E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Έπεφταν πτώματα από τον ουρανό» ‑ Η τραγική τρομοκρατική επίθεση σε αεροπλάνο τον Απρίλιο του `86

Το τρομοκρατικό χτύπημα στον ελληνικό εναέριο χώρο τον Απρίλιο του 1986

Δημοσίευση 12/6/2024 | 00:02

«Έπεφταν πτώματα από τον ουρανό» ‑ Η τραγική τρομοκρατική επίθεση σε αεροπλάνο τον Απρίλιο του `86
nextweb

Η τρομοκρατική επίθεση στο αεροπλάνο της TWA που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρώμη – Αθήνα συνέβη στις 2 Απριλίου 1986 και αποτέλεσε μια από τις πιο τραγικές στιγμές στην ιστορία της αεροπορίας.

Το αεροσκάφος, με αριθμό πτήσης TWA 840, βρισκόταν στον αέρα πάνω από την πόλη του Άργους, κοντά στην Πελοπόννησο της Ελλάδας, όταν συνέβη η τραγωδία.

Η αεροπορική επίθεση στην TWA 840 ήταν αποτέλεσμα της τοποθέτησης βόμβας στο εσωτερικό του αεροσκάφους από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Abu Nidal. Η βόμβα εξερράγη 20 λεπτά πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα, και ενώ το αεροσκάφος είχε αρχίσει την τελική κάθοδο και ήταν σε ύψος 4.000 μέτρα. Η βόμβα, την οποία είχαν κρύψει κάτω από το κάθισμα 10F, πυροδοτήθηκε ενώ το αεροσκάφος πετούσε επάνω από το Άργος, δημιουργώντας μια οπή στη δεξιά πλευρά της ατράκτου. Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων (μεταξύ αυτών κι ένα νήπιο) και τον τραυματισμό πολλών άλλων. 

Τα πτώματά τους, ακρωτηριασμένα και φρικτά παραμορφωμένα βρέθηκαν κοντά στο διάδρομο του παλιού αεροδρομίου, δύο χιλιόμετρα έξω από το Άργος. Ανάμεσα σε μαρτυρίες κατοίκων, ειπώθηκαν τα εξής: «Πώς είναι δυνατό να συλλάβει ο νους σου ότι ανάμεσα στα πράγματα που έπεφταν ήταν και ανθρώπινα κορμιά. Και τώρα που το σκέφτομαι ανατριχιάζω…».

Οι επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν τεράστιες και είχαν μακροχρόνιες συνέπειες στην αεροπορική βιομηχανία και στις διεθνείς σχέσεις. Η ανάκαμψη από αυτό το περιστατικό απαιτούσε σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια και την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο πιλότος Ρίτσαρντ Πίτερσεν, που χαρακτηρίστηκε ήρωας από τον Τύπο και τους ειδικούς, κατόρθωσε να προσγειώσει με επιτυχία στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το μποίνγκ.

 Η τρομοκρατική επίθεση στην TWA 840 παραμένει μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία της αεροπορίας, υπενθυμίζοντας τον ανείπωτο ανθρώπινο κόστος και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η τρομοκρατία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Κίτρινη ηχώ»: Όταν 30 ‑άγνωστα μεταξύ τους‑ παιδιά ζωγράφισαν τον ίδιο φανταστικό φίλο

Stories 14.12.2025
Ο εφιάλτης χωρίς στόμα: Η ανεξήγητη υπόθεση που ακόμη στοιχειώνει το Γουαϊόμινγκ

Η γυναίκα που έκανε το… παρκάρισμα επάγγελμα – και αλλάζει τους κανόνες του side hustle

Πρόσωπα 14.12.2025
Μία από τις πιο ευρηματικές ιδέες έρχεται από τη Νέα Υόρκη και ακούει στο όνομα car sitting

Γιατί στα χαρτονομίσματα των ΗΠΑ γράφει «In God We Trust»;

Ιστορικά 14.12.2025
Μια ιστορία με ιδεολογικό πρόσημο

Οι απίθανες ιστορίες μπεκρουλιάσματος ενός διάσημου παλαιστή

Stories 14.12.2025
Μια φορά ήπιε 119 μπύρες σε έξι ώρες

Παγωνιά, άλκες και ατελείωτο χιόνι: Πώς είναι πραγματικά, να ζεις στο νορβηγικό... πουθενά

Stories Χτες
Γιατί όλο και περισσότεροι μετακομίζουν στη Νορβηγία

Ηρθε από την Αιθιοπία, βρήκε ρίζες στην Ελλάδα: Η Séblé φτιάχνει τον δικό της κόσμο γεμάτο φως

Πρόσωπα Χτες
Η Séblé μιλά για την πατρίδα, την υιοθεσία και το πώς έμαθε να αγαπά τον εαυτό της χωρίς “πρέπει”

Σε ποια χώρα τρως πρόστιμο αν οδηγείς μόνος

Νέα Εποχή Χτες
Νέες ρυθμίσεις σε Ευρώπη και Αμερική για το περιβάλλον και καλύτερη καθημερινότητα

Γιατί χτίζουν ξύλινα σπίτια στις ΗΠΑ;

Stories Χτες
Μια ξύλινη κληρονομιά

Η πιο πετυχημένη συγγραφέας ερωτικών μυθιστορημάτων είχε μια κακή σχέση με... το σeξ

Πρόσωπα Χτες
Μέχρι και τα 98 της χρόνια, έγραψε 723 μυθιστορήματα (κυρίως ρομαντικά), τα οποία πούλησαν περισσότερα από 750 εκατομμύρια αντίτυπα μαζί.