E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάος στο Μπαγκλαντές: Απαγορεύτηκε επ` αόριστον η κυκλοφορία

Στους 77 οι vεκροί από τις ταραχές

Δημοσίευση 4/8/2024 | 20:11

Χάος στο Μπαγκλαντές: Απαγορεύτηκε επ` αόριστον η κυκλοφορία

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκoτώθηκαv και εκατοντάδες τραυματίστηκαv σε συγκρούσεις στο Μπαγκλαντές σήμερα, καθώς η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει πλήθη διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα.

Η κυβέρνηση διέταξε απαγόρευση της κυκλοφορίας επ’ αόριστον, με έναρξη στις 18.00 τοπική ώρα σήμερα (15.00 ώρα Ελλάδας). Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται ένα τέτοιο μέτρο από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, τον περασμένο μήνα. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης τριήμερη πανεθνική αργία από αύριο Δευτέρα.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, με τους φοιτητές να ξεκινούν μια κινητοποίηση «πολιτικής ανυπακοής», πιέζοντας έτσι για την παραίτηση της κυβέρνησης. Οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα.

«Αυτοί που διαμαρτύρονται τώρα στους δρόμους δεν είναι φοιτητές αλλά τρoμoκράτες που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν το έθνος», είπε η Χασίνα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εθνικής ασφάλειας, στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί του στρατού, του πολεμικού ναυτικού, της αεροπορίας, της αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών. «Καλώ τους συμπατριώτες μας να καταστείλουν αυτούς τους τρoμoκράτες με πυγμή», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Στόχος των διαδηλωτών έγιναν αστυνομικά τμήματα και γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον Μπιτζόι Μπόσακ, 12 αστυνομικοί ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θαvάτου στην περιφέρεια Σιρατζγκάντζ, στο βορειοδυτικό Μπανγκλαντές.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκoτώθηκαv και δεκάδες τραυματίστηκαv σε συγκρούσεις σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας Ντάκα, ανέφεραν η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Δύο οικοδόμοι σκoτώθηκαv καθ’ όδόν για τη δουλειά τους και άλλοι 30 άνθρωποι τραυματίστηκαv στην περιφέρεια Μουνσιγκάντζ, σε συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών, αστυνομικών και υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος. «Μεταφέρθηκαν vεκροί στο νοσοκομείο και έφεραν τραύματα από σφαίρες», είπε ο Άμπου Χένα Μοχάμαντ Τζαμάλ, ο διευθυντής του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι δε χρησιμοποιεί αληθινές σφαίρες.

Στην περιφέρεια Πάμπνα, στα βορειοανατολικά, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκoτώθηκαv και 50 τραυματίστηκαv σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών του κόμματος Αουάμι της Χασίνα. Άλλοι τρεις σκoτώθηκαv σε ταραχές στην Μπογκούρα ενώ αναφέρθηκαν άλλοι 30 θάνατοι σε άλλες 12 περιφέρειες.

«Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία είναι απαράδεκτες», είπε ο υπουργός Υγείας Σαμάντα Λαλ Σεν αφού μια ομάδα βανδάλισε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο και πυρπόλησε οχήματα, μεταξύ των οποίων και ένα ασθενοφόρο, στην Ντάκα.

Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, η κυβέρνηση απέκλεισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και WhatsApp δεν ήταν διαθέσιμες, ούτε μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης. Οι αρχές έδωσαν οδηγίες στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών να διακόψουν το δίκτυο 4F μέχρι νεωτέρας και «μόνο το 2G θα είναι διαθέσιμο» ανέφερε ένα απόρρητο κυβερνητικό υπόμνημα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είχαν προειδοποιηθεί ότι θα ακυρωθούν οι άδειές τους εάν δε συμμορφωθούν με τις κυβερνητικές εντολές.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ουάκερ-Ουζ-Ζαμάν, έδωσε εντολή στους αξιωματικούς να διασφαλίσουν την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων καθώς και των σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων, κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Ο στρατός του Μπανγκλαντές είναι το σύμβολο της εμπιστοσύνης του λαού. Ο στρατός είναι πάντα εδώ και θα είναι πάντα εδώ για (να προασπιστεί) τα συμφέροντα του λαού και τις ανάγκες του κράτους» ανέφερε ο στρατηγός, καλώντας τους αξιωματικούς να είναι σε επιφυλακή για τις «διάφορες φήμες» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και να εκτελούν τα καθήκοντά τους με εντιμότητα, ακεραιότητα και δικαιοσύνη. Ο Ζαμάν θα μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης αύριο Δευτέρα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο πιο απρόσμενο μέρος της Ευρώπης

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Η παγκόσμια εξάπλωση της γρίπης των πτηνών έχει ήδη προκαλέσει ευρεία ανησυχία μεταξύ κυβερνήσεων και παραγωγών πουλερικών

Le Monde: «Παράθυρο» επιστροφής θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο ανοίγει νέα γαλλική νομοθεσία

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Με τη νέα γαλλική νομοθεσία επιτρέπεται η επιστροφή θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο, υποστηρίζει σε άρθρο της στη Monde η δικηγόρος Κατερίνα Τιτή

Πάτρα: «Φώναζα `πάρτε τα λεφτά και αφήστε μου τα χαρτιά`» λέει η αθλήτρια Ανδριάνα Φωτακοπούλου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
«Και ενώ πήγαινα προς τον καταυλισμό, σταματώ. Μπροστά μου βλέπω 50 – 60 Ρομά και λέω ‘ώπα, δεν θα σε βρούνε ποτέ εδώ’» περιγράφει η πρώην πρωταθλήτρια στίβου

«Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Ασχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

E-Daily 3.Left 19.05.2026
Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)

Παραλήρημα της Αγκυρας για την γενοκτονία των Ποντίων: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει τα γεγονότα, εσείς σφάξατε Τούρκους στην Τριπολιτσά

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικό όφελος και να αναγνωρίσουν τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον Τούρκων και άλλων εθνοτικών ομάδων» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση

X: Περιορίζει τους χρήστες χωρίς μπλε τικ σε 50 δημοσιεύσεις την ημέρα

Κόσμος 19.05.2026
Οι οι επικριτές αυτού του περιορισμού προειδοποιούν ότι μια τέτοια αλλαγή ενδέχεται να οδηγήσει σε μαζικότερη αποχώρηση χρηστών

Καρκίνος: Κοινό φάρμακο για το άσθμα ίσως βοηθά στην αντιμετώπιση επιθετικών μορφών του

Tech + Science 19.05.2026
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Cancer

Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, διασώστες και οδηγοί ασθενοφόρων ‑ Τι ανέφερε για συντάξεις χηρείας

Ελλάδα 19.05.2026
Η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μια σημαντική ρύθμιση για τους υγειονομικούς αλλά και νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών με την ίδια εργασιακή θέση

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έκανε μήνυση σε Κουσουλό και Γεωργιάδη – Για ποιο λόγο

E-Daily 3.Left 19.05.2026
Πληρεξούσιος δικηγόρος κατέθεσε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων κατά της Αννας Καρακίτσου, του Πέτρου Κουσουλού, του Χαράλαμπου Κούτρα και του Αδωνι Γεωργιάδη

Μήνυση Καρυστιανού και Αυγερινού σε Καραχάλιο, μετά τις αναφορές περί «εντολής ίδρυσης κόμματος»

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Καταγγέλλουν το Νίκο Καραχάλιο για «ψευδείς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς»