E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις τιμές του ρεύματος

Τρομάζουν οι ανατιμήσεις

Δημοσίευση 15/7/2024 | 17:20

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις τιμές του ρεύματος

Την Τρίτη (16/7) στις 10 π.μ. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

Αντιμέτωπη με ένα ράλι ανατιμήσεων στο ρεύμα που μέσα σε μια εβδομάδα εκτίναξε κατά 200% την τιμή της μεγαβατώρας, βρίσκεται η κυβέρνηση, επηρεασμένη από τις αναταράξεις που σημειώνονται στην περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις αλλά και από την ένταση του καύσωνα που ανεβάζει στα ύψη την ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και επιστρατεύει τις βραδινές ώρες τις ακριβές μονάδες φυσικού αερίου.

Από την Κυριακή 7 Ιουλίου που η τιμή της χονδρεμπορικής ξεκίνησε με αφετηρία τα 64,67 ευρώ έως και τις 12 Ιουλίου που έφτασε τα 190,13 ευρώ, η χονδρεμπορική ανατιμήθηκε κατά 195,8% ξυπνώντας το «τέρας» της ενεργειακής κρίσης και τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών. Πρόκειται για μια εικόνα για την οποία εκπέμπεται προβληματισμός από τις αρμόδιες αρχές και υπάρχει σχετική διερεύνηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κυρίως στον τρόπο που οι παραγωγοί δομούν τις προσφορές τους ώστε να ελεγχθούν τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Το άλμα τιμών αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται. «Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» επανέλαβε, πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Έχουμε», τόνισε, «προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων με την Ιταλία, γίνεται συντήρηση στο καλώδιο Ρουμανίας-Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα η Ρουμανία να εξαρτάται από τις εισαγωγές από την ακριβή Ουγγαρία και κάνουμε εξαγωγές. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές. Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες».

Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η λειτουργία του μεγάλου πυρηνικού εργοστασίου της Βουλγαρίας ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του καλωδίου από την Ιταλία και να διορθωθούν τα προβλήματα διασυνδέσεων, ιδίως μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

Το υπουργείο παρακολουθεί από πολύ κοντά την πορεία των τιμών, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο των επιδοτήσεων που έχει σταματήσει από τα τέλη Δεκεμβρίου 2023. Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε επίσης, ότι θα υπάρξουν εποχικές διακυμάνσεις. Γι’ αυτό και ανέφερε ότι τα σταθερά τιμολόγια που εξακολουθούν και προσφέρουν οι πάροχοι, είναι σημαντικά κάτω από τις τρέχουσες τιμές. «Κάποιος που θέλει να κλειδώσει αυτά τα τιμολόγια που είναι στην ουσία στα προ κρίσης επίπεδα, μπορεί να το κάνει σήμερα» κατέληξε ο υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπόθεση Ιωάννα Τούνη: Έσπασαν το ΙΧ της δικηγόρου των κατηγορουμένων

Ελλάδα 06.04.2026
«Δέχομαι υβριστικά μηνύματα καθημερινά, όλη αυτή η ρητορική μίσους πρέπει να σταματήσει» κατήγγειλε μιλώντας στον ΑΝΤ1

Πόσο επηρεάζει τις κρατήσεις στα Airbnb η κρίση στη Μέση Ανατολή: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι προορισμοί στην Ελλάδα

Οικονομία 06.04.2026
Μεγάλες κερδισμένες οι Κυκλάδες, πτώση στην Αθήνα ειδικά στο β’ δεκαήμερο του Μαρτίου. Τι δείχνουν τα στοιχεία από την Host

Frida Kahlo: Νέα ένταση στο Μεξικό για τα έργα που στέλνονται στην Ισπανία

Κόσμος 06.04.2026
Η κυβέρνηση και η Banco Santander, ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος που έχει αναλάβει τη διαχείριση της συλλογής, επιμένουν ότι η μεταφορά είναι προσωρινή.

Netflix: Υποχρεώνεται σε επιστροφές έως 500€ μετά από δικαστική απόφαση

Κόσμος 06.04.2026
Ιταλικό δικαστήριο έκρινε παράνομες τις αυξήσεις τιμών του Netflix και διατάσσει αποζημιώσεις σε συνδρομητές έως 500 ευρώ.

Axios: Προσπάθειες για συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για 45 ημέρες: Τι προβλέπεται

Κόσμος 06.04.2026
Σύμφωνα με το Axios, σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Σεισμός στα Ιωάννινα ‑ Τι λέει ο Λέκκας

Ελλάδα 06.04.2026
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Μαρούσι: Στο νοσοκομείο 27χρονη μετά από διπλή πτώση από μπαλκόνι 4ου

Ελλάδα 06.04.2026
Η γυναίκα έπεσε από τον 4ο στον 30 όροφο και στη συνέχεια ανέβηκε πάλι στο διαμέρισμά της και έπεσε πάλι, αυτή τη φορά στο ισόγειο.

Η καρδιά της Έμμας συνεχίζει χτυπά στο σώμα μιας νεαρής μητέρας: «Η σκέψη μου είναι κάθε μέρα σε εκείνη»

Ελλάδα 06.04.2026
Μετά από ενάμιση χρόνο η Σάντι Λέντι συνάντησε τη μητέρα της Έμμας και όπως είπε «αγκαλιαστήκαμε σφιχτά, κλαίγαμε και της έλεγα ευχαριστώ»