E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε μια τελευταία προειδοποίηση για την ανθρωπότητα πριν πεθάνει και ανατριχιάζει

Δυστυχώς φαίνεται να επαληθεύεται

Δημοσίευση 2/8/2024 | 08:23

Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε μια τελευταία προειδοποίηση για την ανθρωπότητα πριν πεθάνει και ανατριχιάζει

Ο φυσικός καθηγητής Stephen Hawking πέθανε το 2018 - πολύ πριν το ChatGPT και άλλα εργαλεία κάνουν την τεχνητή νοημοσύνη μέρος της καθημερινότητάς μας.

Τώρα, αρχίζουμε να είμαστε όλο και πιο νευρικοί σχετικά με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης - τι μπορεί να σημαίνει για θέσεις εργασίας, για την διάδοση παραπληροφόρησης και πολλά άλλα - αλλά ο Χόκινγκ ήταν πολύ μπροστά από την εποχή που ζούμε.

Σε μια συνέντευξη στο BBC το 2014, ο Χόκινγκ είπε: «Η ανάπτυξη της πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής».

Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν στα σπάργανά της τότε, αλλά ο Χόκινγκ μπορούσε ήδη να δει τη δύναμη που θα μπορούσε να έχει - ιδιαίτερα αν ήταν σε θέση να ματσάρει ή να ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη.

«Θα απογειωνόταν από μόνο της και θα επανασχεδιαζόταν με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό», είχε πει στο BBC.

Ο Χόκινγκ συνέχισε: «Οι άνθρωποι, περιορίζονται από την αργή βιολογική εξέλιξη, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν να ανταγωνιστούν την τεχνητή νοημοσύνη και θα αντικατασταθούν».

Ο Χόκινγκ, ο οποίος έγινε διάσημος για τη θεωρητική του εργασία γύρω από τις μαύρες τρύπες, προφανώς κατάλαβε από νωρίς πόσο σημαντική επρόκειτο να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη.

Το 2015, ήταν ένας από τους 100 εμπειρογνώμονες που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη το 2015, προειδοποιώντας για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Το 2017 - το έτος πριν πεθάνει - εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση, λέγοντας στο περιοδικό Wired: «Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς τους ανθρώπους».

Στο βιβλίο του Brief Answers to the Big Questions, που δημοσιεύτηκε λίγους μήνες μετά τον θάνατό του, ο Χόκινγκ συνέχισε στο ίδιο θέμα, γράφοντας: «Μπορεί να αντιμετωπίσουμε μια έκρηξη νοημοσύνης που τελικά καταλήγει σε μηχανές των οποίων η νοημοσύνη υπερβαίνει τη δική μας κατά περισσότερο από τη δική μας αυτή των σαλιγκαριών».

Και πρόσθεσε: «Είναι δελεαστικό να απορρίψουμε την έννοια των εξαιρετικά ευφυών μηχανών ως απλή επιστημονική φαντασία, αλλά αυτό θα ήταν ένα λάθος - και ενδεχομένως το χειρότερο λάθος μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράν: Σε κατάσταση «συναγερμού» το Ισραήλ για την πιθανότητα επέμβασης Τραμπ στη χώρα

Κόσμος 11.01.2026
Ο Νετανιάχου και ο Ρούμπιο συζήτησαν το Σάββατο το ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης στη χώρα, την ίδια ημέρα που ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να βοηθήσουν» τους διαδηλωτές

Τραμπ: Ζήτησε «σχέδιο εισβολής» στη Γροιλανδία – Αντιδρούν στρατηγοί

Κόσμος 11.01.2026
Τι αναφέρει ρεπορτάζ της Mail on Sunday σχετικά με τις επιδιώξεις του Ντόναλντ Τραμπ για το νησί της Αρκτικής

Στέφανος Κασσελάκης: «Έχασα μια κομματική μάχη σε μπουζουξίδικο με μπράβους της νύχτας»

Πολιτική 11.01.2026
Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε επανειλημμένα ότι ο ίδιος δεν λειτουργεί ως ιδιοκτήτης πολιτικού φορέα, αλλά ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των μελών

ΑΑΔΕ: Έξι νέα ψηφιακά «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής το 2026

Οικονομία 11.01.2026
Στόχος 72.800 έλεγχοι και πρόσθετα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ με Τεχνητή Νοημοσύνη, real-time παρακολούθηση και προληπτικό risk analysis

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα

Κόσμος 11.01.2026
Το μήνυμα που φέρεται να έστειλε μέσω των δικηγόρων του στον γιο του, Νικολάς Μαδούρο Γκέρα

Ανατροπή στο διπλό φονικό της Φοινικούντας: Κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός ο 22χρονος που δήλωνε συνεργός

Ελλάδα Χτες
Η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που χειρίζεται την υπόθεση αποδίδει στον 22χρονο τον ρόλο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, καθώς φέρεται να ήταν το πρόσωπο που εισήλθε το μοιραίο βράδυ στη σκηνή του εγκλήματος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το είχε αρνηθεί στην πρώτη του απολογία

Τουλάχιστον 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Χτες
Οι κλήσεις αφορούν κυρίως κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων

Τριήμερο ψυχρής εισβολής στη χώρα με βουτιά της θερμοκρασίας, σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Καιρός Χτες
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, η αλλαγή του καιρού που ξεκινά από αύριο, Κυριακή, σηματοδοτεί πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει αρχικά αισθητή στα βόρεια και σταδιακά θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα