E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θρίλερ στην Τουρκία για μπλοκάρισμα και στο Facebook

Πλήθος πολιτών στην Τουρκία εμφανίζονται ανήσυχοι, μήπως μετά το Instagram θα μπλοκαριστεί και το Facebook

Δημοσίευση 3/8/2024 | 13:55

Θρίλερ στην Τουρκία για μπλοκάρισμα και στο Facebook

Ύστερα από τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Facebook «κατέβασε» την ανάρτηση της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων για τον Ισμαήλ Χανίγια. Παράλληλα, περιόρισε τον λογαριασμό της.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκφράζονται ανησυχίες πως το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιθανόν να μπλοκαριστεί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του OPEN, η διαδικασία αποκλεισμού της πρόσβασης στο Instagram ενδέχεται να παραταθεί. Να σημειωθεί πως και τα δύο social media ανήκουν στη Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Γιατί μπλόκαρε η Τουρκία το Instagram

Σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτήματα τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας, η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της χώρας (BTK) αποφάσισε να αποκλείσει την πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram.

Η απόφαση αυτή ακολούθησε διαμαρτυρία του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, μετά τη λογοκρισία αναρτήσεών του για τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Αλτούν δημοσίευσε στις 31 Ιουλίου ένα συλλυπητήριο μήνυμα στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την οργή του για τη δολοφονία του Χανίγια στο Ιράν. Ωστόσο, το Instagram μπλόκαρε την ίδια ανάρτηση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αλτούν, ο οποίος κατήγγειλε την ενέργεια αυτή ως «πολύ σαφή και ξεκάθαρη απόπειρα λογοκρισίας».

Η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν άμεση και δραστική. Στις 2 Αυγούστου, η BTK ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Instagram, αφήνοντας εκατομμύρια χρήστες στη χώρα χωρίς πρόσβαση στην πλατφόρμα. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν δώσει επίσημη εξήγηση για τον λόγο του αποκλεισμού ή για το πόσο θα διαρκέσει.

Η κίνηση αυτή εγείρει ξανά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας ως εργαλείο πολιτικού ελέγχου στην Τουρκία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο «κόκκινο» η κίνηση: Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων, μποτιλιαρίσματα σε Κηφισό, Αθηνών‑Κορίνθου και Αττική Οδό

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Μεγάλες καθυστερήσεις στο οδικό δίκτυο - Αυξημένη η κίνηση εν όψει Σαββατοκύριακου  και στο λιμάνι του Πειραιά - Δυσχέρεια στην κυκλοφορία και στην Πανεπιστημίου λόγω τροχαίου

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προσλαμβάνει ‑ δείτε ποιες θέσεις ανοίγουν και τι μισθούς προσφέρουν

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Εννέα θέσεις εργασίας με αποδοχές έως 48.225 δολάρια ετησίως ανακοίνωσε η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Αθήνα, με προθεσμίες που εκπνέουν από τον Ιούλιο έως τα τέλη Αυγούστου 2026.

ΔΥΠΑ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση μισθού έως 1.250 ευρώ και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η ΔΥΠΑ ανοίγει 8.000 θέσεις εργασίας για ανέργους με διετείς συμβάσεις, πλήρη ασφάλιση και δυνατότητα συμπλήρωσης ενσήμων για συνταξιοδότηση.

Κηδεία Μάρως Κοντού: Ο συγκλονιστικός αποχαιρετισμός που απηύθυνε ο Κακλαμάνης

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Ο Νικήτας Κακλαμάνης συγκλόνισε με τον επικήδειο λόγο του στην εξόδιο ακολουθία της σπουδαίας ηθοποιού, εκπληρώνοντας παράλληλα και την τελευταία της επιθυμία.

Ρωγμές στην Κυψέλη από τα έργα του Μετρό: Τι αποκάλυψε ο καθηγητής Λέκκας για τα γεωλογικά προβλήματα

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ για τα γεωλογικά ζητήματα που δεν είχαν επισημανθεί στις αρχικές μελέτες, ενώ οι κάτοικοι της Κυψέλης ζητούν έγγραφες εγγυήσεις για τη στατική επάρκεια των κτιρίων τους.

Ποια ήταν η Νάκυ Αγάθου που έφυγε από τη ζωή και έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η πρωτοπόρος τηλεπαρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 86 ετών.

Σε μαρούλι αλυσίδας fast food οφείλεται το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική» διάρροια

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Πάνω από 1.600 κρούσματα κυκλοσπορίασης σε πέντε αμερικανικές πολιτείες έχουν συνδεθεί με κατανάλωση φαγητού από την αλυσίδα ταχυφαγείων, με το FDA να εκδίδει προειδοποίηση και την εταιρεία να προχωρά σε άμεση απόσυρση προϊόντος.

Ποιες γωνίες λήψης απαγόρευσαν EBU και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου για τους αθλητές

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Νέες κατευθυντήριες γραμμές από EBU και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου θέτουν περιορισμούς σε 13 γωνίες λήψης για να αντιμετωπιστεί η σeξουαλικοποίηση των αθλητριών στις τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Xάπι κατά της παχυσαρκίας μόλις πήρε το «πράσινο φως» στην Ευρώπη

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά αγωνιστή GLP-1 σε μορφή χαπιού για τη διαχείριση του σωματικού βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία.

Μουντιάλ 2026: Ποιοι παίζουν στον μεγάλο τελικό και πού θα τον δείτε

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Το πρόγραμμα του μικρού και του μεγάλου τελικού, με ώρες και κανάλια μετάδοσης για το ελληνικό κοινό.

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Ζαμπάρας

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Με την αποχώρηση Γεροβασίλη, Ζαμπάρα και Καλαματιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 11 βουλευτές - ισόπαλος με την Ελληνική Λύση.

Η Γαλλία νομιμοποίησε το «δικαίωμα στον θάνατο» και τι προβλέπει ο νέος νόμος

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία νόμο που επιτρέπει την «βοήθεια στον θάνατο» για ανίατα ασθενείς, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.