E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η θρυλική ατάκα από τον «Νονό» που όμως κόστισε πολύ στον ηθοποιό που την είπε

Η επιτυχία της ίσως να του χάλασε τα μελλοντικά του σχέδια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/6/2024 | 00:00

Η θρυλική ατάκα από τον «Νονό» που όμως κόστισε πολύ στον ηθοποιό που την είπε
@Paramount Pictures

Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κινηματογραφικά αποσπάσματα όλων των εποχών: Ένας μαφιόζος λέει στον συνάδελφό του «άσε το όπλο, πάρε το κανόλι» μετά από μια δολοφονία στο The Godfather του 1972. Η ατάκα δεν ήταν στο σενάριο. Αλλά ο ηθοποιός που την είπε μπορεί να καταστράφηκε από αυτή .

Στο βιβλίο, «'You Talkin' to Me?': The Definitive Guide to Iconic Movie Quotes», ο συγγραφέας Brian Abrams ακολουθεί μια ιατροδικαστική προσέγγιση στην ιστορία του franchise. Την ατάκα είχε πει ο ηθοποιός Richard Castellano, ο οποίος υποδύθηκε τον Peter Clemenza, έναν πιστό υφιστάμενο του αφεντικού της μαφίας Don Corleone (Marlon Brando) Όταν η Clemenza σκοτώνει τον αναξιόπιστο οδηγό του Corleone, γνέφει σε έναν συνάδελφο να αφήσει το όπλο.

Τουλάχιστον αυτό ήταν στο σενάριο. Μετά από παρότρυνση της συζύγου του, Ardell Sheridan, η οποία υποδύθηκε επίσης τη σύζυγό του στην οθόνη, ο Castellano πρόσθεσε «πάρε τα κανόλι».

Ο χαρακτήρας του Clemenza επέζησε της αιματοχυσίας της πρώτης ταινίας, πράγμα που σήμαινε ότι ο Castellano θα είχε την τύχη να του ζητηθεί να εμφανιστεί στο sequel, The Godfather Part II, του 1974. Αλλά αντί να μετρήσει την καλή του τύχη, ή τα κανόλι, ο ηθοποιός προφανώς βρήκε την ευκαιρία για να κάνει μια δύσκολη συμφωνία. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Francis Ford Coppola, ο Castellano ήθελε περισσότερα χρήματα και να έχει έγκριση διαλόγου, κάτι που είναι σχεδόν ανήκουστο για δεύτερο ρόλο. Ο Coppola αρνήθηκε και ο Clemenza θανατώθηκε εκτός οθόνης.

Ενώ ο Bruno Kirby έπαιξε μια νεότερη εκδοχή του χαρακτήρα στο flashback του sequel στο πλευρο του Robert De Niro ως νεότερη εκδοχή του Corleone, ο χαρακτήρας του Clemenza αντικαταστάθηκε από έναν νέο capo, τον Frank Pentangeli, ρόλο που υποδύθηκε ο Michael V. Gazzo, ο οποίος κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.

Ο Castellano αργότερα αρνήθηκε αυτή την ιστορία, επιμένοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορούσε τα χρήματα ή τις ατάκες, αλλά το πώς ο χαρακτήρας της Clemenza είχε γραφτεί στη συνέχεια, ως μάρτυρας δηλαδή που καταθέτει στο Κογκρέσο ενώπιον μιας επιτροπής κατά του οργανωμένου εγκλήματος. «Είδα την Clemenza ως δάσκαλο», είπε. «Διδάσκει πώς να φτιάχνεις μακαρόνια, πώς να χρησιμοποιείς το όπλο. O Coppola δεν μπορεί να μου πει ότι η Clemenza, μετά από χρόνια πίστης στον νονό, θα πήγαινε και θα καταθέσει κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Όχι αν δεν μου αποδείξεις… ότι είχε γίνει φοβισμένος άνθρωπος, ότι είχε γίνει προδότης».

Ο Castellano είπε επίσης ότι απέρριψε τον ρόλο επειδή του ζητήθηκε να πάρει και να χάσει βάρος για να υποδυθεί την Clemenza σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. «Ήμουν γύρω στα 88 κιλά. Όταν έλαβα το σενάριο πέντε λεπτά αργότερα, με έκανε να φτάσω τα 135».

Ο Castellano πέθανε το 1988 σε ηλικία 55 ετών από καρδιακή προσβολή. Ο Coppola, τώρα 85 ετών, ολοκλήρωσε πρόσφατα το μεγάλου προϋπολογισμού έργο επιστημονικής φαντασίας του, «Megalopolis» με περίσσιο πάθος. Η τριβή που είχαν μεταξύ τους δεν είναι παρά μία από τις πολλές ιστορίες που προέκυψαν στο «The Godfather», συμπεριλαμβανομένης της δυσάρεστης τριβής της παραγωγής με την πραγματική μαφία, της διένεξης μεταξύ του συγγραφέα Mario Puzo και του Frank Sinatra και τότε που ο Sylvester Stallone έπαιξε λίγο με τη δημιουργία της εκδοχής του «The Godfather Part III».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το θρίλερ της χρονιάς είναι μόνο για γερά στομάχια: H Demi Moore οπως δεν την έχετε ξαναδει

Σινεμά Χτες
Τι συμβαίνει όταν η ματαιοδοξία σε σκοτώνει

10 συγκροτήματα που πήραν το όνομά τους από τραγούδια

Μουσική Προχτές
Με τόσες πολλές μπάντες να παίρνουν το όνομά τους από τραγούδια, φαίνεται πως η μουσική είναι μια συνεχής πηγή έμπνευσης

Η σειρά που έσπασε τα κοντέρ τηλεθέασης, αλλά οι αμοιβές δεν ήταν αυτές που φανταζόμασταν

TV Σειρές 20.10.2024
Οι ηθοποιοί δεν εξαργύρωσαν τη μεγάλη επιτυχία

Σειρές με φθινοπωρινά vibes για τα ΣΚ που βαριέσαι να κουνηθείς

TV Σειρές 18.10.2024
Αν ψάχνεις σειρές με φθινοπωρινά vibes για τις ώρες που θέλεις να χαλαρώσεις, εδώ είναι μερικές προτάσεις

Γιατί το Joker άδειασε τις τσέπες των παραγωγών: 80% πτώση ρεκόρ στα εισιτήρια

Σινεμά 16.10.2024
Κατακόρυφη πτώση στα εισιτήρια για το Joker: Folie à Deux

Η cozy σειρά με αλλεπάλληλα σασπένς που πρέπει να ξεκινήσεις

TV Σειρές 13.10.2024
Ένα binge-worthy διαμαντάκι για τις κρύες νύχτες του φθινοπώρου

Tαινίες με τρομερές ανατροπές στο φινάλε

Σινεμά 11.10.2024
Αν δεν τις έχεις δει ήρθε η ώρα

3 ταινίες για την τεχνητή νοημοσύνη που πρέπει να δείτε

Σινεμά 10.10.2024
Εξερευνώντας τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης