E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι στις παραλίες, τα τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες

Tι προβλέπει το νέο πλαίσιο

Δημοσίευση 30/5/2024 | 10:28

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι στις παραλίες, τα τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες
Φωτογραφία από Clem Onojeghuo

Την ώρα που συνεχίζονται, υπό τη μορφή... καταιγίδας, οι δημόσιοι διαγωνισμοί για τις τουλάχιστον 1.200 νέες συμβάσεις παραχώρησης, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε νεότερες οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πώς θα στηθούν «δόκανα» για τους επίδοξους παραβάτες.

Όπως λένε αρμόδιες πηγές στο iefimerida, θα υπάρξει μια εύλογη περίοδος προσαρμογής σε παλιούς και νέους παραχωρησιούχους, προκειμένου να αφομοιώσουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο και να προσαρμοστούν αναλόγως.

Επί της ουσίας, αυτή η περίοδος χάριτος θα εκπνεύσει στα μέσα Ιουνίου και αμέσως μετά θα αρχίσουν να “πέφτουν” πρόστιμα σε αυτούς που θα βρεθούν εκτεθειμένοι και πολύ περισσότερο σε όσους δεν θα έχουν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις.    

Τα «δόκανα»   

Σύμφωνα με την εγκύκλιο των νέων οδηγιών, που υπογράφει ο ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης, η τήρηση των όρων των συμβάσεων παραχώρησης σε χώρους αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης κλπ ελέγχεται με τους εξής τρόπους: 

Με αυτοψία στον χώρο του αιγιαλού και της παραλίας, από μικτά κλιμάκια καθώς και ομάδες κοινού ελέγχου, στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας, του δήμου, της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και των εισαγγελικών Αρχών. Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας συντάσσεται επιτόπου πόρισμα - έκθεση αυτοψίας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, όταν αυτό είναι εφικτό και επιδίδεται ή τοιχοκολλάται αμέσως  
Με εξ αποστάσεως φωτογραφική λήψη του χώρου του αιγιαλού και της παραλίας, ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που λειτουργούν στον αέρα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα (τηλεπισκόπηση) ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων.

Ήδη έχουμε τις πρώτες φωτογραφήσεις από drones στη Χαλκιδική, μετά από “βροχή” καταγγελιών. Η Κτηματική Υπηρεσία λαμβάνει το φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό και βάσει αυτού συντάσσει τα πορίσματα - εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και επιβάλλοντας κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος.

Οι σχετικές πράξεις επιδίδονται με κάθε πρόσφορο μέσο. 
Σημειωτέον ότι έχει ενεργοποιηθεί και η εφαρμογή MyCoast, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν  να δουν τις λεπτομέρειες και τους όρους κάθε σύμβασης (σε ειδικά αναρτημένη πινακίδα επί της παραλίας με QR Code) και να υποβάλουν καταγγελία αν διαπιστώνουν παραβάσεις. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ως τώρα έχουν υποβληθεί πάνω από 600 καταγγελίες, οι οποίες, όμως, φαίνεται να έχουν... δοκιμαστικό χαρακτήρα από πολίτες, καθώς αφορούν ακόμα και στην περιοχή του... Συντάγματος.    

Τα πρόστιμα   
Όσον αφορά στον υπολογισμό των προστίμων, για αυθαίρετες κατασκευές και καταπατήσεις, η ίδια εγκύκλιος παραπέμπει στη σχετική Απόφαση που ορίζει τον μαθηματικό τύπο.    

Βασικές παράμετροι αυτού του τύπου είναι η έκταση της παραχωρούμενης επιφάνειας, η αντικειμενική αξία των όμορων ακινήτων, ειδικοί συντελεστές βαρύτητας για την τοποθεσία της παραλίας και την παραχωρούμενη χρήση (π.χ. μεγαλύτερος για θαλάσσια μέσα αναψυχής) και συντελεστής εξομάλυνσης 15-25%, που “κλειδώνει” το μέγιστο αντάλλαγμα, επί του οποίου υπολογίζονται και τα κατά περίπτωση πρόστιμα.    

Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο προβλέπει:

Για αυθαίρετη κατασκευή έργου ή διαμόρφωση σε αιγιαλό ή παραλία, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος, το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών, και μέχρι πέντε έτη, από τότε που έχει ανεγερθεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει η αυθαίρετη διαμόρφωση, και αποκλεισμό του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης.

Για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας χωρίς σύμβαση παραχώρησης, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα αντιστοιχούσε στην καταληφθείσα έκταση και αποκλεισμό του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αν η κατάληψη έχει γίνει από λειτουργούσα όμορη επιχείρηση, η λειτουργία της αναστέλλεται επί δέκα ημέρες, η ταμειακή της μηχανή σφραγίζεται και ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης.

