E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά το σκηνικό έντασης της Τουρκίας στην Κάσο

Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό

Δημοσίευση 23/7/2024 | 19:23

Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά το σκηνικό έντασης της Τουρκίας στην Κάσο

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς η Τουρκία στήνει σκηνικό έντασης στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την αυξημένη επιφυλακή στην περιοχή, δεν θα σταλούν επιπλέον πλοία. Νότια της Κάσου έχουν αναπτυχθεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και η κανονιοφόρος «Αήττητος», μαζί με ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα, έχει ανοίξει διπλωματικό «κανάλι» με την Άγκυρα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. Στην ουσία ενεργοποιήθηκε το «κόκκινο τηλέφωνο» Αθήνας-Άγκυρας και ο μηχανισμός απεμπλοκής με απευθείας συνεννοήσεις, ώστε να μη διαταραχθούν περαιτέρω τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

Αφορμή για τη νέα τουρκική πρόκληση στάθηκε η παρουσία του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Ievoli Relume», το οποίο πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.

Οι έρευνες του σκάφους γίνονται με βάση ελληνικές Navtex που εξέδωσε το σταθμός του Ηρακλείου και αφορούν περιοχή των ελληνικών χωρικών υδάτων, εκτός από ένα σημείο που βρίσκεται μόλις μισό μίλι έξω από τα 6 μίλια από την Κάρπαθο.

Από την πλευρά της, η Τουρκία εξέδωσε δική της Navtex, υποστηρίζοντας ότι το σημείο νότια της Καρπάθου αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα», στέλνοντας τουρκικά πλοία να παρακολουθούν το ιταλικό ερευνητικό.

Στο σημείο βρίσκονται οι τουρκικές φρεγάτες «Gökova» και «Göksu», κλάσης Gabya, η κορβέτα «Beykoz», κλάσης Burak, και ακόμη δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

Από την πλευρά της Ελλάδας τονίζεται πως το ιταλικό πλοίο διενεργεί τις έρευνες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου από το 2020 για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, η οποία τέμνει το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Μαρινάκης: Στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σχολίασε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, επιδιώκει τη διατήρηση του διαλόγου. Όμως, διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από εκεί και πέρα, στον διάλογο δεν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Εμείς συνεχίζουμε την πολιτική μας και αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε είτε ως προς την ενεργειακή πολιτική της χώρας είτε ως προς τα υπόλοιπα. Η δική μας θεώρηση παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει η πολιτική μας.

Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, της θετικής ατζέντας, αλλά και όλων των υπόλοιπων θεμάτων και της μίας διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία -καθορισμός ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας, που δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο της επίλυσής της επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου- δεν υπάρχει μια σειρά από συμφωνίες, υπάρχουν εντονότατες διαφορές και διαφωνίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φρίκη στην Ιταλία: Έκαψαν ζωντανούς μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν μέσα σε βαν γιατί δεν πλήρωσαν κόμιστρο, σκληρό βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εικόνες που προκαλούν σομ από τη βάρβαρη δολοφονία, που φέρεται να οφείλεται στην άρνηση των τεσσάρων θυμάτων να δώσουν χρήματα για τη μεταφορά τους με το βαν

Βίντεο ‑ ντοκουμέντο από την απόδραση φυλακισμένου στον Κορυδαλλό: Ο 48χρονος τρέχει και οι σωφρονιστικοί τον καταδιώκουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του, ενώ συνελήφθησαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Φωτιά σε υπόγεια αποθήκη στο Κολωνάκι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα

Σοκ στο Λιβαδερό Σερβίων: Αγρια επίθεση αρκούδας που ισοπέδωσε μαντρί και κατασπάραξε 15 πρόβατα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε απόγνωση πατέρας και γιος που αντίκρισαν εικόνες καταστροφής στην κτηνοτροφική μονάδα τους

Συναγερμός στην Ηγουμενίτσα για τους Hells Angels: 5.000 μέλη στην πόλη και αυξημένα μέτρα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές για την παγκόσμια συγκέντρωση περίπου 5.000 μελών των Hells Angels στην Ηγουμενίτσα από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου

Βόμβα Σαμαρά: Έτοιμο νέο κόμμα – Ποιους ψηφοφόρους βάζει στο στόχαστρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει λάβει την απόφαση για νέο κόμμα ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών

«Τα μνημεία δεν είναι για πριβέ γλέντια»: Σκληρή ανακοίνωση των αρχαιολόγων για το Νιόκαστρο Πύλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει ότι το Νιόκαστρο της Πύλου μετατράπηκε σε ιδιωτικό σκηνικό πολυτέλειας για λίγους εκλεκτούς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο αρχείο η δικογραφία για Αθανασίου και Χατζηβασιλείου

Ελλάδα Χτες
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή με αίτημα για άρση βουλευτικής ασυλίας των δύο εν ενεργεία βουλευτών

Πήλιο: Ακατάλληλο το πόσιμο νερό σε τρία χωριά ‑ Τι εντοπίστηκε

Ελλάδα Χτες
Η απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 29 Μαΐου - Η ανακοίνωση του δήμου Νότιου Πηλίου

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε νέους κλάδους ‑ Ποιους εργαζόμενους αφορά

Ελλάδα Χτες
Η νέα επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα καλύψει συνολικά 476.000 εργαζόμενους