E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΗΠΑ: Επιστροφή 600 λεηλατημένων αρχαιοτήτων στην Ιταλία

Αξίας 65 εκατομμυρίων δολαρίων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2024 | 11:01

ΗΠΑ: Επιστροφή 600 λεηλατημένων αρχαιοτήτων στην Ιταλία

H Ιταλία υποδέχθηκε επίσημα 600 αρχαιότητες από τις ΗΠΑ, αξίας 65 εκατομμυρίων δολαρίων, που λεηλατήθηκαν πριν από χρόνια και διασκορπίστηκαν σε Μουσεία, Γκαλερί και συλλέκτες.

Η συλλογή περιλαμβάνει αρχαία χρυσά νομίσματα, ψηφιδωτά, χειρόγραφα και χάλκινα αγάλματα, τα οποία βρέθηκαν όλα κατά τη διάρκεια εκτεταμένης έρευνας.

Τα αντικείμενα παραδόθηκαν στην ιταλική αστυνομία από αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ιταλία, Τζακ Μαρκέλ, τον επικεφαλής της μονάδας αρχαιοτήτων της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, Μάθιου Μπογδάνος και μέλη του τμήματος ερευνών του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στις αρχαιότητες που επαναπατρίστηκαν είναι αρκετά ετρουσκικά αγγεία, μια χάλκινη φιγούρα σε φυσικό μέγεθος που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα π.Χ. έως τον 2 αιώνα μ.Χ. Άλλα έργα που επιστράφηκαν περιλαμβάνουν ελαιογραφίες από τον 16ο και τον 19ο αιώνα που λεηλατήθηκαν από ιταλικά Μουσεία, θρησκευτικά ιδρύματα και ιδιωτικές κατοικίες.

Ένα από τα πιο πολύτιμα ευρήματα είναι ένα ασημένιο νόμισμα της Νάξου του 4ου αιώνα με τον θεό του κρασιού στην Αρχαία Ελλάδα, Διόνυσο, το οποίο αφαιρέθηκε από παράνομη τοποθεσία ανασκαφών στη Σικελία το 2013 και διακινήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νόμισμα ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο έρευνας σε Βρετανό έμπορο νομισμάτων, ο οποίος το είχε προσφέρει προς πώληση έναντι 500.000 δολαρίων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Χάλκινο άγαλμα πολεμιστή από την Ούμπρια που είχε κλαπεί από ένα ιταλικό Μουσείο το 1962 βρέθηκε σε γνωστό αμερικανικό Μουσείο και μωσαϊκό δάπεδο που απεικονίζει τον μύθο του Ορφέα που μαγεύει τα άγρια ζώα με τον ήχο της λύρας από τα μέσα του 3ου έως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. που είχε κλαπεί από λαθραία ανασκαφή στη Σικελία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κατασχέθηκε από ιδιωτική συλλογή Νεοϋορκέζου συλλέκτη.


Τα έργα, που λεηλατήθηκαν από τις ιταλικές περιοχές Λάτσιο, Καμπανία, Απουλία, Καλαβρία και Σικελία, κατασχέθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα

Παράλυση στα ελληνικά αεροδρόμια ‑ Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των επιβατών

Ελλάδα Χτες
Πολλοί επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν διευκρινίσεις για τα δικαιώματά τους