E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκλογές ΗΠΑ 2024 ‑ Διάγγελμα Μπάιντεν: Η σκυτάλη στους νέους για να σωθεί η Δημοκρατία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το Οβάλ Γραφείο έκανε απολογισμό του έργου του, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προασπίσουν οι πολίτες τη δημοκρατία και τόνισε ότι η αντιπρόεδρος Χάρις είναι «δυνατή, έμπειρη και ικανή»

Δημοσίευση 25/7/2024 | 08:17

Εκλογές ΗΠΑ 2024 ‑ Διάγγελμα Μπάιντεν: Η σκυτάλη στους νέους για να σωθεί η Δημοκρατία

Στην κρίσιμη καμπή μπροστά στην οποία είναι οι ΗΠΑ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου αναφέρθηκε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του στο οποίο εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αποχωρήσει από την κούρσα των προεδρικών εκλογών.

Από το Οβάλ Γραφείο και με φωνή που πρόδιδε την πρόσφατη περιπέτεια με τον κορωνοϊό, ο Αμερικανός πρόεδρος στα περίπου 11 λεπτά του διαγγέλματος έκανε έναν απολογισμό της θητείας του, ενώ επέμεινε στη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον των ΗΠΑ.

Το διάγγελμα είχε προαναγγείλει από την Κυριακή όταν είχε αναγγείλει ότι αποχωρεί από την εκστρατεία, για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Ο Μπάιντεν έκανε αρχικά μια αναφορά στους μεγάλους προέδρους του παρελθόντος. «Αισθάνομαι δέος σε αυτό το γραφείο, αλλά περισσότερο αγαπώ τη χώρα μου», τόνισε.

Είπε ότι είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής του το ότι υπηρέτησε στο ύπατο αξίωμα. «Βρήκα δύναμη από τον λαό» για το έργο, είπε. Αυτό το έργο, συνέχισε, «δεν είναι για μένα αλλά για εσάς και τις οικογένειες σας και αυτό δεν το ξέχασα ποτέ».

Οι αποφάσεις που παίρνουμε τώρα τώρα θα επηρεάζουν το έθνος για δεκαετίες, είπε ακόμη, λέγοντας ότι στις εκλογές το έθνος θα κληθεί να αποφασίσει ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, την ενότητα και τη διαίρεση.

Είναι καθήκον μου να ενώσω το έθνος σε αυτή την κρίσιμη φάση, καθώς «τίποτα δεν μπορεί να μπει πάνω από τη προστασία της δημοκρατίας», είπε στη συνέχεια εξηγώντας ότι «το καλύτερο είναι να περάσει η σκυτάλη σε μια νέα γενιά».

Πιστεύω, είπε ακόμη, ότι τα πήγε αρκετά καλά για να αξίζει και μια δεύτερη θητεία, αλλά αποφάσισε να κάνει στην άκρη για έναν νεότερο υποψήφιο. Αυτό είναι το καλύτερο για να ενώσουμε το έθνος μας, εξήγησε. Υπάρχει μια ώρα και ένας τόπος για νέες, φρέσκες και -ναι- νεότερες φωνές και αυτός ο χρόνος και ο χώρος είναι τώρα, εξήγησε.

Συνέχισε λέγοντας ότι στους έξι μήνες που απομένουν για το τέλος της θητείας του (στις 20 Ιανουαρίου 2025) θα επικεντρωθεί στην οικονομία, τις οικογένειες, στην καταπολέμηση της βίας, ειδικά μάλιστα την προστασία των παιδιών από τη βία των όπλων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του στην ανάγκη μεταρρύθμισης του Ανώτατου Δικαστηρίου «γιατί είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημοκρατία μας». Αν και η προαναγγελία του δεν είχε λεπτομέρειες, το ζήτημα στις ΗΠΑ είναι λεπτό και ίσως τον φέρει σε σύγκρουση με τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε ακόμη στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανάγκη να «σταματήσουμε τον Πούτιν», την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και την προσπάθειά του να τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Κλείνοντας, ο Τζο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι στις αρχή της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2021, η χώρα ήταν σε μια δύσκολη στιγμή, ενώ μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

«Σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα με 16 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς», επισήμανε, λέγοντας ότι «η Αμερική είναι μια ιδέα».

«Εγώ έκανα την επιλογή μου, τον Νοέμβριο θα την κάνουν οι Αμερικανοί», κατέληξε, για να ευχαριστήσει την Κάμαλα Χάρις και να πλέξει το εγκώμιό της: «είναι έμπειρη, σκληρή και ικανή, τώρα η επιλογή είναι δική σας».

«Έδωσα την καρδιά και την ψυχή μου για τη χώρα», κατέληξε για να απευθυνεί άλλη μια φορά στους πολίτες με μια προσωπική αναφορά. «Συμπολίτες μου, ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω αυτό το έθνος για πάνω από 50 χρόνια. Πουθενά αλλού στον κόσμο ένα αγόρι με τραυλισμό, με ταπεινή καταγωγή στο Σκράντον της Πενσυλβάνιας και το Κλέιμοντ του Ντελαγουέρ δεν θα καθόταν μια μέρα στο προεδρικό γραφείο στο Οβάλ Γραφείο ως πρόεδρος των ΗΠΑ».

«Η ιστορία και η δύναμη είναι στα χέρια σας. Ας κρατήσουμε την πίστη και να θυμόμαστε ποιοι είμαστε. Ας δράσουμε μαζί για να διατηρήσουμε τη δημοκρατία μας», είπε ολοκληρώνοντας το διάγγελμα.

Απορρίπτει τα περί παραίτησης ο Λευκός Οίκος

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Καρίν Ζαν-Πιερ χαρακτήρισε «γελοίες» τις αξιώσεις να παραιτηθεί ο Τζο Μπάιντεν, μετά την απόσυρση από την προεκλογική εκστρατεία.

«Οποιαδήποτε παραίνεση του είδους είναι γελοία», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, διαβεβαιώνοντας ότι η απόφαση του προέδρου δεν είχε «καμιά σχέση με την υγεία του». Ταυτόχρονα, απέρριψε τον χαρακτηρισμό «lame duck» («κουτσή πάπια») για τον πρόεδρο, έναν χαρακτηρισμό για αιρετούς που απλά περιμένουν το τέλος της θητείας τους.

Η ίδια επισήμανε ακόμη ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση προσπάθεια από τους συνεργάτες του να συγκαλυφθεί οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας του Τζο Μπάιντεν προτού αποφασίσει να αποσύρει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκνευρίστηκε ο Μακρόν στο Ναϊρόμπι, πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε ησυχία από το κοινό

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
«Αν θέλετε να μείνετε εδώ, θα τηρήσουμε τους ίδιους κανόνες»

«Παγίδα» το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – Υπάλληλος έπαθε ηλεκτροπληξία

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Νεκρός άνδρας στο Μεσολόγγι μετά από πτώση της μηχανής του στο νερό από την προβλήτα

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τις συνθήκες του συμβάντος

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο γενικός διευθυντής της Βιολάντα

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
O ιδιοκτήτης του εργοστασίου παραμένει προσωρινά κρατούμενος

Αυτός θα είναι ο καιρός του Ιουνίου ‑ Δυσοίωνη πρόβλεψη για αυξημένες θερμοκρασίες

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Η μέση θερμοκρασία τον Ιούνιο θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κουλούρια

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για την ανάκληση των κουλουριών - Τι εντοπίστηκε

Βγήκε από τη ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης ‑ Βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας του

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Μετά από σχεδόν έναν μήνα νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, ο Γιώργος Μυλωνάκης βγήκε από τη ΜΕΘ καθώς η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε βελτίωση

Οπαδοί της Γουέστ Χαμ «πέταξαν» φίλο της Αρσεναλ από τα σκαλιά του γηπέδου μετά το γκολ τίτλου των «κανονιέρηδων»

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Το νικητήριο γκολ του Τροσάρ έφερε τους πανηυρισμούς των οπαδών της Αρσεναλ στην κερκίδα των γηπεδούχων

Δολοφονία 54χρονου στον Λουδία: Tον σκότωσαν γιατί πίστευαν ότι τους έκλεψε περιστέρια

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ενώπιον της δικαιοσύνης οι 2 συλληφθέντες

Politico: Χώρες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέπουν τη θανάτωση της άγριας ζωής για την ανάπτυξη βιομηχανικών έργων

Κόσμος 11.05.2026
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία υποστηρίζει ότι οι αυστηρές περιβαλλοντικές διατάξεις την εμποδίζουν να επεκταθεί