E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκλογές ΗΠΑ 2024 ‑ Διάγγελμα Μπάιντεν: Η σκυτάλη στους νέους για να σωθεί η Δημοκρατία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το Οβάλ Γραφείο έκανε απολογισμό του έργου του, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προασπίσουν οι πολίτες τη δημοκρατία και τόνισε ότι η αντιπρόεδρος Χάρις είναι «δυνατή, έμπειρη και ικανή»

Δημοσίευση 25/7/2024 | 08:17

Εκλογές ΗΠΑ 2024 ‑ Διάγγελμα Μπάιντεν: Η σκυτάλη στους νέους για να σωθεί η Δημοκρατία

Στην κρίσιμη καμπή μπροστά στην οποία είναι οι ΗΠΑ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου αναφέρθηκε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του στο οποίο εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αποχωρήσει από την κούρσα των προεδρικών εκλογών.

Από το Οβάλ Γραφείο και με φωνή που πρόδιδε την πρόσφατη περιπέτεια με τον κορωνοϊό, ο Αμερικανός πρόεδρος στα περίπου 11 λεπτά του διαγγέλματος έκανε έναν απολογισμό της θητείας του, ενώ επέμεινε στη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον των ΗΠΑ.

Το διάγγελμα είχε προαναγγείλει από την Κυριακή όταν είχε αναγγείλει ότι αποχωρεί από την εκστρατεία, για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Ο Μπάιντεν έκανε αρχικά μια αναφορά στους μεγάλους προέδρους του παρελθόντος. «Αισθάνομαι δέος σε αυτό το γραφείο, αλλά περισσότερο αγαπώ τη χώρα μου», τόνισε.

Είπε ότι είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής του το ότι υπηρέτησε στο ύπατο αξίωμα. «Βρήκα δύναμη από τον λαό» για το έργο, είπε. Αυτό το έργο, συνέχισε, «δεν είναι για μένα αλλά για εσάς και τις οικογένειες σας και αυτό δεν το ξέχασα ποτέ».

Οι αποφάσεις που παίρνουμε τώρα τώρα θα επηρεάζουν το έθνος για δεκαετίες, είπε ακόμη, λέγοντας ότι στις εκλογές το έθνος θα κληθεί να αποφασίσει ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, την ενότητα και τη διαίρεση.

Είναι καθήκον μου να ενώσω το έθνος σε αυτή την κρίσιμη φάση, καθώς «τίποτα δεν μπορεί να μπει πάνω από τη προστασία της δημοκρατίας», είπε στη συνέχεια εξηγώντας ότι «το καλύτερο είναι να περάσει η σκυτάλη σε μια νέα γενιά».

Πιστεύω, είπε ακόμη, ότι τα πήγε αρκετά καλά για να αξίζει και μια δεύτερη θητεία, αλλά αποφάσισε να κάνει στην άκρη για έναν νεότερο υποψήφιο. Αυτό είναι το καλύτερο για να ενώσουμε το έθνος μας, εξήγησε. Υπάρχει μια ώρα και ένας τόπος για νέες, φρέσκες και -ναι- νεότερες φωνές και αυτός ο χρόνος και ο χώρος είναι τώρα, εξήγησε.

Συνέχισε λέγοντας ότι στους έξι μήνες που απομένουν για το τέλος της θητείας του (στις 20 Ιανουαρίου 2025) θα επικεντρωθεί στην οικονομία, τις οικογένειες, στην καταπολέμηση της βίας, ειδικά μάλιστα την προστασία των παιδιών από τη βία των όπλων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του στην ανάγκη μεταρρύθμισης του Ανώτατου Δικαστηρίου «γιατί είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημοκρατία μας». Αν και η προαναγγελία του δεν είχε λεπτομέρειες, το ζήτημα στις ΗΠΑ είναι λεπτό και ίσως τον φέρει σε σύγκρουση με τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε ακόμη στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανάγκη να «σταματήσουμε τον Πούτιν», την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και την προσπάθειά του να τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Κλείνοντας, ο Τζο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι στις αρχή της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2021, η χώρα ήταν σε μια δύσκολη στιγμή, ενώ μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

«Σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα με 16 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς», επισήμανε, λέγοντας ότι «η Αμερική είναι μια ιδέα».

«Εγώ έκανα την επιλογή μου, τον Νοέμβριο θα την κάνουν οι Αμερικανοί», κατέληξε, για να ευχαριστήσει την Κάμαλα Χάρις και να πλέξει το εγκώμιό της: «είναι έμπειρη, σκληρή και ικανή, τώρα η επιλογή είναι δική σας».

