E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Αφγανές ποδηλάτισσες των Ολυμπιακών που είναι φάρος ελπίδας για τις γυναίκες

Η ιστορία τους ξεκίνησε όταν αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε έναν τοπικό ποδηλατικό αγώνα ... χωρίς καν να έχουν δικά τους ποδήλατα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 1/8/2024 | 00:50

Οι Αφγανές ποδηλάτισσες των Ολυμπιακών που είναι φάρος ελπίδας για τις γυναίκες
@fariba__hashimi

Στο Αφγανιστάν, όπου η κατάσταση για τις γυναίκες χειροτερεύει με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021, δύο αδελφές, η Φαρίμπα και η Γουλντούζ Χασίμι, καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και να αποτελέσουν σύμβολο ελπίδας.

Οι αδελφές, προερχόμενες από την επαρχία Φαριάμπ, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα στερεότυπα της κοινωνίας τους, κατάφεραν να ασχοληθούν με την ποδηλασία, ένα άθλημα που για τις γυναίκες του Αφγανιστάν θεωρείται σχεδόν απαγορευμένο.

Η ιστορία τους ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, όταν αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε έναν τοπικό ποδηλατικό αγώνα. Χωρίς ποδήλατα και χωρίς να γνωρίζουν καν πώς να κάνουν ποδήλατο, δανείστηκαν ένα ποδήλατο από έναν γείτονα και μέσα σε λίγες ώρες έμαθαν τα βασικά. Για να συμμετάσχουν στον αγώνα, χρησιμοποίησαν ψεύτικα ονόματα και μεταμφιέστηκαν, ώστε να μην αναγνωριστούν. Παρά τις δυσκολίες, οι αδελφές κατάφεραν να κατακτήσουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση, γεγονός που τις έκανε γνωστές στην τοπική κοινωνία.

Με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, οι αδελφές Χασίμι συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να φύγουν από τη χώρα για να συνεχίσουν την ποδηλασία. Χάρη σε επαφές που είχαν στην ποδηλατική κοινότητα, κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέσεις σε μια ιταλική πτήση και να μεταβούν στην Ιταλία, όπου εντάχθηκαν σε μια γυναικεία ομάδα ποδηλασίας και ξεκίνησαν να προπονούνται επαγγελματικά.

Παρά την απόστασή τους από την πατρίδα, οι αδελφές συνέχισαν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, καθώς οι Ταλιμπάν δεν επέτρεπαν την εκπροσώπηση γυναικών αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κατάφερε να κανονίσει τη συμμετοχή μιας ομάδας ισότητας των φύλων από το Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, συμπεριλαμβάνοντας τις αδελφές Χασίμι.

Η συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αφορά τόσο την επίτευξη υψηλών αποτελεσμάτων όσο τον συμβολισμό της παρουσίας τους. Γιατί μπορεί στον αθλητισμό όλοι να ζητούν τη νίκη αλλά στη ζωή, το θέμα είναι η προσπάθεια, η στοχοπροσήλωση και η συνεχής μάχη για κάτι καλύτερο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Φαραώ του Anfield: Πως ο Mohamed Salah έσπασε ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί

Αθλητισμός 22.03.2026
Η ανατομία ενός ιστορικού ρεκόρ

Η διπλή ζωή της καλλονής που έγινε ο φόβος και τρόμος της ελίτ του Λος Αντζελες

Stories 22.03.2026
Η influencer–dealer που κατηγορείται για την μοιραία δόση του Matthew Perry

Πώς μια απλή γυναίκα μπλέχτηκε στη μεγαλύτερη πολιτική μάχη της Βραζιλίας

Πρόσωπα 22.03.2026
Η κομμώτρια που έγινε σύμβολο του Μπολσονάρο με ένα κραγιόν

Ξεχασμένο από τον χρόνο: Το ιταλικό χωριό στη Ρόδο που προστατεύει ένα ζωντανό απολίθωμα

Ιστορικά 22.03.2026
Ανάμεσα σε ερειπωμένα ιταλικά κτίρια και σιωπηλές πλατείες, ένα μοναδικό ψάρι δίνει μάχη για την επιβίωση στα γλυκά νερά της Ρόδου

Τι έκρυψε η NASA όταν ο άνθρωπος έφτασε για πρώτη φορά στο φεγγάρι

Ιστορικά 22.03.2026
Για να μην προκληθεί πανικός

Στο διάστημα έχει... κίνηση: Συγκρούσεις, τρακαρίσματα και δορυφόροι

Νέα Εποχή 22.03.2026
Τι θα κάναμε χωρίς δορυφόρους

Το απλό πράγμα που φοβούνται οι κοριοί και το ανακάλυψαν τυχαία οι επιστήμονες

Stories Χτες
Αυτό είναι το στοιχείο που δεν αντέχουν καθόλου

Η μέντιουμ που έγινε διάσημη… λέγοντας ψέματα σε απελπισμένους γονείς

Πρόσωπα Χτες
Εμφανιζόταν συχνά σε δημοφιλείς εκπομπές