E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ταυτότητες: Σε λίγες μέρες ο προσωπικός αριθμός

Πώς θα τον επιλέγουμε

Δημοσίευση 21/6/2024 | 16:58

Ταυτότητες: Σε λίγες μέρες ο προσωπικός αριθμός
Pexels

Πρεμιέρα θα κάνει σε λίγες ημέρες ο προσωπικός αριθμός των νέων ταυτοτήτων. Έτσι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μπούνε στην πλατφόρμα και να δηλώσουν τα αριθμητικά ψηφία του προσωπικού τους αριθμού.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 τόνισε ότι «το myinfo είναι η πλατφόρμα όπου θα μπαίνουμε για να διαλέγουμε τον προσωπικό αριθμό - θα είναι τρία αριθμητικά ψηφία συν το ΑΦΜ μας, εμείς επιλέγουμε από τα τρία ψηφία τα δύο. Το σημαντικό είναι ότι παράλληλα με τη νέα ταυτότητα σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φτιάχνουμε έναν νέο τρόπο αυθεντικοποίησης πολύ πιο ισχυρό παρέχοντας νέους κωδικούς (για όσους επιθυμούν να τους έχουν, ενώ όσοι θέλουν θα κρατήσουν τους παλιούς τους), ώστε να πάμε σε έναν ψηφιακό κόσμο που θα είναι πολύ πιο ασφαλής».

Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε ότι από βδομάδα στο gov wallet από την ερχόμενη Τρίτη θα προστεθεί εκτός των υπόλοιπων εγγράφων (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, κάρτα αναπηρίας, δακτύλιο κ.τ.λ.) και η ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα μπουν και τα στοιχεία και το βιβλιάριο υγείας του δεσποζόμενου ζώου.

Σχετικά με την κατάθεση φακέλου με τα στοιχεία (πτυχία, εργασιακή εμπειρία κ.ά.) στο ΑΣΕΠ ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η άντληση δεδομένων θα γίνεται αυτόματα μέσω ψηφιοποίησης.

Παράλληλα για την ψηφιακή ταυτότητα επεσήμανε ότι δεν έχει ισχύ εκτός Ελλάδας επειδή «δεν υπάρχει ακόμη κοινό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο», ενώ σημείωσε ότι γίνονται συζητήσεις με την Κύπρο να γίνεται μεταξύ των δυο χωρών η επιβεβαίωση των ψηφιακών ταυτοτήτων.

Σχετικά με την επιστολική ψήφο είπε ότι «η προσπάθεια πέτυχε, ψήφος δεν είναι μόνο κάλπη και παραβάν. Θα πρέπει να σκεφτούμε με προσοχή τα επόμενα βήματα, τα οποία θα είναι ψηφιακά. Από και πέρα πρέπει να κρίνουμε ποιο ήταν το αποτύπωμα της πρώτης προσπάθειας της απομακρυσμένης ψήφου και αναλόγως να πράξουμε. Θεωρώ ότι δεν μπορεί ενώ κάνεις τόσα πράγματα ψηφιακά να μην ψηφίζεις ψηφιακά».

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα του πόθεν έσχες τόνισε ότι «θελήσαμε να την κάνουμε πιο διάφανη, ξεκάθαρη, πιο διαλειτουργική, για να δημιουργηθεί όμως θέλει δουλειά όχι μόνο από την πλευρά του κράτους αλλά και της αγοράς, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», άρα μέχρι και τον Δεκέμβριο οι πολίτες που πρέπει να καταθέτουν το πόθεν έσχες θα ακολουθούν την παλιά διαδικασία.

Ο υπουργός μίλησε εκτενώς και για την χρήση της ΑΙ στην υγεία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τρέχουμε ένα πρόγραμμα με το υπουργείο Υγείας το οποίο έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση των δεδομένων αλλά και την ομογενοποίηση των συστημάτων», ενώ στον τομέα της δικαιοσύνης χρειάζεται ψηφιοποίηση των αρχείων της δικαιοσύνης. «Πλέον τα μέσα υπάρχουν, η ΑΙ είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο».

Όσον αφορά το ίντερνετ ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι «πρέπει να αποκτήσουμε καλύτερη ποιότητα στην σταθερή τηλεφωνία και μεγαλύτερη αναταγωνιστικότητα στην κινητή, ενώ πρέπει να γίνουν και υποδομές στην σταθερή τηλεφωνία για να έχουμε ταχύτητες εφάμιλλες του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ σε παραλία: Εντοπίστηκαν νεκρές τρείς αδελφές

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Σε συνέντευξή τους στους Times, συγγενείς δήλωσαν ότι ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν γιατί οι αδελφές ταξίδεψαν εκείνο το πρωινό στο Μπράιτον

Ένταση στη Βουλή για τις υποκλοπές: Με 151 βουλευτές η απόφαση για σύσταση Εξεταστικής ‑ Αποχώρησε η αντιπολίτευση

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Νέες ταυτότητες: Μπλόκο λόγω ελλιπών στοιχείων ‑ Τι πρέπει να κάνετε

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Τι πρότεινε ο Συνήγορος του Πολίτη

Καραγκιούλ: «Τα νησιά θα αλλάξουν χέρια σε μία εβδομάδα»

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Νέο ανθελληνικό παραλήρημα του συνεργάτη του Ερντογάν με αφορμή την άσκηση EFES-2026

Τρόμος για 22χρονη στο Ηράκλειο: Την απειλούσε ο πρώην σύντροφός της, συνελήφθη έξω από το σπίτι της με μαχαίρια

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε η νεαρή, ο 26χρονος δεν ξεπέρασε ποτέ το γεγονός ότι του ζήτησε να χωρίσουν

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 23χρονος που θώπευσε 24χρονη σε λεωφορείο

Ελλάδα 22.05.2026
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 23χρονο και όπως προέκυψε στο παρελθόν είχε προβεί σε αντίστοιχες πράξεις

Αγρίνιο: Ηλικιωμένη πέταξε από το μπαλκόνι 36.000 ευρώ και κοσμήματα για να «καταγραφούν»

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Για να πείσει την ηλικιωμένη, ο απατεώνας ισχυρίστηκε ότι τα κοσμήματα έχουν κωδικούς και τα χρήματα είναι «τσιπαρισμένα» και πρέπει να δηλωθούν

Μαρμάρινο κεφάλι Αφροδίτης 2.000 ετών ανακαλύφθηκε θαμμένο σε παραλία

E-Daily 3.Left 22.05.2026
Η εκπληκτική ανακάλυψη έβαλε σε παύση τις εργασίες ανάπλασης της παραλίας που προετοιμαζόταν για το καλοκαίρι

Σοκαριστικές εικόνες: Η Μις Βενεζουέλα αιμόφυρτη μετά από άγριο καυγά με στιλίστα διασημοτήτων στις Κάννες

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Η αρχική λογομαχία μετατράπηκε σε σωματική πάλη μέσα σε ξενοδοχείο των Καννών

«Φακελάκι» γιατρού: «Με ακολουθούσε στους διαδρόμους μέχρι να πω `ναι`»

Ελλάδα 22.05.2026
Η καταγγελία του γιου της ασθενούς

AI κάμερες στο ΗΣΑΠ για τους «τζαμπατζήδες»: Πώς εντοπίζονται όσοι δεν πληρώνουν εισιτήριο

Ελλάδα 22.05.2026
Το πιλοτικό σύστημα, το οποίο ξεκινά στον Περισσό, αναμένεται να επεκταθεί σταδιακά και σε άλλους σταθμούς του δικτύου