«Έδωσα την καρδιά και την ψυχή μου για τη χώρα», κατέληξε για να απευθυνεί άλλη μια φορά στους πολίτες με μια προσωπική αναφορά. «Συμπολίτες μου, ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω αυτό το έθνος για πάνω από 50 χρόνια. Πουθενά αλλού στον κόσμο ένα αγόρι με τραυλισμό, με ταπεινή καταγωγή στο Σκράντον της Πενσυλβάνιας και το Κλέιμοντ του Ντελαγουέρ δεν θα καθόταν μια μέρα στο προεδρικό γραφείο στο Οβάλ Γραφείο ως πρόεδρος των ΗΠΑ».

«Η ιστορία και η δύναμη είναι στα χέρια σας. Ας κρατήσουμε την πίστη και να θυμόμαστε ποιοι είμαστε. Ας δράσουμε μαζί για να διατηρήσουμε τη δημοκρατία μας», είπε ολοκληρώνοντας το διάγγελμα.

Απορρίπτει τα περί παραίτησης ο Λευκός Οίκος

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Καρίν Ζαν-Πιερ χαρακτήρισε «γελοίες» τις αξιώσεις να παραιτηθεί ο Τζο Μπάιντεν, μετά την απόσυρση από την προεκλογική εκστρατεία.

«Οποιαδήποτε παραίνεση του είδους είναι γελοία», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, διαβεβαιώνοντας ότι η απόφαση του προέδρου δεν είχε «καμιά σχέση με την υγεία του». Ταυτόχρονα, απέρριψε τον χαρακτηρισμό «lame duck» («κουτσή πάπια») για τον πρόεδρο, έναν χαρακτηρισμό για αιρετούς που απλά περιμένουν το τέλος της θητείας τους.

Η ίδια επισήμανε ακόμη ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση προσπάθεια από τους συνεργάτες του να συγκαλυφθεί οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας του Τζο Μπάιντεν προτού αποφασίσει να αποσύρει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεκτάθηκε σε διαμερίσματα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε κατάστημα με ανταλλακτικά στο Ίλιον

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Εκρήξεις ακούστηκαν από το κατάστημα που φλέγεται - Στο σημείο βρίσκονται 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα

Αεροπορικό ατύχημα για τον ιδιοκτήτη της Calzedonia: Σώθηκε χάρη σε αλεξίπτωτο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Το περιστατικό με τον Ιταλό επιχειρηματία, Σάντρο Βερονέζι, σημειώθηκε όταν το μονοκινητήριο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε παρουσίασε βλάβη εν πτήσει

Πρωτομαγιά: Ακινητοποιημένα πλοία και ΜΜΜ ‑ Αναλυτικά όσοι απεργούν

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Ποιοι συμμετέχουν με 24ωρη απεργία και στάσεις εργασίας στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Από 1η Μαΐου υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις που διακινούν αγαθά

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Το μέτρο έπρεπε να θεσπιστεί από τον Δεκέμβριο, αλλά είχε λάβει αναβολή

«Σε γέννησα για να μου φύγεις στα 13»: Η σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του 13χρονου

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η οικογένειά του και η τοπική κοινωνία της Ηλείας έχουν βυθιστεί στο πένθος μετά τον τραγικό χαμό του 13χρονου αγοριού

Έφοδος της ΕΛΑΣ σε παράνομο γηροκομείο στους Αμπελόκηπους

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Αιφνιδιαστική έφοδος αποκάλυψε παράτυπη δομή «φροντίδας» ηλικιωμένων που λειτουργούσε κάτω υπό άθλιες συνθήκες

H Eυρώπη έχει πρόβλημα: Δεν γνωρίζει πόσα καύσιμα της απομένουν

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Εν μέσω ανησυχίας ότι η κάνουλα θα στερέψει, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν φαίνεται να έχει σαφή εικόνα για τα αποθέματα που έχει στη διάθεσή της.

Θρίλερ ανοιχτά της Κρήτης: Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Καταγγελίες για χρήση όπλων, λέιζερ και παρεμβολές στις επικοινωνίες

Νέα εποχή στις αθλητικές μεταδόσεις: Το Disney+ εξασφάλισε τα δικαιώματα για το Champions League

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Μετά τη δημοπρασία για 19 τηλεοπτικές αγορές που αφορούν την περίοδο 2027-2031

Αντιδράσεις φαρμακοποιών για την delivery παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η απάντησή τους - Τι υποστηρίζουν