E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις τιμές του ρεύματος

Τρομάζουν οι ανατιμήσεις

Δημοσίευση 15/7/2024 | 17:20

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις τιμές του ρεύματος

Την Τρίτη (16/7) στις 10 π.μ. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

Αντιμέτωπη με ένα ράλι ανατιμήσεων στο ρεύμα που μέσα σε μια εβδομάδα εκτίναξε κατά 200% την τιμή της μεγαβατώρας, βρίσκεται η κυβέρνηση, επηρεασμένη από τις αναταράξεις που σημειώνονται στην περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις αλλά και από την ένταση του καύσωνα που ανεβάζει στα ύψη την ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και επιστρατεύει τις βραδινές ώρες τις ακριβές μονάδες φυσικού αερίου.

Από την Κυριακή 7 Ιουλίου που η τιμή της χονδρεμπορικής ξεκίνησε με αφετηρία τα 64,67 ευρώ έως και τις 12 Ιουλίου που έφτασε τα 190,13 ευρώ, η χονδρεμπορική ανατιμήθηκε κατά 195,8% ξυπνώντας το «τέρας» της ενεργειακής κρίσης και τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών. Πρόκειται για μια εικόνα για την οποία εκπέμπεται προβληματισμός από τις αρμόδιες αρχές και υπάρχει σχετική διερεύνηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κυρίως στον τρόπο που οι παραγωγοί δομούν τις προσφορές τους ώστε να ελεγχθούν τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Το άλμα τιμών αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται. «Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» επανέλαβε, πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Έχουμε», τόνισε, «προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων με την Ιταλία, γίνεται συντήρηση στο καλώδιο Ρουμανίας-Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα η Ρουμανία να εξαρτάται από τις εισαγωγές από την ακριβή Ουγγαρία και κάνουμε εξαγωγές. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές. Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες».

Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η λειτουργία του μεγάλου πυρηνικού εργοστασίου της Βουλγαρίας ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του καλωδίου από την Ιταλία και να διορθωθούν τα προβλήματα διασυνδέσεων, ιδίως μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

Το υπουργείο παρακολουθεί από πολύ κοντά την πορεία των τιμών, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο των επιδοτήσεων που έχει σταματήσει από τα τέλη Δεκεμβρίου 2023. Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε επίσης, ότι θα υπάρξουν εποχικές διακυμάνσεις. Γι’ αυτό και ανέφερε ότι τα σταθερά τιμολόγια που εξακολουθούν και προσφέρουν οι πάροχοι, είναι σημαντικά κάτω από τις τρέχουσες τιμές. «Κάποιος που θέλει να κλειδώσει αυτά τα τιμολόγια που είναι στην ουσία στα προ κρίσης επίπεδα, μπορεί να το κάνει σήμερα» κατέληξε ο υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Προφυλακιστέος 32χρονος για την αιματηρή επίθεση με πυροβολισμούς στο Σούλι

Κόσμος 16.04.2026
Έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και αναζητείται ο βασικός κατηγορούμενος, 30 ετών, αλβανικής υπηκοότητας

Κεφαλονιά: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τα όσα έγιναν στα ΤΕΠ όταν εισήχθη η Μυρτώ

Ελλάδα 16.04.2026
Την ανακοίνωση υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Μαρτίνης, κι αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι γιατροί επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους

Τραμπ: Ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός 10 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Κόσμος 16.04.2026
Μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Ζοσεφ Αούν και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμιν Νετανιάχου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην εκεχειρία 10 ημερών, προκειμένου να επιτύχουν την ειρήνη

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο 33χρονος που έπεσε από ταράτσα

Ελλάδα 16.04.2026
Οι Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες της πτώσης

Κινηματογραφική καταδίωξη ανηλίκων στο κέντρο του Ηρακλείου – Δεν σταμάτησαν σε έλεγχο της Τροχαίας

Ελλάδα 16.04.2026
Οι δύο ανήλικοι συνελήφθησαν, όταν εγκατέλειψαν το μηχανάκι στο οποίο επέβαιναν σε ένα στενό και επιχείρησαν να διαφύγουν πεζή

NASA: Ο αστεροειδής «Απόφις», ο «θεός του χάους», αναμένεται να περάσει κοντά από τη Γη

Tech + Science 16.04.2026
Ονομάστηκε έτσι από τον αιγυπτιακό θεό του χάους και του αιώνιου σκότους, και ο μεγάλος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη το 2029, αλλά οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης

«Χτύπα μια πόρτα και πες πεθαίνει»: Λυγίζει και ξεσπά η αδελφή της Μυρτούς που έχασε τη ζωή της στο Αργοστόλι

Ελλάδα 16.04.2026
«Οι φταίχτες να πληρώσουν», λέει η αδελφή της 19χρονης - Δείτε το βίντεο

Ο Πάπας επιτίθεται στους «τυράννους» που ξοδεύουν δισεκατομμύρια για πολέμους

Κόσμος 16.04.2026
Η απάντηση του Πάπα μετά τη νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ

Κυψέλη: Ούτε τσιμέντο, ούτε αθηναϊκός σχιστόλιθος – Τι ήταν τελικά το υλικό που πλημμύρισε τους δρόμους

Ελλάδα 16.04.2026
Λόγω της διαρροής του υλικού στο οδόστρωμα, η κυκλοφορία διεκόπη