E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις τιμές του ρεύματος

Τρομάζουν οι ανατιμήσεις

Δημοσίευση 15/7/2024 | 17:20

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις τιμές του ρεύματος

Την Τρίτη (16/7) στις 10 π.μ. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

Αντιμέτωπη με ένα ράλι ανατιμήσεων στο ρεύμα που μέσα σε μια εβδομάδα εκτίναξε κατά 200% την τιμή της μεγαβατώρας, βρίσκεται η κυβέρνηση, επηρεασμένη από τις αναταράξεις που σημειώνονται στην περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις αλλά και από την ένταση του καύσωνα που ανεβάζει στα ύψη την ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και επιστρατεύει τις βραδινές ώρες τις ακριβές μονάδες φυσικού αερίου.

Από την Κυριακή 7 Ιουλίου που η τιμή της χονδρεμπορικής ξεκίνησε με αφετηρία τα 64,67 ευρώ έως και τις 12 Ιουλίου που έφτασε τα 190,13 ευρώ, η χονδρεμπορική ανατιμήθηκε κατά 195,8% ξυπνώντας το «τέρας» της ενεργειακής κρίσης και τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών. Πρόκειται για μια εικόνα για την οποία εκπέμπεται προβληματισμός από τις αρμόδιες αρχές και υπάρχει σχετική διερεύνηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κυρίως στον τρόπο που οι παραγωγοί δομούν τις προσφορές τους ώστε να ελεγχθούν τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Το άλμα τιμών αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται. «Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» επανέλαβε, πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Έχουμε», τόνισε, «προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων με την Ιταλία, γίνεται συντήρηση στο καλώδιο Ρουμανίας-Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα η Ρουμανία να εξαρτάται από τις εισαγωγές από την ακριβή Ουγγαρία και κάνουμε εξαγωγές. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές. Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες».

Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η λειτουργία του μεγάλου πυρηνικού εργοστασίου της Βουλγαρίας ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του καλωδίου από την Ιταλία και να διορθωθούν τα προβλήματα διασυνδέσεων, ιδίως μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

Το υπουργείο παρακολουθεί από πολύ κοντά την πορεία των τιμών, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο των επιδοτήσεων που έχει σταματήσει από τα τέλη Δεκεμβρίου 2023. Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε επίσης, ότι θα υπάρξουν εποχικές διακυμάνσεις. Γι’ αυτό και ανέφερε ότι τα σταθερά τιμολόγια που εξακολουθούν και προσφέρουν οι πάροχοι, είναι σημαντικά κάτω από τις τρέχουσες τιμές. «Κάποιος που θέλει να κλειδώσει αυτά τα τιμολόγια που είναι στην ουσία στα προ κρίσης επίπεδα, μπορεί να το κάνει σήμερα» κατέληξε ο υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία ‑ «Φέρθηκε απαίσια»

Κόσμος 03.03.2026
Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν

Κωνσταντίνος Φλώρος: Είμαστε στην έναρξη του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ελλάδα 03.03.2026
Τι δήλωσε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

«Σιωπηλός εφιάλτης»: Τα νέα υποβρύχια της Κίνας μπορούν να χτυπήσουν την Αμερική από… το σπίτι τους

Κόσμος 03.03.2026
Η Κίνα αναπτύσσει προηγμένα πυρηνοκίνητα υποβρύχια με βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν την αμερικανική ενδοχώρα από προστατευμένα ύδατα κοντά στις κινεζικές ακτές, προκαλώντας συναγερμό στο Πεντάγωνο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ρυθμίζει τις οφειλές σου στην εφορία

Οικονομία 03.03.2026
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Αρνήθηκαν να σερβίρουν smoothie σε άνδρα που φορούσε μπλούζα με τον Τραμπ και απολύθηκαν: Είμαστε Αμερικανοί πολίτες

Κόσμος 03.03.2026
Οι υπάλληλοι είπαν ότι δεν «ένιωθαν άνετα» να εξυπηρετήσουν το ζευγάρι λόγω της μπλούζας με κουκούλα του Τζέικ, όπως καταγράφηκε από την Έρικα, σε ένα βίντεο που έγινε viral

Τραμπ για Ιράν: «Δεν έχουν ναυτικό, δεν έχουν αεροπορία, δεν έχουν σύστημα ανίχνευσης αέρα, έχουν εξουδετερωθεί

Κόσμος 03.03.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε νέες δηλώσεις του για την επίθεση στο Ιράν, είπε πως οι ΗΠΑ επιτέθηκαν πρώτες για να μην το κάνει η Τεχεράνη

Η Βρετανία στέλνει στην Κύπρο αντιτορπιλικό και ελικόπτερα με δυνατότητες αντιμετώπισης drones

Ελλάδα 03.03.2026
Όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι πλήρως προσηλωμένο στην ασφάλεια της Κύπρου και του βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται εκεί»

Θύμα επίθεσης μπράβων έπεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal, Θεόδωρος Αθανασόπουλος

Ελλάδα 03.03.2026
O κ. Αθανασόπουλος δέχθηκε επίθεση από άτομα αγνώστων στοιχείων και είναι καλά στην υγεία του

Τελ Αβίβ: Εργάτες σε σκαλωσιά βλέπουν από κάτω τους κτίριο να έχει χτυπηθεί από πύραυλο ‑ Βίντεο

Κόσμος 03.03.2026
Όπως φαίνεται στο βίντεο, πυκνοί, μάυροι καπνοί βγαίνουν από το κτίριο που χτυπήθηκε

Πυροβολισμοί στη λεωφόρο Μαραθώνος: Ένοπλη επίθεση σε οδηγό ΙΧ

Ελλάδα 03.03.2026
Τρεις άνδρες πεζοί πυροβόλησαν στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου που κινούνταν επί της Μαραθώνος και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή - Το ίδιο έκανε και το αυτοκίνητο που δέχθηκε τα πυρά

ΗΠΑ και Ισραήλ βομβάρδισαν κτίριο στο Ιράν που συνεδρίαζαν για εκλογή διαδόχου του Χαμενεΐ

Κόσμος 03.03.2026
ΗΠΑ και Ισραήλ επιτέθηκαν σε κτίριο που εδρεύει το Σώμα που έχει αναλάβει την εκλογή του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν