E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καιρός: Και όμως ο Αύγουστος θα είναι... χειρότερος ‑ Τι «είδαν» Αμερικανοί επιστήμονες

Δεν είναι καλά τα νέα από το μέτωπο του καιρού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/7/2024 | 17:40

Καιρός: Και όμως ο Αύγουστος θα είναι... χειρότερος ‑ Τι «είδαν» Αμερικανοί επιστήμονες

Φτάσαμε στο μέσον του καλοκαιριού και οι καύσωνες συνεχίζονται και μάλιστα με μεγάλη ένταση, ωστόσο και οι μεσοπρόθεσμες προγνώσεις των μεγαλύτερων κέντρων σε Ευρώπη και ΗΠΑ κάνουν λόγο για κόλαση τον Αύγουστο!

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) στην πρόγνωση για την Ευρώπη «βλέπει» στην περιοχή των Βαλκανίων και στη χώρα μας άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου τον Αύγουστο, από τις μέσες τιμές των προηγούμενων 30 ετών.

Η απόκλιση είναι πολύ σημαντική, καθώς αυτό σημαίνει πως σε περιπτώσεις κυμάτων ζέστης, τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

«Τα τρία μεγαλύτερα προγνωστικά κέντρα ατμοσφαιρικών και ωκεανογραφικών δεδομένων συμφωνούν ότι το καλοκαίρι του 2024 στην Ευρώπη προβλέπεται εξαιρετικά θερμό σε σύγκριση με τα τελευταία 30 χρόνια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά προ ημερών στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κύριος Σταύρος Ντάφης, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Αναλύοντας τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα για την θερμοκρασία της ΝΟΑΑ, η περιοχή των Βαλκανίων και γενικά της Ανατολικής Ευρώπης, προβλέπεται να βιώσουν τις υψηλότερες θερμοκρασιακές αποκλίσεις το φετινό καλοκαίρι», συμπληρώνει ο κύριος Ντάφης.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΝΟΑΑ, το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου καταγράφηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες των μέσων τιμών της περιόδου 1990-2020 κατά 3 βαθμούς Κελσίου στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, κατά 4 βαθμούς στη Θεσσαλία και στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, ενώ υπήρξαν τάσεις ανόδου έως και 5 βαθμούς από τα κανονικά για την εποχή σε Θράκη και Βόρειο Αιγαίο.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ

Έντονη ζέστη και σήμερα με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει κατά τόπους πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στη Μακεδονία.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Το 2023 και το 2010, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ήταν οι θερμότερες χρονιές στη χώρα σε σχέση με τα προηγούμενα 64 χρόνια, που υπάρχουν ψηφιοποιημένα τα έγγραφα για τις θερμοκρασίες. Αντίθετα, οι πιο παγερές χρονιές ήταν το 1976 με το 1991 να ακολουθεί.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία το 2023 στην Ελλάδα ήταν περίπου 1,3oC υψηλότερη από την κανονική τιμή, δηλαδή από τον μέσο όρο των ετήσιων θερμοκρασιών την περίοδο 1981-2010.

Η θερμοκρασία στην Αττική αναμένεται να φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν και να ξεπεράσει τους 40 ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Για την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, προβλέπεται:

Γενικά αίθριος καιρός και θα επικρατήσει ζέστη ενώ το θερμόμετρο θα παραμείνει σε πολλές περιοχές πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και στα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή θα φτάσει τους 37 με 39 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυστραλία: Κλείνουν 69 σχολεία λόγω ύποπτης άμμου με ίνες αμιάντου

Κόσμος 16.11.2025
Συνεργεία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης πέρασαν το Σαββατοκύριακο ελέγχοντας σχολικά συγκροτήματα, καταγράφοντας κάθε σημείο όπου χρησιμοποιείται χρωματισμένη άμμος

Πέθανε ο σεναριογράφος του «The Simpsons» σε ηλικία 61 ετών

Κόσμος 16.11.2025
Ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε η αδελφή του

Αυτοκίνητο που μετέφερε παράνομους μετανάστες έπεσε σε χαράδρα στη Ροδόπη ‑ Ένας vεκρός

Ελλάδα 16.11.2025
Από το Τμήμα Συνοριακής Σαπών, σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά παράνομων στο εσωτερικό της χώρας

Πέθανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης

Ελλάδα 16.11.2025
Ο Δημήτρης Σταμάτης έδινε μάχη πολλά χρόνια με σοβαρή ασθένεια

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έφτασε στην Αθήνα

Ελλάδα 16.11.2025
Το μεσημέρι θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου

Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν αύριο από τις 2 το μεσημέρι

Ελλάδα 16.11.2025
Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση

Παραγουανός τερματοφύλακας προκαλεί Βραζιλιάνο πριν το πέναλτι και εκείνος τον… γελοιοποιεί με εκτέλεση «Πανένκα»

Αθλητικά Νέα 16.11.2025
Μία από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές του Παγκοσμίου Κυπέλλου U17 εκτυλίχθηκε στη φάση των «32»

Πρώην αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής μέλος εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε μέσω τηλεφωνικών κλήσεων

Ελλάδα 16.11.2025
Είχε υποστηρικτικό ρόλο στο ξέπλυμα χρήματος μελών του κυκλώματος, στο οποίο μετείχε ο αδελφός της

Συναγερμός για το πιο σοβαρό ξέσπασμα γρίπης εδώ και δεκαετίες – Προβληματισμός και στην Ελλάδα

Ελλάδα 16.11.2025
Η γρίπη πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα όταν προσβάλλει τις πιο ευάλωτες ομάδες

Κλειστός ο Εθνικός Κήπος για δύο ημέρες έπειτα από εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 16.11.2025
Οι λόγοι για το κλείσιμο του χώρου δε διευκρινίζονται

Ταλαιπωρία για 95 επιβάτες: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία μετά τη Σίνδο

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο μετέβη άμεσα εφεδρική μηχανή προκειμένου να αντικαταστήσει την μηχανή της ακινητοποιημένης αμαξοστοιχίας