E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το μυστήριο της επιγραφής του Shugborough που έχει μπερδέψει τους ιστορικούς για περισσότερα από 200 χρόνια

Το «Κοινό της Σιών» και οι θεωρίες συνωμοσίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2024 | 00:08

Το μυστήριο της επιγραφής του Shugborough που έχει μπερδέψει τους ιστορικούς για περισσότερα από 200 χρόνια
@REX

Στους χώρους του Shugborough Hall στο Staffordshire της Αγγλίας, βρίσκεται ένα μνημείο του 18ου αιώνα γνωστό ως Shepherd’s Monument. Το μνημείο περιέχει ένα ανάγλυφο, που απεικονίζει ένα αντίγραφο ενός πίνακα του Nicolas Poussin, και ένα κρυπτογραφημένο κείμενο που έχει παραπλανήσει ιστορικούς και αποκωδικοποιητές για εκατοντάδες χρόνια.

Ποιο είναι το νόημα αυτού του εξωτερικά απλού κειμένου των 10 γραμμάτων; Γιατί είναι σκαλισμένο στο μνημείο; Ήταν μια δήλωση αθάνατης αγάπης, ένας κώδικας για να εντοπιστεί κάτι ή μια βιβλική αναφορά; Αν και η σημασία της επιγραφής Shugborough δεν έχει επαληθευτεί ποτέ, υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το τι θα μπορούσε να σημαίνει.

Το Shepherd’s Monument ήταν παραγγελία του Thomas Anson, μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου, και φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1748 και 1763 από τον Φλαμανδό γλύπτη Peter Schee. Το μνημείο αποτελείται από ένα ανάγλυφο του πίνακα με τίτλο «Οι Ποιμένες της Αρκαδίας», που απεικονίζει μια γυναίκα και τρεις βοσκούς, με τους δυο από αυτούς να δείχνουν προς έναν τάφο.

Στον τάφο είναι σκαλισμένες οι λέξεις «Et in arcadia ego», που στα λατινικά σημαίνει «Είμαι ακόμη στην Αρκαδία». Μια μυστηριώδης επιγραφή που δεν έχει ακόμη αποκωδικοποιηθεί βρίσκεται κάτω από το ανάγλυφο και περιέχει τα γράμματα O U O S V A V V. Τα οκτώ αυτά γράμματα πλαισιώνουν, σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο, τα γράμματα D M.

@wikipedia.org

Το κρυπτογραφημένο κείμενο, έγινε παγκοσμίως γνωστό στα διεθνή μπεστ σέλερ «The Holy Blood and the Holy Grail» των Michael Baigent, Richard Leigh και Henry Lincoln και στο ιστορικό θρίλερ του Dan Brown, «The Da Vinci Code». Και τα δύο βιβλία παρουσίασαν τη θεωρία ότι ο Nicolas Poussin ήταν μέλος του μυστικιστικού «Κοινού της Σιών», ενός μεσαιωνικού μοναστηριακού τάγματος, και ότι οι «Ποιμένες της Αρκαδίας» περιέχουν βαθιά εσωτερικά μηνύματα κρυμμένα μέσα του.

Αρκετά διάσημα άτομα προσπάθησαν να προσδιορίσουν το νόημα της επιγραφής, συμπεριλαμβανομένων των Charles Darwin, Charles Dickens και Josiah Wedgewood. Καθένας από αυτούς απέτυχε να προσδιορίσει το σκοπό ή το νόημα των γραμμάτων. Έχουν διατυπωθεί πολυάριθμες θεωρίες σχετικά με το νόημα αυτού του μηνύματος, καμία από τις οποίες δεν έχει επαληθευθεί. Μερικές από τις ερμηνείες είναι ακροστιχικές, προσπαθώντας να ταιριάξουν κάθε γράμμα με το πρώτο γράμμα μιας λέξης, ενώ άλλες είναι μη ακροστιχικές.

