E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης

Διαβάστε όλο το παρασκήνιο

Δημοσίευση 5/6/2014 | 16:59

Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης

Στην πολύωρη συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον Χάρη Θεοχάρη οριστικοποιήθηκε η απομάκρυνση του τελευταίου από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

«Χάρη, πρέπει να φύγεις» είπε ο υπουργός Οικονομικών στον Χάρη Θεοχάρη. «Ναι Γιάννη, φεύγω» απάντησε κατά πληροφορίες στον Γιάννη Στουρνάρα ο τέως- πλέον- γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Με το διάλογο αυτό, που είχαν οι κ.κ. Στουρνάρας και Θεοχάρης στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, έκλεισε και τυπικά το κεφάλαιο του κ. Θεοχάρη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο κ. Σταύρος Παπασταύρου, σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και ο κ. Νίκος Καραβίτης, σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα.

«Καρφιά» από Θεοχάρη

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο αποχαιρέτησε φιλώντας τον, εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Χάρης Θεοχάρης σχολίασε: «Είχαμε πολύ καλή συνεργασία... Έχω κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια... Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχουν πετύχει πολλά τα τελευταία δύο χρόνια».

Στη συνέχεια ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης άρχισε τα «καρφιά»: «Δεν έχω πάρει κανένα μέτρο» είπε. «Τα μέτρα τα παίρνει η εκλεγμένη κυβέρνηση». «Πήρα δομές κατεστραμμένες και, βήμα-βήμα, παρά τα λάθη, πιστεύω ότι η εκτίμηση του έργου θα είαι ανεκτίμητη».

«Η απόφασή είναι δική μου, κανένας δεν έχει το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ» τόνισε επίσης. «Είμαστε ενάμιση χρόνο εδώ, έχω δείξει ότι έχω κάνει πολλά, εν μέσω μεγάλης αναδιοργάνωσης» σημείωσε.

«Δεν νιώθω εξιλαστήριο θύμα» είπε ακόμη, «γιατί δεν έχω κάνει κάτιον τομέα μου, για να το νιώσω... Αν κάποιοι ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα, ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα».

«Το κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής γίνεται, μόνο αν διορθωθούν τα κακά της Δημόσιας Διοίκησης» είπε ακόμη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΟΙΚ μετά το πέρας της συνάντησης, αναφέρεται: «Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει την αποδοχή της παραίτησης, για προσωπικούς λόγους, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, τον οποίο ευχαριστεί για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στο Υπουργείο Οικονομικών».

»Ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε την ηγεσία της ΓΓΔΕ, η οποία ήταν ακέφαλη για χρονικό διάστημα πλέον του έτους, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες».

»Ο Υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι "ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της Κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα. Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού.

Τον ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του"».

Τι προηγήθηκε

«Χάρη, θέλω να με διευκολύνεις και θέλω την παραίτησή σου». «Γιάννη θα σου απαντήσω αύριο το πρωί στις 11». Ο διάλογος αυτός διημείφθη χθες το απόγευμα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη, όταν ο πρώτος κάλεσε αιφνιδιαστικά και χωρίς ατζέντα τον Γενικό Γραμματέα στο γραφείο του.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν επί μακρόν και ο κ. Στουρνάρας ζήτησε ευθέως την παραίτηση του κ. Θεοχάρη, επιρρίπτοντάς του στην ουσία ευθύνες για εγκυκλίους οι οποίες εκδόθηκαν πριν από τις εκλογές. Για παράδειγμα, επέρριψε ευθύνες για μια διευκρινιστική εγκύκλιο ειλημμένης απόφασης, σύμφωνα με τη οποία οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ελληνικών ομολόγων θα ΄πρεπε να πληρώσουν φόρο. μετά όμως από τον σάλο που δημιουργήθηκε από την έκδοση της εγκυκλίου, η απόφαση ανεστάλη. Οι δύο άνδρες έχουν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία στις 11 το πρωί. Στενοί συνεργάτες του κ. Θεοχάρη θεωρούν ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο ο ΓΓ να μην παραιτηθεί . Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την παραίτηση Θεοχάρη, χθες το απόγευμα. Αναμένεται νέα επαφή των δύο ανδρών σήμερα στις 11 το πρωί

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την αποχώρηση του Γενικού Γραμματέα έχουν ήδη ενημερωθεί οι Βρυξέλλες και η τρόικα, ενώ η αλλαγή στην ηγεσία της γραμματείας θα συνοδευτεί κι από άλλες εξελίξεις στον κρατικό μηχανισμό. Τυχόν αποχώρηση του κ. Θεοχάρη θα γίνει με τη μορφή παραίτησης, καθώς η θητεία του Γενικού Γραμματέα είναι πενταετής.


