E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΑΑΔΕ/ΕΛΑΣ ‑ Επιχείρηση Χάρτινος Δράκος: Διεθνές κύκλωμα φoρoδιαφυγής με πειραγμένες ταμειακές

Η επιχείρηση έγινε ταυτόχρονα, σε 11 σημεία, σε όλη την Ελλάδα

Δημοσίευση 18/7/2024 | 15:42

ΑΑΔΕ/ΕΛΑΣ ‑ Επιχείρηση Χάρτινος Δράκος: Διεθνές κύκλωμα φoρoδιαφυγής με πειραγμένες ταμειακές

Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φoρoδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες, εταιρείες προμήθειας ταμειακών μηχανών, ειδικών μηχανισμών και λογισμικού, λογιστές και τεχνικοί, προχώρησαν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μια επιχείρηση, με την κωδική ονομασία, Χάρτινος Δράκος.

Αναλυτικότερα:

Μέσω ανώνυμων καταγγελιών στη σχετική πλατφόρμα και στην εφαρμογή appodixi, εντοπίστηκαν επιχειρήσεις στην Κομοτηνή, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες εξέδιδαν αποδείξεις με μη αναγνώσιμο QR code.

Από την έρευνα, που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι:

  • Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαβίβαζαν στην ΑΑΔΕ ποσά μειωμένα κατά 90% σε σχέση με την πραγματική αξία των αποδείξεων, μέσω της μεταφοράς της υποδιαστολής κατά ένα δεκαδικό ψηφίο.
  • Τόσο αυτές οι επιχειρήσεις, όσο και άλλες 285, είναι κινεζικών συμφερόντων, και είχαν προμηθευτεί μηχανισμούς και λογισμικό από τους ίδιους προμηθευτές.
  • Οι δύο επιχειρήσεις έχουν διαχειριστές Κινέζους, κατοίκους Σλοβακίας, κοινό εκπρόσωπο, Έλληνα με ιστορικό συμμετοχής σε εταιρείες με ύποπτη φορολογική συμπεριφορά, αλλά και κοινό λογιστή με τους προμηθευτές τους.
  • Όλες οι επιχειρήσεις έχουν έως και 16 υποκαταστήματα ανά ΑΦΜ.
  • Όλες οι επιχειρήσεις είχαν εκδώσει, μέσα σε 27 ημέρες, 220.000 αποδείξεις, συνολικής δηλωθείσης αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Όταν η πληρωμή είναι σε μετρητά, επιλέγεται στον μηχανισμό αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται μειωμένη έως και 90%.
  • Όταν η πληρωμή είναι με κάρτα, επιλέγεται αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται στο πλήρες ποσό.

Η επιχείρηση έγινε ταυτόχρονα, σε 11 σημεία, σε όλη την Ελλάδα: Καλλιθέα, Π. Φάληρο, Πατήσια, Πόρτο Ράφτη, Κομοτηνή, Κω, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κόρινθο.

Υπό την επίβλεψη εισαγγελικών λειτουργών, οι ελεγκτές προχώρησαν σε επιτόπιους ελέγχους στις έδρες των επιχειρήσεων, αλλά και σε εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, παριστάνοντας τους πελάτες.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

  • Αντίγραφα περιεχομένων server
  • Αρχεία βάσεων δεδομένων
  • Σκληροί δίσκοι
  • USB
  • Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
  • Φορολογικοί μηχανισμοί
  • Εκτυπωτές

Τρεις ημέρες μετά την επιχείρηση, ο εκ των βασικών υπόπτων μοναδικός εταίρος/Διαχειριστής της εταιρείας Μηχανογράφησης (Κινέζος κάτοικος Σλοβακίας 1) ομολόγησε, με επιστολή του, ότι: Μετά από τη λήψη χρηματικού ποσού, επενέβη στη λειτουργία των φορολογικών λογισμικών – μηχανημάτων, μεταβάλλοντας κατάλληλα τα δεδομένα αναφοράς και αποκρύπτοντας πραγματικά στοιχεία!

