E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκλογές ΗΠΑ 2024 ‑ Διάγγελμα Μπάιντεν: Η σκυτάλη στους νέους για να σωθεί η Δημοκρατία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το Οβάλ Γραφείο έκανε απολογισμό του έργου του, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προασπίσουν οι πολίτες τη δημοκρατία και τόνισε ότι η αντιπρόεδρος Χάρις είναι «δυνατή, έμπειρη και ικανή»

Δημοσίευση 25/7/2024 | 08:17

Εκλογές ΗΠΑ 2024 ‑ Διάγγελμα Μπάιντεν: Η σκυτάλη στους νέους για να σωθεί η Δημοκρατία

Στην κρίσιμη καμπή μπροστά στην οποία είναι οι ΗΠΑ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου αναφέρθηκε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του στο οποίο εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αποχωρήσει από την κούρσα των προεδρικών εκλογών.

Από το Οβάλ Γραφείο και με φωνή που πρόδιδε την πρόσφατη περιπέτεια με τον κορωνοϊό, ο Αμερικανός πρόεδρος στα περίπου 11 λεπτά του διαγγέλματος έκανε έναν απολογισμό της θητείας του, ενώ επέμεινε στη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον των ΗΠΑ.

Το διάγγελμα είχε προαναγγείλει από την Κυριακή όταν είχε αναγγείλει ότι αποχωρεί από την εκστρατεία, για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Ο Μπάιντεν έκανε αρχικά μια αναφορά στους μεγάλους προέδρους του παρελθόντος. «Αισθάνομαι δέος σε αυτό το γραφείο, αλλά περισσότερο αγαπώ τη χώρα μου», τόνισε.

Είπε ότι είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής του το ότι υπηρέτησε στο ύπατο αξίωμα. «Βρήκα δύναμη από τον λαό» για το έργο, είπε. Αυτό το έργο, συνέχισε, «δεν είναι για μένα αλλά για εσάς και τις οικογένειες σας και αυτό δεν το ξέχασα ποτέ».

Οι αποφάσεις που παίρνουμε τώρα τώρα θα επηρεάζουν το έθνος για δεκαετίες, είπε ακόμη, λέγοντας ότι στις εκλογές το έθνος θα κληθεί να αποφασίσει ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, την ενότητα και τη διαίρεση.

Είναι καθήκον μου να ενώσω το έθνος σε αυτή την κρίσιμη φάση, καθώς «τίποτα δεν μπορεί να μπει πάνω από τη προστασία της δημοκρατίας», είπε στη συνέχεια εξηγώντας ότι «το καλύτερο είναι να περάσει η σκυτάλη σε μια νέα γενιά».

Πιστεύω, είπε ακόμη, ότι τα πήγε αρκετά καλά για να αξίζει και μια δεύτερη θητεία, αλλά αποφάσισε να κάνει στην άκρη για έναν νεότερο υποψήφιο. Αυτό είναι το καλύτερο για να ενώσουμε το έθνος μας, εξήγησε. Υπάρχει μια ώρα και ένας τόπος για νέες, φρέσκες και -ναι- νεότερες φωνές και αυτός ο χρόνος και ο χώρος είναι τώρα, εξήγησε.

Συνέχισε λέγοντας ότι στους έξι μήνες που απομένουν για το τέλος της θητείας του (στις 20 Ιανουαρίου 2025) θα επικεντρωθεί στην οικονομία, τις οικογένειες, στην καταπολέμηση της βίας, ειδικά μάλιστα την προστασία των παιδιών από τη βία των όπλων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του στην ανάγκη μεταρρύθμισης του Ανώτατου Δικαστηρίου «γιατί είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημοκρατία μας». Αν και η προαναγγελία του δεν είχε λεπτομέρειες, το ζήτημα στις ΗΠΑ είναι λεπτό και ίσως τον φέρει σε σύγκρουση με τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε ακόμη στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανάγκη να «σταματήσουμε τον Πούτιν», την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και την προσπάθειά του να τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Κλείνοντας, ο Τζο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι στις αρχή της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2021, η χώρα ήταν σε μια δύσκολη στιγμή, ενώ μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

«Σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα με 16 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς», επισήμανε, λέγοντας ότι «η Αμερική είναι μια ιδέα».

