E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ελληνική διασπορά: Ποιες πόλεις έχουν τους περισσότερους Έλληνες

Πού στον κόσμο θα βρεις περισσότερους Έλληνες

Δημοσίευση 7/6/2024 | 00:16

Ελληνική διασπορά: Ποιες πόλεις έχουν τους περισσότερους Έλληνες
My Big Fat Greek Wedding Poster

Το ότι υπάρχει άλλη μια μικρή Ελλάδα εκτός των συνόρων της χώρας, ίσως σε κάποιους ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά είναι αλήθεια!

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 5.000.000 άτομα ελληνικής καταγωγής που ζουν εκτός των ελληνικών συνόρων, διασκορπισμένα σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο μεγάλο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα σημειώθηκε στις αρχές του 1900, το δεύτερο μεταναστευτικό κύμα –και μεγαλύτερο μέχρι σήμερα– ήταν αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το τρίτο κύμα σημειώθηκε κατά την περίοδο του παγκόσμιου οικονομική κρίση 2007-2008.

Εκτός από την Κύπρο, εδώ είναι οι 10 πόλεις και χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων:

Μόναχο, Γερμανία (30.000 Έλληνες)

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, υπάρχουν περισσότεροι από 280.00 Έλληνες πολίτες που ζουν σήμερα στη Γερμανία, γεγονός που καθιστά τη χώρα τον μεγαλύτερο προορισμό της ελληνικής διασποράς στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στο Μόναχο (περίπου 30.000) και οι περισσότεροι εργάζονται στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και της υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας ανέφερε το 2016 ότι περισσότερο από το 11% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού μιλά γερμανικά, καθιστώντας την την 4η πιο δημοφιλή ξένη γλώσσα στην Ελλάδα, πίσω από τα αγγλικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά.

Σαντιάγο, Χιλή (40.000 Έλληνες)

Ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων που ζουν στη Χιλή δεν είναι σίγουρα γνωστός, αλλά σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχει κοινότητα Ελλήνων στη Χιλή από τον δέκατο έκτο αιώνα και σήμερα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 Έλληνες απόγονοι στη χώρα. Αν και η πλειονότητά τους βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγο (πάνω από 40.000), η ιστορία των Ελλήνων στη Χιλή ξεκίνησε από Κρήτες, οι οποίοι μετακόμισαν στην πόλη Antofagasta, η οποία είναι γνωστή στον κόσμο του εμπορίου, επειδή από τις μεγάλες ποσότητες χαλκού που παράγει και εξάγει.

Βοστώνη, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ (100.000 Έλληνες)

Η πολιτεία της Μασαχουσέτης έχει τον 4ο μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό στις ΗΠΑ, αλλά έγινε το πρώτο μέρος όπου εγκαταστάθηκαν Έλληνες μετανάστες, όταν μετακόμισαν στην Αμερική. Κατά το 1600 και το 1700, Έλληνες πολίτες άρχισαν να μετακινούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βοστώνης, σποραδικά και σε μικρό αριθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλοίαρχοι και ναύτες έφτασαν πρώτοι και βοήθησαν στην εκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων ήρθε στη Βοστώνη κατά τη δεκαετία 1830-1840, μετά την Ελληνική Επανάσταση, και ήταν πρωτοπόροι στην κλωστοϋφαντουργία, η οποία έγινε ο κύριος οικονομικός μοχλός στη Νέα Αγγλία.

Σίδνεϊ, Αυστραλία (130.000 Έλληνες)

Ελληνική διασπορά Σύδνεϋ Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης, οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία στις αρχές του 1800 και η πλειοψηφία τους εγκαταστάθηκε στη Βικτώρια και στη Νότια Νέα Ουαλία – συγκεκριμένα στο Σίδνεϊ. Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες στο Σίδνεϊ ήταν χρυσωρύχοι, αγρότες και οπωροκαλλιεργητές, που μετακόμισαν από τα νησιά του Αιγαίου. Σταδιακά, όλο και περισσότεροι Έλληνες άρχισαν να ασχολούνται με την εκπαίδευση, την αρχιτεκτονική και τις επιστήμες και σε αυτούς που διακρίθηκαν στους τομείς τους, απονέμονταν η απόλυτη τιμή από τις κοινότητές τους, καθώς πολλοί δρόμοι στην Αυστραλία πήραν το όνομά τους. Σήμερα, το Σίδνεϊ είναι το 2ο μεγαλύτερο ελληνικό προπύργιο στην Αυστραλία, με περισσότερους από 130.000 Έλληνες απογόνους.

Φλόριντα, ΗΠΑ ( 150.000)

Η πολιτεία της Φλόριντα έχει πολλές ελληνικές πόλεις και χωριά, αλλά αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο είναι το Tarpon Springs, όπου ζουν περισσότεροι από 30.000 Έλληνες. Το Tarpon Springs έχει μια συνεχή ελληνική παρουσία πάνω από έναν αιώνα, ελληνικά σχολεία, εκκλησίες και έναν ελληνικής καταγωγής δήμαρχο από την Κάλυμνο, ονόματι Chris Alahouzos. Τα πάντα σε αυτό το μέρος θυμίζουν Ελλάδα: τα ψαροκάικα, οι ταβέρνες, το φαγητό, οι άνθρωποι και φυσικά η βιομηχανία σφουγγαριών. Οι πρώτοι Έλληνες που μετακόμισαν στο Tarpon Springs δίδαξαν στους ντόπιους την τέχνη του σφουγγαριού και έκαναν το νέο τους σπίτι το μεγαλύτερο κέντρο της βιομηχανίας σφουγγαριών στην Αμερική. Η πλειοψηφία τους κατάγονταν από το νησί της Κάλυμνου και ακολουθούσαν τις ίδιες τεχνικές που είχαν μάθει στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τους ντόπιους Αμερικανούς που δαμάζανε τα σφουγγάρια ή τα έπιαναν με αγκίστρια, προκαλώντας συχνά ζημιές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι αυτές οι περίεργες φυσαλίδες που δημιουργήθηκαν σε ωκεανούς

Περιβάλλον 16.06.2025
Οι φάλαινες ίσως προσπαθούν να μας επικοινωνήσουν κάτι και οι επιστήμονες αρχίζουν να τις προσέχουν περισσότερο.

Η χρυσή τουαλέτα των 5 εκατομμυρίων που οδήγησε δυο άντρες στη φυλακή

Stories 16.06.2025
Στη φυλακή δύο άνδρες για την εντυπωσιακή ληστεία στην Αγγλία

Η μοναξιά σκοτώνει την οικονομία: Το φαινόμενο που κοστίζει δισεκατομμύρια

Stories 16.06.2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες που δεν ξέραμε

Το πρώτο «μετρό» του κόσμου είναι σε ένα νησί του Αιγαίου

Ιστορικά 16.06.2025
Πώς οι αρχαίοι Έλληνες έσκαψαν με το χέρι μια σήραγγα 2,5 χλμ. από δύο μεριές και συναντήθηκαν στη μέση – χωρίς GPS

«Αυτό είναι από τ’ Αγραφα»: Η σκοτεινή αλήθεια πίσω από μια φράση που όλοι λέμε λάθος!

Νέα Εποχή Χτες
Πώς βγήκε στ’ αλήθεια η φράση «Αυτό είναι από τ’ άγραφα»;

Το Google της Βόρειας Κορέας: Τι κρύβει το μυστικό τους διαδίκτυο;

Stories Χτες
Το πιο παράξενο ίντερνετ του κόσμου είναι πιο κοντά στον Μεγάλο Αδελφό απ’ όσο νομίζεις

Υπάρχει μια βιβλιοθήκη που «δανείζεσαι» ανθρώπους, αντί για βιβλία

Νέα Εποχή Χτες
Τι είναι η «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη»;

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης

Νέα Εποχή Χτες
Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Δε θα πιστεύεις ποια αρχαία γέφυρα στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ακόμα – Κι όμως, είναι η πιο παλιά της Ευρώπης!

Ιστορικά Προχτές
Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα 3.300 ετών που όχι μόνο στέκεται όρθιο, αλλά διασχίζεται ακόμη και σήμερα

Ακραίο σιδέρωμα: Ένα παράξενο σπορ που είναι πολύ επικίνδυνο και ας μην του φαίνεται

Αθλητισμός Προχτές
Όταν η οικιακή αγγαρεία μετατρέπεται σε extreme sport

Ποια Μουσεία ανεβάζουν τις τιμές των εισιτηρίων για τους μη Ευρωπαίους;

Stories Προχτές
Θες να δεις τη Μόνα Λίζα; Αν δεν είσαι Ευρωπαίος, θα το πληρώσεις χρυσάφι