E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή ΙΙ» ‑ Μακραίνει η λίστα των επιδοτούμενων συσκευών

Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην προμήθεια με κρατική χρηματοδότηση συσκευών όπως «έξυπνοι» φούρνοι και πλυντήρια

Δημοσίευση 5/8/2024 | 12:08

Έρχεται το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή ΙΙ» ‑ Μακραίνει η λίστα των επιδοτούμενων συσκευών

Τη δυνατότητα για αγορά με επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών που δε συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες του προηγούμενου κύκλου θα δίνει το νέο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή ΙΙ».

Το πρόγραμμα επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του Προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης. Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Τι αλλάζει

Με αυτή την επέκταση, το πρόγραμμα φέρνει μια σημαντική προσθήκη, καθώς περιλαμβάνει πλέον και τη χορήγηση επιδότησης για την αγορά έξυπνων ηλεκτρικών φούρνων και πλυντηρίων, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για τους καταναλωτές να αναβαθμίσουν τις κουζίνες τους με σύγχρονες τεχνολογίες.

Το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ανανεώσουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές με νέα, πιο “έξυπνα” μοντέλα που διαθέτουν την ευελιξία της απομακρυσμένης λειτουργίας.

Αυτό θα επιτρέψει σε χιλιάδες καταναλωτές να εκμεταλλευτούν την ευκολία που προσφέρουν αυτές οι συσκευές, ιδίως με την πιθανή αλλαγή του νυχτερινού τιμολογίου σε μεσημεριανό. Είτε πρόκειται για το πλύσιμο ρούχων είτε για το μαγείρεμα, οι έξυπνες συσκευές επιτρέπουν την εκτέλεση των εργασιών απομακρυσμένα, ακόμα και ενώ ο χρήστης βρίσκεται στην εργασία του.

Το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή 2», περιλαμβάνει βασικά στοιχεία και λεπτομέρειες που συμπληρώνουν την εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτή η πρωτοβουλία:

Κριτήρια

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιώτες και νοικοκυριά που έχουν εγκατεστημένες παλιές και ενεργοβόρες συσκευές, προκειμένου να τις αντικαταστήσουν με νέες που είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικές από άποψη ενέργειας

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας που διατίθεται για τον σκοπό αυτό. Οι αιτήσεις συνήθως ανοίγουν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κάθε έτους.

Επιλέξιμες Συσκευές

Προσφέρονται επιδοτήσεις για μια ποικιλία οικιακών συσκευών, όπως ψυγεία, κλιματιστικά, πλυντήρια ρούχων και φούρνους.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες συσκευών.

Τα οικονομικά οφέλη περιλαμβάνουν εκπτώσεις στην αγορά νέων συσκευών και, κατ’ επέκταση, μείωση στο κόστος κατανάλωσης ενέργειας μακροπρόθεσμα.

Εκτός από την αντικατάσταση παλιών συσκευών, το πρόγραμμα προωθεί και την ανακύκλωση των αποσυρθέντων συσκευών για να αποφευχθεί η συσσώρευση απορριμμάτων και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και/ή Ευρωπαϊκά κονδύλια, εξασφαλίζοντας ότι οι παρεχόμενες επιδοτήσεις είναι βιώσιμες και αποτελεσματικές.

Οι εξελίξεις αναμένεται να «τρέξουν» από τον Σεπτέμβριο, καθώς επιπλέον κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών πέρα από τα κλιματιστικά και τους ψυγειοκαταψύκτες θα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή ΙΙ» και φυσικά θα επιδοτούνται αναλόγως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Κόσμος 13.11.2025
Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη

Ερντογάν: Η πιο ρεαλιστική λύση στο Κυπριακό είναι εκείνη των δύο κρατών

Κόσμος 13.11.2025
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η βασική αιτία για το ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι η άρνηση, από την ελληνοκυπριακή πλευρά, «να αποδεχθεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων»

Τέλος στα φθηνά δέματα από Shein και Temu: Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς το 2026

Οικονομία 13.11.2025
Πλήγμα για τις κινεζικές εταιρείες - Μέχρι σήμερα, η ΕΕ σχεδίαζε να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά από το 2028

Η «λίστα των φίλων»: Ποιοι χρηματοδοτούν την πολυτελή αίθουσα του Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Κόσμος 13.11.2025
Kρυπτο-δισεκατομμυριούχοι, τεχνολογικοί κολοσσοί και ενεργειακές εταιρείες συγκέντρωσαν 300 εκατ. δολάρια για τη νέα αίθουσα χορού του Λευκού Οίκου

Πάνος Ρούτσι: Πήγε σε υπνοθεραπεύτρια και του είπε ότι ο θάνατος του παιδιού του ήταν «στο πεπρωμένο του»

Ελλάδα 13.11.2025
«Και εάν δεν έφευγε από το ατύχημα αυτό, θα έφευγε πάλι από τροχαίο»

Νέα Ζηλανδία: Το φαινόμενο της βιοφωταύγειας «φώτισε» τα νερά του Όκλαντ

Κόσμος 13.11.2025
Τι είναι η βιοφωταύγεια και τι την προκαλεί

Τέλος οι φτηνές παραγγελίες στις χώρες της ΕΕ από Temu και Shein – Νέος φόρος από το 2026

Κόσμος 13.11.2025
Πολλοί τομείς της αγοράς ζητούν την αντιμετώπιση χωρίς καθυστερήσεις του αθέμιτου ανταγωνισμού

Νέα ανάλυση DNA αποκαλύπτει σπάνια γενετική διαταραχή του Χίτλερ

Tech + Science 13.11.2025
Η ανάλυση DNA αποκαλύπτει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ δεν είχε εβραϊκή καταγωγή

Πώς έγινε η τραγωδία με την 49χρονη σε φούρνο στη Λάρισα

Ελλάδα 13.11.2025
Το δυστύχημα εκτιμάται ότι συνέβη λίγο πριν ξεκινήσει την προετοιμασία - Τη βρήκε νεκρή μία πελάτισσα