«Εγώ έκανα την επιλογή μου, τον Νοέμβριο θα την κάνουν οι Αμερικανοί», κατέληξε, για να ευχαριστήσει την Κάμαλα Χάρις και να πλέξει το εγκώμιό της: «είναι έμπειρη, σκληρή και ικανή, τώρα η επιλογή είναι δική σας».

«Έδωσα την καρδιά και την ψυχή μου για τη χώρα», κατέληξε για να απευθυνεί άλλη μια φορά στους πολίτες με μια προσωπική αναφορά. «Συμπολίτες μου, ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω αυτό το έθνος για πάνω από 50 χρόνια. Πουθενά αλλού στον κόσμο ένα αγόρι με τραυλισμό, με ταπεινή καταγωγή στο Σκράντον της Πενσυλβάνιας και το Κλέιμοντ του Ντελαγουέρ δεν θα καθόταν μια μέρα στο προεδρικό γραφείο στο Οβάλ Γραφείο ως πρόεδρος των ΗΠΑ».

«Η ιστορία και η δύναμη είναι στα χέρια σας. Ας κρατήσουμε την πίστη και να θυμόμαστε ποιοι είμαστε. Ας δράσουμε μαζί για να διατηρήσουμε τη δημοκρατία μας», είπε ολοκληρώνοντας το διάγγελμα.

Απορρίπτει τα περί παραίτησης ο Λευκός Οίκος

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Καρίν Ζαν-Πιερ χαρακτήρισε «γελοίες» τις αξιώσεις να παραιτηθεί ο Τζο Μπάιντεν, μετά την απόσυρση από την προεκλογική εκστρατεία.

«Οποιαδήποτε παραίνεση του είδους είναι γελοία», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, διαβεβαιώνοντας ότι η απόφαση του προέδρου δεν είχε «καμιά σχέση με την υγεία του». Ταυτόχρονα, απέρριψε τον χαρακτηρισμό «lame duck» («κουτσή πάπια») για τον πρόεδρο, έναν χαρακτηρισμό για αιρετούς που απλά περιμένουν το τέλος της θητείας τους.

Η ίδια επισήμανε ακόμη ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση προσπάθεια από τους συνεργάτες του να συγκαλυφθεί οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας του Τζο Μπάιντεν προτού αποφασίσει να αποσύρει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Εντοπίστηκε ο ενοικιαστής της 45χρονης που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Εντοπίστηκε μετά από έρευνες ο ένοικος του σπιτιού της Σταυρούλας Λεβεντάκη, η οποία αγνοείται από τις 30 Μαΐου. Συνελήφθη για ναρκωτικά.

Σύγκρουση τρένων στη Βρετανία: Τι συνέβη κοντά στο Μπέντφορντ και πόσοι τραυματίστηκαν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο τρένα της East Midlands Railway συγκρούστηκαν νότια του Μπέντφορντ, με πέντε ελικόπτερα αεροδιακομιδής και δεκάδες οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Τραγωδία στα Χανιά: 17χρονος Βρετανός πνίγηκε στον Κλαδισό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση εντοπισμού 17χρονου Βρετανού στην παραλία του Κλαδισού στα Χανιά

Η στιγμή του Μουντιάλ: Ο προπονητής της Ιαπωνίας ζήτησε και έβγαλε σέλφι με τον Χάρι Κέιν, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Χατζίμε Μοριγιάσου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του όταν συνάντησε τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε εκεχειρία ‑ Ξεκινά σήμερα

Κόσμος Χτες
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος