E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάος στο Μπαγκλαντές: Απαγορεύτηκε επ` αόριστον η κυκλοφορία

Στους 77 οι vεκροί από τις ταραχές

Δημοσίευση 4/8/2024 | 20:11

Χάος στο Μπαγκλαντές: Απαγορεύτηκε επ` αόριστον η κυκλοφορία

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκoτώθηκαv και εκατοντάδες τραυματίστηκαv σε συγκρούσεις στο Μπαγκλαντές σήμερα, καθώς η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει πλήθη διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα.

Η κυβέρνηση διέταξε απαγόρευση της κυκλοφορίας επ’ αόριστον, με έναρξη στις 18.00 τοπική ώρα σήμερα (15.00 ώρα Ελλάδας). Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται ένα τέτοιο μέτρο από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, τον περασμένο μήνα. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης τριήμερη πανεθνική αργία από αύριο Δευτέρα.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, με τους φοιτητές να ξεκινούν μια κινητοποίηση «πολιτικής ανυπακοής», πιέζοντας έτσι για την παραίτηση της κυβέρνησης. Οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα.

«Αυτοί που διαμαρτύρονται τώρα στους δρόμους δεν είναι φοιτητές αλλά τρoμoκράτες που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν το έθνος», είπε η Χασίνα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εθνικής ασφάλειας, στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί του στρατού, του πολεμικού ναυτικού, της αεροπορίας, της αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών. «Καλώ τους συμπατριώτες μας να καταστείλουν αυτούς τους τρoμoκράτες με πυγμή», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Στόχος των διαδηλωτών έγιναν αστυνομικά τμήματα και γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον Μπιτζόι Μπόσακ, 12 αστυνομικοί ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θαvάτου στην περιφέρεια Σιρατζγκάντζ, στο βορειοδυτικό Μπανγκλαντές.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκoτώθηκαv και δεκάδες τραυματίστηκαv σε συγκρούσεις σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας Ντάκα, ανέφεραν η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Δύο οικοδόμοι σκoτώθηκαv καθ’ όδόν για τη δουλειά τους και άλλοι 30 άνθρωποι τραυματίστηκαv στην περιφέρεια Μουνσιγκάντζ, σε συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών, αστυνομικών και υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος. «Μεταφέρθηκαν vεκροί στο νοσοκομείο και έφεραν τραύματα από σφαίρες», είπε ο Άμπου Χένα Μοχάμαντ Τζαμάλ, ο διευθυντής του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι δε χρησιμοποιεί αληθινές σφαίρες.

Στην περιφέρεια Πάμπνα, στα βορειοανατολικά, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκoτώθηκαv και 50 τραυματίστηκαv σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών του κόμματος Αουάμι της Χασίνα. Άλλοι τρεις σκoτώθηκαv σε ταραχές στην Μπογκούρα ενώ αναφέρθηκαν άλλοι 30 θάνατοι σε άλλες 12 περιφέρειες.

«Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία είναι απαράδεκτες», είπε ο υπουργός Υγείας Σαμάντα Λαλ Σεν αφού μια ομάδα βανδάλισε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο και πυρπόλησε οχήματα, μεταξύ των οποίων και ένα ασθενοφόρο, στην Ντάκα.

Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, η κυβέρνηση απέκλεισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και WhatsApp δεν ήταν διαθέσιμες, ούτε μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης. Οι αρχές έδωσαν οδηγίες στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών να διακόψουν το δίκτυο 4F μέχρι νεωτέρας και «μόνο το 2G θα είναι διαθέσιμο» ανέφερε ένα απόρρητο κυβερνητικό υπόμνημα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είχαν προειδοποιηθεί ότι θα ακυρωθούν οι άδειές τους εάν δε συμμορφωθούν με τις κυβερνητικές εντολές.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ουάκερ-Ουζ-Ζαμάν, έδωσε εντολή στους αξιωματικούς να διασφαλίσουν την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων καθώς και των σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων, κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Ο στρατός του Μπανγκλαντές είναι το σύμβολο της εμπιστοσύνης του λαού. Ο στρατός είναι πάντα εδώ και θα είναι πάντα εδώ για (να προασπιστεί) τα συμφέροντα του λαού και τις ανάγκες του κράτους» ανέφερε ο στρατηγός, καλώντας τους αξιωματικούς να είναι σε επιφυλακή για τις «διάφορες φήμες» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και να εκτελούν τα καθήκοντά τους με εντιμότητα, ακεραιότητα και δικαιοσύνη. Ο Ζαμάν θα μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης αύριο Δευτέρα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πυρκαγιά στα Βασιλικά του δήμου Θέρμης – Ενεργοποιήθηκε το 112

