E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή ΙΙ» ‑ Μακραίνει η λίστα των επιδοτούμενων συσκευών

Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην προμήθεια με κρατική χρηματοδότηση συσκευών όπως «έξυπνοι» φούρνοι και πλυντήρια

Δημοσίευση 5/8/2024 | 12:08

Έρχεται το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή ΙΙ» ‑ Μακραίνει η λίστα των επιδοτούμενων συσκευών

Τη δυνατότητα για αγορά με επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών που δε συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες του προηγούμενου κύκλου θα δίνει το νέο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή ΙΙ».

Το πρόγραμμα επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του Προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης. Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Τι αλλάζει

Με αυτή την επέκταση, το πρόγραμμα φέρνει μια σημαντική προσθήκη, καθώς περιλαμβάνει πλέον και τη χορήγηση επιδότησης για την αγορά έξυπνων ηλεκτρικών φούρνων και πλυντηρίων, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για τους καταναλωτές να αναβαθμίσουν τις κουζίνες τους με σύγχρονες τεχνολογίες.

Το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ανανεώσουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές με νέα, πιο “έξυπνα” μοντέλα που διαθέτουν την ευελιξία της απομακρυσμένης λειτουργίας.

Αυτό θα επιτρέψει σε χιλιάδες καταναλωτές να εκμεταλλευτούν την ευκολία που προσφέρουν αυτές οι συσκευές, ιδίως με την πιθανή αλλαγή του νυχτερινού τιμολογίου σε μεσημεριανό. Είτε πρόκειται για το πλύσιμο ρούχων είτε για το μαγείρεμα, οι έξυπνες συσκευές επιτρέπουν την εκτέλεση των εργασιών απομακρυσμένα, ακόμα και ενώ ο χρήστης βρίσκεται στην εργασία του.

Το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή 2», περιλαμβάνει βασικά στοιχεία και λεπτομέρειες που συμπληρώνουν την εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτή η πρωτοβουλία:

Κριτήρια

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιώτες και νοικοκυριά που έχουν εγκατεστημένες παλιές και ενεργοβόρες συσκευές, προκειμένου να τις αντικαταστήσουν με νέες που είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικές από άποψη ενέργειας

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας που διατίθεται για τον σκοπό αυτό. Οι αιτήσεις συνήθως ανοίγουν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κάθε έτους.

Επιλέξιμες Συσκευές

Προσφέρονται επιδοτήσεις για μια ποικιλία οικιακών συσκευών, όπως ψυγεία, κλιματιστικά, πλυντήρια ρούχων και φούρνους.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες συσκευών.

Τα οικονομικά οφέλη περιλαμβάνουν εκπτώσεις στην αγορά νέων συσκευών και, κατ’ επέκταση, μείωση στο κόστος κατανάλωσης ενέργειας μακροπρόθεσμα.

Εκτός από την αντικατάσταση παλιών συσκευών, το πρόγραμμα προωθεί και την ανακύκλωση των αποσυρθέντων συσκευών για να αποφευχθεί η συσσώρευση απορριμμάτων και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και/ή Ευρωπαϊκά κονδύλια, εξασφαλίζοντας ότι οι παρεχόμενες επιδοτήσεις είναι βιώσιμες και αποτελεσματικές.

Οι εξελίξεις αναμένεται να «τρέξουν» από τον Σεπτέμβριο, καθώς επιπλέον κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών πέρα από τα κλιματιστικά και τους ψυγειοκαταψύκτες θα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή ΙΙ» και φυσικά θα επιδοτούνται αναλόγως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρχεται η «Ανακαίνιση Κατοικίας» στις 15 Ιουνίου ‑ Χρηματοδότηση έως 36.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαθανάση σε πέντε ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την «Ανακαίνιση κατοικίας» και όπως υπολογίζεται, θα ανακαινιστούν περίπου 25.000 σπίτια

Συνταγματική Αναθεώρηση: Συγκροτήθηκε η Επιτροπή ‑ Γιατί δόθηκε προθεσμία δύο μηνών

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Αρχίζει η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Πληθωρισμός Μαΐου στο 5,2% – Έντονες ανατιμήσεις σε καύσιμα, κρέας και ενοίκια

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο δείκτης πληθωρισμού στην Ελλάδα

Συνελήφθη για διπλή ανθρωποκτονία από πρόθεση ο Ιταλός στο Αίγιο

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Από την πρώτη στιγμή ο 65χρονος είχε υποπέσει σε αντιφάσεις κατά την εξέτασή του

Εκρήξεις στη νήσο Κεσμ: Τι λέει το Ιράν για τα αμερικανικά πλήγματα και πώς αντέδρασε

Κόσμος 10.06.2026
Το ιρανικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την κατάρριψη Apache για να πλήξουν στόχους στο νότιο Ιράν, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν αντίποινα κατά αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.

Αρκάνσας: Μετεωρολόγος συνέχισε να μεταδίδει έκτακτο δελτίο καιρού, ενώ είχε ξεσπάσει πυρκαγιά

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Ο μετεωρολόγος εξήγησε ότι δεν επικρατούσαν ιδανικές συνθήκες για ζωντανή μετάδοση, αλλά έπρεπε να συνεχίσει το δελτίο προς το συμφέρον των τηλεθεατών

Λαγοκέφαλος στον Σαρωνικό: Τι πρέπει να ξέρετε για το επικίνδυνο ψάρι που «εισέβαλε» στα ελληνικά νερά

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Δεκάδες θάνατοι και επιθέσεις σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο από το δηλητηριώδες ψάρι, η παρουσία του οποίου εξαπλώνεται ραγδαία και στις ελληνικές θάλασσες.

Ισχυρό El Niño πλησιάζει: Όλες οι ενδείξεις «φωνάζουν» ότι ο πλανήτης ετοιμάζεται να «βράσει»

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Ο Μάιος κατατάχθηκε ως ο δεύτερος θερμότερος στα χρονικά – Αυξημένη ανησυχία για το επερχόμενο El Niño που απειλεί να εκτινάξει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε λήγει η προθεσμία και πόσο είναι τα πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η προθεσμία καθαρισμού οικοπέδων - Αναλυτικά η διαδικασία και οι κυρώσεις για τους παραβάτες

Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης: Οι αλλαγές που φέρνει για την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Οι διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες και ο ρόλος της Ελλάδας

Αντετοκούνμπο και Μπέκαμ: Ανταλλαγή φανελών στο σπίτι του Αγγλου θρύλου

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Ο «Greek Freak» επισκέφθηκε τον ποδοσφαιρικό θρύλο στο σπίτι του και οι δύο σούπερ σταρ αντάλλαξαν φανέλες με πλατιά χαμόγελα

Νύχτα αγωνίας στη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν σε επικίνδυνη τροχιά κλιμάκωσης

Κόσμος 10.06.2026
Αμερικανικά πλήγματα στα Στενά του Ορμούζ, ιρανικά αντίποινα σε Μπαχρέιν και Ιορδανία, φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στον Κόλπο