E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί ο Μπαρακ Ομπάμα επέλεξε τη σιωπή για την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις;

Η τακτική που έχει ακολουθήσει ξανά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/7/2024 | 00:16

Γιατί ο Μπαρακ Ομπάμα επέλεξε τη σιωπή για την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις;
@Today.com

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πήρε μια άνευ προηγουμένου απόφαση στις 21 Ιουλίου 2024: Αποχώρησε από την εκστρατεία επανεκλογής του. Λίγοι είναι οι άλλοι πρόεδροι που αρνήθηκαν μια δεύτερη εκλεγμένη θητεία, με την τελευταία να είναι εκείνη του Λίντον Μπ. Τζόνσον το 1968.

Αλλά ποτέ τόσο κοντά σε εκλογές, αφού απομένουν λιγότερο από τέσσερις μήνες. Σε μια ανάρτηση ξεχωριστή από την αρχική του ανακοίνωση, ο Μπάιντεν προσυπέγραψε για την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου του, Καμάλα Χάρις, ώστε να είναι η προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στη θέση του. Η απόφαση επαινέθηκε από πολλούς Δημοκρατικούς, αλλά ένας επέλεξε τη σιωπή για αυτήν την επιλογή: ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση, ο Ομπάμα δεν ανέφερε καθόλου την Χάρις. «Θα πλοηγηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά τις επόμενες ημέρες», είπε. «Όμως έχω εξαιρετική εμπιστοσύνη ότι οι ηγέτες του κόμματός μας θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια διαδικασία από την οποία θα προκύψει ένας εξαιρετικός υποψήφιος». Και η σιωπή του έχει τραβήξει πολλά βλέμματα.

Ο Στίβεν Νέλσον, ανταποκριτής της New York Post στην Ουάσιγκτον, υπέθεσε ότι η σιωπή του Μπαράκ Ομπάμα, ως αξιοσέβαστου ηγέτη μεταξύ των Δημοκρατικών, θα μπορούσε να βλάψει την Καμάλα Χάρις. «Η έλλειψη υποστήριξης της Χάρις θα μπορούσε να βλάψει την υποψηφιότητά της και να ενθαρρύνει σιωπηρά να εμφανιστούν νέοι υποψήφιοι», έγραψε ο Νέλσον. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Seattle Times, κάποιοι στον στενό κύκλο του Ομπάμα είπαν «να μην αναλύουν πολύ» και ισχυρίστηκαν ότι ο πολιτικός δεν έχει κανέναν συγκεκριμένο στο μυαλό του για την υποψηφιότητα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι τόνισαν την απόφαση του Ομπάμα να μην κατονομάσει την Χάρις στη δήλωσή του, χρησιμοποιώντας τη λέξη "υποψήφια". «Το να κοιτάξει ο Τζο Μπάιντεν το πολιτικό τοπίο και να αποφασίσει ότι θα πρέπει να δώσει τη δάδα σε έναν νέο υποψήφιο είναι σίγουρα ένα από τα πιο σκληρά πράγματα που έκανε στη ζωή του», έγραψε ο πρώην πρόεδρος. Άλλοι πρότειναν ότι η επιλογή του ήταν στρατηγικής σημασίας, γιατί σε περίπτωση αμφισβητούμενης υποψηφιότητας, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να ωθήσει στη συνέχεια την Χάρις.

Μια πηγή που γνωρίζει τη σκέψη του Ομπάμα δήλωσε κάτι παρόμοιο στο MSNBC. «Ακριβώς όπως έκανε το 2020 όταν ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την υποψηφιότητα, ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι είναι τοποθετημένος για να βοηθήσει στην ένωση του κόμματος μόλις έχει έναν υποψήφιο, να αναδείξει αυτόν τον υποψήφιο και να κάνει ό,τι μπορεί για να εκλεγεί αυτός ο υποψήφιος τον Νοέμβριο”. Η πηγή σημείωσε ότι αν και ο Ομπάμα είπε «υποστηρικτικά πράγματα» για τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για το 2020, δεν τον ενέκρινε επίσημα παρά μόνο αφού ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς αποχώρησε από την κούρσα.

