E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη Πρόεδρος της Κομισιόν για δεύτερη θητεία

Επέστρεψε θριαμβευτικά στο τιμόνι της Κομισιόν με 401 βουλευτές να της δίνουν το πράσινο φως για μία δεύτερη θητεία

Δημοσίευση 18/7/2024 | 15:15

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη Πρόεδρος της Κομισιόν για δεύτερη θητεία

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να ανανεώσουν τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τους φόβους ότι δε θα την υπερψήφιζαν, βυθίζοντας την ΕΕ σε κρίση, σε μία δύσκολη περίοδο για τη «γηραιά ήπειρο».

Πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον της μίλησε στους ευρωβουλευτές ζητώντας την υποστήριξή τους και παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στο να καταστήσει την οικονομία της ΕΕ πιο ανταγωνιστική, αλλά και να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειαστεί.

Στην προσπάθειά της να κερδίσει υποστήριξη για μια δεύτερη θητεία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μοίρασε ένα ευρύ φάσμα «πολιτικών δώρων» στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ παρουσιάστηκε ως φάρος σταθερότητας μέσα σε έναν κόσμο αβεβαιότητας και πόλωσης, όπως έγραψε το Politico.

Στη σχεδόν ωριαία ομιλία της και στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, που δημοσιεύθηκαν λίγο πριν από την ομιλία της, η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης πρόσφερε νέες υποσχέσεις και αλλαγές προτεραιοτήτων πολιτικής με βάση τις -κεκλεισμένων των θυρών- συνομιλίες που είχε με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι πιο απτές υποσχέσεις είναι ο διορισμός νέων επιτρόπων για την άμυνα, τη στέγαση, την αλιεία και την περιοχή της Μεσογείου. Η Φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε επίσης ότι ένας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συντονίσει τις εργασίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, βασικό αίτημα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζορτζία Μελόνι και της ομάδας της των σκληρών ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Σε ένα νεύμα στο δικό της Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανταγωνιστικότητα ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα στην ομιλία της, συμβολίζοντας τη σημασία που θα έχει κατά τη διάρκεια μιας πιθανής δεύτερης θητείας, με την ατζέντα για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος να κινούνται περισσότερο προς το πολιτικό υπόβαθρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Εμφύλιος» στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εμπλοκής στη σύρραξη Ισραήλ‑Ιράν

Κόσμος 19.06.2025
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο, αντιδρούν μέλη του κινήματος MAGA

Ανάρτηση Καρυστιανού για την ψηφοφορία στη Βουλή για τα Τέμπη

Ελλάδα 19.06.2025
«2,5 χρόνια ακούγαμε σύσσωμη την αντιπολίτευση ότι θα μας στηρίξει» - «Τόσα ψέμματα»!

Ισραήλ: Η στιγμή που ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος χτυπάει ουρανοξύστη με κατοικίες

Κόσμος 19.06.2025
Πολλές περιοχές του Ισραήλ βρέθηκαν σήμερα στο στόχαστρο των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων

Ρωσία προς ΗΠΑ: Μην εμπλακείτε στρατιωτικά κατά του Ιράν, οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες

Κόσμος 19.06.2025
Οι δύο μεγάλες δυνάμεις στηρίζουν αντίπαλες πλευρές: οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του Ισραήλ, ενώ η Ρωσία ενισχύει τη συνεργασία της με την Τεχεράνη

Με κλαρίνα και μοιρολόι το τελευταίο «αντίο» στον Πετρολούκα Χαλκιά στα Ιωάννινα

Ελλάδα 19.06.2025
Συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου αποχαιρέτησαν τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου

Το Ιράν απειλεί να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ: «Οι εχθροί μας θα υποστούν μία συντριπτική απάντηση»

Κόσμος 19.06.2025
Το Ιράν απειλεί να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, μία θαλάσσια οδό κρίσιμη για την παγκόσμια ναυτιλία

Κύπρος: Στο λιμάνι της Λεμεσού συνωστίζονται Ισραηλινοί – Θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους παρά τους βομβαρδισμούς

Ελλάδα 19.06.2025
Συνολικά σήμερα αναμένεται να επαναπατριστούν 2.500 Ισραηλινοί – Επιστρέφουν στο Ισραήλ με κρουαζιερόπλοιο αλλά και ειδικές πτήσεις

Ανδρας κυνηγάει αρκούδα στο δάσος της Φλώρινας και κάνει live στο TikTok

Ελλάδα 19.06.2025
Ένας νεαρός έψαχνες αρκούδα στο δάσος

Ενεργοποιείται η ελληνική αντιβαλλιστική «ομπρέλα» για προστασία αμερικανικών στόχων

Ελλάδα 19.06.2025
Η επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού λόγω αστάθειας στη Μέση Ανατολή βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης στο ΥΠΕΘΑ υπό τον Δένδια

Έκτακτο περιστατικό στο διεθνές αεροδόμιο Ελ. Βενιζέλος

Ελλάδα 19.06.2025
Αεροσκάφος ζήτησε έκτακτη προσγείωση

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Οι περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Καιρός 19.06.2025
Προειδοποίηση για επικίνδυνη αλλαγή του καιρού