Μια από τις πιο δημοφιλείς πεποιθήσεις, που προέκυψε μετά την παγκόσμια εμμονή με τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» και το «Ιερό Αίμα και το Άγιο Δισκοπότηρο», είναι ότι η επιγραφή κωδικοποιεί μυστικά που σχετίζονται με το Κοινό της Σιών. Πράγματι, ο Pierre Plantard, ιδρυτής της περιθωριακής αδελφότητας, υιοθέτησε τη φράση «Et in Arcadia ego», που εμφανίζεται τόσο στον πίνακα του Nicolas Poussin όσο και στο Shepherd's Monument, ως σύνθημα τόσο της οικογένειάς του όσο και του Κοινού της Σιών. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας πιστεύουν ότι η αποκωδικοποίηση της επιγραφής, δήθεν μασονικών συμβόλων, θα οδηγούσε στη θέση του Ιερού Δισκοπότηρου.

Ο ιστορικός Richard Barber είπε ότι «ουσιαστικά, το όλο επιχείρημα είναι μια έξυπνα κατασκευασμένη σειρά υποθέσεων σε συνδυασμό με αναγκαστικές αναγνώσεις τέτοιων γεγονότων όπως αυτά προσφέρονται για ανάλυση».

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η επιγραφή θα αποκωδικοποιηθεί ποτέ, ούτε αν προβλεπόταν ποτέ να αποκωδικοποιηθεί. Όποιος το έγραφε πρέπει να γνώριζε ότι τα γράμματα θα διαρκέσουν στους αιώνες και θα τα βλέπουν οι μελλοντικοί πολιτισμοί. Είναι πιθανό ότι μόνο λίγοι εκλεκτοί γνώριζαν τον σκοπό των γραμμάτων και τι αντιπροσωπεύουν.

Απομακρύνοντας τις θεωρίες συνωμοσίας και την ψεύτικη ιστορία, χάρη σε μια συνέντευξη με έναν γλωσσολόγο, το Medium εξήγησε ότι το μνημείο του Shepherd’s και η επιγραφή Shugborough του στο Shugborough Hall «προορίζονταν να γίνουν κατανοητά στο πλαίσιο της ρωμαϊκής ταφικής αρχιτεκτονικής». Παρόλα αυτά, η Επιγραφή Shugborough παραμένει ένας μυστηριώδης γρίφος που πρέπει να λύσουν τα άτομα, αν και το πραγματικό της νόημα μπορεί να έχει ήδη χαθεί στις σελίδες της ιστορίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι 3 κυριότεροι τρόποι που το Εγώ σαμποτάρει την ψυχική μας ηρεμία

Απόψεις 22.06.2024
Οι δύσκολες έννοιες που είναι επίσης σύσκολο να καταλάβουμε

Το ναυάγιο που συγκλόνισε την Ελλάδα το 2000

Stories Χτες
Η τραγωδία που μέτρησε 81 νεκρούς

Ο Έλληνας ηθοποιός που είχε υποδυθεί τον εραστή της Ντάριλ Χάνα

Stories Χτες
Η συμμετοχή του σε ταινία του Χόλιγουντ το 1982

Euro 2024: Η Ρουμανία και η «κατάρα του βαμμένου ξανθού μαλλιού»

Αθλητισμός Χτες
Η έκπληξη που ξύπνησε μνήμες

Οι θεωρίες πίσω από το διαβόητο μουστάκι του Χίτλερ

Ιστορικά Χτες
Πως κατέληξε σε αυτό το στυλ;

Αλκατράζ: Oι 2 πιο επικίνδυνοι κρατούμενοι

Stories Προχτές
Η πιο διάσημη φυλακή και οι σκληροί και αδίστακτοι κρατούμενοι

Το μονοπάτι του Όρεγκον: Ο αηδιαστικός λόγος που πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν διασχίζοντάς το

Ιστορικά Προχτές
Η ιστορία του ανθρώπου είναι γεμάτη από τέτοιες ιστορίες

Δουλεύοντας σεζόν: Όταν το ελληνικό καλοκαίρι είναι ατελείωτο


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Προχτές
Aυτή η περίοδος φέρνει μαζί της και δυσκολίες, και αφόρητες συνθήκες εργασίας

Ποια είναι τα συχνότερα εγκλήματα στην Ελλάδα

Νέα Εποχή 19.06.2024
Οι πιο διαδεδομένες μορφές εγκλήματος στην Ελλάδα