E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεσσαλονίκη: Εξαπατούσαν ηλικιωμένους με πρόσχημα τα «μαϊμού» τροχαία

Έπαιρναν χρυσές λίρες σε πλαστικές σακούλες

Δημοσίευση 10/7/2024 | 15:47

Θεσσαλονίκη: Εξαπατούσαν ηλικιωμένους με πρόσχημα τα «μαϊμού» τροχαία

«Καλημέρα, είμαι αστυνομικός διοικητής. Η κόρη σας παραβίασε ερυθρό σηματοδότη και σκότωσε ένα νεαρό παιδί». Η 78χρονη από τις Σέρρες «πάγωσε», όταν άκουσε τον άγνωστο που μόλις την είχε καλέσει στο κινητό της τηλέφωνο.

«Ηρέμησε θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γλιτώσει τη φυλακή», συνέχισε εκείνος και της έδωσε να μιλήσει με την υποτιθέμενη κόρη της. «Μαμά, κάνε ό,τι σου πει ο διοικητής γιατί θα με κλείσουν μέσα», ακούστηκε από το βάθος μία γυναικεία φωνή να εκλιπαρεί την ηλικιωμένη με δραματικούς τόνους. Μόλις η 78χρονη είχε πέσει στα «δίχτυα» επιτήδειων που με πρόσχημα δήθεν τροχαία ατυχήματα εξαπατούν ηλικιωμένους ζητώντας χρήματα ή/και τιμαλφή, είτε για να απαλλαγούν συγγενικά τους πρόσωπα από τις ποινικές ευθύνες είτε για να υποβληθούν σε πολυδάπανα χειρουργεία.

«Εκείνη την ώρα τα έχασα, δεν ήξερα τι έκανα. Δεν πέρασε από το μυαλό μου ότι επρόκειτο για απάτη. Έπαθα σοκ. Η φωνή της γυναίκας ήταν ίδια με αυτή τς κόρης μου» ανέφερε η 78χρονη, περιγράφοντας στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για το περιστατικό που βίωσε τον περσινό Νοέμβριο. Όπως κατέθεσε η ίδια, ο άγνωστος - μέλος εγκληματικής ομάδας - τής ζήτησε 7 με 8 χιλιάδες ευρώ και χρυσές λίρες. «Πού να τα βρω;» αποκρίθηκε η μάρτυρας, σύμφωνα με όσα μετέφερε στο δικαστήριο. Για καλή της τύχη κάλεσε τον γιο της που ζει στην Αγγλία και αφού εκείνος ήρθε σε επικοινωνία με την αδελφή του, αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για απάτη.

Παρέλαβε 27 χρυσές λίρες σε πλαστική σακούλα

Διαφορετική εξέλιξη όμως είχε άλλη περίπτωση απάτης την οποία τέλεσε την ίδια περίοδο η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα, αυτή τη φορά στη Βέροια. Με το ίδιο πρόσχημα, δηλαδή ότι η κόρη μίας ηλικιωμένης σκότωσε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ένα προσφυγόπουλο, εκείνη πείστηκε να δώσει 27 χρυσές λίρες σε έναν άνδρα που εμφανίστηκε κάτω από το σπίτι της. Υποτίθεται ότι ήταν η αποζημίωση για τους γονείς του υποτιθέμενου προσφυγόπουλου προκειμένου να μην μηνύσουν την κόρη της, ανέφερε η παθούσα, καταθέτοντας στο ίδιο δικαστήριο. «Παρέδωσα τις λίρες σε μία πλαστική σακούλα όταν εμφανίστηκε άντρας κάτω από το σπίτι μου», κατέθεσε η γυναίκα.

Ο άντρας αυτός συνελήφθη από την Αστυνομία και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά πρόκειται για 38χρονο Βούλγαρο. Ο συγκεκριμένος φέρεται να μπαινόβγαινε στην ελληνική επικράτεια από τη γειτονική Βουλγαρία, ανάλογα με το πού τον κατηύθυναν οι συνεργοί του και εκτιμάται ότι είναι οι «εγκέφαλοι» της καλοστημένης απάτης η οποία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε «μάστιγα».

Στο εξωτερικό οι «εγκέφαλοι»

Οι «εμπνευστές» φαίνεται ότι κινούν τα νήματα από το εξωτερικό, μιλούν καλά ελληνικά και καλούν από άγνωστα τηλέφωνα, χρησιμοποιώντας συνήθως αριθμούς μία χρήσης, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις. Σπάνια συλλαμβάνονται οι «εγκέφαλοι», καθώς χρησιμοποιούν συνεργούς που είναι συνήθως «αναλώσιμοι» και κάνουν τη δουλειά της είσπραξης έναντι κάποιας αμοιβής που κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος της «λείας».

Τον ρόλο του «εισπράκτορα» φαίνεται πως είχε και ο 38χρονος Βούλγαρος που μετά τη σύλληψή του παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για τέσσερις περιπτώσεις απάτης, δύο τετελεσμένες και δύο σε απόπειρα (μεταξύ αυτών οι περιπτώσεις των Σερρών και της Βέροιας). Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε συνολική κάθειρξη 5 ετών και δύο μηνών, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό ότι ομολόγησε την πράξη του κατά την αστυνομική προανάκριση, συμβάλλοντας στην έγκαιρη απονομή της δικαιοσύνης.

Το δικαστήριο αποφάσισε να μην αναστείλει την εκτέλεση της ποινής, με αποτέλεσμα ο 38χρονος -που απολογούμενος ανέφερε ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με τους «ιθύνοντες νόες» - να επιστρέψει στις φυλακές.

'Αλλοι δύο στη φυλακή

Στη φυλακή οδηγήθηκαν μετά την καταδίκη τους δύο ακόμη συμπατριώτες του που είχαν ταυτοποιηθεί την ίδια περίοδο από την Αστυνομία ως δράστες ανάλογων απατών στο νομό των Σερρών. Πρόκειται για έναν 48χρονο κι έναν 43χρονο, που, όπως ο προηγούμενος, αναλάμβαναν να εισπράξουν χρήματα ή/και τιμαλφή από τα ηλικιωμένα θύματά τους με το πρόσχημα τροχαίων ατυχημάτων και την ανάγκη να υποβληθούν συγγενικά τους πρόσωπα σε ακριβές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο πρώτος καταδικάστηκε από το ίδιο δικαστήριο σε κάθειρξη 6 ετών και 2 μηνών καθώς κρίθηκε ένοχος (με αναγνώριση του ίδιου ελαφρυντικού) για οκτώ απάτες, εκ των οποίων τρεις τετελεσμένες και πέντε σε απόπειρα, που είχαν καταγγελθεί πέρσι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τόσο στην πόλη των Σερρών όσο και σε χωριά του νομού, με συνολική «λεία» 14.700 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα αξίας 10.000 ευρώ. Ο δεύτερος τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 4 ετών και 2 μηνών, αφού κρίθηκε ένοχος για μία μόνο περίπτωση απάτης. Ο ίδιος εκτίει ήδη ποινή σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας για ανάλογη απάτη.

Χαρακτηριστικό και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι ότι οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους ανέφεραν ότι είχαν εντοπίσει αγγελίες εύρεσης εργασίας στο facebook που αναζητούσαν οδηγούς για τη μεταφορά πραγμάτων από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΕΚ – Αρης 1‑0: Λυτρωτής Ζίνι και τρίτη συνεχόμενη νίκη

Αθλητικά Νέα Χτες
Στο -3 από την κορυφή παρέμεινε η Ένωση

Πανσερραϊκός – Παναθηναϊκός 0‑3: Βόλτα στις Σέρρες με… μαγεία Γεντβάι

Αθλητικά Νέα Χτες
Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τους «πράσινους»

Σοβαρό επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στην Εύβοια: Ανδρας «γνώριμος» των Αρχών ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του

Ελλάδα Χτες
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 45χρονο, ενώ το θύμα προχώρησε στην υποβολή μήνυσης εναντίον του

Τραγωδία στον Ισθμό Κορίνθου: Νεκρός ανασύρθηκε 50χρονος στο Καλαμάκι

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα από τη θάλασσα

Βίντεο της Τροχαίας με τον οδηγό που εντοπίζεται να τρέχει με 230χλμ. στην Αθηνών – Λαμίας και ξεκινά η καταδίωξη

Ελλάδα Χτες
Οι έλεγχοι για την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και τον εντοπισμό παραβατικών οδηγικών συμπεριφορών, θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση

Αχιλλέας Δελφός: Αυτός είναι ο πρώτος Έλληνας AI τραγουδιστής ‑ Πότε κυκλοφορεί το τραγούδι του

Ελλάδα Χτες
«Ανυπομονώ να μοιραστώ το νέο μου τραγούδι. Ελάτε μαζί μου για να το φέρουμε στην κορυφή των charts», αναφέρει σε ένα από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί

Θρίλερ με τον θάνατο 17χρονης μαζορέτας σε κρουαζιερόπλοιο ‑ Στις έρευνες το FBI

Ελλάδα Χτες
Στον θετό αδερφό της οι υποψίες για τον ασφυκτικό θάνατό της

Από τις 30 Νοεμβρίου τα πρώτα μπλόκα των αγροτών – Ετοιμάζουν κλείσιμο αεροδρομίων και τελωνείων

Ελλάδα Χτες
Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση

Τζουμέρκα: Η στιγμή της διάσωσης πυροσβέστη της ΕΜΑΚ που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού

Ελλάδα Χτες
Σε βίντεο ντοκουμέντο καταγράφεται η στιγμή που ο διασώστης επιχειρούσε να διασχίσει τον Ραφτανίτη ποταμό

Μητέρα «βρίσκει» τον νεκρό γιο της έκθεμα σε μουσείο του Λας Βέγκας

Κόσμος Χτες
Ο μυστηριώδης θάνατος του νεαρού πήρε μία ανατριχιαστική τροπή με τους ισχυρισμούς της μητέρας του

Αργίες 2026: Οι δυο που χάνουμε ‑ Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Ελλάδα Χτες
Δεν έχει πολλές ημέρες ξεκούρασης η νέα χρονιά