E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πακιστάν: Στο έλεος του καύσωνα η χώρα ‑ Πάνω από 52 βαθμούς έδειξε ο υδράργυρος

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο Πακιστάν ήταν το 2017, όταν ο υδράργυρος έφθασε στους 54 βαθμούς Κελσίου

Δημοσίευση 27/5/2024 | 19:55

Πακιστάν: Στο έλεος του καύσωνα η χώρα ‑ Πάνω από 52 βαθμούς έδειξε ο υδράργυρος
Φωτογραφία από Malik Huzaifa Qamar

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 52 βαθμούς Κελσίου στην επαρχία του νοτίου Πακιστάν Σιντ, στην υψηλότερη μέτρηση για την εποχή, η οποία προσεγγίζει το μεγαλύτερο ρεκόρ θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα, εν μέσω ενός κύματος καύσωνα, έγινε σήμερα γνωστό από τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Στο Μοχέντζο Ντάρο, μια πόλη στην επαρχία Σιντ, γνωστή για τους αρχαιολογικούς χώρους της, ο υδράργυρος ανήλθε στους 52,2 βαθμούς Κελσίου το τελευταίο 24ωρο, όπως είπε στο Reuters ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Πακιστάν, ο Σαχίντ Αμπάς.

Η μέτρηση αυτή είναι η υψηλότερη για την εποχή μέχρι στιγμής και προσεγγίζει το υψηλό ρεκόρ της πόλης και της χώρας των 53,5 βαθμών Κελσίου και 54 βαθμών Κελσίου αντίστοιχα.

Το Μοχέντζο Ντάρο είναι μια μικρή πόλη που βιώνει πολύ ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, σε συνδυασμό με χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης, όμως τα λίγα καταστήματα που διαθέτει συνήθως είναι γεμάτα από πελάτες.

Ωστόσο, εξαιτίας του κύματος καύσωνα, τα μαγαζιά τώρα είναι σχεδόν άδεια.

«Οι πελάτες δεν έρχονται στο εστιατόριο λόγω της υπερβολικής ζέστης. Κάθομαι άπραγος στο εστιατόριο με αυτά τα τραπέζια και τις καρέκλες και χωρίς πελάτες», είπε ο Γουατζίντ Αλί, ηλικίας 32 ετών, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός τεϊοποτείου στην πόλη.

«Κάνω μπάνιο αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, το οποίο μου προσφέρει μια μικρή ανακούφιση. Επιπλέον, δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζέστη μας έχει κάνει να αισθανόμαστε πολύ άβολα».

Κοντά στο κατάστημα του Αλί είναι ένα μαγαζί επιδιορθώσεων ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο λειτουργεί ο Αμπντούλ Καλίκ. Ο 30χρονος άνδρας εργάζεται έχοντας τα παντζούρια του καταστήματος σχεδόν κλειστά προκειμένου να προφυλαχθεί από τον ήλιο.

Από την πλευρά του, ο γιατρός Μούστακ Άχμεντ επισημαίνει πως οι ντόπιοι έχουν προσαρμοστεί στις ακραίες καιρικές συνθήκες και προτιμούν να μένουν στα σπίτια τους ή κοντά σε σημεία που διαθέτουν νερό.

«Το Πακιστάν είναι η πέμπτη πιο ευάλωτη χώρα στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε γίνει μάρτυρες βροχοπτώσεων, πλημμυρών πέραν του φυσιολογικού», είπε η Ρουμπίνα Κουρσίντ Αλάμ, συντονίστρια του Γραφείου του πρωθυπουργού για το κλίμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης λόγω των κυμάτων καύσωνα.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο Πακιστάν ήταν το 2017, όταν ο υδράργυρος έφθασε στους 54 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Τουρμπάτ, στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη θερμοκρασία στην Ασία και την τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως, τόνισε ο Σαρντάρ Σαρφαράζ, επικεφαλής μετεωρολόγος στη μετεωρολογική υπηρεσία του Πακιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ ‑ Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Καιρός 17.02.2026
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι τις επόμενες ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

«Δακρύζαμε από την οσμή ακόμα και όταν περνούσαμε απ’ έξω», καταγγέλλουν εργαζόμενοι της Βιολάντα

Ελλάδα 17.02.2026
Νέες αποκαλύψεις για κακοτεχνίες στις εγκαταστάσεις

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος των ξενοδοχείων Hyatt μετά τις αποκαλύψεις για επαφές με τον Επστάιν

Κόσμος 17.02.2026
«Καταδικάζω τις πράξεις και τη ζημιά που προκλήθηκε από τον Επστάιν και την Μάξγουελ και αισθάνομαι βαθιά θλίψη για τον πόνο που προκάλεσαν στα θύματά τους»

Απεργία ταξί: «Χειρόφρενο» για 3 ημέρες τραβούν οι οδηγοί στην Αττική – Τα κύρια αιτήματα του ΣΑΤΑ

Ελλάδα 17.02.2026
Μηχανοκίνητη πορεία των ταξί στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί προς το υπουργείο Μεταφορών

Κολωνάκι: Συνελήφθη τραγουδίστρια γνωστού συγκροτήματος που οδηγούσε μεθυσμένη

Ελλάδα 17.02.2026
Προκάλεσε ζημιές σε πέντε σταθμευμένα οχήματα

Βρέθηκε η βαθύτερη μπλε τρύπα των ωκεανών: Το φαινόμενο που προβληματίζει τους ειδικούς

Κόσμος 17.02.2026
Οι λεγόμενες «μπλε τρύπες» είναι σχηματισμένες κοιλότητες στον βυθό της θάλασσας με κάθετα τοιχώματα και εντοπίζονται κυρίως σε παράκτιες περιοχές

Νίκος Μέλλος: Διαγνώστηκε με καρκίνο ο ηθοποιός ‑ «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα συνέβαινε σε εμένα»

Ελλάδα 17.02.2026
«Ο πραγματικός πλούτος στα μάτια μου πλέον έτσι μετριέται, σε όλους αυτούς που μου είπαν “είμαι εδώ” ό,τι ώρα και όποτε με χρειαστείς», γράφει ο ηθοποιός

Έπσταϊν ‑ Ναόμι Κάμπελ: Πώς τον βοηθούσε να στρατολογήσει νεαρά κορίτσια

Κόσμος 17.02.2026
Το όνομα της Κάμπελ εμφανίζεται σε σχεδόν 300 έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση του Έπσταϊν, τα οποία δημοσιεύθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Επίθεση σε γήπεδο χόκεϊ επί πάγου στις ΗΠΑ: «Έχουμε τρεις vεκρoύς» ‑ Η στιγμή των πυροβολισμών την ώρα αγώνα

Κόσμος 17.02.2026
Υπάρχουν και τραυματίες από την επίθεση - Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο ύποπτος

Επεισόδιο μετά από τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Πετούσαν τραπέζια και καρέκλες έξω από εστιατόριο

Ελλάδα 17.02.2026
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το βράδυ στη συμβολή των οδών Σβώλου και Εθνικής Αμύνης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Μαρούσι: Μεθυσμένη οδηγός έπεσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και προκάλεσε ζημιές σε άλλα τέσσερα οχήματα

Ελλάδα 17.02.2026
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο πρώτο αλκοτέστ το αλκοόλ βρέθηκε στα 0,78 mg/l και στη δεύτερη μέτρηση στα 0,83 mg/l

Επιδόματα: Ποια πληρώνονται αυτή την εβδομάδα

Οικονομία Χτες
Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας από 16 μέχρι και 20 Φεβρουαρίου