E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξαήμερη εργασία: Τι θα συμβεί αν αρνηθεί ο εργαζόμενος

Τι αναφέρει ο νόμος

Δημοσίευση 2/7/2024 | 08:35

Εξαήμερη εργασία: Τι θα συμβεί αν αρνηθεί ο εργαζόμενος

Σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον και με την... βούλα η εξαήμερη εργασία.

Η εξαήμερη εργασία θεσπίστηκε με τον νόμο 5053/2023 «με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας αλλά και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, αφού το ημερομίσθιό τους για την 6η ημέρα θα είναι προσαυξημένο κατά 40%».

Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που η 6η ημέρα συμπίπτει με Κυριακή ή επίσημη αργία, ο εργαζόμενος δικαιούται το ημερομίσθιό του προσαυξημένο κατά 115% [40% από την προσαύξηση της 6ης ημέρας συν 75% για την απασχόλησή του την Κυριακή/αργία], προσαύξηση η οποία δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει και το 115% σε περίπτωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες για τις οποίες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση 25%.

Πάντως, από το Υπουργείο Εργασίας τονίζεται ότι διατηρούνται στο ακέραιο τα όρια προστασίας των εργαζομένων που αφορούν στην 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, στην υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (ένα ρεπό) και στη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) σε περίοδο αναφοράς τεσσάρων μηνών.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

Η εξαήμερη εργασία επιτρέπεται:

α) στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας από τη φύση τους, που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ωρου με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα 5θήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, καθώς και


β) στις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Η έκτη μέρα εργασίας επανήλθε με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο (Ν. 5053/2023), ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων προκειμένου να εξισορροπήσει θεωρητικά την ψηφιακή κάρτα εργασίας στις επιχειρήσεις.

Η πρόβλεψη αυτή του νομοθέτη δεν ισχύει πάντως στον Τουρισμό – Επισιτισμό, όπου:

  • Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας προβλέπεται να αρχίσει πιλοτικά τον προσεχή Σεπτέμβριο.
  • Στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού υπάρχει ήδη Συλλογική Σύμβαση η οποία προβλέπει τη 6ημερη λειτουργία. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν καταγγελίες και παρατράγουδα θεσμικά τουλάχιστον προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση δυο ρεπό.

Αν αρνηθεί ο εργαζόμενος;

Ο εργατολόγος κ. Καρούζος, τοποθετούμενος σχετικά για την πιθανότητα άρνησης του εργαζομένου, εξηγεί ότι δεν θα είναι απόλυτα εφικτή καθώς θα προβάλλεται ως υποχρέωση από πλευράς εργοδότη. Ο μόνος λόγος άρνησης «πατάει» πάνω στον αστικό κώδικα και μπορεί να γίνει, αν ο εργαζόμενος επικαλεστεί σοβαρά προσωπικά ζητήματα ή ανάγκη. «Ο εργοδότης δεν θα ρωτάει, θα αποφασίζει. Αν κάποιος πει ότι δεν μπορεί, προφανώς δεν είναι λόγος απόλυσης, αλλά θα ανοίγει ένα πλαίσιο συζήτησης, στο οποίο όμως τη δύναμη εκ του νόμου ,θα την έχει ο εργοδότης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Μέχρι πότε θα διαρκέσει ο καύσωνας‑ Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Καιρός 27.07.2025
Ο καύσωνας δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα ούτε σήμερα Κυριακή αλλά αυτή φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία μέρα που το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς

Ζούσε μόνο με μπύρα για 30 ημέρες: Πατέρας βρέθηκε νεκρός δίπλα σε 100 άδεια μπουκάλια

Κόσμος 27.07.2025
Πέθανε μετά από έναν μήνα χωρίς φαγητό, πίνοντας μόνο μπύρα. Η σοκαριστική εικόνα με 100 άδεια μπουκάλια και η τραγική μαρτυρία του γιου του.

Νέοι καυτοί διάλογοι στο «φως» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Η συνομιλία «Φραπέ» – Στρατάκου

Ελλάδα 27.07.2025
Νέες αποκαλύψεις για την πολύκροτη υπόθεση

Πανικός σε πτήση της American Airlines: Καπνοί και φωτιά σε Boeing 737 Max πριν την απογείωση

Κόσμος 27.07.2025
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν το φλεγόμενο αεροσκάφος

Ισραήλ: Κατέλαβε σε «ζωντανή μετάδοση» το πλοιάριο Handala

Κόσμος 27.07.2025
Στα βίντεο που μεταδίδονταν σε πραγματικό χρόνο, εμφανίζονταν ακτιβιστές καθισμένοι στη γέφυρα του πλοίου με τα χέρια ψηλά

Ωτοστόπ φρίκης στα Χανιά – Πατέρας και γιος συνελήφθησαν μετά από αλλεπάλληλες κλήσεις στο 112

Ελλάδα 27.07.2025
Οι φοιτήτριες κάλεσαν ουρλιάζοντας το 112 ζητώντας βοήθεια

Μπαράζ σεισμών στην Αμοργό

Ελλάδα 27.07.2025
Ο μεγαλύτερος σεισμός είναι 3,4 Ρίχτερ

Φωτιά τώρα στα Κύθηρα: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά ‑ Εκκενώθηκαν οικισμοί ‑ Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

Ελλάδα 27.07.2025
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Κύθηρα

Φρίκη στο Παλαιό Φάληρο: Ξεβράστηκε σορός κοριτσιού 3 ετών ‑ Φορούσε μαγιό

Ελλάδα 27.07.2025
Σε εξέλιξη η έρευνα από το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ για τις συνθήκες θανάτου του παιδιού

«Έφυγε» από τη ζωή στα 42 του ο Ζαν Μαρί Σιλά

Αθλητικά Νέα Χτες
Είχε αγωνιστεί σε Εργοτέλη, ΟΦΗ, Καλαμάτα και ΠΑΣ Γιάννινα

Βίντεο: Η στιγμή που εθελοντής πυροσβέστης καταρρέει ενώ επιχειρεί στη φωτιά στο Κρυονέρι

Κόσμος Χτες
Φανερά καταβεβλημένος από τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες επιχειρεί, διακρίνεται να ζητάει λίγο νερό από τους συναδέλφους του