E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται «καπέλο» 10 λεπτών στη βενζίνη ‑ Πού και πότε μπαίνει

Έρχεται νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων, που θα ξεπεράσει τα 10 λεπτά

Δημοσίευση 21/5/2024 | 17:48

Έρχεται «καπέλο» 10 λεπτών στη βενζίνη ‑ Πού και πότε μπαίνει

Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την τιμολόγηση των ρύπων στα καύσιμα για τις οδικές μεταφορές και τη θέρμανση (ETS2) θα τεθεί σε ισχύ το 2027, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών.

Μέχρι τώρα, η τιμολόγηση των ρύπων εφαρμοζόταν μόνο σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η βιομηχανία. Αυτή η πρακτική αλλάζει, διευρύνοντας την εφαρμογή της ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Euractiv, η νέα ρύθμιση συμφωνήθηκε πέρυσι με στόχο οι τιμές των ρύπων να μείνουν κάτω από τα 45 ευρώ/τόνο CO2, που σημαίνει περίπου 10 λεπτά επιπλέον στην τιμή της βενζίνης ή του ντίζελ.

Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής του CDU/EPP, Πίτερ Λίεσε, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν είναι αισιόδοξος για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο λόγος είναι ότι οι εκπομπές από τις μεταφορές και τα κτήρια μειώνονται πιο αργά από τις αρχικές προβλέψεις της ΕΕ, αυξάνοντας τη ζήτηση για δικαιώματα εκπομπών από το 2027 και συνεπώς την τιμή τους.

Το πρόβλημα γίνεται φανερό από την αντίδραση των καταναλωτών στη Γερμανία πέρυσι, που προτίμησαν να εγκαταστήσουν λέβητες φυσικού αερίου αντί για αντλίες θερμότητας, για να προλάβουν τις απαγορεύσεις.

Είναι πιθανό η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών να μην περιοριστεί στα 45 ευρώ, όπως προέβλεπαν οι Βρυξέλλες, οδηγώντας σε αύξηση της τιμής των καυσίμων, πιθανώς μεγαλύτερη από 10 λεπτά.

Αν και η αύξηση αυτή μπορεί να είναι ανεκτή σε χώρες με χαμηλές τιμές καυσίμων, στην Ελλάδα, όπου ήδη εφαρμόζεται υψηλή φορολογία στα καύσιμα, θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σαμ Νιλ: Πέθανε ο πρωταγωνιστής των «Jurassic Park» και «Peaky Blinders» σε ηλικία 78 ετών

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο Νεοζηλανδός ηθοποιός είχε διαγνωστεί με καρκίνο του αίματος στο στάδιο 3 το 2022 - Υποδύθηκε τον Δρ. Αλαν Γκραντ στο «Jurassic Park»

Ποια χώρα της ΕΕ έχει την υψηλότερη φορολόγηση εργασίας ‑ Η θέση «φωτιά» της Ελλάδας στην έκθεση της Κομισιόν

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Η Ετήσια Έκθεση Φορολογίας 2026 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύει τις διαρθρωτικές αδυναμίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος, με πρωτιά στον δείκτη επιβάρυνσης εργασίας και ισχυρή εξάρτηση από τον ΦΠΑ.

Marfin: Συνελήφθη από τις βρετανικές Aρχές η 46χρονη που αναζητούνταν

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Είχε επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές και είχε δηλώσει πρόθεση να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δώσει εξηγήσεις.

Κάτω Αχαΐα: Νεαρός μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας με τραύμα στο κεφάλι από αεροβόλο

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Οι αρχές έχουν ήδη ταυτοποιήσει έναν άνδρα, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία

Τι έγινε τελικά με τους τουρκικούς S‑400; Ακρα του τάφου σιωπή για την τύχη τους ‑ Τα σενάρια

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Οι δύο χώρες που αναφέρονται συχνότερα ως πιθανοί αποδέκτες είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ

Στα ύψη ξανά το πετρέλαιο λόγω της κρίσης στο Ορμούζ ‑ Πάνω από τα 79 δολάρια το Brent

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν ξανά, καθώς νέες στρατιωτικές επιθέσεις απειλούν τη ναυσιπλοϊα στα στενά του Ορμούζ

Κόλαση φωτιάς με 27 νεκρούς σε παμπ στην Μπανγκόκ, άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν, βίντεο

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ δήλωσε, σύμφωνα με το AP, πως διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς

Απίστευτη υπόθεση στην Κρήτη: Ταξίδεψε από τη Γερμανία για να βρει την πρώην του και την ξυλοκόπησε

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Εισέβαλε στην σουίτα ξενοδοχείου που διέμενε με τον νυν σύντροφο της, τον οποίο έβγαλε νοκ-άουτ - Την εντόπισε από μία διαδικτυακή παραγγελία φαγητού

Σημαντική ανακάλυψη: Εντοπίστηκαν ίχνη φωτιάς που χρονολογούνται 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Νέα αρχαιολογικά ευρήματα από σπήλαιο της Νότιας Αφρικής μεταθέτουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια την παλαιότερη γνωστή χρήση φωτιάς από ανθρωπίδες.

Περιορίστηκε η φωτιά στο παλιό κτίριο του Μπάντμιντον στο Πάρκο Γουδή, 112 για τους καπνούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι φλόγες καίνε πλέον μέσα στο κτίριο, χωρίς κίνδυνο επέκτασης

Πάφος: Τρίχρονο παιδί Βρετανών τουριστών έχασε τη ζωή του από πτώση σε ξενοδοχείο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το αγοράκι βρισκόταν στην αγκαλιά του πατέρα του τη στιγμή που έπεσε από τον τέταρτο όροφο – Αναμένεται ένταλμα σύλληψης