E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συνταξιούχος έλαβε «ραβασάκι» για φόρο €9.800 και το γύρισε σε... επιστροφή φόρου

Σοκαρισμένος συνταξιούχος ενημερώθηκε οτι η εφορία υπέβαλε αυτόματα την φορολογική του δήλωση

Δημοσίευση 11/7/2024 | 10:19

Συνταξιούχος έλαβε «ραβασάκι» για φόρο €9.800 και το γύρισε σε... επιστροφή φόρου
Φωτογραφία από Pixabay

Αν και η ΑΑΔΕ είχε καλέσει όσους είχαν επιλεγεί για αυτόματη φορολογική δήλωση να ελέγξουν τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, φαίνεται ότι ορισμένοι δεν το έκαναν

Σοκαρισμένος συνταξιούχος ενημερώθηκε οτι η εφορία υπέβαλε αυτόματα την φορολογική του δήλωση (όπως ο ιδιος είχε επιλέξει) και ότι θα πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 9.809 ευρώ, ποσό που προφανώς δεν αναλογούσε στα εισοδήματα του.

Τι είχε γίνει; Λόγω αγορών που έκανε το περασμένο έτος πιάστηκε στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, άφησε την προσυμπληρωμένη δήλωση να υποβληθεί... στον αυτόματο και όταν είδε το εκκαθαριστικό δεν πίστευε στα μάτια του.

Στη συνέχεια ζήτησε τη βοήθεια λογιστή ο οποίος και επικαλέστηκε την ανάλωση κεφαλαίου καλύπτοντας έτσι το τεκμήριο. Με την κίνηση αυτή και μαζί με κάποιες άλλες διορθώσεις στις καταχωρήσεις (όριο δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικές αποδείξεις) κατάφερε να πάρει και επιστροφή φόρου 53 ευρώ, την οποία κανονικά δικαιούτο.

Αυτή είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις άδικης φορολόγησης που παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε πολλές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτόματα και τώρα τρέχουν να τις διορθώσουν οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές τους. Πολλές φόρες, δε, καλούνται να κάνουν έτσι κι αλλιώς τροποποιητικές δηλώσεις γιατί κατέφθασαν νεότερα στοιχεία στην εφορία για τους φορολογούμενους (επιδόματα τόκοι κλπ)

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχε καλέσει φορολογούμενους που είχαν επιλεγεί για την αυτόματη διαδικασία, να ελέγξουν το περιεχόμενο των προσυμπληρωμένων δηλώσεών τους, προχωρώντας στις απαιτούμενες διορθώσεις εάν δεν συμφωνούσαν με κάποια από τα προσυμπληρωμένα στοιχεία. Από ό,τι φαίνεται δεν το έκαναν όλοι. Και όσοι «κάηκαν» τρέχουν να κάνουν τροποποιητικές.

Σε περίπτωση που απαιτείται διόρθωση ή συμπλήρωση των δηλώσεων που υποβλήθηκαν αυτόματα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν, έως τις 26/7 (προθεσμία υποβολής των δηλώσεων), τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών καταγράφει μια σειρά προβλήματα στις λεγόμενες αυτόματες φορολογικές δηλώσεις.

Όπως υποστηρίζει, με ανακοίνωσή της :

• Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.

• Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων εφόσον πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023. Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.

Ταλαιπωρία και με το IBAN

Εάν δεν υπήρχε καταχωρημένο IBAN σε φορολογούμενο δεν μπορούσε να υποβληθεί η φορολογική του δήλωση. Όμως στην περίπτωση των οίκοθεν εκκαθαρίσεων, οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτόματα χωρίς να υπάρχει καταχωρημένο IBAN. Εφόσον διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, η τροποποιητική φορολογική δήλωση, δεν μπορεί να υποβληθεί για αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν έχει καταχωρηθεί IBAN. Και το πρόβλημα είναι οτι τράπεζες δίνουν ραντεβού τον... Αύγουστο για την εκδοση IBAN.

Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της επισημαίνει ότι φέτος «εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η προεκκαθάριση των δηλώσεων για 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενους. Μέχρι πέρσι, το σύνολο των φορολογούμενων, είτε τα στοιχεία τους ήταν ορθά είτε όχι, έπρεπε οπωσδήποτε να υποβάλουν δήλωση οι ίδιοι. Φέτος, σε 1,4 εκατομμύρια φορολογουμένους δώσαμε τη δυνατότητα να δουν το φόρο που προκύπτει με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας γι’ αυτούς και, εάν δουν ότι τα δεδομένα αυτά είναι σωστά και πλήρη, να μην υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να την τροποποιήσουν μέχρι τις 26/7, χωρίς κυρώσεις».

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, με αυτή τη διαδικασία «οριστικοποιήθηκαν 423.000 δηλώσεις, δηλαδή περίπου το 30% των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων, αποτέλεσμα που συνιστά θετική εξέλιξη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Champions League: Τρομερή Μπόντο Γκλιμτ έριξε 3άρα στη Μάντσεστερ Σίτι

Αθλητικά Νέα Χτες
Τελικό αποτέλεσμα 3-1 στη Νορβηγία

Εξαφάνιση Λόρα: Έρευνες των γερμανικών αρχών στο Βερολίνο μετά από μαρτυρία

Κόσμος Χτες
Οι ελληνικές αρχές ζητούν βιντεοληπτικό υλικό από τις γερμανικές για την εξαφάνιση της Λόρα - Τι είπε Ελληνίδα σε νέα μαρτυρία

Βόμβα από τη FIFA: Πιθανή ακόμη και η αποβολή της Σενεγάλης από το Μουντιάλ 2026

Αθλητικά Νέα Χτες
Έρχεται τιμωρία για όσα έγιναν στον τελικό του Κόπα Αφρικα

Κακοκαιρία: Ποια ώρα αναμένεται να πέσει βροχή ενός μήνα στην Αττική

Καιρός Χτες
Πού θα χιονίσει, η πρόβλεψη Τσατραφύλλια

Δολοφονία στο Αγρίνιο: Γιατί μπορεί να καταρριφθεί ο ισχυρισμός του δράστη περί «αυτοάμυνας»

Ελλάδα Χτες
Ο 44χρονος καθ` ομολογίαν δράστης της δολοφονίας στο Αγρίνιο θα απολογηθεί αύριο

Απρόθυμη η Αθήνα για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης που στήνει ο Τραμπ

Πολιτική Χτες
Στο «όχι» κλίνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πλην Όρμπαν

Ερχεται νέα μείωση φόρου στα ενοίκια

Οικονομία Χτες
Κεντρικό ρόλο στο όλο εγχείρημα θα παίξει το Μητρώο Ακινήτων, καθώς θα αποκαλύψει κρυφά ενοίκια και αδρανή ακίνητα.

«Βόμβα» Δούκα στο ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική μας απέτυχε

Πολιτική Χτες
Ανησυχώ και για το κόμμα μας, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων

Ισπανία: Συγκλονίζει η 6χρονη που βρέθηκε μόνη να περπατάει στα συντρίμμια

Κόσμος Χτες
Σκοτώθηκαν οι γονείς και ο αδελφός της

Μαθητής γυμνασίου πήγε στο σχολείο με πιστόλι στη Ζάκυνθο

Ελλάδα Χτες
Προσήχθη μαζί με τον πατέρα του

ΕΟΦ: Απαγορεύει συμπλήρωμα διατροφής

Ελλάδα Χτες
Το προϊόν, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, περιέχει φυτική ουσία που δεν είναι εγκεκριμένη για τρόφιμα

Ένας χρόνος Τραμπ: Τα 25 πράγματα που άλλαξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Έναν χρόνο μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η εικόνα της Αμερικής και του κόσμου έχει αλλάξει δραματικά. To Politico συνόψισε τις 25 μεγάλες αλλαγές που έφερε η εκλογή του 47ου προέδρου των ΗΠΑ