E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγει το νέο πρόγραμμα ‑ Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχους

Δημοσίευση 27/5/2024 | 10:03

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγει το νέο πρόγραμμα ‑ Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας και πάντως πριν από το τέλος του μήνα προγραμματίζει η ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) να δημοσιεύσει τη σχετική πρόσκληση ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

Ένα πρόγραμμα που η επίσημη εκκίνησή του έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου, με 300.000 δικαιούχους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που μεταφράζεται σε πολλαπλάσιους ωφελούμενους – έμμεσα μέλη.

Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να εκδοθούν προσωρινά αποτελέσματα, να υποβληθούν και να ελεγχθούν οι όποιες ενστάσεις. Εν συνεχεία, πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να δημοσιοποιηθούν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν τη σχετική επιταγή (voucher), που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν ολιγοήμερες διακοπές στον προορισμό που θα επιλέξουν και με τον πάροχο που θα συνεργαστούν.

Πρέπει να τονιστεί ότι το υπάρχον πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Έως τώρα, ασφαλείς πληροφορίες από τη ΔΥΠΑ θέλουν να έχει γίνει χρήση των σχετικών επιταγών σχεδόν από το 70% των δικαιούχων που είχαν προκύψει πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 210.000 άτομα αξιοποίησαν το voucher που είχαν στη διάθεσή τους και πραγματοποίησαν διακοπές, σε αρκετές περιπτώσεις με τις οικογένειές τους.

Υπενθυμίζεται πως όσοι δικαιούχοι δεν κάνουν χρήση της συγκεκριμένης επιταγής μέχρι το τέλος Ιουνίου, χάνουν για τα δύο επόμενα έτη το δικαίωμα συμμετοχής στα αμέσως επόμενα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι, για να προκύψουν οι 300.000 δικαιούχοι, είχαν υποβληθεί πολλαπλάσιες αιτήσεις (579.580) για συνολικά 1.068.904 επιταγές, δηλαδή παραπάνω από τριπλάσιες από όσες υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθούν. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει για να ενταχθούν οι πολίτες στο πρόγραμμα και να κάνουν χρήση των προνομίων του. Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή και φέτος.

Η μοριοδότηση των δικαιούχων που θα προκύψουν θα πραγματοποιηθεί και πάλι στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, εισοδηματικών και οικογενειακών, όπως είναι ο αριθμός των παιδιών, το ετήσιο εισόδημα, τυχόν μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ.

Διανυκτερεύσεις

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι του Κοινωνικού Τουρισμού μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ. Θα πρέπει όμως να έχει προηγηθεί η απαραίτητη συνεννόηση ανάμεσα στους ίδιους τους δικαιούχους με τον πάροχο. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να υπάρξει η υποχρέωση να καταβληθεί μια μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Έως τώρα, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον Νομό Έβρου μπορούσαν να πραγματοποιηθούν έως δέκα διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν. Επίσης, στα καταλύματα των Δήμων ΙστιαίαςΑιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου, μπορούσαν να φτάσουν στις 12 οι δωρεάν διανυκτερεύσεις. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν να γίνονται ορισμένες παρεμβάσεις σε αυτά τα χρονικά όρια, ανά περίπτωση.

Για συνταξιούχους

Αλλαγές αναμένονται επίσης και στο ειδικό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που αφορούσε συνταξιούχους – δικαιούχους. Ένα πρόγραμμα που πρόσφερε 25.000 επιταγές, από τις οποίες ωστόσο είχαν αξιοποιηθεί περίπου οι 5.000 έως τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα. Το στοιχείο αυτό έχει προβληματίσει τη διοίκηση της ΔΥΠΑ, που ετοιμάζεται να προβεί σε αλλαγές στη λειτουργία του προγράμματος, ώστε να το κάνει πιο ελκυστικό για τους συνταξιούχους, για να έχει και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Εξετάζονται διάφορα σενάρια, με επικρατέστερο την αξιοποίηση εντός του προγράμματος, εκτός από δωρεάν διανυκτερεύσεις στον τόπο που θα επιλέγουν οι δικαιούχοι, να έχουν εφεξής και το δικαίωμα να πραγματοποιούν εκδρομές. Ο τομέας του εκδρομικού «πακέτου» εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ώστε να μπορέσουν οι συνταξιούχοι να αξιοποιήσουν και εκείνοι τον φετινό Κοινωνικό Τουρισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπουργείο Παιδείας: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Χτες
Δεδομένου ότι σε ορισμένους Δήμους οι αποφάσεις αναστολής μπορεί να λαμβάνονται οποιαδήποτε ώρα, η τηλεκπαίδευση ενεργοποιείται άμεσα

Απίστευτο συμβάν στη Σύρο: Αντρας με μαχαίρι κυνηγούσε να σφάξει νοσηλεύτρια

Ελλάδα Χτες
Η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη βία σε βάρος υγειονομικών

Ο πόλεμος στο Ιράν «κόβει» το ήλιο: Παγκόσμιος πανικός για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και τα νοσοκομεία

Κόσμος Χτες
Ο πόλεμος με το Ιράν χτυπά το Κατάρ, στραγγαλίζει την παγκόσμια αγορά ηλίου και απειλεί chip τεχνητής νοημοσύνης, MRI και διαστημικές αποστολές, ανοίγοντας μια νέα γεωπολιτική κρίση υψηλής τεχνολογίας

Σάντσεθ: «Βήμα προς το απαρτχάιντ» η θανατική ποινή μόνο για Παλαιστίνιους από το Ισραήλ

Κόσμος Χτες
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει σε πολλές περιπτώσεις τη στάση της Ισπανίας αντισημιτική

Αμπελόκηποι: Βρήκαν κότες και κατσίκες στον 16ο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα Χτες
Τα πουλερικά έχουν ήδη μεταφερθεί στον Εθνικό Κήπο

Θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο άλλοτε σπουδαίος τερματοφύλακας έφυγε από τη ζωή

Νετανιάχου: «Το Ιράν θα πέσει από μέσα – Έχουμε ξεπεράσει τα μισά του δρόμου»

Κόσμος Χτες
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκρινε πως έχουν επιτευχθεί οι μισοί και πλέον στόχοι τ

Πρωτοφανής καταγγελία στο Δήμο Αθηναίων: Ταράτσα στους Αμπελόκηπους είχε...κότες και κατσίκες

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει ο δήμος Αθηναίων για την καταγγελία που έλαβε σχετικά με την παράνομη εκτροφή ζώων σε ταράτσα στους Αμπελόκηπους.

Σοκ στην Ιταλία: Ανοιξαν τον τάφο δολοφονημένου μοντέλου ‑ Αδιανόητο αυτό που ακολούθησε

Κόσμος Χτες
Αγνωστοι παραβίασαν τον τάφο της Πάμελα Τζενίνι

Η υπόθεση Επστάιν γίνεται σειρά με τη Λόρα Ντερν σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Κόσμος Χτες
Στη μικρή οθόνη η έρευνα της Τζούλι Κ. Μπράουν