E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το μυστήριο της επιγραφής του Shugborough που έχει μπερδέψει τους ιστορικούς για περισσότερα από 200 χρόνια

Το «Κοινό της Σιών» και οι θεωρίες συνωμοσίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2024 | 00:08

Το μυστήριο της επιγραφής του Shugborough που έχει μπερδέψει τους ιστορικούς για περισσότερα από 200 χρόνια
@REX

Στους χώρους του Shugborough Hall στο Staffordshire της Αγγλίας, βρίσκεται ένα μνημείο του 18ου αιώνα γνωστό ως Shepherd’s Monument. Το μνημείο περιέχει ένα ανάγλυφο, που απεικονίζει ένα αντίγραφο ενός πίνακα του Nicolas Poussin, και ένα κρυπτογραφημένο κείμενο που έχει παραπλανήσει ιστορικούς και αποκωδικοποιητές για εκατοντάδες χρόνια.

Ποιο είναι το νόημα αυτού του εξωτερικά απλού κειμένου των 10 γραμμάτων; Γιατί είναι σκαλισμένο στο μνημείο; Ήταν μια δήλωση αθάνατης αγάπης, ένας κώδικας για να εντοπιστεί κάτι ή μια βιβλική αναφορά; Αν και η σημασία της επιγραφής Shugborough δεν έχει επαληθευτεί ποτέ, υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το τι θα μπορούσε να σημαίνει.

Το Shepherd’s Monument ήταν παραγγελία του Thomas Anson, μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου, και φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1748 και 1763 από τον Φλαμανδό γλύπτη Peter Schee. Το μνημείο αποτελείται από ένα ανάγλυφο του πίνακα με τίτλο «Οι Ποιμένες της Αρκαδίας», που απεικονίζει μια γυναίκα και τρεις βοσκούς, με τους δυο από αυτούς να δείχνουν προς έναν τάφο.

Στον τάφο είναι σκαλισμένες οι λέξεις «Et in arcadia ego», που στα λατινικά σημαίνει «Είμαι ακόμη στην Αρκαδία». Μια μυστηριώδης επιγραφή που δεν έχει ακόμη αποκωδικοποιηθεί βρίσκεται κάτω από το ανάγλυφο και περιέχει τα γράμματα O U O S V A V V. Τα οκτώ αυτά γράμματα πλαισιώνουν, σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο, τα γράμματα D M.

@wikipedia.org

Το κρυπτογραφημένο κείμενο, έγινε παγκοσμίως γνωστό στα διεθνή μπεστ σέλερ «The Holy Blood and the Holy Grail» των Michael Baigent, Richard Leigh και Henry Lincoln και στο ιστορικό θρίλερ του Dan Brown, «The Da Vinci Code». Και τα δύο βιβλία παρουσίασαν τη θεωρία ότι ο Nicolas Poussin ήταν μέλος του μυστικιστικού «Κοινού της Σιών», ενός μεσαιωνικού μοναστηριακού τάγματος, και ότι οι «Ποιμένες της Αρκαδίας» περιέχουν βαθιά εσωτερικά μηνύματα κρυμμένα μέσα του.

Αρκετά διάσημα άτομα προσπάθησαν να προσδιορίσουν το νόημα της επιγραφής, συμπεριλαμβανομένων των Charles Darwin, Charles Dickens και Josiah Wedgewood. Καθένας από αυτούς απέτυχε να προσδιορίσει το σκοπό ή το νόημα των γραμμάτων. Έχουν διατυπωθεί πολυάριθμες θεωρίες σχετικά με το νόημα αυτού του μηνύματος, καμία από τις οποίες δεν έχει επαληθευθεί. Μερικές από τις ερμηνείες είναι ακροστιχικές, προσπαθώντας να ταιριάξουν κάθε γράμμα με το πρώτο γράμμα μιας λέξης, ενώ άλλες είναι μη ακροστιχικές.

Μια από τις πιο δημοφιλείς πεποιθήσεις, που προέκυψε μετά την παγκόσμια εμμονή με τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» και το «Ιερό Αίμα και το Άγιο Δισκοπότηρο», είναι ότι η επιγραφή κωδικοποιεί μυστικά που σχετίζονται με το Κοινό της Σιών. Πράγματι, ο Pierre Plantard, ιδρυτής της περιθωριακής αδελφότητας, υιοθέτησε τη φράση «Et in Arcadia ego», που εμφανίζεται τόσο στον πίνακα του Nicolas Poussin όσο και στο Shepherd's Monument, ως σύνθημα τόσο της οικογένειάς του όσο και του Κοινού της Σιών. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας πιστεύουν ότι η αποκωδικοποίηση της επιγραφής, δήθεν μασονικών συμβόλων, θα οδηγούσε στη θέση του Ιερού Δισκοπότηρου.

Ο ιστορικός Richard Barber είπε ότι «ουσιαστικά, το όλο επιχείρημα είναι μια έξυπνα κατασκευασμένη σειρά υποθέσεων σε συνδυασμό με αναγκαστικές αναγνώσεις τέτοιων γεγονότων όπως αυτά προσφέρονται για ανάλυση».

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η επιγραφή θα αποκωδικοποιηθεί ποτέ, ούτε αν προβλεπόταν ποτέ να αποκωδικοποιηθεί. Όποιος το έγραφε πρέπει να γνώριζε ότι τα γράμματα θα διαρκέσουν στους αιώνες και θα τα βλέπουν οι μελλοντικοί πολιτισμοί. Είναι πιθανό ότι μόνο λίγοι εκλεκτοί γνώριζαν τον σκοπό των γραμμάτων και τι αντιπροσωπεύουν.

Απομακρύνοντας τις θεωρίες συνωμοσίας και την ψεύτικη ιστορία, χάρη σε μια συνέντευξη με έναν γλωσσολόγο, το Medium εξήγησε ότι το μνημείο του Shepherd’s και η επιγραφή Shugborough του στο Shugborough Hall «προορίζονταν να γίνουν κατανοητά στο πλαίσιο της ρωμαϊκής ταφικής αρχιτεκτονικής». Παρόλα αυτά, η Επιγραφή Shugborough παραμένει ένας μυστηριώδης γρίφος που πρέπει να λύσουν τα άτομα, αν και το πραγματικό της νόημα μπορεί να έχει ήδη χαθεί στις σελίδες της ιστορίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ημέρα που ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Evander Holyfield

Αθλητισμός 27.07.2024
Μια περίεργη αλλά ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 27.07.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Stories 27.07.2024
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 27.07.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 27.07.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Πρόσωπα 27.07.2024
Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!

Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι

Retro Χτες
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο

Οι 10+1 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Stories Χτες
Υπάρχει λόγος για το +1

Όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα

Αθλητισμός Χτες
Τα μετάλλια και οι πιο επιτυχημένες διοργανώσεις

Ποια είναι η Allyson Felix που εξαιτίας της άνοιξε παιδικός σταθμός στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Πρόσωπα Προχτές
Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»