E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε εξέλιξη το «Αthens Pride 2024»

Φετινό σύνθημα του Athens Pride: «Ένας νόμος δεν αρκεί»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/6/2024 | 19:35

Σε εξέλιξη το «Αthens Pride 2024»

Σε εξέλιξη βρίκσεται αυτή τη στιγμή το Athens Pride 2024, στην πλατεία Συντάγματος, όπου πολύς κόσμος έχει ήδη αρχίσει να καταφτάνει για την διαδήλωση και τις εκδηλώσεις ορατότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Φετινό σύνθημα του Athens Pride, «Ένας νόμος δεν αρκεί», το οποίο αφορά στο γεγονός ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα -νομοθετικά και κοινωνικά- για να είναι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ορατά στον κόσμο και με ίσα δικαιώματα με όλους.


Οι πύλες για το φεστιβάλ έχουν ανοίξει από τις 12:00, ενώ προηγήθηκαν τα πάνελ συζητήσεων και οι χαιρετισμοί των οργανώσεων. Το παρόν έδωσε και ο δήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Η πορεία ξεκίνησε στις 19:00, με χαρές χαμόγελα και τραγούδια να συνοδεύουν τους διαδηλωτές, ενώ στις 21:00 θα ακολουθήσουν συναυλία και διάφορα performances από γνωστούς καλλιτέχνες.

Αναλυτικά οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στο Athens Pride 2024:

Παράλληλα με την πορεία:

• Aggelina
• Cilia Katrali
• Leo
• Papazό
• Dj Set Oben Budak
• Aria Di Vine Performance

Παρουσίαση: Nakis, Pamairi, Aria Di Vine

Στην σκηνή στις 21:00 θα εμφανιστούν:

• Anastasia

• Daphne Lawrence

• Ekati

• Aaron Sibley

• Ελεονόρα Ζουγανέλη

• Tamta

• James Indigo

• Joanne

• Mania

• Ria

• Heelcat

Παρουσιάζουν η Athinoid και η Zoe Pre.

Στη σελίδα του Αthens Pride στα social media αναφέρουν :

«Στις 15 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, το Athens Pride και η LGBTQI+ Κοινωνία των Πολιτών γιόρτασαν τη νομιμοποίηση της ισότητας στον Γάμο και στην Τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια (Ν.4089/2024).Αυτός ο νομός-ορόσημο αποτελεί το επιστέγασμα πολλών ετών σκληρών προσπαθειών για μιαπροστατευτική νομοθεσία για τα LGBTQI+ άτομα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η πραγματική κοινωνική αλλαγή δεν επέρχεται απλώς και μόνο επειδή μια κυβέρνηση ψηφίζει έναν νόμο.

Με το σύνθημα, ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ, το Athens Pride 2024 υπογραμμίζει τις ανεπάρκειες των διαφόρων νόμων που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, καθώς και τα εμπόδια στην κοινωνική ένταξη που τα LGBTQI+ άτομα αντιμετωπίζουν συστηματικά στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο δημόσιο χώρο, στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε όλες τις πτυχές του καθημερινού βίου.

Παρά τους νόμους που διασφαλίζουν την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (Ν.4491/2017), την ισότητα (Ν.4604/2019) και την απαγόρευση ιατρικά μη αναγκαίων χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ παιδιά (Ν.4958/2022), η απουσία της τρίτης καταχώρισης φύλου – που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη – έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική, σωματική και κοινωνική ευημερία και δημιουργεί γραφειοκρατικά εμπόδια για τα άτομα που δεν ταυτίζονται με το δίπολο άνδρας-γυναίκα. Αν και τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάξουν επίσημα τα ονόματα και τους δείκτες φύλου τους, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Μεταξύ των πολλών εμποδίων για την τεκνοθεσία στο νέο νόμο περί γονικής μέριμνας, η μη αναγνώριση της τρανς-γονεϊκότητας διατηρεί τα νεκρά προσωπικά στοιχεία του γονέα στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού του.

