E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε μια τελευταία προειδοποίηση για την ανθρωπότητα πριν πεθάνει και ανατριχιάζει

Δυστυχώς φαίνεται να επαληθεύεται

Δημοσίευση 2/8/2024 | 08:23

Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε μια τελευταία προειδοποίηση για την ανθρωπότητα πριν πεθάνει και ανατριχιάζει

Ο φυσικός καθηγητής Stephen Hawking πέθανε το 2018 - πολύ πριν το ChatGPT και άλλα εργαλεία κάνουν την τεχνητή νοημοσύνη μέρος της καθημερινότητάς μας.

Τώρα, αρχίζουμε να είμαστε όλο και πιο νευρικοί σχετικά με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης - τι μπορεί να σημαίνει για θέσεις εργασίας, για την διάδοση παραπληροφόρησης και πολλά άλλα - αλλά ο Χόκινγκ ήταν πολύ μπροστά από την εποχή που ζούμε.

Σε μια συνέντευξη στο BBC το 2014, ο Χόκινγκ είπε: «Η ανάπτυξη της πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής».

Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν στα σπάργανά της τότε, αλλά ο Χόκινγκ μπορούσε ήδη να δει τη δύναμη που θα μπορούσε να έχει - ιδιαίτερα αν ήταν σε θέση να ματσάρει ή να ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη.

«Θα απογειωνόταν από μόνο της και θα επανασχεδιαζόταν με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό», είχε πει στο BBC.

Ο Χόκινγκ συνέχισε: «Οι άνθρωποι, περιορίζονται από την αργή βιολογική εξέλιξη, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν να ανταγωνιστούν την τεχνητή νοημοσύνη και θα αντικατασταθούν».

Ο Χόκινγκ, ο οποίος έγινε διάσημος για τη θεωρητική του εργασία γύρω από τις μαύρες τρύπες, προφανώς κατάλαβε από νωρίς πόσο σημαντική επρόκειτο να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη.

Το 2015, ήταν ένας από τους 100 εμπειρογνώμονες που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη το 2015, προειδοποιώντας για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Το 2017 - το έτος πριν πεθάνει - εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση, λέγοντας στο περιοδικό Wired: «Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς τους ανθρώπους».

Στο βιβλίο του Brief Answers to the Big Questions, που δημοσιεύτηκε λίγους μήνες μετά τον θάνατό του, ο Χόκινγκ συνέχισε στο ίδιο θέμα, γράφοντας: «Μπορεί να αντιμετωπίσουμε μια έκρηξη νοημοσύνης που τελικά καταλήγει σε μηχανές των οποίων η νοημοσύνη υπερβαίνει τη δική μας κατά περισσότερο από τη δική μας αυτή των σαλιγκαριών».

Και πρόσθεσε: «Είναι δελεαστικό να απορρίψουμε την έννοια των εξαιρετικά ευφυών μηχανών ως απλή επιστημονική φαντασία, αλλά αυτό θα ήταν ένα λάθος - και ενδεχομένως το χειρότερο λάθος μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτο! Πώς η ΑΑΔΕ εντόπισε κρυφό τζίρο 203.000 ευρώ από ένα ... φλιτζάνι καφέ

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Με βάση τις αγορές καφέ, σοκολάτας και τσαγιού, οι ελεγκτές εντόπισαν αδήλωτα έσοδα 203.000 ευρώ και η ΔΕΔ επικύρωσε τον καταλογισμό φόρου και ΦΠΑ.

Εκτάκτως στη Σύρο ο σύζυγος της νεκρής διασώστριας του ΕΚΑΒ – Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ανατροπή στα στοιχεία

Εκπληκτικό θέαμα: Λίμνη στην Κίνα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τα αυτοκίνητα οδηγούν στον ουρανό

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται στο Τσιζού, στην επαρχία Ανχούι της Κίνας

Αλεξανδρούπολη: Τέσσερις αιτήσεις για την επιμέλεια των δίδυμων αδελφών του 3χρονου που πέθανε από ασιτία

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης εξετάζει τέσσερις αιτήσεις επιμέλειας για τα δίδυμα αδέλφια του τρίχρονου που έχασε τη ζωή του από ασιτία

Μηνύματα «112» σε κατοίκους Βόρειας Εύβοιας, Σκύρου και Λάρισας – «Να αποφεύγετε τις μετακινήσεις»

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας οι Αρχές – Οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις στις περιοχές αυτές

Μύκονος: Ο γυμνός influencer είχε ξαναχτυπήσει ‑ Μπήκε σε καφέ και προσπάθησε να γδυθεί

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Οι εργαζόμενοι τον εκδίωξαν σοκαρισμένοι

Πέθανε ο τραγουδιστής Τζων Τίκης – Η συγκινητική ανάρτηση από τις κόρες του

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Στο απόγειο της καριέρας του εμφανίστηκε γνωστά κέντρα και μαγαζιά, κάνοντας συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του μουσικού χώρου της εποχής

Υδροστρόβιλοι στη Χαλκιδική: Εντυπωσιακό φαινόμενο στον Κόλπο του Αγίου Όρους

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Εντυπωσιακοί υδροστρόβιλοι εμφανίστηκαν στον Κόλπο του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική - δείτε το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Τι είπε στην Αστυνομία, ο πρώην σύζυγος της διασώστριας του ΕΚΑΒ που δολοφονήθηκε στη Σύρο

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Τα δύο ανήλικα παιδιά τους είναι μαζί με τον πατέρά τους στη Σύρο

Κόλαση φωτιάς στη νοτιοδυτική Γαλλία: Ανθρωποι απομακρύνoνται με βάρκες ‑ Σοκαριστικά βίντεο

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Λεωφορεία έχουν παραταχθεί σε τέσσερις προβλήτες κι όλοι οι κάτοικοι έχουν κληθεί να εκκενώσουν την περιοχή - Δραματικές εικόνες στην Αρκασόν

Το διαζύγιο του αιώνα στη Νότια Κορέα: Το ποσό που θα καταβάλλει ο σύζυγος

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Νοτιοκορεατικό δικαστήριο διέταξε τον επικεφαλής του ομίλου SK Group, Τσέι Τάε Γουόν, να αποζημιώσει με 640 εκατομμύρια δολάρια την πρώην σύζυγό του. Η πολύκροτη δικαστική διαμάχη ανέδειξε τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο της χώρας και τα κέρδη από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Αδριατική: Μυστήριο με μαύρους πλαστικούς δίσκους που ξεβράζει η θάλασσα

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η προέλευση της διαρροής παραμένει αδιευκρίνιστη