E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κρήτη: Η πρώτη δήλωση του Μητροπολίτη για την άρνηση να διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης

«Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει», είπε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου

Δημοσίευση 27/5/2024 | 16:07

Κρήτη: Η πρώτη δήλωση του Μητροπολίτη για την άρνηση να διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης

«Η Εκκλησία αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει…Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα δέχεται καταιγισμό πυρών αλλά και κοινωνική κατακραυγή για την απόφαση του να μη τελεστεί η καθιερωμένη τελετή κηδείας στην περίπτωση της 17χρονης Νικολέτας, στο Μοχό.

«Τι θα πούμε "αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα";»

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος μίλησε στο Cretalive για όλη αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εναντίον του. Το μήνυμά του είναι το ακόλουθο:

«Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι, το οποίο φεύγει. Γι’ αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε.

Γιατί η Εκκλησία και οι Κανόνες ορίζουν ότι δε γίνεται η συνηθισμένη τελετή της κηδείας; Γιατί αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές που είναι πάρα πολλά, δεν θα τους πούμε «αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο».

Η εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά και λέει ότι δεν τελούμε την τέλεση της κηδείας για να δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει ζωή και κυρίως τη δική του ζωή γιατί είναι το τέλος. Η κρίση βέβαια ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Θεό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε το θεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Μη μου πείτε όμως ότι αγαπάει ο οποιοδήποτε τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία. Και ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί αυτά τα 17χρονα παιδιά στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Η Εκκλησία προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους και γι’ αυτούς που στερούν από μόνοι τους τη ζωή, οι οποίοι υπόκεινται στην απόλυτη κρίση του Θεού. Δεν ερχόμαστε εμείς να αντικαταστήσουμε το Θεό. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε και για την ανάπαυση της ψυχής αλλά και για την παρηγοριά στους οικείους. Η μη τέλεση τελετής κηδείας είναι παιδαγωγικός τρόπος που η Εκκλησία από αιώνος το έχει θεσπίσει και το έχει ρυθμίσει με τους κανόνες και τις αποφάσεις και της Επισκοπικής μας Εκκλησίας της Κρήτης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανείπωτη τραγωδία με 32χρονη μητέρα: Πέθανε από ανεύρισμα πέντε μήνες μετά την γέννηση της κόρης της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η άτυχη γυναίκα είχε, μόλις, ολοκληρώσει την προπόνησή της στο γυμναστήριο όταν συνέβη το τραγικό συμβάν

Χαλκιδική: Έκλεψαν ξαπλώστρες από beach bar με φορτηγό ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Διάρρηξη σε γνωστό beach bar στην Καλλιθέα Χαλκιδικής τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου, με τους δράστες να αποχωρούν φορτωμένοι με ξαπλώστρες και εξοπλισμό.

Μπόνι Τάιλερ: Εσπευσμένα σε νοσοκομείο στην Πορτογαλία ‑ Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η τραγουδίστρια διαθέτει σπίτι στην Πορτογαλία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός σε φρεάτιο υπόγειου πάρκινγκ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια

Έκθεση αποκαλύπτει το πιθανό κίνητρο του δράστη της απόπειρας δολοφονίας Τραμπ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ύποπτος επέκρινε τις ενέργειες των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν σε πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Χανταϊός: Έφτασαν στα Κανάρια οι πρώτοι ασθενείς από το Πράσινο Ακρωτήρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το αεροασθενοφόρο, η άφιξη του οποίου στο αρχιπέλαγος αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο στα νότια της πόλης Λας Πάλμας γύρω στις 18.30

Θεσσαλονίκη ‑ Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ενιαίο μέτωπο για το θέμα Ryanair και Fraport

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο» ζήτησαν Στ. Αγγελούδης και Κ. Γκιουλέκας

Reuters: Το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για κλιμάκωση με το Ιράν

Κόσμος Χτες
Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ

Σκοτεινό το παρελθόν με τις«εξαφανίσεις» επιστημόνων ‑ Από τη δεκαετία 1940 μυστηριώδεις αυτοκτονίες

Ελλάδα Χτες
Οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι εκατοντάδες τέτοιοι θάνατοι συνέβησαν όταν αναφέρθηκαν αρχικά θεάσεις UFO, και ότι παρουσιάστηκαν ως ατυχήματα ή αυτοκτονίες

Εφιαλτική συνάντηση για 8χρονο ‑ Λυσσασμένος κάστορας του όρμησε και τον δάγκωσε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ζώο είχε κάνει και άλλες επιθέσεις, πριν βρεθεί θετικό στη λύσσα - Οι αρχές απευθύνουν έκκληση σε όποιον έχει συναντήσει τον κάστορα να επικοινωνήσει μαζί τους

Χανταϊός: Πώς ζουν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου – Δείτε βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μάσκες, τήρηση των αποστάσεων και απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Τραγωδία στη Σάμο: Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή μπετονιέρας

Ελλάδα Χτες
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε παραλιακό κρηπίδωμα στο Ηραίο, όταν το όχημα ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες