E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η διπλή απόφαση του ΣτΕ «πάγωσε» την αγορά ακινήτων

Μεγαλώνει το «κίνημα» των δήμων ενάντια στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Δημοσίευση 21/5/2024 | 19:28

Η διπλή απόφαση του ΣτΕ «πάγωσε» την αγορά ακινήτων

Δείγματα παράλυσης εμφανίζει η αγορά ακινήτων σε πολλές περιοχές της Αττικής μετά την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι δήμαρχοι θα μπορούν να προσβάλουν και να «παγώνουν» άδειες που έχουν εκδοθεί με τη χρήση μπόνους, ώστε να χτίζονται υψηλότερα κτίρια, έως ότου αποφανθεί τελεσίδικα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο αριθμός των δημάρχων που αρχίζουν να συμπλέουν με το «κίνημα» ενάντια στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) αυξάνεται μέρα με τη μέρα και πλέον ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να πάψουν να υπάρχουν άδειες ή να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός εκείνων με βάση το μπόνους.

Όπως είναι φυσικό, οι κατασκευαστές έχουν τραβήξει χειρόφρενο στην έκδοση νέων αδειών, έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση, φοβούμενοι ότι ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με αδιέξοδο, μη μπορώντας να διεκπεραιώσουν το έργο που θα αναλάβουν και ενδεχομένως να μην μπορούν να παραδώσουν ακίνητα που θα έχουν ήδη πουλήσει, λαμβάνοντας προφανώς και τη σχετική προκαταβολή.

Υπάλληλοι και στελέχη των δήμων και της πολεοδομίας επιβεβαιώνουν ότι έχουν σταματήσει να υποβάλλουν αιτήσεις για τη χορήγηση νέων αδειών, γνωρίζοντας προφανώς ότι οι περισσότεροι δήμοι δύσκολα θα εγκρίνουν αιτήματα με τη χρήση μπόνους.

Επιπλέον, υπάρχει ο φόβος ότι, ακόμη και αν ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, υπάρχει ο κίνδυνος οι διατάξεις του ΝΟΚ να κριθούν αντισυνταγματικές και να οδηγήσουν τους πολίτες σε νομικά προβλήματα, καθώς εκκρεμεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μάλιστα, η πρόσφατη απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρει τους κλυδωνισμούς που προκαλεί ο ΝΟΚ στην αγορά, καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους πολίτες στην περίπτωση που δεν λάβουν υπόψη τους όλα τα δεδομένα.

Σύμφωνα με αυτήν, η συνέχιση της έκδοσης οικοδομικών αδειών μπορεί να οδηγήσει σε τετελεσμένα γεγονότα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι διατάξεις αυτές να κριθούν αντίθετες στο Σύνταγμα. Τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές στο οικολογικό περιβάλλον της περιοχής, με την αποκατάστασή τους να απαιτεί την κατεδάφιση κτιριακών εγκαταστάσεων.

Η διπλή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση αυτού του επείγοντος θέματος, καθιστώντας σαφές το μήνυμα ότι η νομιμότητα και η συνταγματικότητα δεν πρέπει να παραβιάζονται για οποιοδήποτε κίνητρο.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων αναφέρουν ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα που έχει ανακύψει, ώστε να μπει ξανά σε λειτουργία η κτηματαγορά, που έχει πραγματικά βαλτώσει αυτή την περίοδο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία, τοπική και συνολική.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε επιχειρήσει με τροπολογία να δώσει λύση επί του παρόντος και μέχρι να αποφανθεί η Ολομέλεια. Σύμφωνα με αυτή που ψηφίστηκε πριν από το Πάσχα, δεν εφαρμόζονται τα «μπόνους» δόμησης που δίνει ο ΝΟΚ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές (άρθρο 10), σε περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8. Από 0,8 έως 1,6 συντελεστή εφαρμόζονται τα άρθρα 10 (παράγραφος 1) του ΝΟΚ και 15 (παράγραφος 8) με μέγιστο δόμησης επιπλέον 2,5 μέτρα. Από συντελεστή δόμησης 1,6 και πάνω συνδυαστικά τα άρθρα 10 (παράγραφος 1) και 15 προσθέτουν 3 μέτρα.

Όσο για τα μπόνους ύψους του άρθρου 19, που δίνει κίνητρα με την προϋπόθεση φυτεμένου δώματος, φυτεμένων υπαίθριων χώρων και άλλων, διατηρούνται ως έχουν. Χωρίς αλλαγές παραμένουν και τα κίνητρα του άρθρου 25, που δίνει δώρο επιπλέον συντελεστή δόμησης 5% έως 10% σε κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός από την έξαρση της γρίπης: Ουρές στα φαρμακεία για εμβόλια και self test

Ελλάδα 19.01.2026
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές

Μαίνεται η φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στο Μενίδι: Ήχησε 112

Ελλάδα 19.01.2026
Στο σημείο επιχειρούν 19 πυροσβεστικά οχήματα

ΑΕΚ ‑ Παναθηναϊκός 4‑0: Ιστορικό «καρέ» του Γιόβιτς και κορυφή για την Ένωση

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Σέρβος επιθετικός διέλυσε την άμυνα των «πρασίνων» φτάνοντας τα 7 γκολ εναντίον τους φέτος

Εκτροχιασμός τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 100 τραυματίες, «έμοιαζε με σεισμό» λένε επιβάτες

Ελλάδα Χτες
Στα τρένα επέβαιναν πάνω από 300 άνθρωποι - Η κυκλοφορία στη γραμμή υψηλής ταχύτητας από την Ανδαλουσία στη Μαδρίτη έχει ανασταλεί

Νεκρός εντοπίστηκε ο 75χρονος αγνοούμενος στο Μιχαλίτσι Ιωαννίνων

Ελλάδα Χτες
Βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το σπίτι του και σε σημείο καλυμμένο από βάτα και θάμνους

Μέσα στις φυλακές «σφαγεία» του Ιράν: Ομαδικοί βιασμοί, εικονικές εκτελέσεις και ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα

Κόσμος Χτες
Μία κόλαση επί γης περιμένει τους Ιρανούς διαδηλωτές που θα φυλακιστούν στα «σφαγεία» του Ιράν

Μην το αγνοήσεις! Μπορείς να κερδίσεις 6 επιπλέον άδειες στο δημόσιο ‑ Ποιοι τις δικαιούνται

Οικονομία Χτες
Η νέα άδεια δεν αφορά ασθένεια, αλλά έρχεται να καλύψει ανάγκες της οικογένειας

Ερφάν Σολτανί: Απόδειξη ζωής ‑ Συναντήθηκε με την οικογένειά του σύμφωνα με ΜΚΟ

Κόσμος Χτες
Υπήρξε ανησυχία και φόβος ότι το ιρανικό καθεστώς είχε προχωρήσει κρυφά στην εκτέλεσή του

Παράνοια στην Αγγλία: Απολύουν νοσοκόμα γιατί αποκάλεσε... «κύριο» τρανς παιδόφιλο!

Κόσμος Χτες
Η Woke παράνοια κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Θρίλερ στα 2.000 μέτρα στον Ταΰγετο: 4 από τους 8 εγκλωβισμένους ορειβάτες έχουν τραυματιστεί

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση απεγκλωβισμού ομάδας ορειβατών από δύσβατο σημείο στον Ταΰγετο

Τζέσικα Μορέτι: «Κινηματογραφούσε τη φωτιά» στο Κραν Μοντανά ‑ Διέγραψε το βίντεο και σχεδίαζε φυγή

Κόσμος Χτες
Οι δικηγόροι των θυμάτων και των οικογενειών τους παραθέτουν αποδεικτικά στοιχεία στους εισαγγελείς καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μορέτι