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Στην περιοχή της φωτιάς εντοπίζονται διάσπαρτες κατοικίες

Τραγωδία στον Πειραιά: O ιατροδικαστής μιλά για αναθυμιάσεις από κλιματισμό και κινητήρα

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Ο πατέρας του 28χρονου ανακάλυψε τα δύο νεαρά άτομα νεκρά - Εικόνες και βίντεο από το σημείο

Μέσι εκτός προπόνησης πριν τον ημιτελικό: Τι συμβαίνει με τον αρχηγό της Αργεντινής;

E-Daily 3.Left 14.07.2026
Ο Λιονέλ Μέσι απουσίασε από την προπόνηση της Δευτέρας ενόψει του ημιτελικού Μουντιάλ με την Αγγλία, αν και τα πρώτα μηνύματα εμφανίζονται καθησυχαστικά για τη συμμετοχή του.

Φωτιά σε διαμέρισμα στα Ανω Πατήσια: Πόσες δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου πολυκατοικίας στη συμβολή της λεωφόρου Ηρακλείου με την οδό Λασκαράτου.

Τι προβλέπει το νέο προσχέδιο για το Κυπριακό που διέρρευσε λίγες μέρες πριν την επέτειο της εισβολής

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Η βρετανική Independent αποκάλυψε προσχέδιο που απομακρύνεται από το κλασικό ομοσπονδιακό μοντέλο, με «δημιουργική ασάφεια» που αφήνει κάθε πλευρά να ερμηνεύει τη λύση διαφορετικά.

Δεν πυροβόλησα στον αέρα αλλά προς τον τοίχο για εκφοβισμό, είπε ο ένας αστυνομικός που προφυλακίστηκαν για τον θάνατο του 20χρονου στο Αργος

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
«Δεν είχα πρόθεση να τον τραυματίσω» υποστήριξε ο ένας αστυνομικός - Για πυροβολισμό στον αέρα επέμεινε ο δεύτερος αστυνομικός

Μακάβρια ανακάλυψη στον Πειραιά: Βρέθηκαν νεκροί μέσα σε αυτοκίνητο σε γκαράζ

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Δύο νέοι άνθρωποι, 28 και 27 ετών, εντοπίστηκαν νεκροί σε σταθμευμένο όχημα σε γκαράζ κατοικίας στην οδό Μήλου στον Πειραιά, με τα αίτια θανάτου να παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Γιατί οι Γάλλοι φοβούνται την εθνική τους γιορτή – Τι έχει συμβεί κάθε φορά που έρχεται η 14η Ιουλίου

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Από την Πτώση της Βαστίλης έως την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, η 14η Ιουλίου είναι μια ημερομηνία-σταθμός γεμάτη αίμα και ιστορία.

Φοιτητικά ενοίκια 2026: Ποιες περιοχές της Αθήνας έχουν εκτοξευθεί και πού μπορείς να βρεις κάτι οικονομικό

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Κέντρο και Ζωγράφου καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές ενοικίων στην Αθήνα, με studio να φτάνουν τα 440 ευρώ, καθώς η έλλειψη μικρών διαμερισμάτων πιέζει χιλιάδες φοιτητικές οικογένειες.

Απίστευτο θαύμα στους Καταρράκτες του Νιαγάρα: Έπεσε από 52 μέτρα και επέζησε – Το συγκλονιστικό βίντεο

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Ένα εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό επιβίωσης κατέγραψαν οι αρχές του Καναδά, με τον τραυματία να διακομίζεται σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Απολογούνται σήμερα οι δύο 42χρονοι για τον εμπρησμό στη Marfin, οι φωτογραφίες που οδήγησαν στην ταυτοποίηση

Ελλάδα 14.07.2026
Την ίδια ώρα, ενώπιον της βρετανικής Δικαιοσύνης οδηγείται σήμερα και η 46χρονη που κατηγορείται για συμμετοχή στον φονικό εμπρησμό

Έφυγε από τη ζωή αγαπημένος μουσικός της ελληνικής ροκ σκηνής – Ποιος ήταν ο Γιώργος Λαγογιάννης

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Ο 47χρονος πληκτράδες και session μουσικός έδωσε μια σύντομη μάχη με τον καρκίνο και άφησε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του.