E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βιβλική κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα: Πάνω από 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν ζωντανοί

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν ζωντανοί σε κατολίσθηση, καθώς η πρωτοφανής καταστροφή εμποδίζει τις προσπάθειες διάσωσης

Δημοσίευση 27/5/2024 | 10:51

Βιβλική κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα: Πάνω από 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν ζωντανοί

Αδιανόητες διαστάσεις παίρνει η τραγωδία από την κατολίσθηση σε απομακρυσμένο χωριό στην Παπούα Νέα Γουινέα, καθώς σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στον ΟΗΕ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι καταπλακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους.

«Η κατολίσθηση έθαψε ζωντανούς πάνω από 2.000 ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές», αναφέρεται χαρακτηριστικα στην επιστολή από το εθνικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων προς την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Πορτ Μόρεσμπι.

Νωρίτερα αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι τα σωστικά συνεργεία έχουν αποδυθεί σε «κούρσα με τον χρόνο» για να βρουν επιζώντες

«Έχουν περάσει τρεις ημέρες και πλέον αφότου έγινε η καταστροφή. Έχουμε αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον θα μπορέσουμε να βρούμε κόσμο» ζωντανό, σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σερχάν Ακτοπράκ.

Η τραγωδία σημειώθηκε σε χωριό στην πλαγιά λόφου στην επαρχία Ένγκα, στο κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους, το οποίο σχεδόν εξαφνίστηκε όταν τμήμα του όρους Μουνγκάλο κατέρρευσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή θάβοντας δεκάδες σπίτια την ώρα που οι κάτοικοι κοιμούνταν.

Αρχικά, ανθρωπιστικές οργανώσεις και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών εξέφραζαν φόβους για απώλεια 100 ως 300 ζωών, στη συνέχεια, όμως, ο απολογισμός αυξήθηκε στους περίπου 670 νεκρούς, όταν τα σωστικά συνεργεία αντιλήφθηκαν πως το χωριό που χτυπήθηκε από την κατολίσθηση είχε πολλούς περισσότερους κατοίκους απ’ ό,τι νόμιζαν, εξήγησε ο κ. Ακτοπράκ.

«Κανένας δεν μπόρεσε να ξεφύγει»

Δάσκαλος σε γειτονικό χωριό, ο Τζέικομπ Σοουάι, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στην περιοχή που επλήγη ζούσαν πάνω από 2.000 άνθρωποι. «Ο κόσμος είναι συντετριμμένος. Κανένας δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν πληροφορίες. Δεν ξέρουμε ποιος πέθανε, επειδή τα μητρώα θάφτηκαν κι αυτά», πρόσθεσε.

Κάτοικοι γειτονικών χωρών βοηθούν να ανασυρθούν πτώματα, ανέφερε ο Νίξον Πακέα, πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου στην κοντινή Πορτζέρα.

«Εξαιτίας του πόσο σκληροί είναι οι βράχοι (...) είναι αρκετά περίπλοκο. Χρειάζονται εκσκαφείς για να απομακρύνουμε τα συντρίμμια», πρόσθεσε.

Μεταλλευτική εταιρεία της περιοχής, η New Porgera Limited, συμφώνησε να διαθέσει εκσκαφείς και άλλα μηχανήματα για βοηθήσει τα σωστικά συνεργεία και για να ανοίξουν δρόμοι.

Συνολικά, πάνω από 1.000 άνθρωποι στην περιοχή χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους εξαιτίας της καταστροφής, κατά εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ισχυρές βροχοπτώσεις

Κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν πως την κατολίσθηση προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Παπούα Νέα Γουινέα έχει κλίμα το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο υγρά στον κόσμο και σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν συχνά τις πιο υγρές περιοχές της, ιδίως σε υψίπεδα.

Τον Μάρτιο, τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατολίσθηση σε γειτονική επαρχία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε χθες Κυριακή μέσω X ότι το Παρίσι είναι «έτοιμο να συνεισφέρει στις προσπάθειες να προσφερθεί βοήθεια και στην ανοικοδόμηση».

Σε ανακοίνωσή του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι «ράγισε η καρδιά» του ιδίου και της συζύγου του Τζιλ για «τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα Σμύρνη: Ο γιος μου ήταν σε αμόκ ‑ Είδα το μαχαίρι και σκέφτηκα να τον τρομάξω, είπε ο 71χρονος πατέρας στους αστυνομικούς

Ελλάδα 12.05.2025
Χωρίς να το θέλω, τον τραυμάτισα θανάσιμα, είπε ο 71χρονος πατέρας για το αιματηρό περιστατικό στη Νέα Σμύρνη

Το παιδί έπεσε από ύψος 25 μέτρων και χτύπησε σε δέντρο, λέει μάρτυρας για την τραγωδία στο φαράγγι της Νέδας

Ελλάδα 12.05.2025
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε

Μαρία Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ για χρήση ναρκωτικών

Κόσμος Χτες
«Την τύχη της Ευρώπης αποφασίζουν εξαρτημένοι»

Πρόστιμο 400 ευρώ αν δεν έχετε αυτό το χαρτί στο αυτοκίνητο

Ελλάδα Χτες
Ποιο είναι αυτό το χαρτί - πού θα το βρείτε

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Δεν ισχύουν όσα είπε ο Κασσελάκης για συνεργασία»

Πολιτική Χτες
«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας

Τραγωδία στην Ηλεία: Nεκρός 4χρονος που έπεσε στη χαράδρα στη Νέδα

Ελλάδα Χτες
Κατέληξε ο 4χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν κατά τη διαρκεια πεζοπορίας έπεσε μαζί με τον πατέρα του σε χαράδρα στη Νέδα, στα σύνορα Ηλείας και Μεσσηνίας

Νέα Σμύρνη: Το άγνωστο οικογενειακό δράμα πίσω από τη δολοφονία του 45χρονου από τον πατέρα του

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας του άνδρα μαχαίρωσε τον άτυχο 45χρονο στο λαιμό

Πάπας Λέων: Η πρώτη προσευχή του στο Βατικανό – «Τέλος ο πόλεμος, ποτέ ξανά»

Κόσμος Χτες
«Κουβαλώ στην καρδιά μου τα βάσανα του αγαπημένου ουκρανικού λαού» σημείωσε

Αγρίνιο: Ποινικές διώξεις για τους 40 θανάτους στη ΜΕΘ του νοσοκομείου την περίοδο της πανδημίας

Ελλάδα Χτες
Κακουργηματικές διώξεις κατά μελών της διοίκησης και της νοσηλευτικής υπηρεσίας

Ρόδος: Ανδρας θάφτηκε ζωντανός κάτω από χώματα

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έχουν σπεύσει 12 πυροσβέστες, οι οποίοι επιχειρούν με κάθε μέσο για να προσεγγίσουν το σημείο και να απεγκλωβίσουν τον άνδρα

«Fake news τα περί απαγόρευσης λειτουργίας ψησταριών σε πανηγύρια» – Δεν έχει αλλάξει καμία ρύθμιση λέει η ΝΔ

Ελλάδα Χτες
«Αυτό που προβλέπεται εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι η προσφορά φαγητού θα πρέπει να γίνεται από πωλητές που φέρουν την κατάλληλη άδεια»