E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιράν: Δυστύχημα και όχι εγκληματική επίθεση η συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσί

«Δεν παρατηρήθηκαν ενδείξεις πυροβολισμού ή κάτι παρόμοιου στα συντρίμμια του ελικοπτέρου», αναφέρει η σχετική έκθεση των ενόπλων δυνάμεων

Δημοσίευση 24/5/2024 | 18:15

Ιράν: Δυστύχημα και όχι εγκληματική επίθεση η συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσί

Προκαταρκτική έκθεση που συνέταξε ο στρατός του Ιράν ανέφερε ότι δεν έχουν βρεθεί αποδεικτικά στοιχεία για εγκληματική ενέργεια ή επίθεση μέχρι στιγμής στις έρευνες για τη συντριβή του ελικοπτέρου που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, ανέφεραν σήμερα κρατικά ΜΜΕ.

Ο σκληροπυρηνικός Ραϊσί, που θεωρείτο πιθανός διάδοχος του Ανώτατου Ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε έπεσε σε άσχημες καιρικές συνθήκες στα βουνά κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή.

«Δεν παρατηρήθηκαν ενδείξεις πυροβολισμού ή κάτι παρόμοιου στα συντρίμμια του ελικοπτέρου το οποίο συνετρίβη σε μια περιοχή με μεγάλο υψόμετρο και τυλίχθηκε στις φλόγες», ανέφερε η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων.

«Τίποτα ύποπτο δεν έχει παρατηρηθεί στις συνομιλίες του κέντρου ελέγχου με το πλήρωμα της πτήσης», προστίθεται στο κείμενο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν καθώς θα προχωράει η έρευνα, αναφέρει η έκθεση.

Ο Ραϊσί τάφηκε στην ιερή για τους σιίτες πόλη Μασχάντ χθες, Πέμπτη, τέσσερις ημέρες μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου κατά την οποία σκοτώθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι έξι άνθρωποι.

Ειδικοί λένε πως το Ιράν διαθέτει κακό ιστορικό στην αεροπορική ασφάλεια, με επαναλαμβανόμενες συντριβές αεροσκαφών, πολλά από τα οποία είναι αμερικανικής κατασκευής που αγοράστηκαν πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Η Τεχεράνη λέει πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ την εμποδίζουν επί μακρόν να αγοράσει νέα αεροσκάφη ή ανταλλακτικά από τη Δύση προκειμένου να εκσυγχρονίσει τον στόλο της.

Το Ιράν κήρυξε πενθήμερο πένθος για τον Ραϊσί, που εφάρμοσε τις πολιτικές του Χαμενεΐ, κατέστειλε τις δημόσιες διαφωνίες και υιοθέτησε αυστηρή γραμμή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής περιλαμβανομένων των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Οι προεδρικές εκλογές προγραμματίζεται να διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

OpenAI: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο μοντέλο GPT‑Rosalind

Tech + Science Χτες
Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης πήρε το όνομά του από τη Rosalind Franklin, τη Βρετανίδα επιστήμονα που έγινε γνωστή για τον ρόλο της στην ανακάλυψη της δομής του DNA

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ ντελαπάρισε στην Κρήτη από τους θυελλώδεις ανέμους

Ελλάδα Χτες
Οι άνεμοι έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα

Τέμπη: Βρέθηκε νεκρός ελεγκτής που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος

Ελλάδα Χτες
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΕΜΔΥΔΑΣ

Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Κόσμος Χτες
Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους

Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην κλείσει ποτέ ξανά τα Στενά του Ορμούζ, λέει ο Τραμπ: «Είναι μία υπέροχη μέρα για τον κόσμο»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι το στρατηγικής σημασίας πέρασμα δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως εργαλείο πίεσης σε βάρος της διεθνούς κοινότητας

Κεφαλονιά: Βίντεο ντοκουμέντο ‑ Η στιγμή που ο 26χρονος αρσιβαρίστας σηκώνει περιπολικό

Ελλάδα Χτες
Και όμως ο πρώην αρσιβαρίστας κυκλοφορούσε ελεύθερος

Αγγλία: 7χρονη με αυτισμό εντοπίστηκε νεκρή σε λίμνη ‑ Συνελήφθη για ανθρωποκτονία η παιδοκόμος της

Κόσμος Χτες
Η 30χρονη συνελήφθη με την υποψία ανθρωποκτονίας από βαριά αμέλεια και παραμέλησης ανηλίκου

Youth Pass 2026 αίτηση: Πώς θα λάβουν οι δικαιούχοι το voucher των €300

Οικονομία Χτες
«Τρέχει» η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Στο νοσοκομείο η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ‑ Μητσοτάκη

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είναι καλά στην υγεία της