E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις τιμές του ρεύματος

Τρομάζουν οι ανατιμήσεις

Δημοσίευση 15/7/2024 | 17:20

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις τιμές του ρεύματος

Την Τρίτη (16/7) στις 10 π.μ. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

Αντιμέτωπη με ένα ράλι ανατιμήσεων στο ρεύμα που μέσα σε μια εβδομάδα εκτίναξε κατά 200% την τιμή της μεγαβατώρας, βρίσκεται η κυβέρνηση, επηρεασμένη από τις αναταράξεις που σημειώνονται στην περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις αλλά και από την ένταση του καύσωνα που ανεβάζει στα ύψη την ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και επιστρατεύει τις βραδινές ώρες τις ακριβές μονάδες φυσικού αερίου.

Από την Κυριακή 7 Ιουλίου που η τιμή της χονδρεμπορικής ξεκίνησε με αφετηρία τα 64,67 ευρώ έως και τις 12 Ιουλίου που έφτασε τα 190,13 ευρώ, η χονδρεμπορική ανατιμήθηκε κατά 195,8% ξυπνώντας το «τέρας» της ενεργειακής κρίσης και τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών. Πρόκειται για μια εικόνα για την οποία εκπέμπεται προβληματισμός από τις αρμόδιες αρχές και υπάρχει σχετική διερεύνηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κυρίως στον τρόπο που οι παραγωγοί δομούν τις προσφορές τους ώστε να ελεγχθούν τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Το άλμα τιμών αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται. «Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» επανέλαβε, πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Έχουμε», τόνισε, «προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων με την Ιταλία, γίνεται συντήρηση στο καλώδιο Ρουμανίας-Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα η Ρουμανία να εξαρτάται από τις εισαγωγές από την ακριβή Ουγγαρία και κάνουμε εξαγωγές. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές. Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες».

Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η λειτουργία του μεγάλου πυρηνικού εργοστασίου της Βουλγαρίας ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του καλωδίου από την Ιταλία και να διορθωθούν τα προβλήματα διασυνδέσεων, ιδίως μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

Το υπουργείο παρακολουθεί από πολύ κοντά την πορεία των τιμών, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο των επιδοτήσεων που έχει σταματήσει από τα τέλη Δεκεμβρίου 2023. Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε επίσης, ότι θα υπάρξουν εποχικές διακυμάνσεις. Γι’ αυτό και ανέφερε ότι τα σταθερά τιμολόγια που εξακολουθούν και προσφέρουν οι πάροχοι, είναι σημαντικά κάτω από τις τρέχουσες τιμές. «Κάποιος που θέλει να κλειδώσει αυτά τα τιμολόγια που είναι στην ουσία στα προ κρίσης επίπεδα, μπορεί να το κάνει σήμερα» κατέληξε ο υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίσημο: Ερχονται 1.000 κάμερες στους δρόμους – Τέλος στο «σβήσιμο» των κλήσεων

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο διεθνής διαγωνισμός προκηρύχθηκε, τα χρονοδιαγράμματα είναι δεσμευτικά και ο πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά για το τέλος των ανεπίσημων ακυρώσεων κλήσεων ΚΟΚ

Ζελένσκι: Απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση πυρός την 9η Μαΐου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Διήμερη κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία για τις 8-9 Μαΐου κήρυξε η Μόσχα

Κρήτη: Σκηνές τρόμου έξω από μπαρ στο Ηράκλειο ‑ Αγρια επίθεση σε 57χρονο πορτιέρη

E-Daily 2.TopNews Χτες
3 νεαροί επιτέθηκαν με μαχαίρι σε 57χρονο πορτιέρη έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Ηράκλειο μετά από άρνηση εισόδου

Αστυπάλαια: Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας

Ελλάδα Χτες
Παράταση του μέτρου για την Πάτμο

Πειραιάς: Εμπλοκή άγκυρας στο Blue Star Naxos ‑ Tαλαιπωρία για 514 επιβάτες

Ελλάδα Χτες
Γίνονται προσπάθειες απεμπλοκής της άγκυρας με τη συνδρομή ρυμουλκού για την επανέναρξη του ταξιδιού

Ιράν: Δεν είχαμε κανένα σχέδιο να επιτεθούμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κόσμος Χτες
Τι μεταδίδει η κρατική τηλεόραση του Ιράν για την πυραυλική επίθεση κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για τη Ryanair: Φόβοι για περικοπές πτήσεων στο «Μακεδονία»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έκτακτη κινητοποίηση φορέων και αυτοδιοίκησης μετά τα σενάρια μείωσης δρομολογίων που προκαλούν ανησυχία για τον τουρισμό και τη συνδεσιμότητα της πόλης

Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στη Λειψία, τουλάχιστον δύο νεκροί και 8 τραυματίες

Κόσμος Χτες
Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη