E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι συνέβη με το πτώμα του Πάμπλο Εσκομπάρ;

Ο τάφος βρίσκεται σε μια «ειδυλλιακή» τοποθεσία

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 9/7/2024 | 00:28

Τι συνέβη με το πτώμα του Πάμπλο Εσκομπάρ;
@wikipedia.org

Για τους περισσότερους, ο αδίστακτος Κολομβιανός βαρόνος των ναρκωτικών στο καρτέλ του Μεντεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ, δεν χρειάζεται συστάσεις.

Πιστεύεται ότι σκότωσε έως και 4.000 ανθρώπους στη διάρκεια της ζωής του και το διαβόητο καρτέλ Μεντεγίν που ίδρυσε και ηγήθηκε του έδωσε μια καθαρή περιουσία περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Είναι δύσκολο να υποτιμήσουμε το εύρος της επιχείρησης διακίνησης ναρκωτικών και την καταστροφή που προκάλεσε κατά την παραγωγή και την πώληση κοκαΐνης σε όλο τον κόσμο. Αλλά μετά την εκτέλεση του από την Εθνική Αστυνομία της Κολομβίας σε ανταλλαγή πυροβολισμών εν μέσω καταδίωξης στον τελευταίο όροφο, είχε ένα ειρηνικό τέλος που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πώς ζούσε.

Ο μοχθηρός άρχοντας του εγκλήματος είναι θαμμένος στο Cemetario Jardines Montesacro στο Itagüí. Ο τάφος βρίσκεται σε μια «ειδυλλιακή» τοποθεσία νότια του Μεντεγίν, όπου μεγάλωσε, σε έναν λόφο που δεσπόζει στην πόλη και στην κοιλάδα της Αμπουρά.

Σε αντίθεση με τη γαλήνια ανάπαυσή του, ο θάνατος του Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν βίαιος. Μετά την απόδραση από τη φυλακή τον Ιούλιο του 1992, ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό οδήγησε την Εθνική Αστυνομία της Κολομβίας στον βαρόνο των ναρκωτικών στις 2 Δεκεμβρίου 1993, μόλις μία ημέρα μετά τα γενέθλιά του. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό εξοπλισμό εύρεσης κατεύθυνσης για να παρακολουθεί μια κλήση που είχε με τον γιο του, αξιωματούχοι από το Search Bloc εντόπισαν την τοποθεσία του Βασιλιά της Κοκαΐνης στη γειτονιά Los Olivos στο Medellin. Ακολούθησε καταδίωξη και ο θάνατός του φέρεται να προήλθε από σφαίρες στις στέγες του barrio της πόλης του.

Εντοπίστηκαν τραύματα από πυροβολισμούς στο πόδι, τον κορμό και το αυτί του, με την τελευταία να είναι αυτή που τον οδήγησε στον θάνατο. Τη στιγμή του θανάτου του, ο ηγέτης του Search Bloc, συνταγματάρχης Hugo Martinez άκουσε έναν από τους στρατιώτες του να ουρλιάζει, "Viva Colombia! "Μόλις σκοτώσαμε τον Pablo Escobar!" Η οικογένεια του άρχοντα του εγκλήματος επιμένει ότι αυτοκτόνησε.

Μιλώντας στη Sun το 2016, ο γιος του Εσκομπάρ, Σεμπάστιαν Μαροκίν, είπε ότι ο Εσκομπάρ του είπε ότι «Έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι ο πατέρας μου αυτοκτόνησε», είπε στο ρεπορτάζ. «Οι ιατροδικαστές που έκαναν την αυτοψία απειλήθηκαν και αναγκάστηκαν να αλλάξουν την επίσημη έκθεση».

Σε ένα επεισόδιο του ντοκιμαντέρ "Zero Hour" το 2004, ο Ρομπέρτο Εσκομπάρ είπε το ίδιο. «Όσα χρόνια τον κυνηγούσαν, μου έλεγε κάθε μέρα, αν όντως βρισκόταν χωρίς διέξοδο, θα πυροβολούσε τον εαυτό του στα αυτιά», είπε. Η θεία του Εσκομπάρ, Λουζμίλα Γκαβίρια, συμφώνησε. «Δεν πιστεύω ότι τον σκότωσαν», είπε. «Αυτοκτόνησε. Γιατί έλεγε, "Θα προτιμούσα έναν τάφο στην Κολομβία, από τη φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ανεξάρτητα από το πώς σκοτώθηκε ο Πάμπλο Εσκομπάρ, ο τάφος του είναι τουριστικό αξιοθέατο, τουλάχιστον μετά την εκρηκτική δημοτικότητα του «Narcos» στο Netflix που προβλήθηκε από το 2015 έως το 2017. Η ταφόπλακά του βρίσκεται δίπλα σε αυτές συγγενών του, συμπεριλαμβανομένων των γονιών του. Το 2018, το Atlas Obscura ανέφερε ότι μερικές φορές οι άνθρωποι έβαζαν λουλούδια στον τάφο του.

Ο ταφικός χώρος απέχει περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από το σταθμό του μετρό Sabaneta και έχει γίνει ένα δημοφιλές σημείο στάσης για τις πολλές περιηγήσεις που αφορούν τον Πάμπλο Εσκομπάρ και προσφέρονται στο Medellin. Ορισμένοι ντόπιοι δεν είναι ευχαριστημένοι με την προσοχή που δίνεται στη μοχθηρή και σκοτεινή ιστορία με την οποία ο βαρόνος των ναρκωτικών έδεσε για πάντα την πόλη. Το 2018, ένας τουρίστας, ο Στίβεν Σέμμενς, έφερε ανεπιθύμητη προσοχή στην περιοχή όταν έκανε χρήση κοκαΐνης πάνω από τον τάφο του Εσκομπάρ. Είχε πει στη Mirror, ότι ήταν ένα «σημάδι σεβασμού», αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φαινόταν να συμφωνούν. «Ο φίλος μου μού ζήτησε να κάνω μια γραμμή από τον τάφο του Εσκομπάρ και απλά το θέμα ξέφυγε», είπε. «Ήταν αστείο εκείνη την εποχή, αλλά τώρα ντρέπομαι. Όλοι έλεγαν ότι ήταν ντροπή και έκανα τη χώρα να φαίνεται άσχημη».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γίνεται το ελληνικό πρωτάθλημα όλο και πιο ανταγωνιστικό;

Αθλητισμός 22.10.2024
Οι συνθήκες είναι ιδανικές

Το αλυσοπρίονο εφευρέθηκε αρχικά για να βοηθά στις γέννες

Ιστορικά 22.10.2024
Ακούγεται παράξενο αλλά ισχύει

10 αξέχαστα ρητά του Ζαν ‑ Πωλ Σαρτρ

Stories 22.10.2024
Σαν σήμερα το 1964, ο Ζαν – Πωλ Σαρτρ προς έκπληξη όλων, αρνήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Γιατί δεν πρέπει να μαζεύουμε τα φύλλα από κάτω

Νέα Εποχή 22.10.2024
Πως επηρεάζεται η άγρια ζωή

Όλα (σχεδόν) τα τρελά του Ντόναλντ Τραμπ για να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του

Stories 22.10.2024
Το να τηγανίσει πατάτες στα McDonald`s ήταν ένα από τα πιο ήπια

Η αληθινή οικογένεια ­«Ανταμς»

Πρόσωπα 22.10.2024
Κυνηγά φαντάσματα και ταξιδεύει με νεκροφόρα

Όταν τα τακούνια στα παπούτσια ήταν αντρική υπόθεση

Stories Χτες
Οι άνδρες φορούσαν ψηλά τακούνια τον 10ο αιώνα στην Περσία.

Το κοινό πρόβλημα με τα smartphones που έκανε πλούσιο έναν φοιτητή

Stories Χτες
Το κινητό ως γνωστόν κλείνει πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή

Η χώρα που βυθίζεται στο σκοτάδι

Νέα Εποχή Χτες
Δέκα εκατομμύρια κάτοικοι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Δέος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την «Κιβωτό του Νώε» ‑ Το απίστευτο εύρημα από την βιβλική εποχή

Ιστορικά Προχτές
Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, φέρεται, να φέρνει στο «φως» την θρυλική Κιβωτό του Νώε

Kρίση γονιμότητας στην Ευρώπη: Ποια χώρα έχει τις λιγότερες γεννήσεις;

Stories Προχτές
Το 2022, ο αριθμός των γεννήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1960