Για κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας καθ’ υπέρβαση της σύμβασης παραχώρησης, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος, για την έκταση που δεν καλύπτεται από έγκυρη σύμβαση παραχώρησης. Αν η υπέρβαση ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της παραχωρηθείσας έκτασης, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης επιβάλλεται αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης.

Σε περίπτωση τρίτης υπέρβασης ποσοστού μεγαλύτερου του 30%, ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης, η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται επί 10 ημέρες και η ταμειακή μηχανή της επιχείρησης σφραγίζεται  
Όσον αφορά στις περιπτώσεις όπου βεβαιώνεται παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουρκία: Διάσωση 80χρονης που είχε εγκλωβιστεί ανάμεσα σε βράχους

Κόσμος 22.02.2026
Η γιαγιά από την Αττάλεια βρέθηκε ζωντανή από τα σωστικά συνεργεία έπειτα από 24 ώρες ερευνών

Καλύτερα τα νέα για τη λίμνη του Μόρνου μετά τις βροχές

Ελλάδα 22.02.2026
Η «υγρή» χρονιά βελτιώνει τα αποθέματα, αλλά η στάθμη παραμένει 26% κάτω από τον μέσο όρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα νησιά και την κλιματική αλλαγή

Καθαρά Δευτέρα: Στα 22 ευρώ τα καλαμαράκια, πάνω από 3,30 η λαγάνα

Ελλάδα 22.02.2026
Οι ώρες λειτουργίας για Βαρβάκειο και Ρέντη

Σοβαρό ατύχημα με κροτίδα στην Πτολεμαΐδα: 17χρονος κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Ελλάδα 22.02.2026
Ο ανήλικος κινδυνεύει να χάσει τρία δάχτυλα - Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή

NFL: Νεκρός ο 25χρονος παίκτης Rondale Moore ‑ Βρέθηκε σε γκαράζ

Αθλητικά Νέα 22.02.2026
Τι μεταφέρουν οι πρώτες πληροφορίες

Σε κλινική η Σάρα Φέργκιουσον μετά την δημοσιοποίηση των e‑mails του Επστάιν

Κόσμος 22.02.2026
Η Σάρα Φέργκιουσον κατέφυγε μυστικά στην παγκοσμίου φήμης κλινική Paracelsus Recovery Clinic στη Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου το κόστος διαμονής ανέρχεται στις 13.000 λίρες την ημέρα

Τατόι: «Με δάγκωσε και μου έσκισε τα ρούχα» – Η συγκλονιστική περιγραφή άνδρα που δέχτηκε επίθεση από λύκο

Ελλάδα 22.02.2026
Ανάμεσα στο Κρυονέρι και στο Τατόι, ένας κάτοικος της περιοχής βγήκε για τρέξιμο στις 8:30 το πρωί και περιέγραψε πώς βρέθηκε αντιμέτωπος με λύκο στην Πάρνηθα

Η Αθήνα κορυφώνει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της: Παρέλαση, μουσική και ξεφάντωμα σε Σύνταγμα, Ερμού και Κοτζιά

Ελλάδα 22.02.2026
Η μεγάλη παρέλαση ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος και καταλήγει στην πλατεία Κοτζιά, όπου στις 7 μ.μ. θα «ξεδιπλωθεί» το αποκριάτικο πάρτι με τη ζωντανή μουσική

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Η βασική εκπαίδευση, οι νέες ειδικότητες και η αποζημίωση

Ελλάδα 22.02.2026
Με 10 εβδομάδες εντατικής βασικής εκπαίδευσης, πιστοποιημένες δεξιότητες και σημαντικές αυξήσεις στην αποζημίωση

Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου: Ασημένιο ο Τεντόγλου, χρυσά μετάλλια για Αδαμοπούλου, Ρούσσου, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Δύο χρυσά, τέσσερα ασημένια και πέντε χάλκινα μετάλλια ήταν ο απολογισμός της εθνικής ομάδας της Ελλάδας στο Βαλκανικό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου

Ισχυρές βροχοπτώσεις σε Ήπειρο και Θράκη, χάρτης με τις περιοχές όπου έπεσε η περισσότερη βροχή

Καιρός Χτες
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ύψος βροχής στα Θεοδώριανα Αρτας έφτασε τα 82 mm

Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας στην Ροδόπη, εννέα άτομα στο νοσοκομείο, δείτε φωτογραφίες

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν οι δύο ιδιοκτήτες της ταβέρνας 28 και 35 ετών για σωματικές βλάβες από αμέλεια - Στο νοσοκομείο θα παραμείνουν σήμερα ένας 69χρονος, ο οποίος υπέστη κάταγμα στα πλευρά, και μία 61χρονη για παρακολούθηση