E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στη δίνη του παγκόσμιου sell off το ελληνικό χρηματιστήριο: Κατακόρυφη πτώση 7%

Στα τάρταρα και η Ευρώπη

Δημοσίευση 5/8/2024 | 16:08

Στη δίνη του παγκόσμιου sell off το ελληνικό χρηματιστήριο: Κατακόρυφη πτώση 7%
Pexels

Στη δίνη του σημερινού (5.8.2024) παγκοσμίου sell-off βρίσκεται και το χρηματιστήριο στη Λεωφόρο Αθηνών, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.340 μονάδων βλέποντας τις πιέσεις να εντείνονται περαιτέρω με την πτώση του Γενικού Δείκτη να ξεπερνάει κατά πολύ τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, ενώ το πρωί το sell-off είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις κραχ στις αγορές της Ασίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον στα χαμηλά ημέρας στις 1.342 μονάδες με πτώση 6,2% και κατακόρυφα αυξημένο τζίρο στα 127 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 30,2 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της πτώσης με βουτιά 8,2% στις 1.151 μονάδες, ο FTSE χάνει 6,3% στις 3.267 μονάδες, όπως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM που βρίσκεται στις 2.075 μονάδες με -6%.

Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες μαζί με τις μετοχές των Metlen, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ είναι στο επίκεντρο των κινήσεων των επενδυτών έχοντας κάνει τον μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας όλες άνω των 5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Εθνική «κρατάει» τις απώλειες στο -6,7%, η Alpha κινείται στο -7,7% οι ενώ οι Πειραιώς και Eurobank υποχωρούν περισσότερο του -8% πλέον.

Η Metlen κινείται στο -6,3%, η ΔΕΗ στο -7,4%, ο ΟΠΑΠ στο -5,5% και και ο ΟΤΕ στο -5,2%. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον FTSE κάτω του -3% περιορίζουν τις απώλειες μόνο δύο μετοχές, της Coca Cola (-2,3%) και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-2,3%).

Αντίθετα, η Aegean υποχωρεί πλέον κατά 8,3%, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του -7% σημειώνουν πλέον επίσης οι ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Cenergy, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τιτάνας.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intralot πραγματοποιεί βουτιά 10,5% με τζίρο 3 εκατ. η Lavipharm κινείται στο -10,8%, η Profile στο -11,3% και η Optima στο -10,7%. Βουτιά άνω του 10% πραγματοποιούν επίσης οι Ικτίνος (50 χιλ. ευρώ) και Q&R (170 χιλ.).

Διεθνείς αγορές

Στις ΗΠΑ η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε την Παρασκευή (2.8.2024) η Wall Street με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται στον τεχνολογικό κλάδο. Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones κινούνται στο -2,1%, του S&P 500 στο -3,1% και του Nasdaq στο -4,75%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ευρώπη αλλά με τις πιέσεις να αυξάνονται και πλέον τους δείκτες να σημειώνουν απώλειες άνω του 3% σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο γερμανικός DAX στο -3,15%, ο γαλλικός CAC 40 στο -2,5%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -2,85%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -3,6% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -3,1%.

Στην Ασία σήμερα το πρωί, όπως προαναφέρθηκε o Nikkei έκλεισε στο -12,4%, με τον Kospi στην Ν. Κορέα στο -8,8% και τον Taiwan Weighted στην Ταϊβάν στο -4,4%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng περιορίζει την πτώση στο -1,5% και οι δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας κάτω του 2%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ υποχωρεί πλέον στο 3,73% με το 2ετές στο 3,68%. Αντίστοιχα στην Ευρώπη ο γαλλικός τίτλος βλέπει τη δική του στο 2,94% και ο γερμανικός στο 2,13% με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί στο 3,27%.

Τέλος, το πετρέλαιο Brent διαπραγματεύεται στα 75,4 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 72 δολ. με απώλειες στην περιοχή του -1,8% και για τα δύο συμβόλαια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κούλουμα παντού: Σαρακοστιανά κεράσματα, μουσική και χορός από τον λόφο Φιλοπάππου μέχρι τον Λαγκαδά – Όλες οι εκδηλώσεις

Ελλάδα 23.02.2026
Τα υπαίθρια «τραπέζια» θα περιμένουν τους δημότες για να χαρούν την ημέρα και τα παιδιά για να πετάξουν ψηλά τον χαρταετό τους

Καθαρά Δευτέρα: Για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής ο κόσμος σήμερα στη Βαρβάκειο, «τσιμπημένες» οι τιμές σε σχέση με πέρυσι

Ελλάδα 23.02.2026
«Η αγορά έχει σχεδόν ξεπουλήσει, λίγα πράγματα έχουν μείνει» δηλώνει ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς της Βαρβακείου - Ποια σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά και ποια θα λειτουργήσουν σήμερα Καθαρά Δευτέρα

Στις φλόγες το Μεξικό μετά τον θάνατο του βαρώνου ναρκωτικών «Ελ Μέντσο» – Επιθέσεις και χάος σε πολλές πολιτείες

Κόσμος 23.02.2026
Η φερόμενη εξουδετέρωση του Νεμέσιο Οσεγέρα Σερβάντες πυροδοτεί κύμα βίας - O ρόλος αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην επιχείρηση

Αίγιο: 47χρονος πυροβόλησε ανήλικους επειδή έκαναν φασαρία

Ελλάδα Χτες
Ο 47χρονος έχει ομολογήσει την πράξη του

Φωτιά στα Σπάτα: Επεκτάθηκε και σε διπλανό κτίριο ‑ Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών

Έβρος: Πλημμύρισαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα ‑ Ακατάλληλο το νερό

Ελλάδα Χτες
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παραμένει σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE»

Αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ παρείχαν ασφάλεια σε πάρτι του Επστάιν με παρόντα τον Αντριου το 2010

Κόσμος Χτες
Σε αίτημα για σχολιασμό των σημερινών δημοσιευμάτων, η Σκότλαντ Γιαρντ απάντησε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω σχόλιο

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ‑ «Πλήγμα για τη Δημοκρατία»

Ελλάδα Χτες
Η ζημιά είναι δυσανάλογη σε σχέση με το δημοσιονομικό όφελος, επισημαίνουν φορείς

Φωτιά στα Σπάτα σε αποθηκευτικό χώρο καταστήματος αθλητικών ειδών

Ελλάδα Χτες
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Πατρινό Καρναβάλι: 50.000 καρναβαλιστές στους δρόμους – Δείτε τη μεγάλη παρέλαση

Ελλάδα Χτες
Η πόλη της Πάτρας έχει κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ζουν από κοντά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Πράκτορες σκότωσαν ένοπλο άνδρα που προσπάθησε να μπει στην έπαυλή του στο Μαρ α Λάγκο

Κόσμος Χτες
Ο άνδρας κρατούσε κυνηγετικό όπλο και μπιτόνι με βενζίνη κατά την «εισβολή του» στο Μαρ α Λάγκο, όπου τον εξουδετέρωσαν οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας

Τουρκία: Διάσωση 80χρονης που είχε εγκλωβιστεί ανάμεσα σε βράχους

Κόσμος Χτες
Η γιαγιά από την Αττάλεια βρέθηκε ζωντανή από τα σωστικά συνεργεία έπειτα από 24 ώρες ερευνών