E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Στέρηση διακοπών»: Η γενιά που κάνει τις λιγότερες διακοπές ‑ Ποια χώρα είναι πρώτη

Οι χώρες και οι γενιές που πλήττονται περισσότερο

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 26/6/2024 | 00:15

«Στέρηση διακοπών»: Η γενιά που κάνει τις λιγότερες διακοπές ‑ Ποια χώρα είναι πρώτη
Φωτογραφία από Haley Black

Οι διακοπές είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το άγχος, να τονώσετε τη διάθεσή σας και να αφιερώσετε χρόνο μακριά από την τεχνολογία.

Αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι υποφέρουν από σοβαρή «στέρηση διακοπών». Ο ιστότοπος ταξιδιωτικών κρατήσεων Expedia αναφέρει ότι έως και το 80 τοις εκατό των νέων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αισθάνονται ότι δεν κάνουν αρκετές διακοπές.

Οι νέοι Ευρωπαίοι είναι η γενιά που στερείται τις περισσότερες διακοπές

Η 24η έκθεση Στέρησης Διακοπών της Expedia διαπίστωσε ότι οι Gen Zers παγκοσμίως στερούνται περισσότερο διακοπές από οποιαδήποτε άλλη γενιά.

Ενώ μόνο το 38 τοις εκατό των baby boomers -άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964- στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για διακοπές, το 70 τοις εκατό των νεότερων εργαζομένων στη Βρετανία ισχυρίζονται ότι στερούνται αρκετό χρόνο.

Στη Γαλλία, αυτό ανέρχεται στο 55% των boomers και στο 82% των Gen Zers.

Στη Γερμανία, η νεότερη εργαζόμενη γενιά έχει κατά μέσο όρο μισή μέρα περισσότερες διακοπές από τη γενιά των baby boomer, αλλά άφησε περίπου τέσσερις ημέρες διακοπών αχρησιμοποίητες πέρυσι. Αντίθετα, οι boomers είχαν μόνο 2,5 ημέρες στον λογαριασμό των διακοπών τους.

Οι Γερμανοί είναι οι πιο στερημένοι σε διακοπές στον κόσμο

H έρευνα δείχνει ότι οι Γερμανοί στερούνται 14% περισσότερες διακοπές από πέρυσι. Αυτό καθιστά τους Γερμανούς με τις περισσότερες στερήσεις διακοπών στον κόσμο με 84 τοις εκατό και ακολουθούν οι Γάλλοι με 69 τοις εκατό.

Το FOMO εμποδίζει τη Gen Z να κάνει διακοπές

Ενώ οι boomers παίρνουν ρεπό πιο συχνά, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους Gen Z (53%) στο Ηνωμένο Βασίλειο περνούν έξι μήνες ή περισσότερο μεταξύ των διακοπών. Μόνο το 7 τοις εκατό επιτρέπει στον εαυτό του ένα διάλειμμα από τη δουλειά κάθε μήνα. Για το νεότερο εργατικό δυναμικό του σήμερα, το μεγάλο πράγμα που τους κρατά πίσω είναι το FOMO - ο φόβος της απώλειας.

Αν και το FOMO δεν είναι αποκλειστικό για κάποια συγκεκριμένη γενιά, είναι πιο διαδεδομένο στη Gen Z με έναν στους δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο να λέει ότι φοβάται να χάσει κάτι σημαντικό στη δουλειά όταν είναι μακριά, έναντι μόλις 16 τοις εκατό των εκρηκτικών.

Περίπου ένας στους δύο Gen Zers στη Γερμανία λέει ότι φοβάται ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη δουλειά ή ότι θα προτιμηθούν οι συνάδελφοι όταν είναι σε διακοπές.

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των γερμανικών baby boomers, μόλις το 16% επηρεάζεται από το FOMO στην επαγγελματική του ζωή.

Ένας άλλος λόγος που δυσκολεύει αυτή τη νέα γενιά να πάρει άδεια είναι η ενοχή. Το πενήντα δύο τοις εκατό αισθάνονται ένοχοι όταν οι συνάδελφοί τους καλύπτουν την εργασία τους όταν βρίσκονται σε ένα ταξίδι και το 50 τοις εκατό αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν συγγνώμη για την ετήσια άδεια. Ούτε το ένα πέμπτο των Boomers δεν μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες.

Ομοίως στη Γερμανία, το 47 τοις εκατό του Gen Z, αλλά μόνο το 16 τοις εκατό των baby boomers, λένε ότι αισθάνονται άσχημα επειδή οι συνάδελφοι πρέπει να αναλάβουν τα καθήκοντά τους όσο λείπουν. Περίπου τρεις φορές περισσότεροι υπάλληλοι της Gen Z από τους boomers αισθάνονται επίσης ότι πρέπει να απολογηθούν για τα αιτήματά τους για διακοπές.

