E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά το σκηνικό έντασης της Τουρκίας στην Κάσο

Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό

Δημοσίευση 23/7/2024 | 19:23

Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά το σκηνικό έντασης της Τουρκίας στην Κάσο

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς η Τουρκία στήνει σκηνικό έντασης στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την αυξημένη επιφυλακή στην περιοχή, δεν θα σταλούν επιπλέον πλοία. Νότια της Κάσου έχουν αναπτυχθεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και η κανονιοφόρος «Αήττητος», μαζί με ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα, έχει ανοίξει διπλωματικό «κανάλι» με την Άγκυρα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. Στην ουσία ενεργοποιήθηκε το «κόκκινο τηλέφωνο» Αθήνας-Άγκυρας και ο μηχανισμός απεμπλοκής με απευθείας συνεννοήσεις, ώστε να μη διαταραχθούν περαιτέρω τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

Αφορμή για τη νέα τουρκική πρόκληση στάθηκε η παρουσία του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Ievoli Relume», το οποίο πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.

Οι έρευνες του σκάφους γίνονται με βάση ελληνικές Navtex που εξέδωσε το σταθμός του Ηρακλείου και αφορούν περιοχή των ελληνικών χωρικών υδάτων, εκτός από ένα σημείο που βρίσκεται μόλις μισό μίλι έξω από τα 6 μίλια από την Κάρπαθο.

Από την πλευρά της, η Τουρκία εξέδωσε δική της Navtex, υποστηρίζοντας ότι το σημείο νότια της Καρπάθου αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα», στέλνοντας τουρκικά πλοία να παρακολουθούν το ιταλικό ερευνητικό.

Στο σημείο βρίσκονται οι τουρκικές φρεγάτες «Gökova» και «Göksu», κλάσης Gabya, η κορβέτα «Beykoz», κλάσης Burak, και ακόμη δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

Από την πλευρά της Ελλάδας τονίζεται πως το ιταλικό πλοίο διενεργεί τις έρευνες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου από το 2020 για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, η οποία τέμνει το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Μαρινάκης: Στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σχολίασε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, επιδιώκει τη διατήρηση του διαλόγου. Όμως, διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από εκεί και πέρα, στον διάλογο δεν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Εμείς συνεχίζουμε την πολιτική μας και αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε είτε ως προς την ενεργειακή πολιτική της χώρας είτε ως προς τα υπόλοιπα. Η δική μας θεώρηση παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει η πολιτική μας.

Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, της θετικής ατζέντας, αλλά και όλων των υπόλοιπων θεμάτων και της μίας διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία -καθορισμός ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας, που δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο της επίλυσής της επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου- δεν υπάρχει μια σειρά από συμφωνίες, υπάρχουν εντονότατες διαφορές και διαφωνίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Ρόδο: Μάνα και κόρη τα θύματα του φονικού τροχαίου στο Αφάντου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο οδηγός του άλλου οχήματος κρατείται από την αστυνομία

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2‑2: «Αυτοκτόνησε» ο ΠΑΟΚ και έχασε την 2η θέση μαζί με τα προκριματικά του Champions League

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο έκλεισε η σεζόν για τους «ασπρόμαυρους»

Ρόδος: Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο τους ανετράπη μετά από σφοδρή σύγκρουση

Ελλάδα Χτες
Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή της Αφάντου στην Ρόδο, με δύο γυναίκες να χάνουν τη ζωή τους έπειτα από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων

Αγιοι Ανάργυροι: «Είχα να καθαρίσω δυο μέρες, γι’ αυτό αντίκρισαν αυτές τις εικόνες» υποστήριξε η μητέρα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες είχε γίνει και στο παρελθόν ανώνυμη αναφορά για την οικογένεια, πριν από περίπου δύο χρόνια

H Starbucks απολύει εργαζόμενους στις ΗΠΑ και κάνει reset στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταφέρει μέρος του προσωπικού στο Νάσβιλ λόγω των χαμηλότερων φόρων και μισθών

Η Μαρία Καρυστιανού στον Αρειο Πάγο για το νέο κόμμα τη Δευτέρα – «Είναι επίσημο πλέον το ξεκίνημα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Γράφουμε όλοι μαζί τη σωστή και την καλή ιστορία» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρυστιανού

Μετρό: Σε ποιους σταθμούς αλλάζει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Προσωρινές αλλαγές στη λειτουργία τεσσάρων σταθμών της Γραμμής 2 του Μετρό Αθήνας θα ισχύσουν από το βράδυ της Κυριακής 17 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Ποιος Έλληνας συνθέτης κρύβεται πίσω από τη μεγάλη νίκη της Βουλγαρίας στη Eurovision 2026

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, υπογράφει το «Bangaranga» που χάρισε στη Βουλγαρία την πρώτη της νίκη στον θεσμό.

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ελλάδα Προχτές
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις