E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καιρός: Τι είναι το φαινόμενο «Hot‑Dry‑Windy»

«Έχουμε ένα κοκτέιλ επικίνδυνο» τονίζει ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας

Δημοσίευση 18/6/2024 | 16:26

Καιρός: Τι είναι το φαινόμενο «Hot‑Dry‑Windy»

Την ώρα που επικρατεί ανησυχία σχετικά με το νέο φαινόμενο «Hot-Dry-Windy», ο Γιώργος Τσατραφύλλιας εξηγεί για τις συνθήκες που πρόκειται αυτό να δημιουργήσει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική επιδείνωση οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα, λόγω του φαινομένου «Hot-Dry-Windy». Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», ο γνωστός μετεωρολόγος μίλησε τόσο για αυτό αλλά και γενικότερα για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν πλέον.

«Η Ελλάδα ζει σε καυσωνικές συνθήκες, μέχρι τέλος Ιουνίου θα είμαστε 6-8 βαθμούς παραπάνω από το κανονικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, κάτι που διαπιστώνουμε καθημερινά καθώς οι θερμοκρασίες που σημειώνονται είναι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα το τελευταίο διάστημα. «Ήδη η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι ανεβασμένη, έχει δηλαδή ανέβει η θερμοκρασία από χθες και όλη την εβδομάδα θα έχουμε ανεβασμένες τιμές. Θα είμαστε στα όρια του καύσωνα στη Δυτική Ελλάδα με 40 βαθμούς, 38 στην Αθήνα και 39 σε αρκετές περιοχές. Άρα, λοιπόν έχουμε ένα θερμό καιρό», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια τόνισε πως «εν τω μεταξύ τα μελτέμια, ο γνωστός βόρειος άνεμος ο οποίος πνέει στο Αιγαίο κάθε καλοκαίρι, έχει ήδη ξεκινήσει και πνέει και η εντάσεις του τις επόμενες ώρες θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ. Άρα, έχουμε ζέστη και έναν καιρό ανεμώδη θα λέγαμε σε συνάρτηση με την ξηρότητα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα αλλά και την έλλειψη υγρασίας στα εδάφη λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που. Άρα, λοιπόν ο υδροφόρος ορίζοντας δεν έχει αρκετό νερό. Υπάρχει μεγάλη ξηρασία στα εδάφη».

Τι είναι το φαινόμενο «Hot-Dry-Windy»

Ο μετεωρολόγος συμπληρώνει πως «έχουμε ένα κοκτέιλ επικίνδυνο». «Δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες για εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Αυτός είναι και ο «Hot-Dry-Windy», ο ζεστός, ξηρός και ανεμώδης καιρός. Άρα, λοιπόν πρέπει να προσέχουμε μέχρι το τέλος της βδομάδας γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν μια εμμονή θα έλεγα αυτό το μήνα. Ήδη είχαμε ένα καύσωνα με θερμοκρασίες οι οποίες έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ για αρκετές δεκαετίες (…).

»Θα έχουμε καυσωνικές συνθήκες στη Δυτική Ελλάδα, στη Μεσσηνία, στην Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, στην Ήπειρο, σε περιοχές κυρίως της Δυτικής Στερεάς. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές δεν αποκλείεται να έχουμε και εκεί προβλήματα αλλά βέβαια μπορεί και δυσμενείς συνθήκες. Νομίζω δηλαδή ότι η χώρα πρέπει αυτή τη βδομάδα τουλάχιστον να μπει σε μια κατάσταση εγρήγορσης και συναγερμού, γιατί θα είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα (…). Φαίνεται λοιπόν, ότι οι θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του μήνα θα διατηρηθούν 6 με 8 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό, το κανονικό για την εποχή»., συνεχίζει.

Κλείνοντας, ο κ. Τσατραφύλλιας σημείωσε πως «άρα, λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι πολύ θερμότερος αυτός ο μήνας ήδη από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι και τον περασμένο Μάιο και μέσα θα είναι οπωσδήποτε και αυτός ο Ιούνιος. Απλά δεν έχουμε κλείσει ταμείο ακόμα. Κάθε μήνας λοιπόν, παρουσιάζει και ένα ρεκόρ με υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών. Επομένως, νομίζω ότι η κλιματική αποσταθεροποίηση είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε μετεωρολόγος, ούτε να ασχολείσαι με το κλίμα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Λίαμ Πέιν είχε πάρει «ροζ κοκαΐνη» και κρακ πριν πέσει στο κενό: Τι έδειξε η νεκροψία

Κόσμος Χτες
Η κηδεία του τραγουδιστή θα γίνει στη Βρετανία μέσα στον Νοέμβριο.

Πόσα λεφτά έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα γραφεία που νοίκιασε στον Ταύρο

Πολιτική Χτες
Πρόκειται για κτίριο 1.500 τετραγωνικών μέτρων

Πέθανε ο πρώην τραγουδιστής των Iron Maiden σε ηλικία 66 ετών

Πολιτισμός Χτες
Aντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Diddy: Κατηγορείται για βιαsμό 13χρονου μαζί με 2 celebrities σε afterparty των VMAs το 2000

Κόσμος Χτες
Μετά την επίθεση, η ενάγουσα έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη, η οποία συνεχίζει να επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής της, αναφέρει η μήνυση

Κηφισιά: Εθελοντής πυροσβέστης καταγγέλλει πως τον κατέβασαν από λεωφορείο επειδή φορούσε... άρβυλα

Ελλάδα Χτες
«Εκείνη τη στιγμή “πάγωσα”. Πρωί – πρωί να παίρνεις το λεωφορείο να πας στην υπηρεσία σου και να σου λέει αυτό ο οδηγός;», διερωτήθηκε ο νεαρός

Μυτιλήνη: Αδιανόητοι ισχυρισμοί από την μητέρα της 13χρονης που βιάστηκε ‑ «Πήγαινε μόνη της»

Ελλάδα Χτες
Απίστευτα τα όσα υποστηρίζει η ίδια η μητέρα της 13χρονης

Ραφήνα: Φωτιστικό έπεσε σε σχολείο και τραυμάτισε καθηγήτρια

Ελλάδα Χτες
Όλα έγιναν, όταν η καθηγήτρια διέσχιζε τον διάδρομο

Ραντάρ Μέδουσα: Ο «τρόμος» των οδηγών, πώς θα λειτουργεί και θα κόβει πρόστιμα

Ελλάδα Χτες
Το ραντάρ Μέδουσα που θα κόβει πρόστιμα μέσω... μικροφώνων.

One Direction: Στην κορυφή των charts τα τραγούδια τους μετά τον θάνατο του Λίαμ Πέιν

Κόσμος Χτες
Παίζουν ασταμάτητα τις τελευταίες ημέρες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλει

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση κατά του Χριστόφορου Ζαραλίκου

Ελλάδα Χτες
Αφορμή ένα υβριστικό tweet εναντίον του, όπως αναφέρουν πηγές από το ΠΑΣΟΚ

Η Αίγυπτος απαλλάχθηκε εντελώς από την ελονοσία μετά από 100 χρόνια

Κόσμος Χτες
«Η ασθένεια που μάστιζε τους Φαραώ ανήκει πλέον στην ιστορία της»