Η απουσία ολοκληρωμένης και συμπεριληπτικής σeξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία δεν επιτρέπει στα παιδιά να ενημερωθούν κατάλληλα, με αποτέλεσμα να νιώθουν μπερδεμένα ή/και ότι δεν χωράνε σε αυτή την κοινωνία, ενώ οξύνονται τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, παρά πρωτοβουλίες όπως ο Ν. 5029. Η έλλειψη εκπαίδευσης ευαισθησίας στον τομέα της υγείας εμποδίζει πολλές λεσβίες, τρανς, ίντερσεξ και μη δυαδικά άτομα να αναζητήσουν κρίσιμη ιατρική περίθαλψη, επειδή φοβούνται παρεμβατικές, ενοχλητικές και ακατάλληλες ερωτήσεις και εξετάσεις. Τα άτομα που ζουν με τον HIV εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν το στίγμα στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και στην καθημερινότητά τους, παρά κάποιες θετικές πρωτοβουλίες, όπως οι αλλαγές στους όρους της αιμοδοσίας (ΥΑ 2022). Ο αντιρατσιστικός νόμος (Ν.4285/2014) δεν έχει αποτρέψει τις βίαιες επιθέσεις ή έκφραση ρητορικής μίσους στο δημόσιο λόγο, ακόμα και από ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής και του κλήρου.

Ακόμα και με την φετινή νίκη του LGBTQI+ κινήματος, είναι πολλά ακόμη όσα χρειάζονται να γίνουν για να δημιουργηθεί το ασφαλές κλίμα σεβασμού και συμπερίληψης που αξίζει σε κάθε μέλος της κοινωνίας. Το Athens Pride 2024 συνεχίζει τους αγώνες του για την ορατότητα, τις διεκδικήσεις και την κοινωνική συμπερίληψη της LGBTQI+ κοινότητας. Για όλα αυτά, και για τις πολλές μικρές ή μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, βγαίνουμε στους δρόμους και διεκδικούμε την συνολική κοινωνική αλλαγή που θα φέρει την ουσιαστική ισότητα»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός βρέθηκε δικαστής που επέβαλε βαρύτερη ποινή κάθειρξης στην πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Η 53χρονη Κιμ Κέον Χε είναι η σύζυγος του πρώην προέδρου της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ

Παράσυρση 12χρονης από περιπολικό στη Σαλαμίνα: Συνελήφθη ο οδηγός του υπηρεσιακού

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Παράλληλα, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση

Ο Τραμπ ως «δάσκαλος χορού» για μαθητές στον Λευκό Οίκο είναι αυτό ακριβώς που περίμενες να δεις

E-Daily 3.Left 06.05.2026
Ο πρόεδρος τον ΗΠΑ «χάρισε» ακόμα μία στιγμή του λεγόμενου «Trump dance»

Axios: ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε συμφωνία «μιας σελίδας» για τον τερματισμό του πολέμου

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν απαντήσεις επί σειρά σημαντικών θεμάτων εντός των προσεχών 48 ωρών

Φρίκη με το σαφάρι ανθρώπων στο Σαράγεβο: «Ήθελαν να σκοτώνουν όμορφες και εγκύους γυναίκες»

Κόσμος 06.05.2026
Ο αστικός μύθος για το σαφάρι ανθρώπων τελικά όχι απλά αποδεικνύεται πραγματικότητα αλλά έχει πάρει διαστάσεις πέρα από την πιο αρρωστημένη φαντασία

Πέθανε ο αθλητικογράφος Σταύρος Τσώχος

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Ο γνωστός αθλητικογράφος έφυγε από τη ζωή

Παγίδα θανάτου στις Βούτες Ηρακλείου: Ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του από εγκλωβισμό στο τρίκυκλό του

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Στο σημείο έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με γιατρό

Απεργία 13 Μαΐου: Ποιοι κατεβαίνουν στους δρόμους, τι θα γίνει με σχολεία και ΜΜΜ

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Τι ισχύει για τη λειτουργία των σχολείων

Θεσσαλονίκη: Επίθεση σε βάρος ανήλικων έξω από γήπεδο τοπικής ομάδας – Ταυτοποιήθηκε 17χρονος

Ελλάδα 06.05.2026
Ο 17χρονος μαζί με άλλα άτομα επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τρεις 17χρονους και έναν 16χρονο έξω από το γήπεδο της Χαλκηδόνας

Τουρκική επίδειξη δύναμης με τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Yildirimhan ‑ Βίντεο

Κόσμος 06.05.2026
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος θα μπορεί επίσης να φέρει πυρηνικές κεφαλές

Ανδρος: Βυθίστηκε φορτηγό πλοίο

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Χάρη στην άμεση επέμβαση του Λιμενικού Σώματος αποφεύχθηκε μια ναυτική τραγωδία