E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θρίλερ στην Τουρκία για μπλοκάρισμα και στο Facebook

Πλήθος πολιτών στην Τουρκία εμφανίζονται ανήσυχοι, μήπως μετά το Instagram θα μπλοκαριστεί και το Facebook

Δημοσίευση 3/8/2024 | 13:55

Θρίλερ στην Τουρκία για μπλοκάρισμα και στο Facebook

Ύστερα από τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Facebook «κατέβασε» την ανάρτηση της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων για τον Ισμαήλ Χανίγια. Παράλληλα, περιόρισε τον λογαριασμό της.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκφράζονται ανησυχίες πως το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιθανόν να μπλοκαριστεί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του OPEN, η διαδικασία αποκλεισμού της πρόσβασης στο Instagram ενδέχεται να παραταθεί. Να σημειωθεί πως και τα δύο social media ανήκουν στη Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Γιατί μπλόκαρε η Τουρκία το Instagram

Σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτήματα τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας, η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της χώρας (BTK) αποφάσισε να αποκλείσει την πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram.

Η απόφαση αυτή ακολούθησε διαμαρτυρία του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, μετά τη λογοκρισία αναρτήσεών του για τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Αλτούν δημοσίευσε στις 31 Ιουλίου ένα συλλυπητήριο μήνυμα στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την οργή του για τη δολοφονία του Χανίγια στο Ιράν. Ωστόσο, το Instagram μπλόκαρε την ίδια ανάρτηση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αλτούν, ο οποίος κατήγγειλε την ενέργεια αυτή ως «πολύ σαφή και ξεκάθαρη απόπειρα λογοκρισίας».

Η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν άμεση και δραστική. Στις 2 Αυγούστου, η BTK ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Instagram, αφήνοντας εκατομμύρια χρήστες στη χώρα χωρίς πρόσβαση στην πλατφόρμα. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν δώσει επίσημη εξήγηση για τον λόγο του αποκλεισμού ή για το πόσο θα διαρκέσει.

Η κίνηση αυτή εγείρει ξανά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας ως εργαλείο πολιτικού ελέγχου στην Τουρκία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο θρύλος της νυχτερινής διασκέδασης Λάκης Ραπτάκης: Ο άνθρωπος που άλλαξε το nightlife σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Χτες
Τη δεκαετία του `80 και του `90 ήταν κυρίαρχος έχοντας φτάσει μάλιστα στο σημείο να έχει 46 (!) μαγαζιά διασκέδασης

O Έλον Μασκ γράφει ότι τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία!

Κόσμος Χτες
Για μια προκλητική δήλωση του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου ή μια ένδειξη πραγματικής δυστυχίας, κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο Χάρης Παυλίδης κάλεσε τάιμ άουτ μόνο για να αποθεώσει τα κορίτσια της Εθνικής πόλο γυναικών

Αθλητικά Νέα Χτες
“Κάνατε το καλύτερο σας παιχνίδι. Είμαι υπερήφανος για τον τρόπο που παίξατε”

Κελίφ: «Δεν είμαι τρανς, είμαι κορίτσι ‑ Έκανα ορμονοθεραπεία, δέχομαι οποιονδήποτε έλεγχο»

Αθλητικά Νέα Χτες
Αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη στη «L`Equipe» για την ορμονοθεραπεία και το γονίδιο SRY

Μαρουσάκης: Έρχεται νέα οργανωμένη κακοκαιρία

Καιρός Χτες
Ψυχρές αέριες μάζες και χιόνια στα βουνά

Ομολόγησε κατασκοπεία υπέρ της Κίνας ο 50χρονος σμήναρχος

Ελλάδα Χτες
Η δράση του και πώς εντοπίστηκε

Πρόστιμα έως 1.000 ευρώ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων

Οικονομία Χτες
Αναλυτικά τα πρόστιμα