E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μήπως είναι αυτό το χειρότερο μήνυμα που μπορείτε να στείλετε;

Στην εποχή της τεχνολογίας, κάποιες λέξεις αποκτούν άλλη σημασία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/6/2024 | 00:02

Μήπως είναι αυτό το χειρότερο μήνυμα που μπορείτε να στείλετε;
Photo by Kelli McClintock on Unsplash

Η Isabel Steckel έναν περίπου χρόνο πριν, έστειλε έναν μήνυμα στον αδερφό της ώστε να κανονίσουν να βγουν την επόμενη ημέρα. Η απάντηση που έλαβε ήταν μονολεκτική. «Βέβαια» (sure).

Η Steckel απάτησε πως «Αν πρόκειται να έχεις αυτή τη «βέβαια» στάση τότε ας μην το κάνουμε». Της απάντησε «lol», και εκείνη του είπε, «Δεν αστειεύομαι, lol».

Φέτος τον Μάιο, η κωμικός από την Νέα Υόρκη μοιράστηκε μέρος αυτής της κουβέντας στο X, και πήρε πάνω από 11 χιλιάδες likes. Όσοι μισούν την απάντηση «Βέβαια», μοιράστηκαν πως μια τέτοια απάντηση ακούγεται παθητική και αποκαρδιωτική.

Ένας που στέλνει μηνύματα που θέλει να στέλνει «βέβαια», ζήτησε συγνώμη σε μια απάντηση για τη σκληρότητά του «ενώ εκείνος προσπαθούσε να φανεί αεράτος». Αυτό είναι μάλλον το πιο πρόσφατο παράδειγμα στην συζήτηση για τι πραγματικά σημαίνει αυτό το «Βέβαια».

Ένας χρήστης του Reddit έγραψε πως η εν λόγω λέξη είναι συνώνυμη του «ναι» και « δεν θα έπρεπε να συνδέεται με τον σαρκασμό και τη διάθεση», ενώ το 2018, ένας άλλος σχολιαστής έγραψε ότι πρόκειται για την «πιο passive-aggressive καταφατική φράση» που είναι «ένα thumbs up στο πρόσωπό σας, και μια άλλη υποτιμητική κίνηση πίσω από την πλάτη σας».

Αλλά δεν πρέπει και δεν μπορούμε να είμαστε πάντα σίγουροι τι σημαίνει το «Βέβαια». Παρόλο που το λεξικό μιλάει για επιβεβαίωση και σιγουριά, το νόημα της δεν είναι συγκεκριμένο, σε μια συζήτηση που γίνεται με μηνύματα.

Η Steckel είπε πως εξαρτάται από τα συμφραζόμενα. Είπε πως αν απαντάμε «Βέβαια» για μια δουλειά είναι οκ, αλλά ακούγεται άσχημο όταν προσκαλούμε κάποιον να περάσουμε χρόνο μαζί μας.

«Το να ζητάω από κάποιον να αράξει μαζί μου είναι μια πολύ ευάλωτη κίνηση. Έτσι, όταν λαμβάνω αυτό το «βέβαια», λέω, «Εντάξει, ας πάει στο καλό. Δεν το κάνω», είπε.

Είπε μάλιστα ότι όταν το ακούει θεωρεί πως το άλλο άτομο προτιμάει να «πεθάνει παρά να κάνουμε παρέα» και «το να αναγκάζεις κάποιον να κάνει παρέα μαζί σου είναι το χειρότερο συναίσθημα στον κόσμο».

Το πρόβλημα της λέξης είναι ότι ακούγεται πιο διστακτική. Ένα ξεκάθαρο «ναι!» ή «οπωσδήποτε» θα ακουγόταν πιο ενθουσιώδες. Ειδικότερα, αν δεν βλέπετε ταυτόχρονα τη γλώσσα του σώματος ή δεν ακούτε τον τόνο της φωνής, ώστε να καθησυχασετε τον εαυτό σας.

Το «βέβαια» είναι κάπως αόριστο ή έχει μια διστακτική χροιά. Όπως: «Θέλεις να πάμε σινεμά;» «Βέβαια». Θέλεις πραγματικά να πας;» εξήγησε η κοινωνιολόγος/γλωσσολόγος Cynthia Gordon του Πανεπιστημίου Georgetown.

Η Gordon είπε ότι οι διαφορετικές έννοιες του «βέβαια» μπορεί επίσης να είναι γενεαλογικές. «Η νεότερη γενιά προσδοκά μεγαλύτερο ενθουσιασμό στην αποστολή μηνυμάτων γενικά από ό,τι οι παλαιότεροι», είπε. Σημείωσε επίσης ότι «οι γυναίκες τείνουν να περιμένουν περισσότερα από αυτά τα ρητά σημάδια ενθουσιασμού».

Σε ένα κείμενο, η έκταση ενός μηνύματος μπορεί επίσης να λάβει υπέρμετρη βαρύτητα λόγω της απουσίας προσωπικών ενδείξεων. Παρόμοια με τον λόγο για τον οποίο μια μονολεκτική απάντηση «OK» ή «k» ακούγεται τόσο τρομακτική και απότομη όταν την λαμβάνεις, οι συντομότερες απαντήσεις υποδηλώνουν μικρότερη προσπάθεια.

Παράλληλα, όπως δήλωσε η Gordon, η προσπάθεια να γράψει κανείς μια πλήρη πρόταση ή να γράψει μερικά επιπλέον θαυμαστικά υποδηλώνει: «Ναι, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με αυτό».

Είναι ο λόγος για τον οποίο ένα μονολεκτικό «βέβαια» προκαλεί αμφιβολίες, αλλά το «φυσικά» μπορεί να ακούγεται ελαφρώς πιο αυθεντικό, αν είστε πραγματικά αποφασισμένοι να υλοποιήσετε ένα αίτημα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Burneshas: Οι «ορκισμένες παρθένες» που επιλέγουν να ζουν ως άνδρες

Ιστορικά 23.10.2024
Γυναίκες της Β. Αλβανίας που ζουν ως άνδρες από μια ηλικία και μετά

Μπορεί ένα είδος μουσικής να επηρεάσει αρνητικά τη νεολαία;

Focus On 23.10.2024
Ο Κώστας Σαββόπουλος, ΥΔ και συγγραφέας, μιλάει για τη βία και το σεξισμό στη ραπ

10 αξέχαστα ρητά του Ζαν ‑ Πωλ Σαρτρ

Stories Χτες
Σαν σήμερα το 1964, ο Ζαν – Πωλ Σαρτρ προς έκπληξη όλων, αρνήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Γιατί δεν πρέπει να μαζεύουμε τα φύλλα από κάτω

Νέα Εποχή Χτες
Πως επηρεάζεται η άγρια ζωή

Η αληθινή οικογένεια ­«Ανταμς»

Πρόσωπα Χτες
Κυνηγά φαντάσματα και ταξιδεύει με νεκροφόρα

Όταν τα τακούνια στα παπούτσια ήταν αντρική υπόθεση

Stories Προχτές
Οι άνδρες φορούσαν ψηλά τακούνια τον 10ο αιώνα στην Περσία.

Το κοινό πρόβλημα με τα smartphones που έκανε πλούσιο έναν φοιτητή

Stories Προχτές
Το κινητό ως γνωστόν κλείνει πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή

Η χώρα που βυθίζεται στο σκοτάδι

Νέα Εποχή Προχτές
Δέκα εκατομμύρια κάτοικοι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Ο άνδρας που άφησε τη δουλειά του για να παίξει video games και πέθανε

Stories Προχτές
Έπαιζε 50 ώρες σχεδόν συνεχόμενα