E-Daily

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα ωραιότερα μικρά βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα

Αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε αυτά, εξαιτίας μιας γυναίκας

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Δημοσίευση 27/5/2024 | 09:40

Nextweb Studio

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε 50 πόλεις και χωριά της χώρας, περισσότερες από 150 εκδηλώσεις θα στήσουν ένα σκηνικό γιορτής!

Είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή όσο θα σερφάρετε στο internet θα έχετε πέσει επάνω σε φωτογραφίες από πανέμορφα μικρά βιβλιοπωλεία σε όλο τον πλανήτη. Εκείνη τη στιγμή, χωρίς ίσως να το συνειδητοποιήσετε, γίνεται ένα βήμα προς το να πάτε, εντέλει, σε ένα βιβλιοπωλείο, να περάσετε το κατώφλι του, να ξεφυλλίσετε κάποιο βιβλίο, και εν τέλει, να το αγοράσετε.

Καμιά φορά μέσα σε ένα κόσμο γεμάτο πληροφορίες, η υπενθύμιση πως τα μικρά βιβλιοπωλεία βρίσκονται κυριολεκτικά στη γειτονιά μας, στην γωνία του δρόμου, στην πόλη μας, στο χωριό μας είναι αρκετό για να μας κάνει να θυμηθούμε εκείνη την αίσθηση που είχαμε όταν ήμασταν μικροί και πιάναμε το χαρτί στα χέρια μας ξεφυλλίζαμε τις σελίδες ενός καινούργιου βιβλίου και καταλήγαμε να μπούμε, σε έναν καινούργιο κόσμο, γιατί, τι είναι το βιβλίο αν όχι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ταξιδέψεις;  Όμως τα βιβλιοπωλεία δεν ήταν ποτέ μόνο ένα σημείο αγορών - ήταν πάντοτε, ένα σημείο αναφοράς για κάθετι πολιτιστικό, για συζήτηση, για ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων, η αφορμή για κοινωνικοποίηση, η αρχή για τη γνώση. Για αυτό πρέπει να τα στηρίζουμε!

Βιβλιοπωλείο Little Tree, Aθήνα

Τι είναι η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων

Η Ντέμη Κουτσοσταμάτη ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τα βιβλία, και εργάζεται σε εκδοτικούς οίκους, και αποφάσισε να δώσει ένα χεράκι για να αναδειχθούν τα μικρά βιβλία διαμαντάκια αυτής της χώρας! Ετσι ίδρυσε την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων που γίνεται πλέον, εδώ και τρία χρόνια, σε ετήσια βάση και βοηθά όλους αυτούς τους επιχειρηματίες να αναδείξουν την δουλειά τους, να διοργανώσουν εκδηλώσεις, και να προωθηθεί η φιλαναγνωσία.

ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ Βιβλιοπωλείο, Θεσσαλονίκη

"Η ιδέα της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, την περίοδο δηλαδή που στερηθήκαμε την επαφή μεταξύ μας και τη δυνατότητα να επισκεφθούμε τα βιβλιοπωλεία. Εκείνη, λοιπόν, τη δύσκολη στιγμή, τόσο για εμάς όσο και για τα ίδια τα βιβλιοπωλεία που δέχτηκαν ένα μεγάλο πλήγμα, ήταν αναγκαία οποιαδήποτε πρωτοβουλία υποστήριξης" λέει η ίδια.

Σπείρα, Ηράκλειο Κρήτης

"Ο στόχος μου ήταν η δράση να γίνεται σε ετήσια βάση και να καθιερωθεί. Γι’ αυτό χρειάζεται πολλή επιμονή και προσπάθεια. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιείται σταθερά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, επομένως θεωρώ πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο!"

Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων είναι μια δράση που βασίζεται στην ιδέα της σύνδεσης πολλών μικρών βιβλιοπωλείων για έναν κοινό σκοπό: την προώθηση της ανάγνωσης στις τοπικές μας κοινότητες.

Βιβλιοπωλείο Fagottobooks, Λευκάδα

"Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων είναι ανοιχτή για όλα τα μικρά βιβλιοπωλεία. Κάθε χρόνο, περίπου στις αρχές του έτους, απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα και όποια μικρά βιβλιοπωλεία επιθυμούν δηλώνουν συμμετοχή. Όλα είναι ευπρόσδεκτα! Φέτος είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, 122 στο σύνολο, γεγονός που μας χαροποιεί πολύ!".

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος συγγραφείς και εικονογράφοι γίνονται “Βιβλιοπώλες & Βιβλιοπώλισσες για μια μέρα” στα μικρά βιβλιοπωλεία! Συναντούν βιβλιόφιλους και βιβλιόφιλες, προτείνουν αγαπημένα βιβλία και υπογράφουν τα δικά τους!

