E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το μονοπάτι του Όρεγκον: Ο αηδιαστικός λόγος που πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν διασχίζοντάς το

Η ιστορία του ανθρώπου είναι γεμάτη από τέτοιες ιστορίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/6/2024 | 00:12

Το μονοπάτι του Όρεγκον: Ο αηδιαστικός λόγος που πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν διασχίζοντάς το
@Britannica

Το μονοπάτι του Όρεγκον ανήκε σίγουρα σε μια μεγάλη εποχή. Καραβάνια από ανθεκτικούς πιονέρους που κινούνταν προς τα δυτικά με άμαξες με ξύλινους τροχούς σε μια τεράστια έκταση με θάμνους, κύπερη και άμμο; Έτσι ακριβώς.

Ένα τμήμα μήκους 3000 χιλιομέτρων με τίποτα άλλο εκτός από γη, ελευθερία, αλλά και την ελευθερία να διασχίζεις όλην αυτή τη γη; Ναι. Κακός καιρός, κακό φαγητό, απόλυτη έλλειψη καθαρού νερού ή ακόμα και κακή υγιεινή; Ξανά σωστά. Επιθέσεις τυφοειδούς πυρετού, φυματίωσης, ιλαράς, παρωτίτιδας, δυσεντερίας και άλλων ασθενειών; Δυστυχώς. Ένας δολοφόνος ήταν πάνω από όλους: τη χολέρα.

Η χολέρα είναι το είδος της ασθένειας που θα σας κάνει χαρούμενους που ζείτε στο τώρα και όχι, ας πούμε, σε ένα βαγόνι στο μονοπάτι του Όρεγκον από το 1841 έως το 1869. Τότε, περίπου 350.000 άνθρωποι ξεκίνησαν για την αμερικανική Δύση πεθαίνοντας με ρυθμό περίπου 10 έως 15 ανά μίλι. Οι συνολικοί θάνατοι υπολογίζονται από 20.000 έως 30.000. Όσοι δεν πέθαναν από αυτά που αναφέραμε παραπάνω μπορεί να πέθαναν από αφηνιασμένα ζώα, ένα όπλο που εκπυρσοκρότησε κατά λάθος ή να κατέρρευσαν από εξάντληση.

Μα χολέρα; Λοιπόν, είναι μια πολύ κακή ασθένεια. Ξεκινά με εμετό και περνάει σε αφυδάτωση, κράμπες, υποoγκαιμικό σοκ όταν το σώμα δεν μπορεί να αντλήσει αίμα, και πλημμύρα διάρροιας. Η διάρροια είναι «χλωμή, γαλακτώδης» και μοιάζει με «νερό με το οποίο έχει ξεπλυθεί το ρύζι». Τα θύματα συνεχίζουν τη διάρροια, περίπου ένα λίτρο την ώρα, μέχρι να τελειώσουν όλα.

Η χολέρα είναι μια φρικτή ασθένεια που προσβάλλει τον άνθρωπο από το μολυσμένο νερό. Και όταν λέμε "μολυσμένο", παρακαλούμε να απορρίψετε κάθε ιδέα που έχετε για το παγωμένο μη φιλτραρισμένο νερό της βρύσης που αφήνει λίγη απόθεση ασβέστη στο χείλος της βρύσης. "Μολυσμένο" σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι έχει μέσα βακτήρια από τα κακά. Θυμάστε τι είπαμε για το μη καθαρό νερό και την κακή υγιεινή στο μονοπάτι του Όρεγκον; Να πώς μπορεί να πήγε: Το άτομο Α κάνει αφοδεύει σε λίγο νερό και μετά το άτομο Β καταπίνει λίγο από αυτό το νερό. Αυτό είναι με λίγα λόγια. Και αν πολλοί άνθρωποι παντού έχουν χολέρα και ταλαιπωρηθούν από διάρροια, θα αυξήσει πραγματικά τις πιθανότητες να πιούν νερό με κόπρανα.

Οι άνθρωποι στο μονοπάτι χρησιμοποιούσαν ό,τι νερό μπορούσαν να βρουν, όπως αυτό σε ρυάκια, λίμνες, ποτάμια κ.λπ. Δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι θα συναντούσαμε πηγές νερού ενώ περιπλανιόνταν σε μια τεράστια έκταση από άγνωστα λιβάδια και ερήμους. Έτσι οι απελπισμένοι άποικοι έπρεπε να αρκεστούν σε ό,τι έβρισκαν. Οι άποικοι χειροτέρεψαν άθελά τους την κατάσταση σκάβοντας τρύπες για να ανακουφιστούν και, στη συνέχεια, με τη βροχή τα προϊόντα της ανακούφισης μεταφέρονταν στο νερό που χρησιμοποιείται για πόση. Οι άνθρωποι στη συνέχεια έπιναν αυτό το νερό ή το χρησιμοποιούσαν για μαγείρεμα. Επιπλέον, δεν υπήρχε πολύ πλύσιμο των χεριών με αντιβακτηριακό σαπούνι ή άλλες σύγχρονες μέθοδοι πρόληψης ασθενειών.

