E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πακιστάν: Στο έλεος του καύσωνα η χώρα ‑ Πάνω από 52 βαθμούς έδειξε ο υδράργυρος

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο Πακιστάν ήταν το 2017, όταν ο υδράργυρος έφθασε στους 54 βαθμούς Κελσίου

Δημοσίευση 27/5/2024 | 19:55

Πακιστάν: Στο έλεος του καύσωνα η χώρα ‑ Πάνω από 52 βαθμούς έδειξε ο υδράργυρος
Φωτογραφία από Malik Huzaifa Qamar

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 52 βαθμούς Κελσίου στην επαρχία του νοτίου Πακιστάν Σιντ, στην υψηλότερη μέτρηση για την εποχή, η οποία προσεγγίζει το μεγαλύτερο ρεκόρ θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα, εν μέσω ενός κύματος καύσωνα, έγινε σήμερα γνωστό από τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Στο Μοχέντζο Ντάρο, μια πόλη στην επαρχία Σιντ, γνωστή για τους αρχαιολογικούς χώρους της, ο υδράργυρος ανήλθε στους 52,2 βαθμούς Κελσίου το τελευταίο 24ωρο, όπως είπε στο Reuters ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Πακιστάν, ο Σαχίντ Αμπάς.

Η μέτρηση αυτή είναι η υψηλότερη για την εποχή μέχρι στιγμής και προσεγγίζει το υψηλό ρεκόρ της πόλης και της χώρας των 53,5 βαθμών Κελσίου και 54 βαθμών Κελσίου αντίστοιχα.

Το Μοχέντζο Ντάρο είναι μια μικρή πόλη που βιώνει πολύ ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, σε συνδυασμό με χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης, όμως τα λίγα καταστήματα που διαθέτει συνήθως είναι γεμάτα από πελάτες.

Ωστόσο, εξαιτίας του κύματος καύσωνα, τα μαγαζιά τώρα είναι σχεδόν άδεια.

«Οι πελάτες δεν έρχονται στο εστιατόριο λόγω της υπερβολικής ζέστης. Κάθομαι άπραγος στο εστιατόριο με αυτά τα τραπέζια και τις καρέκλες και χωρίς πελάτες», είπε ο Γουατζίντ Αλί, ηλικίας 32 ετών, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός τεϊοποτείου στην πόλη.

«Κάνω μπάνιο αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, το οποίο μου προσφέρει μια μικρή ανακούφιση. Επιπλέον, δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζέστη μας έχει κάνει να αισθανόμαστε πολύ άβολα».

Κοντά στο κατάστημα του Αλί είναι ένα μαγαζί επιδιορθώσεων ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο λειτουργεί ο Αμπντούλ Καλίκ. Ο 30χρονος άνδρας εργάζεται έχοντας τα παντζούρια του καταστήματος σχεδόν κλειστά προκειμένου να προφυλαχθεί από τον ήλιο.

Από την πλευρά του, ο γιατρός Μούστακ Άχμεντ επισημαίνει πως οι ντόπιοι έχουν προσαρμοστεί στις ακραίες καιρικές συνθήκες και προτιμούν να μένουν στα σπίτια τους ή κοντά σε σημεία που διαθέτουν νερό.

«Το Πακιστάν είναι η πέμπτη πιο ευάλωτη χώρα στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε γίνει μάρτυρες βροχοπτώσεων, πλημμυρών πέραν του φυσιολογικού», είπε η Ρουμπίνα Κουρσίντ Αλάμ, συντονίστρια του Γραφείου του πρωθυπουργού για το κλίμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης λόγω των κυμάτων καύσωνα.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο Πακιστάν ήταν το 2017, όταν ο υδράργυρος έφθασε στους 54 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Τουρμπάτ, στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη θερμοκρασία στην Ασία και την τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως, τόνισε ο Σαρντάρ Σαρφαράζ, επικεφαλής μετεωρολόγος στη μετεωρολογική υπηρεσία του Πακιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι συνέβη στη Φλόριντα με τα μαχητικά που πέταξαν πάνω από λουόμενους !

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό διεξάγει ΕΔΕ μετά την επικίνδυνη χαμηλή πτήση

Πετράλωνα: Απομακρύνονται τα μπάζα από την πολυκατοικία που κατέρρευσε

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Ο Δήμος Αθηναίων αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό με εισαγγελική παραγγελία, ενώ οι εργασίες θα γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή για να μη χαθούν κρίσιμα στοιχεία για τα αίτια της κατάρρευσης.

Γλυφάδα: Τι συμβαίνει με τους ψεκασμούς που ξεκίνησαν από τις 6 το πρωί – Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στη Γλυφάδα ενεργοποίησε άμεσα τις αρχές, με προληπτικούς ψεκασμούς σε κεντρικές οδούς της περιοχής.

Ποια δημοσιογράφος έδινε ζωντανό ρεπορτάζ με μια κατσαρίδα πάνω της ‑ και πώς αντέδρασε

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Η Ρέιτσελ Μένιτοφ του KTLA διατήρησε την ψυχραιμία της ενώ ένα έντομο περπατούσε στο στέρνο και τον λαιμό της κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης.

Super League: Ποιος αναλαμβάνει πρόεδρος και τι είπε ο Μαρινάκης για όσα συνέβησαν

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Αλαφούζος και Μαρινάκης θα εναλλάσσονται στην προεδρία της Super League μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην τρίτη συνεδρίαση του ΔΣ.

Νέο τραγικό δυστύχημα στη Λέσβο: Ανατράπηκε ΙΧ, ανασύρθηκαν νεκρές δύο γυναίκες ‑ Στο ίδιο σημείο είχαν σκοτωθεί πρόσφατα δύο νέοι

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εξετράπη και ανετράπη στο δρόμο Παναγιούδας – Μόριας, σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου πριν από λίγες εβδομάδες είχαν σκοτωθεί ένας 16χρονος και ένας 18χρονος

Πού ξέσπασε φωτιά σε επιχείρηση τροφίμων τα ξημερώματα – Δείτε την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο ισόγειο επιχείρησης τροφίμων και κρεάτων στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι, με άμεση διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο.

Αγγλία – Αργεντινή 1‑2: Ανατροπή‑έπος στο 90’+2’ και τελικός για το back‑to‑back!

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Η Αλμπισελέστε ανέτρεψε το 0-1 με δύο γκολ στο 85` και στο 90`+2` και κλείνει ραντεβού στον τελικό με την Ισπανία για το back-to-back.

Πέθανε ο Λορέντζο Καριέρε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Λορέντζο Καριέρε αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό σοβαρό πρόβλημα υγείας

Κως: Ανήλικη νεκρή έπειτα από ανατροπή τζετ σκι κοντά στο Μποντρούμ

Ελλάδα Χτες
Το τζετ σκι στο οποίο επέβαινε η ανήλικη ανετράπη κοντά στο Μποντρούμ της Τουρκίας - το κορίτσι ανασύρθηκε νεκρό

Τρεις νεκροί από το σοβαρό τροχαίο στη Χαλκιδική: Έφυγε και ο πατέρας της οικογένειας, λίγο μετά τη σύζυγο και το βρέφος τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το όχημα με πινακίδες Μολδαβίας συγκρούστηκε με βυτιοφόρο στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Αγίου Νικολάου