E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Έπεφταν πτώματα από τον ουρανό» ‑ Η τραγική τρομοκρατική επίθεση σε αεροπλάνο τον Απρίλιο του `86

Το τρομοκρατικό χτύπημα στον ελληνικό εναέριο χώρο τον Απρίλιο του 1986

Δημοσίευση 12/6/2024 | 00:02

«Έπεφταν πτώματα από τον ουρανό» ‑ Η τραγική τρομοκρατική επίθεση σε αεροπλάνο τον Απρίλιο του `86
nextweb

Η τρομοκρατική επίθεση στο αεροπλάνο της TWA που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρώμη – Αθήνα συνέβη στις 2 Απριλίου 1986 και αποτέλεσε μια από τις πιο τραγικές στιγμές στην ιστορία της αεροπορίας.

Το αεροσκάφος, με αριθμό πτήσης TWA 840, βρισκόταν στον αέρα πάνω από την πόλη του Άργους, κοντά στην Πελοπόννησο της Ελλάδας, όταν συνέβη η τραγωδία.

Η αεροπορική επίθεση στην TWA 840 ήταν αποτέλεσμα της τοποθέτησης βόμβας στο εσωτερικό του αεροσκάφους από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Abu Nidal. Η βόμβα εξερράγη 20 λεπτά πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα, και ενώ το αεροσκάφος είχε αρχίσει την τελική κάθοδο και ήταν σε ύψος 4.000 μέτρα. Η βόμβα, την οποία είχαν κρύψει κάτω από το κάθισμα 10F, πυροδοτήθηκε ενώ το αεροσκάφος πετούσε επάνω από το Άργος, δημιουργώντας μια οπή στη δεξιά πλευρά της ατράκτου. Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων (μεταξύ αυτών κι ένα νήπιο) και τον τραυματισμό πολλών άλλων. 

Τα πτώματά τους, ακρωτηριασμένα και φρικτά παραμορφωμένα βρέθηκαν κοντά στο διάδρομο του παλιού αεροδρομίου, δύο χιλιόμετρα έξω από το Άργος. Ανάμεσα σε μαρτυρίες κατοίκων, ειπώθηκαν τα εξής: «Πώς είναι δυνατό να συλλάβει ο νους σου ότι ανάμεσα στα πράγματα που έπεφταν ήταν και ανθρώπινα κορμιά. Και τώρα που το σκέφτομαι ανατριχιάζω…».

Οι επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν τεράστιες και είχαν μακροχρόνιες συνέπειες στην αεροπορική βιομηχανία και στις διεθνείς σχέσεις. Η ανάκαμψη από αυτό το περιστατικό απαιτούσε σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια και την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο πιλότος Ρίτσαρντ Πίτερσεν, που χαρακτηρίστηκε ήρωας από τον Τύπο και τους ειδικούς, κατόρθωσε να προσγειώσει με επιτυχία στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το μποίνγκ.

 Η τρομοκρατική επίθεση στην TWA 840 παραμένει μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία της αεροπορίας, υπενθυμίζοντας τον ανείπωτο ανθρώπινο κόστος και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η τρομοκρατία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Google Maps καταγράφει κάθε σου διαδρομή – Δες πώς θα το σταματήσεις

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Το κινητό σου ίσως καταγράφει πού πηγαίνεις, πόση ώρα μένεις και ποια διαδρομή ακολουθείς. Δες πώς μπορείς να προστατεύσεις την ιδιωτικότητά σου

Ποια ελληνική λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν ίδια σε 13 χώρες;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Μια έκφραση οικεία σε κάθε ελληνικό σπίτι αποδεικνύεται να είναι κοινή σε δεκάδες γλώσσες - με ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα

Explainer: Για ποιον λόγο η Google θέλει να γεμίσει την Αμερική... με κουνούπια;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Στόχος η αντιμετώπιση επικίνδυνων ασθενειών

Φινλανδία: Γιατί oι κάτοικοι της πιο ευτυχισμένης χώρας... δε χαμογελούν τόσο συχνά;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Το μυστικό των Φινλανδών που ίσως δεν σκέφτηκες ποτέ

Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο βγάζεις λεφτά από το ΑΤΜ στο Ντουμπάι

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η ιδέα είναι απλή, αλλά η εκτέλεση εντυπωσιακή

Ένα χωριό με λεβάντες και... νεύρα! Γιατί οι κάτοικοι θέλουν τους τουρίστες μόνο τις καθημερινές

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η ισπανική πόλη που δεν θέλει τουρίστες τα Σαββατοκύριακα

Οι μεγαλύτερες απατεωνιές και ψέματα που άφησαν ιστορία στις ειδήσεις

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Περίεργες ιστορίες που δεν έληξαν καλά

Ο πραγματικός δολοφόνος που ενέπνευσε τους δημιουργούς των ταινιών Scream

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Τα εγκληματα ενός από τους πιο διάσημους δολοφόνους των ΗΠΑ