E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δάγκειος πυρετός: Ανήσυχος ο Σωτήρης Τσιόδρας για την έξαρση κρουσμάτων

Δεν μπορεί να φανταστεί την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα.

Δημοσίευση 27/5/2024 | 18:48

Δάγκειος πυρετός: Ανήσυχος ο Σωτήρης Τσιόδρας για την έξαρση κρουσμάτων
Φωτογραφία από Pixabay

Αυξημένος παραμένει ο κίνδυνος για Δάγκειο πυρετό σε ταξιδιώτες που πηγαίνουν σε χώρες που ενδημεί η νόσος, προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης σε άτομα που ταξιδεύουν, επισκέπτονται ή διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού όπου ενδημεί η νόσος και συνιστά συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.

Ο Δάγκειος πυρετός και οι νόσοι Chikungunya και Zika οφείλονται σε ιούς που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών του γένους Aedes (κυρίως του είδους Aedes aegypti αλλά και -δευτερευόντως- του είδους Aedes albopictus). Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν άτομα που είναι ήδη μολυσμένα με τον ιό.

Ο Δάγκειος είναι η πιο σημαντική ιογενής νόσος που μεταδίδεται με κουνούπια, σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως. Eνδημεί σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες, σε αστικές και ημι-αστικές περιοχές, στην Αμερικανική ήπειρο, την Καραϊβική, την Ασία, την Αφρική και τον Δυτικό Ειρηνικό.

Ειδικοί επιστήμονες που παρακολουθούν την ιογενή νόσο κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Συμμετέχοντας στην ημερίδα του ΕΟΔΥ «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία» εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ετοιμότητα των συστημάτων υγείας να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που λόγω κλιματικής αλλαγής μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα στη Βραζιλία όπου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας.

Πρόσθεσε ότι στην Βραζιλία καταγράφονται περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του Δάγκειου πυρετού. Μάλιστα, η έξαρση κρουσμάτων φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελλάδα, είπε, έχει ζήσει επιδημία του Δάγκειου πυρετού το 1927-28, όπου οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ομιλία του τόνισε την αγωνία αλλά και τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει καταγραφεί αύξηση κατά 250% στα κρούσματα Δάγκειου πυρετού στη Νότια Αμερική.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, επιδημικές εξάρσεις έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία.

Στην Ελλάδα έχουμε τους κατάλληλους διαβιβαστές, όμως δεν έχουμε δυστυχώς καλή επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κωνώπων και νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου

Δεν είναι όμως μόνο ο Δάγκειος πυρετός που απειλεί τη δημόσια Υγεία. Ένας άλλος ιός που μεταδίδεται μέσω κουνουπιών, είναι του Δυτικού Νείλου. Κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και την Ελλάδα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η πλειονότητα των πολιτών που θα μολυνθούν δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα, ωστόσο υπάρχει ένα 1% που μπορεί να εκδηλώσουν μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Τα ζευγάρια των προημιτελικών και τι αλλάζει στους τέσσερις τελευταίους αγώνες

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Σήμερα ολοκληρώνεται η φάση των «16» με τις αναμετρήσεις Αργεντινή-Αίγυπτος και Ελβετία-Κολομβία

Φωτιά στη Λέσβο: Τέσσερα εναέρια μέσα επιχειρούν

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Σκάλα Ερεσού με 18 πυροσβέστες, πέντε οχήματα και τέσσερα εναέρια μέσα να επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Τραμπ για Μελόνι: Καλός άνθρωπος, πραγματικά

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
«Την αγαπώ πολύ, όμως έκανε ένα λάθος...Απλά δεν ήταν εκεί για εμάς και αυτό δεν μου άρεσε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από την άρνηση της Μελόνι να συνδράμει την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση κατά του Ιράν

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 20χρονος Βρετανός μετά τη σύγκρουση «γουρούνας» με πούλμαν στη Ζάκυνθο ‑ Διακομίσθηκε στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο νεαρός νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση - Έκκληση από συγγενείς του για οικονομική ενίσχυση ώστε να καλυφθούν τα νοσήλεια - Οι γιατροί έκαναν προσπάθεια να τον ξυπνήσουν αλλά έπαθε κρίση

Βίντεο ντοκουμέντο από την Κουλούρα Ημαθίας: Η στιγμή της μαχαίρωσης από τον 47χρονο

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο 47χρονος φέρεται να μπήκε σε έντονο διαπληκτισμό με δύο Ρομά και να τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τον έναν εξ αυτών

Τρύπα 9 μέτρων άνοιξε στη Βαρκελώνη αναγκάζοντας την εκκένωση 5 πολυκατοικιών

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Πέντε κτίρια εκκενώθηκαν προληπτικά στη συνοικία Sant Gervasí-La Bonanova, με τις αρχές να συνδέουν την καθίζηση με τα έργα κατασκευής της γραμμής L9 του Μετρό.

Τι συνέβη τελικά στην πλαζ της Πάτρας με τη λουόμενη που είπε ότι τραυματίστηκε από λαγοκέφαλο

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο επικεφαλής του Κέντρου Υγείας Βόρειου Τομέα Πατρών εξήγησε τι ακριβώς συνέβη και τόνισε ότι δεν χρειάζεται πανικός.

Τραμπ και Ερντογάν στην Αγκυρα: Τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για τα F‑35

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της πώλησης F-35 στην Τουρκία, εκθειάζοντας τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Αγκυρα.

Συναγερμός στο Μανχάταν: Ποιο γνωστό κτίριο 38 ορόφων εκκενώθηκε εκτάκτως

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Τούβλα έπεσαν, κολώνες άρχισαν να λυγίζουν και ορόφοι παρουσίασαν καθίζηση στο πρώην κτίριο της Pfizer κοντά στο Grand Central Terminal.

Η μεγάλη επιστροφή: Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ξανά στον Παναθηναϊκό

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Στο πλευρό του Ομπράντοβιτς ξανά ο θρύλος των «πράσινων»