Παρόλο που εστιάζουμε κυρίως στη διάρροια επειδή είναι ο πιο σοβαρός δείκτης της χολέρας, η χολέρα οδηγεί τα θύματα σε έναν ολόκληρο χείμαρρο τρομερών συμπτωμάτων. Πρώτον, όπως επισημαίνει η Mayo Clinic, ένα άτομο μπορεί να έχει μολυνθεί από βακτήρια χολέρας πριν εμφανίσει συμπτώματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν για μια περίοδο από επτά έως 14 ημέρες. Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, ο έμετος έρχεται πρώτος και επιμένει για ώρες. Αυτό αφυδατώνει ένα άτομο, το οποίο φέρει τα δικά του συμπτώματα όπως κόπωση, συρρικνωμένο δέρμα, συναισθηματική αστάθεια, χαμηλή αρτηριακή πίεση, σοκ, κράμπες κ.λπ. Η διάρροια έρχεται τελευταία και μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε λίγες ώρες.

Τα καλά νέα είναι ότι η χολέρα δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, εκτός να γίνει με τα κόπρανα. Τα άλλα καλά νέα είναι ότι η χολέρα αντιμετωπίζεται εύκολα στις μέρες μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή ενδοφλέβιος ορός, με την προϋπόθεση ότι ζείτε σε ένα μέρος όπου τέτοια πράγματα είναι εύκολα προσβάσιμα.

Αυτό σημαίνει ότι η χολέρα δεν ήταν μόνο μια φρικτή ασθένεια στα μέσα του 1800, αλλά εξακολουθεί να είναι. Υπήρχαν πάνω από 52.000 περιπτώσεις χολέρας που αναφέρθηκαν μόνο τον Απρίλιο του 2024, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις συνδέονται με αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Αϊτή, η Ινδία, η Αιθιοπία, η Ζάμπια και άλλες. Τα περισσότερα κρούσματα προέρχονταν από τη Συρία ακολουθούμενη από το Αφγανιστάν. Όπως αναφέρει το Journal of Tropic Medicine and Diseases, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από χολέρα από το 1990 έως το 2019. Η χολέρα στοίχισε στην πραγματικότητα περισσότερες ζωές το 2019 από το 1990.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Burneshas: Οι «ορκισμένες παρθένες» που επιλέγουν να ζουν ως άνδρες

Ιστορικά 23.10.2024
Γυναίκες της Β. Αλβανίας που ζουν ως άνδρες από μια ηλικία και μετά

Μπορεί ένα είδος μουσικής να επηρεάσει αρνητικά τη νεολαία;

Focus On 23.10.2024
Ο Κώστας Σαββόπουλος, ΥΔ και συγγραφέας, μιλάει για τη βία και το σεξισμό στη ραπ

10 αξέχαστα ρητά του Ζαν ‑ Πωλ Σαρτρ

Stories Χτες
Σαν σήμερα το 1964, ο Ζαν – Πωλ Σαρτρ προς έκπληξη όλων, αρνήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Γιατί δεν πρέπει να μαζεύουμε τα φύλλα από κάτω

Νέα Εποχή Χτες
Πως επηρεάζεται η άγρια ζωή

Η αληθινή οικογένεια ­«Ανταμς»

Πρόσωπα Χτες
Κυνηγά φαντάσματα και ταξιδεύει με νεκροφόρα

Όταν τα τακούνια στα παπούτσια ήταν αντρική υπόθεση

Stories Προχτές
Οι άνδρες φορούσαν ψηλά τακούνια τον 10ο αιώνα στην Περσία.

Το κοινό πρόβλημα με τα smartphones που έκανε πλούσιο έναν φοιτητή

Stories Προχτές
Το κινητό ως γνωστόν κλείνει πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή

Η χώρα που βυθίζεται στο σκοτάδι

Νέα Εποχή Προχτές
Δέκα εκατομμύρια κάτοικοι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Ο άνδρας που άφησε τη δουλειά του για να παίξει video games και πέθανε

Stories Προχτές
Έπαιζε 50 ώρες σχεδόν συνεχόμενα