Σε ένα άρθρο για τους New York Times, ο δημοσιογράφος και πρώην ανταποκριτής του Λευκού Οίκου Glenn Thrush είπε ότι ο Μπάιντεν είναι ένας «βαθιά περήφανος άνθρωπος» που δεν συγχώρεσε τον Μπαράκ Ομπάμα που υποστήριξε τη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, πρώην Αξιωματούχος της Βουλής που συνομιλεί τακτικά με τον πρώην πρόεδρο είπε ότι ήθελε να επικεντρώσει τη στιγμή γύρω από τον Μπάιντεν. «Ο κ. Ομπάμα ήθελε η Κυριακή να είναι για τον κ. Μπάιντεν, μια γιορτή για τα επιτεύγματά του και δεν αισθάνεται πίεση να ενεργήσει βιαστικά», είπαν.

Η Χάρις έχει λάβει την υποστήριξη του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, της γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν, του αντιπροσώπου Τζιμ Κλάιμπερν, του κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ και του Υπουργού Μεταφορών Πιτ Μπάτιγκιγκ. Όμως, όπως σημείωσε το Politico, ορισμένοι Δημοκρατικοί σε πολιτείες πεδίου μάχης παρέμειναν «εμφανώς σιωπηλοί»."Μια ομάδα σαφώς απρόθυμη να σηματοδοτήσει αμέσως υποστήριξη για την Χάρις, είναι οι σχεδόν 30 υποψήφιοι των Δημοκρατικών που ορίστηκαν ως κορυφαίοι αμφισβητίες από την Επιτροπή του Δημοκρατικού Κογκρέσου", κατέληξε το δημοσίευμα μετά από εξέταση αυτών των υποψηφίων.

Ένας εν ενεργεία Δημοκρατικός πρόεδρος της Βουλής είπε στην εφημερίδα ότι το συναίσθημα των ψηφοφόρων για την Χάρις «δεν είναι καλό». «Στα προκριματικά πριν από τέσσερα χρόνια, δεν άντεξε πολύ», είπαν. Ο χρόνος θα δείξει εάν αυτή η υποτιθέμενη προοπτική μπορεί να αλλάξει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το νησί που κανείς δεν επιτρέπεται να πατήσει: Η φυλή που διώχνει τους ξένους με τόξα και βέλη

Νέα Εποχή 28.01.2026
Στο Βόρειο Σέντινελ ζει η πιο απομονωμένη φυλή του κόσμου και το κράτος την προστατεύει με αυστηρούς νόμους

Γιατί πρέπει στ’ αλήθεια να ανησυχούμε για τη Gen Z;

Stories 28.01.2026
Τι αναφέρει άρθρο της VOX

Το μάθημα που έσωσε ζωές: Πώς ένα 10χρονο κορίτσι διέσωσε 100 ανθρώπους από φονικό τσουνάμι

Stories 28.01.2026
Η μικρή Τίλι αναγνώρισε τα «σημάδια του θανάτου» στη θάλασσα από το σχολείο της και πρόλαβε την καταστροφή δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει

Το μυστικό πείραμα της Δανίας στη Γροιλανδία

Stories 28.01.2026
Πώς 22 παιδιά έγιναν εργαστήριο ενός κράτους

Η απίστευτη ιστορία του «ζητιάνου εκατομμυριούχου» της Ινδίας

Stories Χτες
Ο φτωχός που σερνόταν στους δρόμους ήταν πάμπλουτος

Η Ισπανία «αδειάζει», αλλά σε πληρώνει για να πας: Χωριά‑φαντάσματα δίνουν έως 10.800€ για μια νέα αρχή

Νέα Εποχή Χτες
Επιδοτήσεις για αγορά σπιτιού, φοροελαφρύνσεις, μηνιαία επιδόματα και χωριά που αναζητούν κατοίκους

Κράτησε μόλις 38 λεπτά ‑ Ο συντομότερος πόλεμος στην Ιστορία

Ιστορικά Χτες
Η Αγγλο-Ζανζιβαρινή Σύγκρουση του 1896 και το ωμό μήνυμα ισχύος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην καρδιά της Αφρικής