E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά το σκηνικό έντασης της Τουρκίας στην Κάσο

Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό

Δημοσίευση 23/7/2024 | 19:23

Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά το σκηνικό έντασης της Τουρκίας στην Κάσο

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς η Τουρκία στήνει σκηνικό έντασης στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την αυξημένη επιφυλακή στην περιοχή, δεν θα σταλούν επιπλέον πλοία. Νότια της Κάσου έχουν αναπτυχθεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και η κανονιοφόρος «Αήττητος», μαζί με ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα, έχει ανοίξει διπλωματικό «κανάλι» με την Άγκυρα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. Στην ουσία ενεργοποιήθηκε το «κόκκινο τηλέφωνο» Αθήνας-Άγκυρας και ο μηχανισμός απεμπλοκής με απευθείας συνεννοήσεις, ώστε να μη διαταραχθούν περαιτέρω τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

Αφορμή για τη νέα τουρκική πρόκληση στάθηκε η παρουσία του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Ievoli Relume», το οποίο πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.

Οι έρευνες του σκάφους γίνονται με βάση ελληνικές Navtex που εξέδωσε το σταθμός του Ηρακλείου και αφορούν περιοχή των ελληνικών χωρικών υδάτων, εκτός από ένα σημείο που βρίσκεται μόλις μισό μίλι έξω από τα 6 μίλια από την Κάρπαθο.

Από την πλευρά της, η Τουρκία εξέδωσε δική της Navtex, υποστηρίζοντας ότι το σημείο νότια της Καρπάθου αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα», στέλνοντας τουρκικά πλοία να παρακολουθούν το ιταλικό ερευνητικό.

Στο σημείο βρίσκονται οι τουρκικές φρεγάτες «Gökova» και «Göksu», κλάσης Gabya, η κορβέτα «Beykoz», κλάσης Burak, και ακόμη δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

Από την πλευρά της Ελλάδας τονίζεται πως το ιταλικό πλοίο διενεργεί τις έρευνες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου από το 2020 για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, η οποία τέμνει το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Μαρινάκης: Στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σχολίασε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, επιδιώκει τη διατήρηση του διαλόγου. Όμως, διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από εκεί και πέρα, στον διάλογο δεν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Εμείς συνεχίζουμε την πολιτική μας και αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε είτε ως προς την ενεργειακή πολιτική της χώρας είτε ως προς τα υπόλοιπα. Η δική μας θεώρηση παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει η πολιτική μας.

Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, της θετικής ατζέντας, αλλά και όλων των υπόλοιπων θεμάτων και της μίας διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία -καθορισμός ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας, που δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο της επίλυσής της επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου- δεν υπάρχει μια σειρά από συμφωνίες, υπάρχουν εντονότατες διαφορές και διαφωνίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουρκικό Airbus A400M προς Λιβύη: Πέταξε 700 επιπλέον χιλιόμετρα για να αποφύγει το FIR Αθηνών

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Η πτήση που παράκαμψε τον πιο σύντομο δρόμο προς τη Λιβύη

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Απάντησε στην Τουρκία για τα «Τουρκικά Στενά»

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Ο Αναπ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ιωάννης Σταματέκος υπενθύμισε ότι η ορθή ορολογία βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ είναι απλώς «τα Στενά»

iOS 27: Ποια νέα AI εργαλεία ετοιμάζει η Apple για τις φωτογραφίες σας

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, το iOS 27 θα φέρει ειδική ενότητα AI επεξεργασίας στην εφαρμογή Φωτογραφίες, με παρουσίαση στο WWDC στις 8 Ιουνίου 2026.

Ο Τραμπ απορρίπτει την ιρανική πρόταση: Ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν θα παραμείνει μέχρι τη συμφωνία

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό πριν από νέα πυρηνική συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η ιρανική οικονομία και οι ενεργειακές υποδομές «ασφυκτιούν

Σύνταξη από ΗΠΑ και Γερμανία λάμβανε ο 89χρονος, είχε απορριφθεί το αίτημα να αναγνωριστούν ένσημά του στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Ο 89χρονος που σήμερα εισέβαλε διαδοχικά στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού και στο Πρωτοδικείο στη Λουκάρεως είχε κάνει αίτηση στο τμήμα διεθνών συντάξεων καθώς είχε εργαστεί στο εξωτερικό ως μετανάστης, αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για σύνταξη και από την Ελλάδα

Επίθεση ΗΠΑ στη… φέτα: Γιατί την προστατεύετε; Δεν υπάρχει μέρος με… το όνομα «Φέτα» στην Ευρώπη

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Η Ελλάδα είχε κερδίσει τις δικαστικές μάχες το 2002 και το 2005

Ιαπωνία: Τουρίστες χάνουν τη μνήμη τους και «ξυπνούν» με άδειους λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Τουρίστες «πληρώνουν» ακριβά τη νυχτερινή διασκέδαση στην Ιαπωνία και την επόμενη δεν θυμούνται τίποτα

Τι λέει η κόρη του 89χρονου «πιστολέρο»: «Για μένα ήταν ένας ξένος από μικρή ‑ Χαλούσε πολλά λεφτά σε μάγια»

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Τι ανέφερε η κόρη του 89χρονου για την σχέση που διατηρούσαν

Rafale κατά ιρανικού drone Shaded: Το εντυπωσιακό βίντεο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Τα γαλλικά μαχητικά συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των drones Shahed του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής

«Καμία υπερεργασία, πληρώθηκε κανονικά» λέει ο Αδωνις Γεωργιάδης για την ειδικευόμενη που εφημέρευε 5 συνεχόμενες ημέρες

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
«Μετακινήθηκε για 5 ημέρες στη Σάμο, όπου και φιλοξενήθηκε δωρεάν σε ένα καινούργιο διαμέρισμα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας