E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τρόμος στη Μέση Ανατολή: Μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ

Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

Δημοσίευση 5/8/2024 | 08:24

Τρόμος στη Μέση Ανατολή: Μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ

Βίντεο έδειξαν ότι το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ ενεργοποιήθηκε πάνω από το Ισραήλ νωρίς την Κυριακή, αφού η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών προς την άνω Γαλιλαία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο στρατιώτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι το Ιράν θα υποχωρήσει στη σύγκρουση με το Ισραήλ για να αποτραπεί ένας ολομέτωπος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Οι ισορροπίες στην περιοχή κρέμονται από μία κλωστή μετά τη δολοφονία του κορυφαίου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη. Το Ιράν έχει δεσμευτεί να εκδικηθεί τον θάνατό του, με τους πληρεξουσίους του να κλιμακώνουν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Η Χαμάς και το Ιράν κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία. Ο Μπάιντεν θα συγκαλέσει την ομάδα εθνικής ασφάλειας σήμερα (5/8) για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η δολοφονία έγινε μια ημέρα αφότου ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Καθώς το Ιράν συνεχίζει να απειλεί με αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε εάν πιστεύει οτι υπάρχει πιθανότητα να υποχωρήσει και να μην «απαντήσει». «Το ελπίζω. Δεν ξέρω» απάντησε ο Τζο Μπάιντεν

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 30 ρουκέτες από τον Λίβανο προς την άνω Γαλιλαία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια δήλωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες, η Χεζμπολάχ κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν απάντηση για τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της. Η οργάνωση είπε ότι το μπαράζ ήταν μια απάντηση στα ισραηλινά χτυπήματα που σκότωσαν αμάχους σε δύο χωριά στο νότιο Λίβανο.

«Για την υποστήριξη του γενναίου παλαιστινιακού λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας και της γενναίας και έντιμης αντίστασής του, και ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού στα χωριά του νότου και σε ασφαλή σπίτια, ειδικά στις επιθέσεις που στόχευαν τα χωριά Kafr Kila και Deir Siryan και τραυμάτισαν αμάχους, η Ισλαμική Αντίσταση συμπεριέλαβε τον νέο οικισμό Beit Hillel στο πρόγραμμα των πυρών της και τον βομβάρδισε για πρώτη φορά με δεκάδες ρουκέτες Katyusha» ανέφερε η δήλωση της Χεζμπολάχ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν την Κυριακή ότι αναχαίτισαν τους περισσότερους από τους πυραύλους, χωρίς να αναφέρουν τραυματισμούς. Λίγο αργότερα, η ισραηλινή αεροπορία «χτύπησε τον εκτοξευτή της Χεζμπολάχ από τον οποίο εκτοξεύτηκαν τα βλήματα και πρόσθετη τρομοκρατική υποδομή στην περιοχή Μαρτζαγιούν στο νότιο Λίβανο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός Στρατός. Τα πυρά πυροβολικού στόχευαν επίσης «απειλές» στην περιοχή Odaisseh, πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Αναπτύσσουν επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία

Τα νέα πλήγματα σημειώνονται αφότου το Πεντάγωνο δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αναπτύξει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στη Μέση Ανατολή, και αφού αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου είπαν στους υπηκόους του να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Πριν η Χεζμπολάχ εκτοξεύσει τους πυραύλους της, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στην πόλη της Γάζας σκότωσε τουλάχιστον 15 ανθρώπους το Σάββατο, σύμφωνα με τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους. Προηγήθηκαν δύο χτυπήματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η πρώτη από τις αεροπορικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη έπληξε ένα όχημα σε μια πόλη κοντά στην πόλη Τουλκάρεμ, με στόχο έναν πυρήνα μαχητών που είπε ότι ήταν καθ' οδόν για να πραγματοποιήσει επίθεση.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν. Μια δήλωση της Χαμάς ανέφερε ότι ένας από τους νεκρούς ήταν διοικητής των ταξιαρχιών της Τουλκάρεμ, ενώ η σύμμαχός της «Ισλαμική Τζιχάντ ισχυρίστηκε ότι οι άλλοι τέσσερις άνδρες που σκοτώθηκαν στην επίθεση ήταν μαχητές της.

Ώρες αργότερα, μια δεύτερη αεροπορική επιδρομή στην περιοχή στόχευσε μια άλλη ομάδα μαχητών που είχαν πυροβολήσει εναντίον στρατευμάτων, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που περιέγραψε ως αντιτρομοκρατική. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση.

Η Χαμάς είπε ότι και οι εννέα από τους νεκρούς στις δύο ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη ήταν μαχητές. Τουλάχιστον 39.550 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της Γάζας. Η Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας 250, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 17χρονη έπεσε από τον πρώτο όροφο του «Παπανικολάου»

Ελλάδα 24.06.2025
Η 17χρονη μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου όπου και νοσηλεύεται διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση

Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά στην Μονεμβασιά στις 23/6

Ελλάδα 24.06.2025
Οι ανωτέρω κρατούνται και θα οδηγηθούν σήμερα Τρίτη 24 Ιουνίου 2025 στην αρμόδια Εισαγγελική αρχή

Eurobasket: Με Αντετοκούνμπο, Σλούκα και Nτόρσεϊ η Εθνική ‑ Εκτός ο Γουόκαπ

Αθλητικά Νέα 24.06.2025
Στις 25 Αυγούστου ξεκινά το Eurobasket - Οι αντίπαλοι και το πρόγραμμα για τους αγώνες της Εθνικής

Θρήνος στη Σούδα: 53χρονος πέθανε στο λιμάνι, πριν επιβιβαστεί στο πλοίο

Ελλάδα 24.06.2025
Τον άτυχο άνδρα συνόδευε στο ταξίδι συγγενικό του πρόσωπο που άμεσα κάλεσε σε βοήθεια

ATM: Το λάθος που κάνουν όλοι και τους «τρώει» την κάρτα ‑ Πώς να το αποφύγετε

Οικονομία 24.06.2025
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την ταλαιπωρία της κάρτα που «έφαγε» το ΑΤΜ

Ισπανός «νίντζα» πήγε να χτυπήσει θαμώνα ψαροταβέρνας στη Θεσσαλονίκη με ιαπωνικό σπαθί

Ελλάδα 24.06.2025
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικοί και συνέλαβαν τον δράστη

Κατέρρευσε η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Κόσμος 24.06.2025
Ο υπ. Αμυνας του Ισραήλ ζήτησε από τον στρατό αντίποινα μετά τους πυραύλους από το Ιράν

Το Ισραήλ αποδέχεται την πρόταση για εκεχειρία με το Ιράν

Κόσμος 24.06.2025
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχουν αναμένεται να κάνει δηλώσεις εντός της ημέρας, ενώ όλα δείχνουν πως μπαίνει τέλος στον 12ήμερο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ δεν έρχεται στην Ελλάδα: Αναφορές ότι το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει τον διορισμό της

Κόσμος 24.06.2025
Αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής και φορολογικής φύσεως που δεν μπορούν να προσπελαστούν

Πάτρα: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με προορισμό τη Βενετία

Ελλάδα 24.06.2025
Πάνω από 300 άνθρωποι βρίσκονταν στο επιβατηγό - οχηματαγωγό

Ισραήλ: Στους 4 οι νεκροί από την τελευταία ιρανική πυραυλική επίθεση στην Μπερ Σεβά

Κόσμος 24.06.2025
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε τα ξημερώματα πως το Ισραήλ και το Ιράν δέχτηκαν να κηρυχτεί «πλήρης κατάπαυση του πυρός»