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, «Η κάθε περίπτωση φoρoδιαφυγής, ανεξαρτήτως μεγέθους έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και απαιτείται ευελιξία. Για εμάς στην ΑΑΔΕ η φoρoδιαφυγή είναι υπαρξιακή προτεραιότητα και θα μας βρίσκει διαρκώς μπροστά της. Ανεξαρτήτως του πόσο σύνθετη, πόσο μικρή ή μεγάλη, πόσο οργανωμένη είναι.

Ανεξαρτήτως μεγέθους, ανεξαρτήτως περιπλοκότητας, ανεξαρτήτως “ευρηματικότητας” αυτών που σχεδιάζουν, όλων αυτών που στο τέλος της ημέρας διαπράττουν φoρoδιαφυγή, ο “Χάρτινος Δράκος” τους έχει μικρές πιθανότητες και ελάχιστο διάστημα επιβίωσης.

Να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι εμείς στην ΑΑΔΕ Υπηρετούμε πιστά το Δημόσιο Συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ουκρανός βασάνιζε τους συγκρατούμενούς του σε φυλακή του Ντονέτσκ, κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Του είχε ανατεθεί να αποσπά ομολογίες -Τους χτυπούσε, τους έκανε βασανιστήρια, χρησιμοποιούσε σeξουαλική βία και άλλες απάνθρωπες, εξευτελιστικές πράξεις

Αμερικανικές δυνάμεις χτυπούν δύο ιρανικά τάνκερ που παραβίασαν τον αποκλεισμό ‑ Βίντεο της επίθεσης

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Η Ουάσιγκτον έχει αναχαιτίσει συνολικά 4 πλοία για προσπάθεια παραβίασης των αμερικανικών περιορισμών

Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίο ρουμπίνι 11.000 καρατιών ‑ Αξίζει εκατομμύρια

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρουμπίνια που έχουν βρεθεί

Βόλος: Προφυλακιστέος ο επίδοξος ληστής που ξυλοκόπησε και χτύπησε με σίδερο 55χρονο

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Προφυλακιστέος κρίθηκε 48χρονος στον Βόλο, ο οποίος κατηγορείται ότι επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά 55χρονο στην πυλωτή πολυκατοικίας, σε περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο και οδήγησε στη σύλληψή του μήνες αργότερα

Θεσσαλονίκη: Λύκος εμφανίστηκε στα Μετέωρα ‑ Καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Το άγριο ζώο καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας σπιτιού να κινείται στους δρόμους της περιοχής, πιθανότατα αναζητώντας τροφή ή κατεύθυνση προς πιο φυσικό περιβάλλον

Προφυλακίστηκε ο 25χρονος για τον ξυλοδαρμό του 17χρονου με αυτισμό στη Νέα Φιλαδέλφεια – «Ντρέπομαι, ντρέπομαι»

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Ο νεαρός στην απολογία του εμφανίστηκε μετανιωμένος και ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πτώση από πολυκατοικία 29χρονος στο Ρέθυμνο, πηδούσε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
O νεαρός έμενε μαζί με τη σύντροφό του σε Airbnb στον 5ο όροφο πολυκατοικίας και φέρεται να κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών

Κρήτη: Η ΑΑΔΕ στέλνει μαζικά ειδοποιητήρια και ζητά από αγρότες επιστροφές από επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕ

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Μάλιστα η ΑΑΔΕ ζητά την άμεση καταβολή των επιστροφών από τους αγρότες

Χανταϊός: Πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ισπανία‑Συνεπιβάτιδα στο αεροπλάνο με μολυσμένο επιβάτη

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές έχουν επίσης έρθει σε επαφή στη Νότια Αφρική με ένα άτομο από τη χώρα αυτή που είναι ύποπτο ότι έχει προσβληθεί από τον ιό

Σοκαριστικό βίντεο ‑ Ηράκλειο: Ανδρας επιτίθεται στην πρώην σύντροφό του

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Tης κάνει κεφαλοκλείδωμα και την σέρνει στο έδαφος, βίντεο