E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πακιστάν: Στο έλεος του καύσωνα η χώρα ‑ Πάνω από 52 βαθμούς έδειξε ο υδράργυρος

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο Πακιστάν ήταν το 2017, όταν ο υδράργυρος έφθασε στους 54 βαθμούς Κελσίου

Δημοσίευση 27/5/2024 | 19:55

Πακιστάν: Στο έλεος του καύσωνα η χώρα ‑ Πάνω από 52 βαθμούς έδειξε ο υδράργυρος
Φωτογραφία από Malik Huzaifa Qamar

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 52 βαθμούς Κελσίου στην επαρχία του νοτίου Πακιστάν Σιντ, στην υψηλότερη μέτρηση για την εποχή, η οποία προσεγγίζει το μεγαλύτερο ρεκόρ θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα, εν μέσω ενός κύματος καύσωνα, έγινε σήμερα γνωστό από τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Στο Μοχέντζο Ντάρο, μια πόλη στην επαρχία Σιντ, γνωστή για τους αρχαιολογικούς χώρους της, ο υδράργυρος ανήλθε στους 52,2 βαθμούς Κελσίου το τελευταίο 24ωρο, όπως είπε στο Reuters ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Πακιστάν, ο Σαχίντ Αμπάς.

Η μέτρηση αυτή είναι η υψηλότερη για την εποχή μέχρι στιγμής και προσεγγίζει το υψηλό ρεκόρ της πόλης και της χώρας των 53,5 βαθμών Κελσίου και 54 βαθμών Κελσίου αντίστοιχα.

Το Μοχέντζο Ντάρο είναι μια μικρή πόλη που βιώνει πολύ ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, σε συνδυασμό με χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης, όμως τα λίγα καταστήματα που διαθέτει συνήθως είναι γεμάτα από πελάτες.

Ωστόσο, εξαιτίας του κύματος καύσωνα, τα μαγαζιά τώρα είναι σχεδόν άδεια.

«Οι πελάτες δεν έρχονται στο εστιατόριο λόγω της υπερβολικής ζέστης. Κάθομαι άπραγος στο εστιατόριο με αυτά τα τραπέζια και τις καρέκλες και χωρίς πελάτες», είπε ο Γουατζίντ Αλί, ηλικίας 32 ετών, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός τεϊοποτείου στην πόλη.

«Κάνω μπάνιο αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, το οποίο μου προσφέρει μια μικρή ανακούφιση. Επιπλέον, δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζέστη μας έχει κάνει να αισθανόμαστε πολύ άβολα».

Κοντά στο κατάστημα του Αλί είναι ένα μαγαζί επιδιορθώσεων ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο λειτουργεί ο Αμπντούλ Καλίκ. Ο 30χρονος άνδρας εργάζεται έχοντας τα παντζούρια του καταστήματος σχεδόν κλειστά προκειμένου να προφυλαχθεί από τον ήλιο.

Από την πλευρά του, ο γιατρός Μούστακ Άχμεντ επισημαίνει πως οι ντόπιοι έχουν προσαρμοστεί στις ακραίες καιρικές συνθήκες και προτιμούν να μένουν στα σπίτια τους ή κοντά σε σημεία που διαθέτουν νερό.

«Το Πακιστάν είναι η πέμπτη πιο ευάλωτη χώρα στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε γίνει μάρτυρες βροχοπτώσεων, πλημμυρών πέραν του φυσιολογικού», είπε η Ρουμπίνα Κουρσίντ Αλάμ, συντονίστρια του Γραφείου του πρωθυπουργού για το κλίμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης λόγω των κυμάτων καύσωνα.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο Πακιστάν ήταν το 2017, όταν ο υδράργυρος έφθασε στους 54 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Τουρμπάτ, στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη θερμοκρασία στην Ασία και την τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως, τόνισε ο Σαρντάρ Σαρφαράζ, επικεφαλής μετεωρολόγος στη μετεωρολογική υπηρεσία του Πακιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που διαλύεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ ‑ 4 εργάτες τραυματίες

Ελλάδα 26.01.2026
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έσπασε κατασκευή της ΕΥΑΘ και πετάχτηκαν θραύσματα

Τραγωδία στην Κύπρο: Πέθανε 4χρονο κοριτσάκι από Γρίπη Α

Ελλάδα 26.01.2026
Το παιδί νοσηλευόταν από το Σάββατο στη ΜΕΘ

Βιολάντα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων

Ελλάδα 26.01.2026
Την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα της φονικής έκρηξης και τις οικογένειες τους εκφράζουν με τη συγκέντρωση τους, μέλη του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων

Ο Ντοναλντ Τραμπ «καθαιρεί» την επικεφαλής του ICE μετά τους πυροβολισμούς στη Μινεάπολη

Κόσμος 26.01.2026
Ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά το φονικό περιστατικό στη Μινεσότα

Ryanair: Η κόντρα με τον Μασκ αύξησε τις κρατήσεις ‑ Επανεξετάζει το WiFi στον αέρα

Ελλάδα 26.01.2026
Η Ryanair αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στο μέλλον το Starlink στα αεροσκάφη της, εφόσον το κόστος και η τεχνολογία το επιτρέψουν

«Απενεργοποιείστε το Bluetooth»: Η εντολή στους αξιωματούχους σε Δανία και Γροιλανδία υπό τον φόβο κατασκοπείας

Κόσμος 26.01.2026
Μια ιδιαίτερη εντολή έδωσε η Δανία στους αξιωματούχους ως προληπτικό μέτρο κατά της κατασκοπείας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα βάσει συγκυρίας

Τρίκαλα: Βρέθηκε νεκρή και η πέμπτη εργαζόμενη στο εργοστάσιο «Βιολάντα»

Ελλάδα 26.01.2026
Τη σορό της εργαζόμενης που αναζητούνταν στο εργοστάσιο Βιολάντα, εντόπισαν οι Αρχές

Γλυφάδα: 16χρονος πήγε στο σχολείο με 3 μαχαίρια

Ελλάδα 26.01.2026
Συνελήφθη και ο πατέρας του

Νάξος: Η μάχη των πιλότων με τους ισχυρούς ανέμους για να προσγειώσουν τα αεροπλάνα ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 26.01.2026
Παρά τις δυσκολίες λόγω των ισχυρών ανέμων οι προγραμματισμένες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά

Ηχητικό ντοκουμέντο με την έκρηξη στο εργοστάσιο της «Βιολάντα» να ακούγεται από 8 χιλιόμετρα μακριά

Ελλάδα 26.01.2026
Ο τρομακτικός ήχος της έκρηξης στο εργοστάσιο της «Βιολάντα» έφτασε μέχρι την «καρδιά» των Τρικάλων