E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συνταξιούχος έλαβε «ραβασάκι» για φόρο €9.800 και το γύρισε σε... επιστροφή φόρου

Σοκαρισμένος συνταξιούχος ενημερώθηκε οτι η εφορία υπέβαλε αυτόματα την φορολογική του δήλωση

Δημοσίευση 11/7/2024 | 10:19

Συνταξιούχος έλαβε «ραβασάκι» για φόρο €9.800 και το γύρισε σε... επιστροφή φόρου
Φωτογραφία από Pixabay

Αν και η ΑΑΔΕ είχε καλέσει όσους είχαν επιλεγεί για αυτόματη φορολογική δήλωση να ελέγξουν τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, φαίνεται ότι ορισμένοι δεν το έκαναν

Σοκαρισμένος συνταξιούχος ενημερώθηκε οτι η εφορία υπέβαλε αυτόματα την φορολογική του δήλωση (όπως ο ιδιος είχε επιλέξει) και ότι θα πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 9.809 ευρώ, ποσό που προφανώς δεν αναλογούσε στα εισοδήματα του.

Τι είχε γίνει; Λόγω αγορών που έκανε το περασμένο έτος πιάστηκε στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, άφησε την προσυμπληρωμένη δήλωση να υποβληθεί... στον αυτόματο και όταν είδε το εκκαθαριστικό δεν πίστευε στα μάτια του.

Στη συνέχεια ζήτησε τη βοήθεια λογιστή ο οποίος και επικαλέστηκε την ανάλωση κεφαλαίου καλύπτοντας έτσι το τεκμήριο. Με την κίνηση αυτή και μαζί με κάποιες άλλες διορθώσεις στις καταχωρήσεις (όριο δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικές αποδείξεις) κατάφερε να πάρει και επιστροφή φόρου 53 ευρώ, την οποία κανονικά δικαιούτο.

Αυτή είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις άδικης φορολόγησης που παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε πολλές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτόματα και τώρα τρέχουν να τις διορθώσουν οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές τους. Πολλές φόρες, δε, καλούνται να κάνουν έτσι κι αλλιώς τροποποιητικές δηλώσεις γιατί κατέφθασαν νεότερα στοιχεία στην εφορία για τους φορολογούμενους (επιδόματα τόκοι κλπ)

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχε καλέσει φορολογούμενους που είχαν επιλεγεί για την αυτόματη διαδικασία, να ελέγξουν το περιεχόμενο των προσυμπληρωμένων δηλώσεών τους, προχωρώντας στις απαιτούμενες διορθώσεις εάν δεν συμφωνούσαν με κάποια από τα προσυμπληρωμένα στοιχεία. Από ό,τι φαίνεται δεν το έκαναν όλοι. Και όσοι «κάηκαν» τρέχουν να κάνουν τροποποιητικές.

Σε περίπτωση που απαιτείται διόρθωση ή συμπλήρωση των δηλώσεων που υποβλήθηκαν αυτόματα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν, έως τις 26/7 (προθεσμία υποβολής των δηλώσεων), τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών καταγράφει μια σειρά προβλήματα στις λεγόμενες αυτόματες φορολογικές δηλώσεις.

Όπως υποστηρίζει, με ανακοίνωσή της :

• Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.

• Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.

• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων εφόσον πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023. Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.

Ταλαιπωρία και με το IBAN

Εάν δεν υπήρχε καταχωρημένο IBAN σε φορολογούμενο δεν μπορούσε να υποβληθεί η φορολογική του δήλωση. Όμως στην περίπτωση των οίκοθεν εκκαθαρίσεων, οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτόματα χωρίς να υπάρχει καταχωρημένο IBAN. Εφόσον διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, η τροποποιητική φορολογική δήλωση, δεν μπορεί να υποβληθεί για αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν έχει καταχωρηθεί IBAN. Και το πρόβλημα είναι οτι τράπεζες δίνουν ραντεβού τον... Αύγουστο για την εκδοση IBAN.

Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της επισημαίνει ότι φέτος «εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η προεκκαθάριση των δηλώσεων για 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενους. Μέχρι πέρσι, το σύνολο των φορολογούμενων, είτε τα στοιχεία τους ήταν ορθά είτε όχι, έπρεπε οπωσδήποτε να υποβάλουν δήλωση οι ίδιοι. Φέτος, σε 1,4 εκατομμύρια φορολογουμένους δώσαμε τη δυνατότητα να δουν το φόρο που προκύπτει με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας γι’ αυτούς και, εάν δουν ότι τα δεδομένα αυτά είναι σωστά και πλήρη, να μην υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να την τροποποιήσουν μέχρι τις 26/7, χωρίς κυρώσεις».

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, με αυτή τη διαδικασία «οριστικοποιήθηκαν 423.000 δηλώσεις, δηλαδή περίπου το 30% των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων, αποτέλεσμα που συνιστά θετική εξέλιξη».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αμφιλοχία: «Έλα τώρα σπίτι, αλλιώς θα τη σκοτώσω» ‑ Κράτησε όμηρο την κόρη του για να εκβιάσει τη σύζυγο

Ελλάδα 13.07.2024
Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις για τη νέα γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία

Χάος σε πτήση: Η καμπίνα γέμισε καπνό και οι επιβάτες έσπρωχναν για να κατέβουν

Κόσμος 13.07.2024
Ορισμένοι επιβάτες χρησιμοποίησαν τις τσουλήθρες έκτακτης ανάγκης

Νεκρό κοριτσάκι 2 ετών: Το άφησε ο πατέρας του στο αυτοκίνητο σε 43°C

Κόσμος 13.07.2024
Το είχε αφήσει στο αμάξι για τρεις ώρες

Φονικό στην Αμφιλοχία: Η ανάρτηση της 36χρονης λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί

Ελλάδα 13.07.2024
Τι όπλισε το χέρι του γυναικοκτόνου

Χανιά: Νεκρή τουρίστρια στη Γεωργιούπολη – Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Ελλάδα 13.07.2024
Η 47χρονη τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι

Θρήνος στην Αλεξανδρούπολη: 15χρονη νεκρή σε τροχαίο

Ελλάδα 13.07.2024
Ήταν σε μηχανάκι με 16χρονη, συνελήφθη 19χρονος οδηγός

Σοκαριστικός θάνατος 44χρονης στο Λιτόχωρο – Καταπλακώθηκε από κλαδί πλατάνου

Ελλάδα 13.07.2024
Καθόταν ως θαμώνας σε υπαίθριο χώρο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος

Τραγωδία στη Σάμο: Πήγε να σώσει τη γυναίκα του που πνιγόταν στη θάλασσα και πέθαναν και οι δύο

Ελλάδα 13.07.2024
Λουόμενος παρατήρησε ότι η γυναίκα επέπλεε στη θάλασσα και ενημέρωσε τον σύζυγό της

Κύκλωμα εκβιαστών: Τι είπε η «Νάνσυ» – Έγγραφο φωτιά για τη δράση τους

Ελλάδα 13.07.2024
Η «Νάνσυ» στην απολογία της υποστήριξε ότι έκανε απλά κάποιες «διευθετήσεις» για να βοηθήσει τους καταστηματάρχες