E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάος στο Μπαγκλαντές: Απαγορεύτηκε επ` αόριστον η κυκλοφορία

Στους 77 οι vεκροί από τις ταραχές

Δημοσίευση 4/8/2024 | 20:11

Χάος στο Μπαγκλαντές: Απαγορεύτηκε επ` αόριστον η κυκλοφορία

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκoτώθηκαv και εκατοντάδες τραυματίστηκαv σε συγκρούσεις στο Μπαγκλαντές σήμερα, καθώς η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει πλήθη διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα.

Η κυβέρνηση διέταξε απαγόρευση της κυκλοφορίας επ’ αόριστον, με έναρξη στις 18.00 τοπική ώρα σήμερα (15.00 ώρα Ελλάδας). Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται ένα τέτοιο μέτρο από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, τον περασμένο μήνα. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης τριήμερη πανεθνική αργία από αύριο Δευτέρα.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, με τους φοιτητές να ξεκινούν μια κινητοποίηση «πολιτικής ανυπακοής», πιέζοντας έτσι για την παραίτηση της κυβέρνησης. Οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα.

«Αυτοί που διαμαρτύρονται τώρα στους δρόμους δεν είναι φοιτητές αλλά τρoμoκράτες που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν το έθνος», είπε η Χασίνα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εθνικής ασφάλειας, στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί του στρατού, του πολεμικού ναυτικού, της αεροπορίας, της αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών. «Καλώ τους συμπατριώτες μας να καταστείλουν αυτούς τους τρoμoκράτες με πυγμή», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Στόχος των διαδηλωτών έγιναν αστυνομικά τμήματα και γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον Μπιτζόι Μπόσακ, 12 αστυνομικοί ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θαvάτου στην περιφέρεια Σιρατζγκάντζ, στο βορειοδυτικό Μπανγκλαντές.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκoτώθηκαv και δεκάδες τραυματίστηκαv σε συγκρούσεις σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας Ντάκα, ανέφεραν η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Δύο οικοδόμοι σκoτώθηκαv καθ’ όδόν για τη δουλειά τους και άλλοι 30 άνθρωποι τραυματίστηκαv στην περιφέρεια Μουνσιγκάντζ, σε συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών, αστυνομικών και υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος. «Μεταφέρθηκαν vεκροί στο νοσοκομείο και έφεραν τραύματα από σφαίρες», είπε ο Άμπου Χένα Μοχάμαντ Τζαμάλ, ο διευθυντής του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι δε χρησιμοποιεί αληθινές σφαίρες.

Στην περιφέρεια Πάμπνα, στα βορειοανατολικά, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκoτώθηκαv και 50 τραυματίστηκαv σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών του κόμματος Αουάμι της Χασίνα. Άλλοι τρεις σκoτώθηκαv σε ταραχές στην Μπογκούρα ενώ αναφέρθηκαν άλλοι 30 θάνατοι σε άλλες 12 περιφέρειες.

«Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία είναι απαράδεκτες», είπε ο υπουργός Υγείας Σαμάντα Λαλ Σεν αφού μια ομάδα βανδάλισε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο και πυρπόλησε οχήματα, μεταξύ των οποίων και ένα ασθενοφόρο, στην Ντάκα.

Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, η κυβέρνηση απέκλεισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και WhatsApp δεν ήταν διαθέσιμες, ούτε μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης. Οι αρχές έδωσαν οδηγίες στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών να διακόψουν το δίκτυο 4F μέχρι νεωτέρας και «μόνο το 2G θα είναι διαθέσιμο» ανέφερε ένα απόρρητο κυβερνητικό υπόμνημα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είχαν προειδοποιηθεί ότι θα ακυρωθούν οι άδειές τους εάν δε συμμορφωθούν με τις κυβερνητικές εντολές.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ουάκερ-Ουζ-Ζαμάν, έδωσε εντολή στους αξιωματικούς να διασφαλίσουν την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων καθώς και των σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων, κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Ο στρατός του Μπανγκλαντές είναι το σύμβολο της εμπιστοσύνης του λαού. Ο στρατός είναι πάντα εδώ και θα είναι πάντα εδώ για (να προασπιστεί) τα συμφέροντα του λαού και τις ανάγκες του κράτους» ανέφερε ο στρατηγός, καλώντας τους αξιωματικούς να είναι σε επιφυλακή για τις «διάφορες φήμες» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και να εκτελούν τα καθήκοντά τους με εντιμότητα, ακεραιότητα και δικαιοσύνη. Ο Ζαμάν θα μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης αύριο Δευτέρα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν πάνω από δύο τόνοι ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Όλα τα προϊόντα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις τόσο για το υπέρβαρο φορτίο όσο και για την επικινδυνότητα των τροφίμων σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΦΕΤ

Αργος: Βίντεο‑ντοκουμέντο με 21 πυροβολισμούς – Αναβαθμίζεται σε ανθρωποκτονία η κατηγορία

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
«Οι πυροβολισμοί δεν ήταν εκφοβιστικοί» δηλώνει ο Γιώργος Καλλιακμάνης

Αυτοκίνητο «πετάει» στον αέρα και καταλήγει σε δέντρο και σταθμευμένα οχήματα στην Κρήτη – Δείτε το βίντεο

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Βίντεο-ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας αποτύπωσε την ανεξέλεγκτη πορεία του οχήματος πριν την ανατροπή – Πανικός στο σημείο

Crypto και φόρος: Τι αλλάζει για τους επενδυτές με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ολοκληρωμένο φορολογικό πλαίσιο για κρυπτονομίσματα με αφορολόγητο όριο, συμψηφισμό ζημιών και αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2025.

Kάμερα ασφαλείας στη Χερσόνησο: Δείτε τι έγινε με το αυτοκίνητο που «πέταξε» στον αέρα

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Βίντεο-ντοκουμέντο αποτυπώνει καρέ-καρέ την ανεξέλεγκτη πορεία οχήματος που έπεσε πάνω σε δέντρο και σταθμευμένα αυτοκίνητα στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

15χρονη μαθήτρια κατάφερε να εκπλήξει τους επιστήμονες με εφεύρεση κόστους 10 euro

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η Χάνα Χερμπστ από τη Φλόριντα σχεδίασε σε ηλικία 15 ετών μια συσκευή παραγωγής ενέργειας από θαλάσσια ρεύματα με κόστος μόλις 12 δολαρίων και κέρδισε διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό.

Τραγωδία στον Ασπρόπυργο: Κατέληξε ένας από τους εργαζόμενους που είχαν τραυματιστεί στη μεγάλη φωτιά

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης από έκρηξη σε επιχείρηση ανταλλακτικών και συνεργείο βαρέων οχημάτων στη βιομηχανική ζώνη

Γλυκά Νερά: Η δολοφονία της Καρολάιν γίνεται σειρά ‑ Πότε και πού κάνει πρεμιέρα

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Σε διεθνή συνδρομητική πλατφόρμα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο η σειρά για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, μετά από 14 ημέρες γυρισμάτων σε Αλόννησο και Αττική

Απειλητικά συνθήματα έξω από το σπίτι της Βολουδάκη ‑ Μαρινάκης: «Έχουμε απέναντί μας εγκληματίες»

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: Η στοχοποίηση ανθρώπων και οικογενειών, η απειλή βίας και η καλλιέργεια μίσους δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη πολιτεία

Ιράν: «Ελέγχουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Χτύπημα σε κυπριακό πλοίο και επιθέσεις σε κράτη του Κόλπου μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
«Και θα διατηρήσουμε τον έλεγχο με την ισχύ μας» λέει ο εκπρόσωπος της επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας της Βουλής - Αγνοείται ένας Ινδός, μέλος του πληρώματος του M/V GFS Galaxy - Αυστηρές οδηγίες στα πλοία που πλέουν στα Στενά

Ανατροπή στο θανατηφόρο δυστύχημα της 15χρονης αθλήτριας του ΠΑΟΚ – Ο 48χρονος αρνείται ότι οδηγούσε το απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Ο άνδρας ισχυρίζεται πως δεν βρισκόταν πίσω από το τιμόνι, ενώ ο πατέρας της ανήλικης ζητά εξηγήσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση οι Αρχές