E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πακιστάν: Στο έλεος του καύσωνα η χώρα ‑ Πάνω από 52 βαθμούς έδειξε ο υδράργυρος

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο Πακιστάν ήταν το 2017, όταν ο υδράργυρος έφθασε στους 54 βαθμούς Κελσίου

Δημοσίευση 27/5/2024 | 19:55

Πακιστάν: Στο έλεος του καύσωνα η χώρα ‑ Πάνω από 52 βαθμούς έδειξε ο υδράργυρος
Φωτογραφία από Malik Huzaifa Qamar

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 52 βαθμούς Κελσίου στην επαρχία του νοτίου Πακιστάν Σιντ, στην υψηλότερη μέτρηση για την εποχή, η οποία προσεγγίζει το μεγαλύτερο ρεκόρ θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα, εν μέσω ενός κύματος καύσωνα, έγινε σήμερα γνωστό από τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Στο Μοχέντζο Ντάρο, μια πόλη στην επαρχία Σιντ, γνωστή για τους αρχαιολογικούς χώρους της, ο υδράργυρος ανήλθε στους 52,2 βαθμούς Κελσίου το τελευταίο 24ωρο, όπως είπε στο Reuters ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Πακιστάν, ο Σαχίντ Αμπάς.

Η μέτρηση αυτή είναι η υψηλότερη για την εποχή μέχρι στιγμής και προσεγγίζει το υψηλό ρεκόρ της πόλης και της χώρας των 53,5 βαθμών Κελσίου και 54 βαθμών Κελσίου αντίστοιχα.

Το Μοχέντζο Ντάρο είναι μια μικρή πόλη που βιώνει πολύ ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, σε συνδυασμό με χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης, όμως τα λίγα καταστήματα που διαθέτει συνήθως είναι γεμάτα από πελάτες.

Ωστόσο, εξαιτίας του κύματος καύσωνα, τα μαγαζιά τώρα είναι σχεδόν άδεια.

«Οι πελάτες δεν έρχονται στο εστιατόριο λόγω της υπερβολικής ζέστης. Κάθομαι άπραγος στο εστιατόριο με αυτά τα τραπέζια και τις καρέκλες και χωρίς πελάτες», είπε ο Γουατζίντ Αλί, ηλικίας 32 ετών, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός τεϊοποτείου στην πόλη.

«Κάνω μπάνιο αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, το οποίο μου προσφέρει μια μικρή ανακούφιση. Επιπλέον, δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζέστη μας έχει κάνει να αισθανόμαστε πολύ άβολα».

Κοντά στο κατάστημα του Αλί είναι ένα μαγαζί επιδιορθώσεων ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο λειτουργεί ο Αμπντούλ Καλίκ. Ο 30χρονος άνδρας εργάζεται έχοντας τα παντζούρια του καταστήματος σχεδόν κλειστά προκειμένου να προφυλαχθεί από τον ήλιο.

Από την πλευρά του, ο γιατρός Μούστακ Άχμεντ επισημαίνει πως οι ντόπιοι έχουν προσαρμοστεί στις ακραίες καιρικές συνθήκες και προτιμούν να μένουν στα σπίτια τους ή κοντά σε σημεία που διαθέτουν νερό.

«Το Πακιστάν είναι η πέμπτη πιο ευάλωτη χώρα στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε γίνει μάρτυρες βροχοπτώσεων, πλημμυρών πέραν του φυσιολογικού», είπε η Ρουμπίνα Κουρσίντ Αλάμ, συντονίστρια του Γραφείου του πρωθυπουργού για το κλίμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης λόγω των κυμάτων καύσωνα.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο Πακιστάν ήταν το 2017, όταν ο υδράργυρος έφθασε στους 54 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Τουρμπάτ, στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη θερμοκρασία στην Ασία και την τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως, τόνισε ο Σαρντάρ Σαρφαράζ, επικεφαλής μετεωρολόγος στη μετεωρολογική υπηρεσία του Πακιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αττική

Ελλάδα 27.11.2025
Η ΡΑΑΕΥ εισηγήθηκε θετικά την κήρυξη καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για την Αττική και το Μεγανήσι Λευκάδας

Στους 83 οι νεκροί από τη φωτιά στους ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ

Κόσμος 27.11.2025
Τουλάχιστον 250 οι αγνοούμενοι

Euroleague: Οριστική απόφαση για άμεση επιστροφή των αγώνων στο Ισραήλ

Αθλητικά Νέα 27.11.2025
Τέλος η εξορία για Μακάμπι και Χάποελ

Κεραμεικός: Ανδρας έπεσε στο κενό από τον τέταρτο όροφο

Ελλάδα 27.11.2025
Διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό»

Απογραφή ανελκυστήρων: Ζητούν δίμηνη παράταση ‑ Ο λόγος

Ελλάδα 27.11.2025
Αίτημα δίμηνης παράτασης της προθεσμίας απογραφής των ανελκυστήρων από την ΠΟΜΙΔΑ

Nεκρός στα 30 του από challenge υπερφαγίας fitness coach ‑ Έτρωγε 10.000 θερμίδες την ημέρα

Κόσμος 27.11.2025
Ο 30χρονος γυμναστής από τη Ρωσία έτρωγε καθημερινά μισή τούρτα, ζυμαρικά με μαγιονέζα, ένα μπέργκερ και δύο μικρές πίτσες

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής ‑ Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Ελλάδα 27.11.2025
Οδηγίες προς όλους τους υποψηφίους που θέλουν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Δύο γιγάντια καλαμάρια εμφανίστηκαν στη Μύκονο – Ντόπιος βούτηξε και τα έπιασε με τα χέρια

Ελλάδα 27.11.2025
Τα μαλάκια, μήκους περίπου ενός μέτρου το καθένα, κατέληξαν σε γνωστό εστιατόριο του νησιού

Έρχεται νέο μάθημα σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο

Ελλάδα 27.11.2025
Το νέο μάθημα θα διδάσκεται με την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή το 2026-27

Καιρός: Προβλέψεις χιονόπτωσης για Ευρώπη και Ελλάδα ‑ Τι δείχνει το ECMWF

Καιρός 27.11.2025
Η αποδυνάμωση του πολικού στροβίλου, εξαιτίας του πρώιμου φαινομένου SSW, ενδέχεται να επιτρέψει την κατά διαστήματα κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη

Αγρίνιο: Νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα έπειτα από πτώση από τον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα 27.11.2025
Η γυναίκα εντοπίστηκε στο οδόστρωμα το πρωί της Πέμπτης