E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Yπάρχουν ακόμα video club στην Ελλάδα; Κι όμως ναι

Υπάρχουν ακόμα θαρραλέοι που κρατούν ανοιχτά τα μαγαζιά τους; Yπάρχουν ακόμα ρομαντικοί που προτιμούν τα DVD από τον ψηφιακό κόσμο;

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 25/6/2024 | 00:15

Yπάρχουν ακόμα video club στην Ελλάδα; Κι όμως ναι
Photo: Μαρία Ευσταθιάδου/exostis

Θυμάστε την εποχή που νοικιάζαμε ταινίες από τα video clubs; Η εποχή που τίποτα δεν ήταν "ένα κλικ μακριά". Υπάρχουν ακόμα θαρραλέοι που κρατούν ανοιχτά τα μαγαζιά τους; Yπάρχουν ακόμα ρομαντικοί που προτιμούν τα DVD από τον ψηφιακό κόσμο;

Παρόλο που η εποχή των βίντεο κλαμπ έχει ουσιαστικά περάσει λόγω της ανάπτυξης των ψηφιακών υπηρεσιών streaming και της ευρείας διάδοσης των συνδρομητικών τηλεοπτικών καναλιών, υπάρχουν ακόμα μερικά βίντεο κλαμπ στην Ελλάδα. Αυτά τα καταστήματα επιβιώνουν κυρίως λόγω της νοσταλγίας και της αφοσίωσης των πελατών τους.

Pexels

Συγκεκριμένα, σε κάποιες περιοχές, ιδιαίτερα στις μικρότερες πόλεις ή σε γειτονιές μεγάλων πόλεων, μπορεί να βρει κανείς video club που συνεχίζουν να λειτουργούν. Αυτά τα καταστήματα συχνά προσφέρουν όχι μόνο ταινίες σε DVD ή Blu-ray, αλλά και συλλεκτικά αντικείμενα, παιχνίδια, και άλλες υπηρεσίες ψυχαγωγίας.

Επιπλέον, κάποια video club έχουν προσαρμοστεί στις νέες τάσεις, προσφέροντας και άλλες μορφές ψυχαγωγίας, όπως π.χ. παιχνίδια κονσόλας ή ακόμη και ηλεκτρονικές συσκευές προς ενοικίαση. Είναι όμως και πάλι, ελάχιστα. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τη δεκαετία του '90 και του 2000, όταν τα βίντεο κλαμπ ήταν σε ακμή.

Ήταν 2006 όταν ο Λευτέρης Τζώρτζης αποφάσισε να ανοίξει το δικό του video club. Είχε μάλιστα ξεπεραστεί το σημείο κορυφής της δημοφιλίας αυτής της ψυχαγωγιας, και είχαν αρχίσει ήδη να κλείνουν κάποια αντίστοιχα μαγαζιά, ωστόσο ο ιδιος καθότι σινεφίλ και επειδή ούτως ή άλλως δούλευε σε video club μέχρι τότε, ήταν κάπως μονόδρομος να επιλέξει να ανοίξει το δικό του.

Στο Movie Galaxy στην Ιπποκράτους, στην Αθήνα."Υπήρξε μια πτώση με την κρίση του 2009 κι αυτό γιατί μεγάλωσαν οι ταχύτητες του internet και ξεκίνησε η πειρατεία που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε. Το 2024 σίγουρα έχει λιγοστέψει πελατεία ωστόσο να πούμε σ’ αυτό το σημείο πως δεν είναι το στερεότυπο των ηλικιωμένων πελατών αυτό το οποίο θα δείτε μόνο μέσα στο μαγαζί. Υπάρχουν φοιτητές αλλά και οικογένειες με τα παιδιά που πηγαίνουν να νοικιάσουν παιδικές ταινίες".

Όταν ρωτήσαμε το Λευτέρη αν πωλούνται ακόμα DVD players ή απλά οι πελάτες έχουν κρατήσει τις παλιές συσκευές τότε εκείνος μας είπε φυσικά και υπάρχουν.

Mάλιστα μέχρι πριν δυο τρία χρόνια έκλεισε το τελευταίο εργοστάσιο που έφτιαχνε βιντεοκασέτες (οπότε όπως καταλαβαίνετε και μέχρι σήμερα υπάρχουν εργοστάσια τα οποία φτιάχνουν και κατασκευάζουν ακόμα DVD players).

@cinemaclubvideo

Στη Θεσσαλονίκη, λίγα σημεία θυμίζουν πως κάποτε υπήρχε αυτού του είδους διασκέδαση. Πριν 2 χρόνια, έκλεισε ένα πολύ αγαπημένο video club, στην οδό Σόλωνος, στην Ανάληψη. Ο ιδιοκτήτης τις τελευταίες μέρες που το κατάστημα βρισκόταν σε λειτουργία είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο GRTimes,  "Τουλάχιστον μέχρι το 2004 – 2005 ήταν η χρυσή εποχή για τη βιντεοκασέτα" αναπολεί ο κ. Λίνος, "έφευγαν με σακούλες, δέκα - δέκα οι κασέτες, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ ήταν οι μέρες της ταινίας. Είχε κρατήσεις, κράτα μου αυτήν την ταινία, αν δεν την κρατούσες μάλωνες, υπήρχε πάθος, αν δεν έπαιρναν ταινία, δεν μπορούσαν".

Kάπως έτσι περιέγραψε και η Ελένη Γκαγκάρη τις χρυσές εποχές το τελευταίο Movieland της Ελλάδας, στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης.

Η εποχή της ακμής των βίντεο κλαμπ ήταν μια εποχή που τα βίντεο ήταν ένα από τα κύρια μέσα ψυχαγωγίας για πολλές οικογένειες και νέους. Τα Σαββατοκύριακα και οι Δευτέρες ήταν οι πιο πολυσύχναστες ημέρες, καθώς οι πελάτες επέστρεφαν τις ταινίες που είχαν νοικιάσει για το Σαββατοκύριακο. Το γεγονός ότι το μαγαζί είχε συχνά ουρές έξω από την πόρτα και η ανάγκη για περισσότερους υπαλλήλους και εξοπλισμό, όπως δεύτερο υπολογιστή, δείχνει πόσο δημοφιλή και σημαντικά ήταν τα video club εκείνη την εποχή. Αυτές οι επιχειρήσεις προσέφεραν μια μοναδική εμπειρία επιλογής και παρακολούθησης ταινιών, η οποία είχε κοινωνική διάσταση και γινόταν μέρος της καθημερινότητας των πελατών τους.

Photo: Μαρία Ευσταθιάδου/exostis

Η νοσταλγία για εκείνες τις εποχές είναι κατανοητή, καθώς τα βίντεο κλαμπ δεν ήταν απλώς καταστήματα, αλλά μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να ανταλλάσσουν απόψεις για τις ταινίες, να παίρνουν προτάσεις και να ζουν μια συλλογική εμπειρία ψυχαγωγίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ανατριχιαστικό μυστικό των παιδιών των Ίνκας που έμειναν παγωμένα για 500 χρόνια

E-Daily 1.Hero 29.06.2026
Οι μούμιες που μοιάζουν να κοιμούνται: Το εύρημα που συγκλόνισε τους επιστήμονες

Παρίσι: Γιατί οι σοφίτες φτάνουν τους 40°C – Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της μποέμ ζωής γίνεται εφιάλτης

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Οι κάτοικοι στις σοφίτες «ψήνονται» κάτω από τις εμβληματικές στέγες

Γιατί κλείνει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» του Τραμπ;

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Ένας high-security «εφιάλτης» μέσα στους βάλτους

Η μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου στην ιστορία μόλις ξεκίνησε

E-Daily 1.Hero 29.06.2026
Μέχρι το 2048 θα αλλάξουν χέρια 124 τρισ. δολάρια

Πώς η Google έσωσε εκατομμύρια Βενεζουελάνους από τους φονικούς σεισμούς

E-Daily 3.Left Χτες
Το σύστημα Earthquake Alerts της Google έστειλε προειδοποιήσεις σε 11,4 εκατομμύρια ανθρώπους λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσουν οι σεισμοί των 7,5 και 7,2 Ρίχτερ στη Βενεζουέλα.

Η παραλία που για να μπεις θα πρέπει να ξέρεις καλά... γερμανικά

E-Daily 3.Left Χτες
«Μιλάτε γερμανικά»; Αν όχι, δεν έχει βουτιά

H μέρα που οι Ισλανδές βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τη θέση τους

E-Daily 3.Left Χτες
Οι Ισλανδές γυναίκες έδειξαν πως όταν ενωθούν για έναν κοινό σκοπό, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της κοινωνίας τους.

Eίχε εξαφανιστεί για 26 χρόνια, κι όμως βρισκόταν 200 μέτρα από το σπίτι του

E-Daily 3.Left Χτες
Η συγκλονιστική ιστορία ενός άντρα που βρέθηκε στο κελάρι του γείτονα

Η χώρα που δεν έχει φυλακές

E-Daily 3.Left Χτες
Που εντοπίζονται οι λιγότεροι φυλακισμένοι