E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συνταξιούχος έλαβε «ραβασάκι» για φόρο €9.800 και το γύρισε σε... επιστροφή φόρου

Σοκαρισμένος συνταξιούχος ενημερώθηκε οτι η εφορία υπέβαλε αυτόματα την φορολογική του δήλωση

Δημοσίευση 11/7/2024 | 10:19

Συνταξιούχος έλαβε «ραβασάκι» για φόρο €9.800 και το γύρισε σε... επιστροφή φόρου
Φωτογραφία από Pixabay

Αν και η ΑΑΔΕ είχε καλέσει όσους είχαν επιλεγεί για αυτόματη φορολογική δήλωση να ελέγξουν τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, φαίνεται ότι ορισμένοι δεν το έκαναν

Σοκαρισμένος συνταξιούχος ενημερώθηκε οτι η εφορία υπέβαλε αυτόματα την φορολογική του δήλωση (όπως ο ιδιος είχε επιλέξει) και ότι θα πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 9.809 ευρώ, ποσό που προφανώς δεν αναλογούσε στα εισοδήματα του.

Τι είχε γίνει; Λόγω αγορών που έκανε το περασμένο έτος πιάστηκε στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, άφησε την προσυμπληρωμένη δήλωση να υποβληθεί... στον αυτόματο και όταν είδε το εκκαθαριστικό δεν πίστευε στα μάτια του.

Στη συνέχεια ζήτησε τη βοήθεια λογιστή ο οποίος και επικαλέστηκε την ανάλωση κεφαλαίου καλύπτοντας έτσι το τεκμήριο. Με την κίνηση αυτή και μαζί με κάποιες άλλες διορθώσεις στις καταχωρήσεις (όριο δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικές αποδείξεις) κατάφερε να πάρει και επιστροφή φόρου 53 ευρώ, την οποία κανονικά δικαιούτο.

Αυτή είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις άδικης φορολόγησης που παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε πολλές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτόματα και τώρα τρέχουν να τις διορθώσουν οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές τους. Πολλές φόρες, δε, καλούνται να κάνουν έτσι κι αλλιώς τροποποιητικές δηλώσεις γιατί κατέφθασαν νεότερα στοιχεία στην εφορία για τους φορολογούμενους (επιδόματα τόκοι κλπ)

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχε καλέσει φορολογούμενους που είχαν επιλεγεί για την αυτόματη διαδικασία, να ελέγξουν το περιεχόμενο των προσυμπληρωμένων δηλώσεών τους, προχωρώντας στις απαιτούμενες διορθώσεις εάν δεν συμφωνούσαν με κάποια από τα προσυμπληρωμένα στοιχεία. Από ό,τι φαίνεται δεν το έκαναν όλοι. Και όσοι «κάηκαν» τρέχουν να κάνουν τροποποιητικές.

Σε περίπτωση που απαιτείται διόρθωση ή συμπλήρωση των δηλώσεων που υποβλήθηκαν αυτόματα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν, έως τις 26/7 (προθεσμία υποβολής των δηλώσεων), τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών καταγράφει μια σειρά προβλήματα στις λεγόμενες αυτόματες φορολογικές δηλώσεις.

Όπως υποστηρίζει, με ανακοίνωσή της :

• Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.

• Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων εφόσον πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023. Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.

Ταλαιπωρία και με το IBAN

Εάν δεν υπήρχε καταχωρημένο IBAN σε φορολογούμενο δεν μπορούσε να υποβληθεί η φορολογική του δήλωση. Όμως στην περίπτωση των οίκοθεν εκκαθαρίσεων, οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτόματα χωρίς να υπάρχει καταχωρημένο IBAN. Εφόσον διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, η τροποποιητική φορολογική δήλωση, δεν μπορεί να υποβληθεί για αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν έχει καταχωρηθεί IBAN. Και το πρόβλημα είναι οτι τράπεζες δίνουν ραντεβού τον... Αύγουστο για την εκδοση IBAN.

Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της επισημαίνει ότι φέτος «εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η προεκκαθάριση των δηλώσεων για 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενους. Μέχρι πέρσι, το σύνολο των φορολογούμενων, είτε τα στοιχεία τους ήταν ορθά είτε όχι, έπρεπε οπωσδήποτε να υποβάλουν δήλωση οι ίδιοι. Φέτος, σε 1,4 εκατομμύρια φορολογουμένους δώσαμε τη δυνατότητα να δουν το φόρο που προκύπτει με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας γι’ αυτούς και, εάν δουν ότι τα δεδομένα αυτά είναι σωστά και πλήρη, να μην υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να την τροποποιήσουν μέχρι τις 26/7, χωρίς κυρώσεις».

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, με αυτή τη διαδικασία «οριστικοποιήθηκαν 423.000 δηλώσεις, δηλαδή περίπου το 30% των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων, αποτέλεσμα που συνιστά θετική εξέλιξη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος 18.11.2025
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό