E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγει το νέο πρόγραμμα ‑ Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχους

Δημοσίευση 27/5/2024 | 10:03

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγει το νέο πρόγραμμα ‑ Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας και πάντως πριν από το τέλος του μήνα προγραμματίζει η ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) να δημοσιεύσει τη σχετική πρόσκληση ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

Ένα πρόγραμμα που η επίσημη εκκίνησή του έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου, με 300.000 δικαιούχους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που μεταφράζεται σε πολλαπλάσιους ωφελούμενους – έμμεσα μέλη.

Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να εκδοθούν προσωρινά αποτελέσματα, να υποβληθούν και να ελεγχθούν οι όποιες ενστάσεις. Εν συνεχεία, πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να δημοσιοποιηθούν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν τη σχετική επιταγή (voucher), που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν ολιγοήμερες διακοπές στον προορισμό που θα επιλέξουν και με τον πάροχο που θα συνεργαστούν.

Πρέπει να τονιστεί ότι το υπάρχον πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Έως τώρα, ασφαλείς πληροφορίες από τη ΔΥΠΑ θέλουν να έχει γίνει χρήση των σχετικών επιταγών σχεδόν από το 70% των δικαιούχων που είχαν προκύψει πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 210.000 άτομα αξιοποίησαν το voucher που είχαν στη διάθεσή τους και πραγματοποίησαν διακοπές, σε αρκετές περιπτώσεις με τις οικογένειές τους.

Υπενθυμίζεται πως όσοι δικαιούχοι δεν κάνουν χρήση της συγκεκριμένης επιταγής μέχρι το τέλος Ιουνίου, χάνουν για τα δύο επόμενα έτη το δικαίωμα συμμετοχής στα αμέσως επόμενα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι, για να προκύψουν οι 300.000 δικαιούχοι, είχαν υποβληθεί πολλαπλάσιες αιτήσεις (579.580) για συνολικά 1.068.904 επιταγές, δηλαδή παραπάνω από τριπλάσιες από όσες υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθούν. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει για να ενταχθούν οι πολίτες στο πρόγραμμα και να κάνουν χρήση των προνομίων του. Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή και φέτος.

Η μοριοδότηση των δικαιούχων που θα προκύψουν θα πραγματοποιηθεί και πάλι στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, εισοδηματικών και οικογενειακών, όπως είναι ο αριθμός των παιδιών, το ετήσιο εισόδημα, τυχόν μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ.

Διανυκτερεύσεις

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι του Κοινωνικού Τουρισμού μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ. Θα πρέπει όμως να έχει προηγηθεί η απαραίτητη συνεννόηση ανάμεσα στους ίδιους τους δικαιούχους με τον πάροχο. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να υπάρξει η υποχρέωση να καταβληθεί μια μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Έως τώρα, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον Νομό Έβρου μπορούσαν να πραγματοποιηθούν έως δέκα διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν. Επίσης, στα καταλύματα των Δήμων ΙστιαίαςΑιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου, μπορούσαν να φτάσουν στις 12 οι δωρεάν διανυκτερεύσεις. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν να γίνονται ορισμένες παρεμβάσεις σε αυτά τα χρονικά όρια, ανά περίπτωση.

Για συνταξιούχους

Αλλαγές αναμένονται επίσης και στο ειδικό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που αφορούσε συνταξιούχους – δικαιούχους. Ένα πρόγραμμα που πρόσφερε 25.000 επιταγές, από τις οποίες ωστόσο είχαν αξιοποιηθεί περίπου οι 5.000 έως τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα. Το στοιχείο αυτό έχει προβληματίσει τη διοίκηση της ΔΥΠΑ, που ετοιμάζεται να προβεί σε αλλαγές στη λειτουργία του προγράμματος, ώστε να το κάνει πιο ελκυστικό για τους συνταξιούχους, για να έχει και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Εξετάζονται διάφορα σενάρια, με επικρατέστερο την αξιοποίηση εντός του προγράμματος, εκτός από δωρεάν διανυκτερεύσεις στον τόπο που θα επιλέγουν οι δικαιούχοι, να έχουν εφεξής και το δικαίωμα να πραγματοποιούν εκδρομές. Ο τομέας του εκδρομικού «πακέτου» εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ώστε να μπορέσουν οι συνταξιούχοι να αξιοποιήσουν και εκείνοι τον φετινό Κοινωνικό Τουρισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H Starbucks απολύει εργαζόμενους στις ΗΠΑ και κάνει reset στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Μεταφέρει μέρος του προσωπικού στο Νάσβιλ λόγω των χαμηλότερων φόρων και μισθών

Η Μαρία Καρυστιανού στον Αρειο Πάγο για το νέο κόμμα τη Δευτέρα – «Είναι επίσημο πλέον το ξεκίνημα»

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
«Γράφουμε όλοι μαζί τη σωστή και την καλή ιστορία» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρυστιανού

Μετρό: Σε ποιους σταθμούς αλλάζει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Προσωρινές αλλαγές στη λειτουργία τεσσάρων σταθμών της Γραμμής 2 του Μετρό Αθήνας θα ισχύσουν από το βράδυ της Κυριακής 17 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Ποιος Έλληνας συνθέτης κρύβεται πίσω από τη μεγάλη νίκη της Βουλγαρίας στη Eurovision 2026

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, υπογράφει το «Bangaranga» που χάρισε στη Βουλγαρία την πρώτη της νίκη στον θεσμό.

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις

Καλαμάτα: Ανήλικοι οδηγοί πατινιού παρέσυραν γυναίκα ‑ Εξαφανίστηκαν και προσπάθησαν να το κρύψουν

Ελλάδα Χτες
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Έκλεισε σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω... ψύλλων

Ελλάδα Χτες
Οι γονείς είναι ανήσυχοι ενώ έχει ενημερωθεί η αντιδημαρχία Παιδείας η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους.

Χαλκιδική: Αιμόφυρτος στο οδόστρωμα 12χρονος μετά από ατύχημα με πατίνι

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Τι λέει ο παππούς για το διαμέρισμα «τρώγλη» στους Αγίους Αναργύρους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν ήταν κακοποιημένα τα παιδιά»

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με «μαϊμού» φάρμακα – Δρούσε μέσω εκατοντάδων ιστοσελίδων

Κόσμος Χτες
Συμμετοχή του «ελληνικού FBI» σε έρευνες της Europol και της Eurojust σε έξι χώρες

Αυστηρά μέτρα για πατίνια και γουρούνες – Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη για οδική ασφάλεια

Ελλάδα Χτες
Νέος σχεδιασμός για κυκλοφορία, έλεγχοι στην Αθήνα και μηδενική ανοχή στα τροχαία