα 15.12.2025
Μια εβδομάδα έχει πλέον συμπληρωθεί από την ημέρα που τα ίχνη του χάθηκαν

Σαφάρι ελέγχων από την ΑΑΔΕ για «ύποπτες» επιστροφές ΦΠΑ

Οικονομία 15.12.2025
Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο

Σκάφος ελληνικών συμφερόντων με κοκαΐνη εντοπίστηκε στον Ατλαντικό ‑ Συνελήφθη ο «Έλληνας Εσκομπάρ»

Κόσμος 15.12.2025
Μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών. Το σκάφος ρυμουλκείται με τη συμβολή του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ποιοι πάνε ταμείο αυτήν την εβδομάδα

Οικονομία 15.12.2025
Όλες οι πληρωμές για συντάξεις, επιδόματα και δώρα