E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποτάμι θρήνου στο Ιράν στην κηδεία του Εμπραχίμ Ραϊσί

Οι Ιρανοί αποτίουν φόρο τιμής στον πρόεδρο Ραϊσί

Δημοσίευση 21/5/2024 | 11:00

Ποτάμι θρήνου στο Ιράν στην κηδεία του Εμπραχίμ Ραϊσί

Οι Ιρανοί αποτίουν σήμερα φόρο τιμής στον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, η κηδεία του οποίου ξεκίνησε στην Ταμπρίζ, πρωτεύουσα της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν όπου σκοτώθηκε την Κυριακή κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί σε κεντρική πλατεία στην Ταμπρίζ για να συμμετέχει στην τελετή της κηδείας.

Το ελικόπτερο του προέδρου επέστρεφε στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, από τη μεθόριο με το Αζερμπαϊτζάν, όπου ο Ραϊσί είχε παραστεί σε τελετή εγκαινίων ενός φράγματος με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ξεκίνησαν την Κυριακή το απόγευμα, όταν τα δύο άλλα ελικόπτερα που τον συνόδευαν έχασαν την επικοινωνία με το ελικόπτερο του προέδρου λόγω των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούσαν στην απόκρημνη και δασώδη περιοχή.

Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το πρωί τον θάνατό του, αναφέροντας ότι «ο υπηρέτης του ιρανικού έθνους, ο αγιατολάχ Εμπραχίμ Ραϊσί, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο μάρτυρα» μεταδίδοντας παράλληλα φωτογραφίες του εκλιπόντα προέδρου ενώ ακουγόταν μια φωνή να απαγγέλλει το Κοράνι.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν Μοχαμάντ Μπαγερί ζήτησε χθες να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

Πολλές χώρες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.

Στο Ιράν συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με οκτώ άλλους ανθρώπους που επέβαιναν στο ίδιο ελικόπτερο. Ανάμεσά τους ήταν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, αξιωματούχοι της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν και ο επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας του.

Στην Τεχεράνη χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας πορτρέτα του Ραϊσί, συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Βαλιάσρ στο κέντρο της πόλης.

Εθνικό πένθος

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε πενθήμερο πένθος στη χώρα και διόρισε τον πρώτο αντιπρόεδρο, τον 68χρονο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, υπηρεσιακό πρόεδρο μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 28 Ιουνίου.

Ο Αλί Μπαγερί, βασικός διαπραγματευτής στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο οποίος ήταν αναπληρωτής του Αμιραμπντολαχιάν, διορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών.

Μετά την Ταμπρίζ η σορός του Ραϊσί θα μεταφερθεί αργότερα σήμερα στην ιερή πόλη Κομ, νότια της Τεχεράνης, προτού αναχωρήσει για την πρωτεύουσα.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ αναμένεται να πρωτοστατήσει στις προσευχές στην εξόδιο ακολουθία που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ στην Τεχεράνη, ενώ την επομένη το πρωί πρόκειται να πραγματοποιηθούν πομπές.

Η σορός του Ραϊσί θα μεταφερθεί την Πέμπτη το πρωί στην επαρχία του Νότιου Χορασάν και στη συνέχεια στη γενέτειρά του Μασχάντ, όπου θα ταφεί το βράδυ της Πέμπτης.

Ο 63χρονος υπερσυντηρητικός Ραϊσί θεωρούταν ένα από τα φαβορί για να διαδεχθεί τον 85χρονο Χαμενεΐ.

Βρισκόταν στην προεδρία από το 2021 και είχε διαδεχθεί τον μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Η παλαιστινιακή Χαμάς, η λιβανέζικη Χεζμπολάχ και η Συρία – σύμμαχοι της Τεχεράνης—απέτισαν χθες φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρόεδρο.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει οξύνει την ένταση στην περιοχή και το Ιράν εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 13 Απριλίου με 350 drones και πυραύλους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών χωρών.

Η επίθεση εξαπολύθηκε σε απάντηση στο αεροπορικό πλήγμα, το οποίο αποδίδεται στο Ισραήλ και από το οποίο καταστράφηκε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Σε ομιλία του λίγο πριν από τον θάνατό του, ο Ραϊσί επανέλαβε τη στήριξη του Ιράν στους Παλαιστίνιους. Χθες δίπλα στις ιρανικές σημαίες υψώθηκαν και παλαιστινιακές στις τελετές πένθους για τον Ραϊσί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γρεβενά: Συνελήφθη ο δήμαρχος έπειτα από μήνυση εργαζόμενης για εξύβριση και απειλή

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ο δήμαρχος Γρεβενών προσήλθε οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα

ΗΠΑ: Αφαιρέθηκε με με χειροκροτημάτα και φωνές το όνομα του Τραμπ από το Κέντρο Κένεντι, μετά από δικαστική απόφαση

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ειδικά συνεργεία κατέβασαν την επιγραφή τα ξημερώματα στην Ουάσινγκτον - Το δικαστήριο έκρινε ότι η μετονομασία δεν μπορεί να γίνει χωρίς έγκριση του Κογκρέσου

Πάτρα: Αθωώθηκε πατέρας που κοιμήθηκε δίπλα στην 9χρονη κόρη του – Τον είχε μηνύσει η πρώην σύζυγός του

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Καταπέλτης ο δικηγόρος για την εργαλειοποίηση των παιδιών

«Έφυγε» ο άνθρωπος που συνέδεσε τις Μικρές Κυκλάδες – Θλίψη για τον Γιάννη Σκοπελίτη

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Βαθιά συγκίνηση στην Αμοργό και ακύρωση εκδήλωσης

Χαλκιδική: Ένοχοι και οι 4 κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Το τραγικό δυστύχημα είχε σημειωθεί το 2024 στο Πευκοχώρι

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την πρόσβαση αλλοδαπών στα δύο κορυφαία μοντέλα AI της Anthropic

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε την Anthropic να αναστείλει την πρόσβαση στα μοντέλα Fable 5 και Mythos 5, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας - Αφορά κυβερνήσεις, εταιρείες ακόμη και τους χρήστες

Πατέρας δικάστηκε και αθωώθηκε γιατί αποκοιμήθηκε δίπλα στην 9χρονη κόρη του, τον κατήγγειλε η πρώην σύζυγός του

Ελλάδα 13.06.2026
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών τον απάλλαξε από την κατηγορία της ενδοοικογενειακής προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας – Τι υποστήριξε η υπεράσπιση

Διευθυντής εστιατορίου σώζει κοριτσάκι που κρέμεται από το μπαλκόνι

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Αγνωστο πώς το παιδί βρέθηκε να κρέμεται στο κενό

Αγοράκι έκανε τρύπα σε ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ρενέ Μαγκρίτ

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ένα απρόσμενο περιστατικό σε μουσείο της Ιερουσαλήμ

Κλειστές οι πόρτες των ΑΕΙ για 9 στα 10 παιδιά από χαμηλά στρώματα

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Η έκθεση του ΙΟΒΕ αποκαλύπτει πώς η παραπαιδεία, οι «καλές» σχολές και οι χαμηλοί μισθοί συντηρούν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην Ελλάδα

Ανω Λιόσια: Λεωφορείο έπεσε σε κολώνα ρεύματος – Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες

Ελλάδα 13.06.2026
Τα αίτια του ατυχήματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά και διερευνώνται