E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στη δίνη του παγκόσμιου sell off το ελληνικό χρηματιστήριο: Κατακόρυφη πτώση 7%

Στα τάρταρα και η Ευρώπη

Δημοσίευση 5/8/2024 | 16:08

Στη δίνη του παγκόσμιου sell off το ελληνικό χρηματιστήριο: Κατακόρυφη πτώση 7%
Pexels

Στη δίνη του σημερινού (5.8.2024) παγκοσμίου sell-off βρίσκεται και το χρηματιστήριο στη Λεωφόρο Αθηνών, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.340 μονάδων βλέποντας τις πιέσεις να εντείνονται περαιτέρω με την πτώση του Γενικού Δείκτη να ξεπερνάει κατά πολύ τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, ενώ το πρωί το sell-off είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις κραχ στις αγορές της Ασίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον στα χαμηλά ημέρας στις 1.342 μονάδες με πτώση 6,2% και κατακόρυφα αυξημένο τζίρο στα 127 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 30,2 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της πτώσης με βουτιά 8,2% στις 1.151 μονάδες, ο FTSE χάνει 6,3% στις 3.267 μονάδες, όπως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM που βρίσκεται στις 2.075 μονάδες με -6%.

Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες μαζί με τις μετοχές των Metlen, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ είναι στο επίκεντρο των κινήσεων των επενδυτών έχοντας κάνει τον μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας όλες άνω των 5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Εθνική «κρατάει» τις απώλειες στο -6,7%, η Alpha κινείται στο -7,7% οι ενώ οι Πειραιώς και Eurobank υποχωρούν περισσότερο του -8% πλέον.

Η Metlen κινείται στο -6,3%, η ΔΕΗ στο -7,4%, ο ΟΠΑΠ στο -5,5% και και ο ΟΤΕ στο -5,2%. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον FTSE κάτω του -3% περιορίζουν τις απώλειες μόνο δύο μετοχές, της Coca Cola (-2,3%) και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-2,3%).

Αντίθετα, η Aegean υποχωρεί πλέον κατά 8,3%, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του -7% σημειώνουν πλέον επίσης οι ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Cenergy, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τιτάνας.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intralot πραγματοποιεί βουτιά 10,5% με τζίρο 3 εκατ. η Lavipharm κινείται στο -10,8%, η Profile στο -11,3% και η Optima στο -10,7%. Βουτιά άνω του 10% πραγματοποιούν επίσης οι Ικτίνος (50 χιλ. ευρώ) και Q&R (170 χιλ.).

Διεθνείς αγορές

Στις ΗΠΑ η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε την Παρασκευή (2.8.2024) η Wall Street με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται στον τεχνολογικό κλάδο. Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones κινούνται στο -2,1%, του S&P 500 στο -3,1% και του Nasdaq στο -4,75%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ευρώπη αλλά με τις πιέσεις να αυξάνονται και πλέον τους δείκτες να σημειώνουν απώλειες άνω του 3% σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο γερμανικός DAX στο -3,15%, ο γαλλικός CAC 40 στο -2,5%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -2,85%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -3,6% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -3,1%.

Στην Ασία σήμερα το πρωί, όπως προαναφέρθηκε o Nikkei έκλεισε στο -12,4%, με τον Kospi στην Ν. Κορέα στο -8,8% και τον Taiwan Weighted στην Ταϊβάν στο -4,4%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng περιορίζει την πτώση στο -1,5% και οι δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας κάτω του 2%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ υποχωρεί πλέον στο 3,73% με το 2ετές στο 3,68%. Αντίστοιχα στην Ευρώπη ο γαλλικός τίτλος βλέπει τη δική του στο 2,94% και ο γερμανικός στο 2,13% με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί στο 3,27%.

Τέλος, το πετρέλαιο Brent διαπραγματεύεται στα 75,4 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 72 δολ. με απώλειες στην περιοχή του -1,8% και για τα δύο συμβόλαια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φρίκη στην Ιταλία: Έκαψαν ζωντανούς μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν μέσα σε βαν γιατί δεν πλήρωσαν κόμιστρο, σκληρό βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εικόνες που προκαλούν σομ από τη βάρβαρη δολοφονία, που φέρεται να οφείλεται στην άρνηση των τεσσάρων θυμάτων να δώσουν χρήματα για τη μεταφορά τους με το βαν

Βίντεο ‑ ντοκουμέντο από την απόδραση φυλακισμένου στον Κορυδαλλό: Ο 48χρονος τρέχει και οι σωφρονιστικοί τον καταδιώκουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του, ενώ συνελήφθησαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Φωτιά σε υπόγεια αποθήκη στο Κολωνάκι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα

Σοκ στο Λιβαδερό Σερβίων: Αγρια επίθεση αρκούδας που ισοπέδωσε μαντρί και κατασπάραξε 15 πρόβατα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε απόγνωση πατέρας και γιος που αντίκρισαν εικόνες καταστροφής στην κτηνοτροφική μονάδα τους

Συναγερμός στην Ηγουμενίτσα για τους Hells Angels: 5.000 μέλη στην πόλη και αυξημένα μέτρα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές για την παγκόσμια συγκέντρωση περίπου 5.000 μελών των Hells Angels στην Ηγουμενίτσα από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου

Βόμβα Σαμαρά: Έτοιμο νέο κόμμα – Ποιους ψηφοφόρους βάζει στο στόχαστρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει λάβει την απόφαση για νέο κόμμα ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών

«Τα μνημεία δεν είναι για πριβέ γλέντια»: Σκληρή ανακοίνωση των αρχαιολόγων για το Νιόκαστρο Πύλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει ότι το Νιόκαστρο της Πύλου μετατράπηκε σε ιδιωτικό σκηνικό πολυτέλειας για λίγους εκλεκτούς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο αρχείο η δικογραφία για Αθανασίου και Χατζηβασιλείου

Ελλάδα Χτες
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή με αίτημα για άρση βουλευτικής ασυλίας των δύο εν ενεργεία βουλευτών

Πήλιο: Ακατάλληλο το πόσιμο νερό σε τρία χωριά ‑ Τι εντοπίστηκε

Ελλάδα Χτες
Η απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 29 Μαΐου - Η ανακοίνωση του δήμου Νότιου Πηλίου

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε νέους κλάδους ‑ Ποιους εργαζόμενους αφορά

Ελλάδα Χτες
Η νέα επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα καλύψει συνολικά 476.000 εργαζόμενους