Δυσφορία «κύκλων» της Κομισιόν για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης Θεοχάρη

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφραζε έντονη δυσφορία για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Χάρη Θεοχάρη, τόνιζε ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει πενταετή θητεία ακριβώς για να μην εξαρτάται από τον «πολιτικό κύκλο» και σημείωνε ότι ο κ. Θεοχάρης στη μέχρι τώρα θητεία του «παρήγαγε έργο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και από πλευράς ΔΝΤ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μετά την πτώση ελικοπτέρου στη λίμνη Αώου: Ο χειριστής κολυμπά στα νερά και εξετάζει το βυθισμένο Bell

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Στο νέο υλικό αποτυπώνεται η στιγμή που ένας από τους κυβερνήτες βρίσκεται ήδη μέσα στο νερό και βουτά, ενώ λίγα μέτρα μακριά του το ελικόπτερο είναι βυθισμένο - με το περίγραμμά του να διακρίνεται καθαρά κάτω από την επιφάνεια της λίμνης

Η Σουηδή υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκε με τον 3 μηνών γιο της στο Συμβούλιο της ΕΕ

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Η Ρομίνα Πουρμοχτάρι θέλησε να αναδείξει τα οφέλη των πολιτικών γονικής άδειας, φέρνοντας στο Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξμβούργο τον 3 μηνών γιο της, Ανταμ

Σύγκρουση τρένων στη δυτική Πολωνία – Τραυματίστηκαν δύο άτομα

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα - 16 ομάδες της Πυροσβεστικής έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος

Επιληπτική κρίση πιλότου σε πτήση της Air Canada προκάλεσε τρόμο σε 61 επιβάτες

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
«Για σαράντα λεπτά προσπαθούσαμε να τον συγκρατήσουμε»

«Σε δύο λεπτά έφυγε»: Συγκλονισμένος ο σύντροφος της 23χρονης που πέθανε αιφνιδίως στα Κουφονήσια

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
«Το κορίτσι εκείνο το βράδυ δεν είχε φάει σχεδόν τίποτα - ήταν ουσιαστικά νηστική»

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Γυναίκα εγκλωβίστηκε σε αυτοκίνητο και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

Ελλάδα 25.06.2026
Η τραυματίας παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έχοντας τις αισθήσεις της

Ο 93χρονος εξηγεί γιατί προσπαθούσε να μπει στον θάλαμο της Μάρως Κοντού με μαχαίρι: «Κι εγώ είμαι ορφανός»

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε να περιφέρεται στους διαδρόμους του νοσοκομείου γύρω στις 10 το βράδυ

Μουντιάλ 2026: Το Κατάρ «αγόρασε» οπαδούς για τα τρία παιχνίδια του

Αθλητικά Νέα 25.06.2026
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία χρηματοδότησε τη μετακίνηση εκατοντάδων φιλάθλων

Τάκης Γκώνιας: Το τελευταίο «αντίο» στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή στη Λιβαδειά

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Ο παλαίμαχος αθλητής έφυγε από τη ζωή στα 54 του χρόνια

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Συγκινεί άνδρας που κρατάει τα χέρια της γυναίκας του με κινητικά προβλήματα

Κόσμος 25.06.2026
Πάνω από 27.000 άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι -Εντοπίστηκαν 1.200 άτομα

Μάρω Κοντού: «Πάντα θα κουβαλώ μαχαίρι πάνω μου», είπε ο 93χρονος που εισέβαλε στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Τα πρώτα λόγια του 93χρονου που μπήκε με μαχαίρι στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται η Μάρω Κοντού