E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται «καπέλο» 10 λεπτών στη βενζίνη ‑ Πού και πότε μπαίνει

Έρχεται νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων, που θα ξεπεράσει τα 10 λεπτά

Δημοσίευση 21/5/2024 | 17:48

Έρχεται «καπέλο» 10 λεπτών στη βενζίνη ‑ Πού και πότε μπαίνει

Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την τιμολόγηση των ρύπων στα καύσιμα για τις οδικές μεταφορές και τη θέρμανση (ETS2) θα τεθεί σε ισχύ το 2027, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών.

Μέχρι τώρα, η τιμολόγηση των ρύπων εφαρμοζόταν μόνο σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η βιομηχανία. Αυτή η πρακτική αλλάζει, διευρύνοντας την εφαρμογή της ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Euractiv, η νέα ρύθμιση συμφωνήθηκε πέρυσι με στόχο οι τιμές των ρύπων να μείνουν κάτω από τα 45 ευρώ/τόνο CO2, που σημαίνει περίπου 10 λεπτά επιπλέον στην τιμή της βενζίνης ή του ντίζελ.

Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής του CDU/EPP, Πίτερ Λίεσε, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν είναι αισιόδοξος για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο λόγος είναι ότι οι εκπομπές από τις μεταφορές και τα κτήρια μειώνονται πιο αργά από τις αρχικές προβλέψεις της ΕΕ, αυξάνοντας τη ζήτηση για δικαιώματα εκπομπών από το 2027 και συνεπώς την τιμή τους.

Το πρόβλημα γίνεται φανερό από την αντίδραση των καταναλωτών στη Γερμανία πέρυσι, που προτίμησαν να εγκαταστήσουν λέβητες φυσικού αερίου αντί για αντλίες θερμότητας, για να προλάβουν τις απαγορεύσεις.

Είναι πιθανό η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών να μην περιοριστεί στα 45 ευρώ, όπως προέβλεπαν οι Βρυξέλλες, οδηγώντας σε αύξηση της τιμής των καυσίμων, πιθανώς μεγαλύτερη από 10 λεπτά.

Αν και η αύξηση αυτή μπορεί να είναι ανεκτή σε χώρες με χαμηλές τιμές καυσίμων, στην Ελλάδα, όπου ήδη εφαρμόζεται υψηλή φορολογία στα καύσιμα, θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Anthropic λέει ότι έμαθε στα AI agents να «ονειρεύονται»

E-Daily 3.Left Χτες
Η νέα λειτουργία αποτελεί μέρος της προσπάθειας της εταιρείας να δημιουργήσει πιο αυτόνομα και «ευφυή» AI systems

Bonnie Tyler: Σε τεχνητό κώμα η παγκόσμια σταρ

E-Daily 3.Left Χτες
Κρίσιμες ώρες στην εντατική για την 74χρονη τραγουδίστρια

Χανταϊός: Εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στο Ισραήλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δεν έχει σχέση με το κρουαζιερόπλοιο

Ποιοι είναι οι Τούρκοι «Ντάλτον» που μπαίνουν στο μικροσκόπιο μετά το φορτίο‑μυστήριο με τα όπλα στον Έβρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ποιοι είναι οι Τούρκοι Ντάλτον, η συμμορία που απασχολεί την Τουρκία

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει τον πρώτο μίνι καύσωνα: Πότε θα εξαφανιστεί η αφρικανική σκόνη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η εικόνα του καιρού θα αρχίσει να βελτιώνεται από το Σάββατο

Πάτρα: Πατέρας έδωσε όπλο στον 12χρονο γιο του και πυροβόλησε από το παράθυρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ανήλικος φέρεται να βρισκόταν υπό την παρουσία και την παρότρυνση του 36χρονου την ώρα του περιστατικού

Τέλος εποχής: Πέφτει η αυλαία της συνεργασίας FIFA ‑ Panini για τα αυτοκόλλητα του Μουντιάλ

E-Daily 3.Left Χτες
Η FIFA έκανε γνωστό την Πέμπτη πως η μακροχρόνια πορεία συνεργασίας της με την ιταλική εταιρεία θα ολοκληρωθεί οριστικά με το τουρνουά του 2030