E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγει το νέο πρόγραμμα ‑ Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχους

Δημοσίευση 27/5/2024 | 10:03

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγει το νέο πρόγραμμα ‑ Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας και πάντως πριν από το τέλος του μήνα προγραμματίζει η ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) να δημοσιεύσει τη σχετική πρόσκληση ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

Ένα πρόγραμμα που η επίσημη εκκίνησή του έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου, με 300.000 δικαιούχους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που μεταφράζεται σε πολλαπλάσιους ωφελούμενους – έμμεσα μέλη.

Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να εκδοθούν προσωρινά αποτελέσματα, να υποβληθούν και να ελεγχθούν οι όποιες ενστάσεις. Εν συνεχεία, πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να δημοσιοποιηθούν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν τη σχετική επιταγή (voucher), που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν ολιγοήμερες διακοπές στον προορισμό που θα επιλέξουν και με τον πάροχο που θα συνεργαστούν.

Πρέπει να τονιστεί ότι το υπάρχον πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Έως τώρα, ασφαλείς πληροφορίες από τη ΔΥΠΑ θέλουν να έχει γίνει χρήση των σχετικών επιταγών σχεδόν από το 70% των δικαιούχων που είχαν προκύψει πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 210.000 άτομα αξιοποίησαν το voucher που είχαν στη διάθεσή τους και πραγματοποίησαν διακοπές, σε αρκετές περιπτώσεις με τις οικογένειές τους.

Υπενθυμίζεται πως όσοι δικαιούχοι δεν κάνουν χρήση της συγκεκριμένης επιταγής μέχρι το τέλος Ιουνίου, χάνουν για τα δύο επόμενα έτη το δικαίωμα συμμετοχής στα αμέσως επόμενα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι, για να προκύψουν οι 300.000 δικαιούχοι, είχαν υποβληθεί πολλαπλάσιες αιτήσεις (579.580) για συνολικά 1.068.904 επιταγές, δηλαδή παραπάνω από τριπλάσιες από όσες υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθούν. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει για να ενταχθούν οι πολίτες στο πρόγραμμα και να κάνουν χρήση των προνομίων του. Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή και φέτος.

Η μοριοδότηση των δικαιούχων που θα προκύψουν θα πραγματοποιηθεί και πάλι στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, εισοδηματικών και οικογενειακών, όπως είναι ο αριθμός των παιδιών, το ετήσιο εισόδημα, τυχόν μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ.

Διανυκτερεύσεις

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι του Κοινωνικού Τουρισμού μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ. Θα πρέπει όμως να έχει προηγηθεί η απαραίτητη συνεννόηση ανάμεσα στους ίδιους τους δικαιούχους με τον πάροχο. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να υπάρξει η υποχρέωση να καταβληθεί μια μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Έως τώρα, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον Νομό Έβρου μπορούσαν να πραγματοποιηθούν έως δέκα διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν. Επίσης, στα καταλύματα των Δήμων ΙστιαίαςΑιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου, μπορούσαν να φτάσουν στις 12 οι δωρεάν διανυκτερεύσεις. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν να γίνονται ορισμένες παρεμβάσεις σε αυτά τα χρονικά όρια, ανά περίπτωση.

Για συνταξιούχους

Αλλαγές αναμένονται επίσης και στο ειδικό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που αφορούσε συνταξιούχους – δικαιούχους. Ένα πρόγραμμα που πρόσφερε 25.000 επιταγές, από τις οποίες ωστόσο είχαν αξιοποιηθεί περίπου οι 5.000 έως τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα. Το στοιχείο αυτό έχει προβληματίσει τη διοίκηση της ΔΥΠΑ, που ετοιμάζεται να προβεί σε αλλαγές στη λειτουργία του προγράμματος, ώστε να το κάνει πιο ελκυστικό για τους συνταξιούχους, για να έχει και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Εξετάζονται διάφορα σενάρια, με επικρατέστερο την αξιοποίηση εντός του προγράμματος, εκτός από δωρεάν διανυκτερεύσεις στον τόπο που θα επιλέγουν οι δικαιούχοι, να έχουν εφεξής και το δικαίωμα να πραγματοποιούν εκδρομές. Ο τομέας του εκδρομικού «πακέτου» εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ώστε να μπορέσουν οι συνταξιούχοι να αξιοποιήσουν και εκείνοι τον φετινό Κοινωνικό Τουρισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Μαρτίου, δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Πραγματοποιήθηκε η φορολοταρία για τις συναλλαγές του Μαρτίου

Νίκαια: Βανάκι «λαμπάδιασε» τη στιγμή που κινούταν σε κεντρικό δρόμο

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Η πυροσβεστική αντέδρασε άμεσα και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός

Η ανάρτηση Τραμπ με το όπλο στο χέρι: «Τέρμα ο καλός κύριος!»

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσω ανάρτησής του στο Truth Social, προειδοποιεί το Ιράν «να βάλει μυαλό σύντομα»

Ο παιδικός έρωτας που κατέληξε σε οικογενειακή τραγωδία: Φριχτό τέλος για ζευγάρι σχεδόν δύο χρόνια μετά τον γάμο

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Οι Αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα κίνητρα πίσω από το έγκλημα

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή κατηγορείται ο 89χρονος πιστολέρo: «Δεν είχα ανθρωποκτόνο πρόθεση»

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Ο ίδιος φέρεται να επιμένει πως η αγανάκτηση όπλισε το χέρι του

Η δίκη του αιώνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Έλον Μασκ στο εδώλιο κατά της OpenAI

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Η δίκη του Έλον Μασκ κατά του Σαμ Αλτμαν, του OpenAI και της Microsoft ξεκίνησε στην Καλιφόρνια, με τον ιδρυτή της Tesla να υποστηρίζει ότι το OpenAI πρόδωσε την αρχική μη κερδοσκοπική αποστολή του

Προσπάθησε να πουλήσει σκύλο σε περαστικό στη Θεσσαλονίκη για 50 ευρώ και θα πληρώσει 4.000 ευρώ πρόστιμο

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Ο βουλγαρικής καταγωγής άνδρας συνελήφθη αφού πλησίασε διερχόμενο πολίτη και του πρότεινε να αγοράσει το τετράποδο

Προσπάθησε να πουλήσει σκύλο σε περαστικό στη Θεσσαλονίκη για 50 ευρώ και θα πληρώσει 4.000 ευρώ πρόστιμο

Ελλάδα 29.04.2026
Ο βουλγαρικής καταγωγής άνδρας συνελήφθη αφού πλησίασε διερχόμενο πολίτη και του πρότεινε να αγοράσει το τετράποδο

89χρονος: «Αν ήθελα θα τους σκότωνα αλλά το έκανα για τον ντόρο γιατί δεν βρίσκω το δίκιο μου»

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Τα πρώτα λόγια του 89χρονου στους αστυνομικούς

Η NASA εντόπισε γιγαντιαίο «μάτι» 40 χιλιομέτρων στη Σαχάρα

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Πώς δημιουργήθηκε το εντυπωσιακό φαινόμενο