E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγει το νέο πρόγραμμα ‑ Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχους

Δημοσίευση 27/5/2024 | 10:03

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγει το νέο πρόγραμμα ‑ Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας και πάντως πριν από το τέλος του μήνα προγραμματίζει η ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) να δημοσιεύσει τη σχετική πρόσκληση ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

Ένα πρόγραμμα που η επίσημη εκκίνησή του έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου, με 300.000 δικαιούχους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που μεταφράζεται σε πολλαπλάσιους ωφελούμενους – έμμεσα μέλη.

Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να εκδοθούν προσωρινά αποτελέσματα, να υποβληθούν και να ελεγχθούν οι όποιες ενστάσεις. Εν συνεχεία, πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να δημοσιοποιηθούν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν τη σχετική επιταγή (voucher), που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν ολιγοήμερες διακοπές στον προορισμό που θα επιλέξουν και με τον πάροχο που θα συνεργαστούν.

Πρέπει να τονιστεί ότι το υπάρχον πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Έως τώρα, ασφαλείς πληροφορίες από τη ΔΥΠΑ θέλουν να έχει γίνει χρήση των σχετικών επιταγών σχεδόν από το 70% των δικαιούχων που είχαν προκύψει πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 210.000 άτομα αξιοποίησαν το voucher που είχαν στη διάθεσή τους και πραγματοποίησαν διακοπές, σε αρκετές περιπτώσεις με τις οικογένειές τους.

Υπενθυμίζεται πως όσοι δικαιούχοι δεν κάνουν χρήση της συγκεκριμένης επιταγής μέχρι το τέλος Ιουνίου, χάνουν για τα δύο επόμενα έτη το δικαίωμα συμμετοχής στα αμέσως επόμενα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι, για να προκύψουν οι 300.000 δικαιούχοι, είχαν υποβληθεί πολλαπλάσιες αιτήσεις (579.580) για συνολικά 1.068.904 επιταγές, δηλαδή παραπάνω από τριπλάσιες από όσες υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθούν. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει για να ενταχθούν οι πολίτες στο πρόγραμμα και να κάνουν χρήση των προνομίων του. Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή και φέτος.

Η μοριοδότηση των δικαιούχων που θα προκύψουν θα πραγματοποιηθεί και πάλι στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, εισοδηματικών και οικογενειακών, όπως είναι ο αριθμός των παιδιών, το ετήσιο εισόδημα, τυχόν μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ.

Διανυκτερεύσεις

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι του Κοινωνικού Τουρισμού μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ. Θα πρέπει όμως να έχει προηγηθεί η απαραίτητη συνεννόηση ανάμεσα στους ίδιους τους δικαιούχους με τον πάροχο. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να υπάρξει η υποχρέωση να καταβληθεί μια μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Έως τώρα, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον Νομό Έβρου μπορούσαν να πραγματοποιηθούν έως δέκα διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν. Επίσης, στα καταλύματα των Δήμων ΙστιαίαςΑιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου, μπορούσαν να φτάσουν στις 12 οι δωρεάν διανυκτερεύσεις. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν να γίνονται ορισμένες παρεμβάσεις σε αυτά τα χρονικά όρια, ανά περίπτωση.

Για συνταξιούχους

Αλλαγές αναμένονται επίσης και στο ειδικό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που αφορούσε συνταξιούχους – δικαιούχους. Ένα πρόγραμμα που πρόσφερε 25.000 επιταγές, από τις οποίες ωστόσο είχαν αξιοποιηθεί περίπου οι 5.000 έως τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα. Το στοιχείο αυτό έχει προβληματίσει τη διοίκηση της ΔΥΠΑ, που ετοιμάζεται να προβεί σε αλλαγές στη λειτουργία του προγράμματος, ώστε να το κάνει πιο ελκυστικό για τους συνταξιούχους, για να έχει και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Εξετάζονται διάφορα σενάρια, με επικρατέστερο την αξιοποίηση εντός του προγράμματος, εκτός από δωρεάν διανυκτερεύσεις στον τόπο που θα επιλέγουν οι δικαιούχοι, να έχουν εφεξής και το δικαίωμα να πραγματοποιούν εκδρομές. Ο τομέας του εκδρομικού «πακέτου» εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ώστε να μπορέσουν οι συνταξιούχοι να αξιοποιήσουν και εκείνοι τον φετινό Κοινωνικό Τουρισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φοιτητική στέγη: Ποιες γειτονιές της Αθήνας έχουν τα ακριβότερα ενοίκια

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Τα μικρά ακίνητα γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα στην Αττική, με τις τιμές ενοικίων να αυξάνονται σε όλες τις περιοχές - ενώ μια νέα πρωτοβουλία προσφέρει δωρεάν στέγαση για έναν τυχερό φοιτητή.

Νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Αμερικανικά πλήγματα σε 80 ιρανικούς στόχους, σειρήνες αεράμυνας σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η CENTCOM ανακοίνωσε πλήγματα σε αεράμυνα, πυραυλικά συστήματα και σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ η Τεχεράνη απάντησε χτυπώντας δεκάδες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες του Κόλπου

Λούτσα: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν έφυγε με τη θέλησή της» λέει ο σύζυγος της Κινέζας μεταφράστριας που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Περίπου 1,5 μήνα αγνοείται η μεταφράστρια Γιου Τινγκ, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στις 20 Μαΐου στη Λούτσα. Η δήλωση της εξαφάνισής της έγινε 20 μέρες αργότερα.

«Ήταν άριστος και ως άνθρωπος»: Θρήνος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τον 33χρονο Γιάννη που σκοτώθηκε σε τροχαίο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, το Τμήμα Φιλολογίας και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ αποφάσισαν να του απονείμουν τιμητικά το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Θεατρικές και Κινηματογραφικές Σπουδές

Μητέρα και τρία παιδιά ανασύρθηκαν ζωντανοί μετά από 11 ημέρες στα ερείπια της Βενεζουέλας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η γυναίκα κατάφερε να κρατήσει στη ζωή τα παιδιά της θηλάζοντάς τα κάτω από τα συντρίμμια - Στους 3.685 οι νεκροί από τους σεισμούς

Ο Μέσι ξέσπασε σε κλάματα μετά την τρομερή ανατροπή στο Μουντιάλ ‑ δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Λιονέλ Μέσι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μετά την απίστευτη ανατροπή της Αργεντινής κόντρα στην Αίγυπτο για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ανατροπή του αιώνα από τον Μέσι: Η Αργεντινή στους «8»!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όταν δεν υπάρχει ελπίδα, ο Μέσι αναλαμβάνει δράση. Με γκολ, ασίστ και αδάμαστο πάθος, η Αλμπισελέστε πέτυχε απίστευτη ανατροπή (3-2) και άφησε άφωνη την Αίγυπτο.

Μουντιάλ 2026: Τα ζευγάρια των προημιτελικών και τι αλλάζει στους τέσσερις τελευταίους αγώνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σήμερα ολοκληρώνεται η φάση των «16» με τις αναμετρήσεις Αργεντινή-Αίγυπτος και Ελβετία-Κολομβία

Φωτιά στη Λέσβο: Τέσσερα εναέρια μέσα επιχειρούν

Ελλάδα Χτες
Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Σκάλα Ερεσού με 18 πυροσβέστες, πέντε οχήματα και τέσσερα εναέρια μέσα να επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Τραμπ για Μελόνι: Καλός άνθρωπος, πραγματικά

Πολιτική Χτες
«Την αγαπώ πολύ, όμως έκανε ένα λάθος...Απλά δεν ήταν εκεί για εμάς και αυτό δεν μου άρεσε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από την άρνηση της Μελόνι να συνδράμει την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση κατά του Ιράν

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 20χρονος Βρετανός μετά τη σύγκρουση «γουρούνας» με πούλμαν στη Ζάκυνθο ‑ Διακομίσθηκε στην Αθήνα

Ελλάδα Χτες
Ο νεαρός νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση - Έκκληση από συγγενείς του για οικονομική ενίσχυση ώστε να καλυφθούν τα νοσήλεια - Οι γιατροί έκαναν προσπάθεια να τον ξυπνήσουν αλλά έπαθε κρίση