E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους γιατρούς του ΕΣΥ

Δικαίωση των γιατρών για τις περικοπές μισθών

Δημοσίευση 12/6/2024 | 18:44

Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους γιατρούς του ΕΣΥ

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τις περικοπές των αποδοχών γιατρών ΕΣΥ της πρωτοβάθμιας υγείας, των επίκουρων γιατρών και των ειδικευομένων του 2017.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 2/2024 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών γιατρών ΕΣΥ της πρωτοβάθμιας υγείας, των επίκουρων γιατρών και των ειδικευομένων, που επήλθαν με το νόμο 4472/2017. Να σημειωθεί ότι οι γιατροί του ΕΣΥ το 2022 δικαιώθηκαν και πάλι από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα των αποδοχών τους με τις αποφάσεις της υπ΄ αριθμ. 3/2022 και 4/2022. Να σημειωθεί ότι οι γιατροί του ΕΣΥ το 2022 δικαιώθηκαν και πάλι από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα των αποδοχών τους με τις αποφάσεις της υπ΄ αριθμ. 3/2022 και 4/2022.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και εισηγητή τον αρεοπαγίτη Αριστείδη Βαγγελάτο, έκρινε ότι και την περίοδο 2017 έως 2022 οι διατάξεις βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους ιατρούς του ΕΣΥ ήταν αντισυνταγματικές και συνεπώς μη εφαρμοστέες.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια έκρινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, με τις οποίες καθορίστηκε αναδρομικά από 1.1.2017 ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, στο πλαίσιο θεσμοθέτησης εξ υπαρχής νέου ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς, σε συνδυασμό με τα άρθρα 136 και 137 αυτού, αντίκεινται στις αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του ΕΣΥ (άρθρο 21 του Συντάγματος), της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες.

Ακόμη, η αρεοπαγιτική απόφαση αναφέρει ότι «με τα δεδομένα που ίσχυαν κατά τον χρόνο δημοσίευσης του νόμου 4472/2017, ο δι' αυτού επαναπροσδιορισμός των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ, λαμβανόμενος αθροιστικά, μετά τις προηγηθείσες μειώσεις του εισοδήματός τους με νομοθετήματα της προηγηθείσας περιόδου της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα, λόγω του σωρευτικού τους αποτελέσματος και της έκτασής τους, την υπέρβαση του ορίου που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Ακόμη, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι διατάξεις του νόμου 4472/2017 αντίκεινται στις ίδιες συνταγματικές αρχές (αναλογικότητας, ισότητας, κ.λπ.) και κατά το σκέλος που ίσχυσαν αναδρομικά από 1.1.2017. Κατά την αρεοπαγιτική απόφαση, στην περίπτωση των γιατρών του ΕΣΥ έπρεπε να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του νόμου 3205/2003 όπως ίσχυαν πριν επιβληθούν οι περικοπές και των νόμων 4093/2012 και 4472/2017.

Ο Ιωάννης Τουτζιαράκης -δικηγόρος των γιατρών του ΕΣΥ, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση τόσο το 2022 όσο και τώρα– επισήμανε ότι «οι νομοθέτες επαναλαμβάνουν πεισματικά τα ίδια σφάλματα και διατηρούν σε ισχύ τις παράνομες διατάξεις των προηγούμενων, με τις οποίες επεβλήθησαν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιοι θα δουν «ζεστό χρήμα» από αύριο Δευτέρα έως το τέλος Απριλίου στους λογαριασμούς τους

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Οι προγραμματισμένες πληρωμές δικαιούχων του e-ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ για την περίοδο 27 έως 30 Απριλίου

Ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας ‑ Πώς έφτασε ο ένοπλος κοντά στον Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Στο μανιφέστο ο Αλεν δήλωνε ότι στόχευε αξιωματούχους της κυβέρνησης

Τραγική κατάληξη για τουρίστα στην Ικαρία ‑ Ανασύρθηκε νεκρός από δύσβατο σημείο

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του Γάλλος τουρίστας που βρισκόταν στο νησί

Ένοπλη επίθεση στην Ουάσινγκτον: Βρέθηκε το μανιφέστο του 31χρονου δράστη

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Πολύ αντιχριστιανικό» λέει ο Τραμπ

Αυξάνονται οι αιτήσεις αντιρρησιών συνείδησης στη Γερμανία μετά τον νέο νόμο θητείας

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Πάνω από 2.600 αιτήσεις στο πρώτο τρίμηνο – Κοντά στα επίπεδα ολόκληρου του 2024, εν μέσω ανησυχιών για ασφάλεια

Με λιακάδα ξεκινάει η εβδομάδα – Αλλάζει ο καιρός από Πέμπτη – Η πρόγνωση για την Πρωτομαγιά

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Αίθριος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας. Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

«Μισεί τους χριστιανούς, είχε γράψει αντιχριστιανικό μανιφέστο» ‑ Νέες αποκαλύψεις Τραμπ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για ένα άτομο ""προφανώς πολύ διαταραγμένο"".

Ανασύρθηκε άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του από δύσβατο σημείο στην Ικαρία

Κόσμος Χτες
Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν επτά πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικες που έδειξαν πλαστές ταυτότητες για να αγοράσουν αλκοόλ

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν και οι μητέρες τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό τροχαίο ΙΧ με δίκυκλο στο Δερβένι – Νεκρός ο μοτοσικλετιστής

Ελλάδα Χτες
Ο 36χρονος οδηγός του δίκυκλου υπέκυψε στα τραύματά του