Στη Γαλλία, το 50 τοις εκατό των νέων εργαζομένων αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για το ρεπό τους σε σύγκριση με το 14 τοις εκατό των εργαζομένων με άνοδο.

Οι νέοι εργαζόμενοι της Γαλλίας δεν παίρνουν όλη την άδεια διακοπών

Με μέσο όρο 27,4 ημερών αμειβόμενες διακοπές, η Gen Z έχει τις λιγότερες ημέρες στη Γαλλία, ενώ οι boomers λαμβάνουν κατά μέσο όρο 3,9 ημέρες περισσότερες (31,3 ημέρες).

Η Gen Z πήρε κατά μέσο όρο 23,7 ημέρες άδεια το 2023, αφήνοντας κατά μέσο όρο 3,7 ημέρες αχρησιμοποίητες. Οι Boomers είχαν μάλιστα την πολυτέλεια να πάρουν 0,3 ημέρες περισσότερες από τον αριθμό των ημερών που τους είχαν διατεθεί (31,6 ημέρες).

Ενώ οι baby boomers κάνουν διακοπές πιο συχνά, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι της Gen Z περιμένουν έξι μήνες ή περισσότερο μεταξύ των αναχωρήσεων.

Οι Βρετανίδες στερούνται περισσότερο τις διακοπές από τους Βρετανούς

Για τους Βρετανούς, το 56 τοις εκατό αισθάνεται στέρηση διακοπών σύμφωνα με την έκθεση της Expedia, 10 τοις εκατό υψηλότερα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Σχεδόν ένας στους πέντε Βρετανούς πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς διακοπές πέρυσι.

Οι Βρετανίδες αισθάνονται περισσότερες διακοπές στερημένες από τους άνδρες (57 τοις εκατό έναντι 54 τοις εκατό) και οι κύριοι λόγοι για να μην κάνουν διακοπές είναι ότι οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι (20 τοις εκατό), εξοικονομούν χρόνο για απροσδόκητη άδεια (20 τοις εκατό) και εξοικονομούν χρήματα για ένα μεγάλο ταξίδι (18 τοις εκατό).

Σχεδόν το 90 τοις εκατό των Βρετανών είναι υπέρ της μετάβασης σε μια εβδομάδα 4 ημερών, κυρίως για να έχουν περισσότερο προσωπικό χρόνο (40 τοις εκατό) για πράγματα όπως ραντεβού, διαχείριση του νοικοκυριού και έργα, με το ένα τέταρτο να λέει ότι θα χρησιμοποιήσει αυτό επιπλέον χρόνος για ταξίδι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η θρυλική παραγγελιά θανάτου που έγινε στίχος και έμεινε στην ιστορία

Stories 16.07.2024
Ένα έγκλημα πάθους της σύγχρονης Ελλάδας που άφησε εποχή

Hawk Tuah: Πώς μια γελοία ατάκα μιας άγνωστης κοπέλας της άνοιξε τις πόρτες για καριέρα

Stories 16.07.2024
Ο νέος μάνατζερ της Hawk Tuah αποκαλύπτει τι θα ακολουθήσει για αυτήν: «Υπάρχουν ατελείωτες ευκαιρίες»

Πώς είναι η τουριστική σεζόν για τους εργοδότες της εστίασης


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 16.07.2024
Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και πώς βλέπουν την κίνηση φέτος

Πόσο συχνά πρέπει να απενεργοποιούμε τα smartphones για να μη πέσουμε θύματα χάκερ

Νέα Εποχή 16.07.2024
Τι λέει η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας

Ο απρόσμενος κίνδυνος των τατουάζ: Έρευνα ανακάλυψε βακτήρια στα μελάνια

Stories 16.07.2024
Βρέθηκαν επικίνδυνα βακτήρια σε μελάνια τατουάζ - Τι πρέπει να προσέξετε πριν αποφασίσετε να αφεθείτε στα χέρια κάποιου

Η δολοφονία της 18χρονης καλλονής που εξιχνιάστηκε 40 χρόνια μετά από ένα ... καλαμάκι

Stories Χτες
Μία από τις πιο διαβόητες ανεξιχνίαστες υποθέσεις φόνου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, που τελικά λύθηκε μετά από δεκαετίες, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας DNA

Απόπειρες δολοφονίας κατά Προέδρων στις ΗΠΑ

Stories Χτες
Ο Πρώτος Πολίτης της χώρας έχει βρεθεί στο στόχο πολλές φορές

Η μακρύτερη σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου

Νέα Εποχή Προχτές
Μια από τις πιο εντυπωσιακές μηχανικές κατασκευές της ιστορίας

Το απίστευτα κομψό σπίτι της Emma Roberts

Αρχιτεκτονική Προχτές
Υπέροχο και ζεστό

Αμφιλεγόμενα έργα τέχνης που προκάλεσαν σάλο και αντιδράσεις

Stories Προχτές
Η τέχνη ήταν πάντα ένας καθρέφτης που αντανακλά τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τις αντιπαραθέσεις της κοινωνίας.