Βιβλιοπωλείο Καπετάνιος, Νάξος

"Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι πολλές και διαφορετικές. Φέτος ξεπερνούν τις 160! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από κλασικές παρουσιάσεις βιβλίων έως μουσική και πάρτι. Για τα παιδιά θα υπάρχουν πολλές αφηγήσεις και δημιουργικά εργαστήρια. Τα βιβλιοπωλεία διοργανώνουν τα ίδια τις εκδηλώσεις τους, επομένως υπάρχει μεγάλη ποικιλία και πολυμορφία. Εμεις προτείνουμε μια κοινή θεματική για να δώσουμε το στίγμα που θέλουμε και μια κοινή βάση. Φέτος η θεματική μας είναι το ΣΥΝ, δηλαδή έννοιες όπως η συνεργασία, η συνδημιουργία, η συμπερίληψη κοκ, στις οποίες άλλωστε βασίζεται και η ιδέα της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων".

 "Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μικρά βιβλιοπωλεία οφείλεται στο περιορισμένο αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας. Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων είναι ουσιαστικά μια δράση που προωθεί την φιλαναγνωσία, μια προσπάθεια να απευθυνθούν και να προσελκύσουν τα μικρά βιβλιοπωλεία το ευρύ κοινό. Να ενισχύσουν την παρουσία τους στην τοπική κοινωνία, να καλλιεργήσουν την αγάπη για το βιβλίο και την κουλτούρα της ανάγνωσης σε μικρούς και μεγάλους" 

Πολλές αλλαγές έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο του βιβλίου, με την επέλαση του διαδικτύου και την διαρκή μας εμμονή με τα social media, την αύξηση των τιμών. Τι λέει η Ντέμη σε σχέση με αυτό; 

"Πολλά άλλαξαν. Όταν ξεκίνησε το LITTLE BOOKSTORES το 2016 δεν υπήρχε καν η ενιαία τιμή του βιβλίου, η οποία προστατεύει κατά κάποιον τρόπο τα μικρά βιβλιοπωλεία από τον ανταγωνισμό. Η ενιαία τιμή επανήλθε τελικά το 2018, ωστόσο οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι διαρκείς. Σε ολόκληρο το οικοσύστημα του βιβλίου τα μικρά βιβλιοπωλεία βρίσκονται στην πιο ευάλωτη θέση κι αυτό φάνηκε έντονα μέσα στην πανδημία".

Κουκουμάβλα, Πάτμος

Όμως υπάρχει... φως στο τούνελ! "Ίσως, ένα πράγμα που νιώθω να αλλάζει προς το καλύτερο είναι το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη στήριξη των τοπικών μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης μεταξύ των μικρών βιβλιοπωλείων, έχουν γίνει μια κοινότητα, κάνουν κοινές δράσεις, υπάρχει συνεργασία και αλληλοβοήθεια".

Η Ντέμη Κουτσοσταμάτη

Και τι γίνεται με το ηλεκτρονικό εμπόριο; "Το ηλεκτρονικό εμπόριο σίγουρα δεν ευνοεί τα μικρά βιβλιοπωλεία, όπως και καμία μικρή επιχείρηση. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια αρκετά έχουν δημιουργήσει τα δικά τους e-shops και πλέον έχουν έντονη ψηφιακή παρουσία. Φυσικά, η εμπειρία της επίσκεψης σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο είναι πολύ διαφορετική από την εμπειρία της αγοράς από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Ας μην ξεχνάμε πως οι βιβλιοπώλισσες και οι βιβλιοπώλες μας πρότειναν τα βιβλία που αγαπήσαμε πολύ πριν μπουν οι αλγόριθμοι και τα κούκιζ στη ζωή μας. Μέσα από τις δράσεις τους μας έφεραν κοντά πολύ πριν το κάνει κάποια ψηφιακή πλατφόρμα". 

Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες, Θεσσαλονίκη

Για αυτό, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας, δώστε του χρόνο! Θυμηθείτε πόσο όμορφο είναι να μην έχετε μια οθόνη μπροστά στα μάτια σας, ακριβώς όπως όταν ήσασταν μικρότεροι. 

"Ίσως οι πρώτες αναμνήσεις που έχω είναι από τα μικρά βιβλιοχαρτοπωλεία της γειτονιάς, εκείνα που πηγαίναμε να αγοράσουμε τα σχολικά. Ήταν η πιο όμορφη στιγμή στην κάπως άχαρη επιστροφή στο σχολείο. Έπειτα θυμάμαι να χανομαι στα μικρά βιβλιοπωλεία όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο και ανοιγόταν πια ένας μεγάλος κόσμος μπροστά μου. Μεγαλώνοντας, ακόμη και στα ταξίδια που έκανα έψαχνα πρώτα τα μικρά βιβλιοπωλεία, μου άρεζε πολύ να αγοράζω κάτι απ’ το καθένα για ενθύμιο και να τα φωτογραφίζω. Ακόμη το κάνω".

Πολύεδρο, Πάτρα

 Ακολούθησε την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων στο Facebook και μάθε πού, στην δική σου πόλη, έχει εκδηλώσεις αλλά δες και άλλα κουκλίστικα βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα. Και όπως είπαμε, στηρίζουμε τα μικρά βιβλιοπωλεία, όπως και όποτε μπορούμε.