E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εσπευσμένα στην εξεγερμένη Νέα Καληδονία ο Μακρόν: Η αφορμή και η σημασία της για την Ευρώπη

Επιχειρήσεις εκκένωσης για τουρίστες

Δημοσίευση 22/5/2024 | 12:13

Εσπευσμένα στην εξεγερμένη Νέα Καληδονία ο Μακρόν: Η αφορμή και η σημασία της για την Ευρώπη

Περίπου εκατό τουρίστες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τη Νέα Καληδονία, γαλλικό αρχιπέλαγος στον Ειρηνικό βυθισμένο εδώ και πάνω από μια εβδομάδα σε πολιτική κρίση και κρίση ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόσωπος του γαλλικού κράτους.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία άρχισαν χθες Τρίτη πτήσεις επαναπατρισμού υπηκόων τους που παγιδεύτηκαν εκεί όταν ξέσπασαν, την περασμένη εβδομάδα, βίαιες ταραχές με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο χωροφύλακες.

Τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στη Νέα Καληδονία, πυροδότησε συνταγματική τροποποίηση που θα αλλάξει το ποιος επιτρέπεται να συμμετάσχει στις εκλογές, κάτι που τοπικοί ηγέτες φοβούνται ότι θα αδυνατίσει την ψήφο του αυτόχθονα πληθυσμού των Κανάκ.

Η νέα πρόβλεψη δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν τουλάχιστον 10ετή διαμονή στη Νέα Καληδονία, κάτι που εφόσον υιοθετηθεί, εκτιμάται ότι θα εξασθενήσει ακόμα περισσότερο την πολιτική επιρροή του αυτόχθονα πληθυσμού των Κανάκ. Πρόκειται για φυλή που ξεπερνά το 41% του συνολικού πληθυσμού βάσει απογραφής του 2019, η οποία στην συντριπτική της πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της αυτοδιάθεσης.

«Περίπου εκατό τουρίστες πλέον επέστρεψαν στις πατρίδες τους χάρη σε πτήσεις μισθωμένων αεροσκαφών που οργάνωσαν οι αρχές (των χωρών) τους», ανέφερε ο Ύπατος Επίτροπος της Δημοκρατίας Λουί Λεφράν.

Οι πτήσεις του είδους θα συνεχιστούν ωσότου ανοίξει ξανά το διεθνές αεροδρόμιο La Tontouta, που θα παραμείνει κλειστό ως το Σάββατο, διευκρίνισε.

Η νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη «ήταν πιο ήρεμη από την προηγούμενη», παρότι ξέσπασαν «δυο πυρκαγιές» στη Νουμεά, πρόσθεσε ο Ύπατος Επίτροπος.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται στη Νέα Καληδονία, όπου αναγγέλθηκε ότι θα αναπτυχθεί «αποστολή», οι λεπτομέρειες για την οποία παραμένουν ως αυτό το στάδιο ασαφείς.

Ο Μακρόν θα βρεθεί στο γαλλικό υπερπόντιο έδαφος στον Ειρηνικό, αφού οι κυβερνητικές εκλογικές μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πριν από μία εβδομάδα προκάλεσαν ταραχές στις οποίες έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι. 

Η κυβέρνηση της Νέας Καληδονίας δήλωσε ότι μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση που εξαπολύθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης Μακρόν είχε ως στόχο να καταστήσει μη διαθέσιμες τις υπηρεσίες διαδικτύου, με την αποστολή εκατομμυρίων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια διεύθυνση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Ύπατη Αρμοστεία της Γαλλίας δήλωσε ότι ο Μακρόν συνοδεύεται από τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών για τις συνομιλίες και ότι περίπου 100 μέλη της GIGN ή της επίλεκτης τακτικής ομάδας αντιμετώπισης αναπτύχθηκαν στη Νέα Καληδονία.

Γιατί είναι σημαντική η Νέα Καληδονία για το Παρίσι

Τρία δημοψηφίσματα έχουν πραγματοποιηθεί από το 2018 στη Νέα Καληδονία με το ερώτημα της ανεξαρτησίας από τη Γαλλία, αλλά σε όλα επικράτησε το «όχι». Έτσι το νησιωτικό σύμπλεγμα των 270.000 κατοίκων στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.200 χιλιομέτρων ανατολικά της Αυστραλίας, παρέμεινε υπερπόντια κτήση της Γαλλίας, χάρη στην οποία το Παρίσι έχει σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Η Νέα Καληδονία έχει εξαιρετική σημασία για τη Γαλλία γεωπολιτικά, σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς λειτουργεί ως γαλλική (και ως εκ τούτου ευρωπαϊκή) βάση στον Ινδο-Ειρηνικό, σε μια περίοδο όξυνσης του σινοδυτικού ανταγωνισμού, αλλά και λόγω των φυσικών πόρων που διαθέτει. Πρόκειται για την περιοχή στην την μεγαλύτερη παραγωγή νικελίου στον κόσμο, ορυκτού «πολύτιμου» και ακριβού που αποτελεί συστατικό των μπαταριών. Γενικά, η Νέα Καληδονία θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στον Ειρηνικό, πίσω από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Χαβάη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σαντορίνη: Στο όριο της «ασφυξίας» το πιο «ινσταγκραμικό» νησί της Ελλάδας λέει το AFP

Ελλάδα Χτες
Περίπου το 1/5 του νησιού καταλαμβάνεται πλέον από κτίρια

Συνελήφθη στο Τέξας ο «Ελ Μάγιο»: Πολύτεκνος, πρώην αγρότης που έγινε ένας από τους πιο ισχυρούς βαρόνους ναρκωτικών

Κόσμος Χτες
Ποιος είναι ο Ισμαήλ Σαμπάδα Γκαρσία, ο 76χρονος Μεξικανός βαρόνος, πρώην αγρότης και πατέρας επτά παιδιών

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι τη βίασαν σε τουαλέτα στο Ηράκλειο

Ελλάδα Χτες
Ο φερόμενος ως δράστης έχει συλληφθεί - Την κατήγγειλε για ψευδή μήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση

Ολυμπιακοί Αγώνες: Απειλές για βόμβα σε σιδηροδρομικό σταθμό και εστιατόριο

Κόσμος Χτες
Ενώ σε λίγες ώρες είναι προγραμματισμένη η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Βρετανοί τουρίστες «ξέμειναν» σε άδειο ξενοδοχείο στην Τουρκία, εξαιτίας τoυ σφάλματος της Crowdstrike

Κόσμος Χτες
Ξόδεψαν εκατοντάδες ευρώ σε φαγητό και έχασαν μέρες από την εργασία τους, αλλά το ταξιδιωτικό πρακτορείο ήταν «άφαντο»

Γιατί η gay εφαρμογή γνωριμιών Grindr δεν λειτουργεί στο Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού;

LGBTQI+ Χτες
Το Grindr μπλοκάρει τη λειτουργία εξερεύνησης γύρω από το Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Παύλος Πολάκης: Παραμένω στον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Χτες
«Δεν ξέρω να έχει κινηθεί διαδικασία διαγραφής μου από το κόμμα»

Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης η ιστορική οινοποιία Τσάνταλη

Οικονομία Χτες
H αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε χθες 25/7 και καταχωρήθηκε σήμερα 26/7

Αρεσε στο Κρεμλίνο η ατάκα Τραμπ για ρωσική «πολεμική μηχανή» που έχει νικήσει Ναπολέοντα και Χίτλερ

Κόσμος Χτες
Η Μόσχα θα εξετάσει πώς θα απαντήσει στην απόφαση της ΕΕ για μεταβίβαση 1,5 εκατ. στην Ουκρανία από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Χάος στα τρένα σε Παρίσι και Λονδίνο – Η Eurostar καλεί τους επιβάτες να μην ταξιδέψουν σήμερα

Κόσμος Χτες
Επί του παρόντος, η πλειονότητα των τρένων Eurostar μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού εξακολουθεί να εκτελεί δρομολόγια