E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρετανικά ΜΜΕ: Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να δώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1570848/vretanika-mme-o-prothypourgos-einai-etoimos-na-dosei-ta-glypta-tou-parthenona-stin-ellada

Δημοσίευση 29/7/2024 | 17:47

Βρετανικά ΜΜΕ: Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να δώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

«Ο Κίρ Στάρμερ ετοιμάζεται να παραδώσει στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στην τελευταία του κίνηση για να καλοπιάσει την ΕΕ», αναφέρει η Express ανακινώντας το εθνικό μας θέμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχει αμβλύνει την επίσημη θέση της κατά του δανεισμού του θησαυρού του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα.

Ο σερ Κιρ Στάρμερ έχει μαλακώσει τη στάση της Βρετανίας σχετικά με την ιδιοκτησία των Γλυπτών, καθώς κινείται προς την κατεύθυνση της προσέγγισης των εταίρων στην ΕΕ και της επαναφοράς των ηπειρωτικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη Παρασκευή, ο νεοδιορισθείς υπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ έδωσε νέο τόνο στο επίμαχο ζήτημα. Απαντώντας σε βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, επαίνεσε τον πρόεδρο του μουσείου George Osborne, ο οποίος έχει επιδιώξει μια «εποικοδομητική συνεργασία» με την Ελλάδα για το θέμα.

«Οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού αντικειμένων από τη συλλογή τους, είναι θέμα των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με τον νόμο του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο. Το Βρετανικό Μουσείο είναι λειτουργικά ανεξάρτητο από την κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος των διαχειριστών, Τζορτζ Όσμπορν, είχε συνομιλίες με Έλληνες υπουργούς για το θέμα, επιδιώκοντας μια εποικοδομητική συνεργασία», ανέφερε ακόμη.

«Εκτιμούμε το έργο που επιτελεί το Βρετανικό Μουσείο σε διεθνές επίπεδο και χαιρετίζουμε την επιτυχία των συνεργασιών του, όπως η πρόσφατη συνεργασία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου, του V&A και του Μουσείου Manhyia Palace στη Γκάνα», ειπώθηκε επιπλέον.

Βρετανός υπουργός πολιτισμού: Αποκτήθηκαν νόμιμα

Ο κ. Μπράιαντ διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα γλυπτά αποκτήθηκαν «νόμιμα» από την Ελλάδα και παραμένουν νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.

Ο πρώην καγκελάριος Τζορτζ Όσμπορν πιέζει εδώ και χρόνια την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια συμφωνία δανεισμού με την Ελλάδα και δήλωσε ότι υπάρχει «συμφωνία που πρέπει να γίνει».

Η παραπομπή της απόφασης σε αυτόν, επομένως, σηματοδοτεί μια έντονη αλλαγή πολιτικής από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ρίσι Σουνάκ προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με τη χώρα μας, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδίαζε να επαναλάβει το αίτημά του να δανείσει το Ηνωμένο Βασίλειο τα αγάλματα του Παρθενώνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΦ: Σταματά η διακίνηση 4 φαρμάκων για τον διαβήτη – Τι πρέπει να κάνουν άμεσα οι ασθενείς

Ελλάδα 23.07.2025
Η κατασκευάστρια εταιρεία ενημερώνει τους ασθενείς με διαβήτη, μέσω του ΕΟΦ, ότι πρέπει να γίνει μετάταξη σε άλλα φάρμακα και θεραπείες

Οι 5 κατεπείγουσες αλλαγές λόγω λειψυδρίας

Ελλάδα 23.07.2025
Σε ιστορικό χαμηλό τα αποθέματα που υδροδοτούν την Αττική – Η Ελλάδα 19η στον κόσµο σε κίνδυνο λειψυδρίας

Ο Τραμπ ανακοίνωσε «τεράστια» συμφωνία με την Ιαπωνία ‑ Τι θα περιλαμβάνει

Κόσμος 23.07.2025
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επετεύχθη εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, την οποία χαρακτήρισε «τεράστια»

Μάτι: «Κολυμπούσα τρεις ώρες και δεν είχα καταλάβει ότι είχα καεί», λέει εγκαυματίας

Ελλάδα 23.07.2025
Η Ιωάννα Γατοπούλου, πολυεγκαυματίας από το Μάτι, θυμάται εκείνη τη μέρα που ο χρόνος σταμάτησε και η θάλασσα έγινε το μοναδικό της καταφύγιο

Καύσωνας: Ενώ η Ελλάδα πλήττεται από υψηλές θερμοκρασίες, σε Αφρική και Αυστραλία πέφτει... χιόνι

Κόσμος 23.07.2025
Η Αυστραλία περνά μία από τις καλύτερες σεζόν για τα χιονοδρομικά της κέντρα - Πρόβλεψη για χιόνι και σε Νότια Αφρική και Λεσότο

Επτά χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι – Εκδηλώσεις μνήμης για τα 104 θύματα της φονικής πυρκαγιάς

Ελλάδα 23.07.2025
Η μέρα που κάηκε το Μάτι – Πέρασαν επτά χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία

Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τη λειψυδρία ‑ Τι θα ανακοινωθεί

Ελλάδα 23.07.2025
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στη σύσκεψη που θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί – Παρουσιάζεται το εθνικό σχέδιο της χώρας για τα ύδατα

Καστοριά: Εμφάνιση – έκπληξη αρκούδας σε αυλή σχολείου στο Νεστόριο

Ελλάδα 23.07.2025
Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε μία αρκούδα στο Νεστόριο της Καστοριάς

Οι κάμερες στους δρόμους είναι εδώ ‑ Τα 41 σημεία που καταγράφουν τις παραβάσεις

Ελλάδα 23.07.2025
Κάμερες-τροχονόμοι θα τοποθετηθούν σε 17 δήμους της Αττικής

Συναγερμός στην Γκάμπια: Εντοπίστηκε κρούσμα της mpox

Κόσμος 23.07.2025
Το τρέχον διάστημα καταγράφονται ξεσπάσματα και σε άλλα κράτη της δυτικής Αφρικής,

Θεσσαλονίκη: Οδηγός ταξί χτύπησε 21χρονη που αρνήθηκε να πληρώσει έξτρα χρέωση

Ελλάδα 23.07.2025
Την έπιασε από τον λαιμό και τη σφαλιάρισε

Πρόστιμο 40.000 ευρώ από τον ΟΑΣΑ στην Κοινοπραξία Συγκοινωνιών Αττικής για τα περιστατικά ασφαλείας με λεωφορεία της

Ελλάδα 23.07.2025
Η ΟΣΜΕ κάνει λόγο για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας αλλά και του ΚΟΚ πανελλαδικά