E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Πούτιν φτιάχνει τη δική του Eurovision

Intervision: Η ρωσική «απάντηση» στη Eurovision που θέλει να επαναφέρει ο Πούτιν

Δημοσίευση 16/5/2024 | 10:17

Ο Πούτιν φτιάχνει τη δική του Eurovision

Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά τον θεσμό της Eurovision, όμως πολλοί έχουν ξεχάσει εκείνον της Intervision, ενός βραχύβιου διαγωνισμού τραγουδιού που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60 ως κομμουνιστική απάντηση στη φαντασμαγορική δυτική γιορτή της μουσικής.

Σύντομα όμως μπορεί να δούμε μια αναβίωση της διοργάνωσης, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Xinhua πριν από την επίσκεψή του στην Κίνα.

Ο Μουσικός Διαγωνισμός της Intervision, στον οποίο συμμετείχαν χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1965 στην Τσεχοσλοβακία. Η χώρα φιλοξένησε για τρεις ακόμη χρονιές τον διαγωνισμό προτού τελικά αυτός ακυρωθεί. Το 1977 ο θεσμός «μετακόμισε» στην Πολωνία, όπου αντικατέστησε τον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού του Σόποτ, επιτρέποντας μάλιστα τη συμμετοχή χωρών όπως η Κούβα, η Δομινικανή Δημοκρατία η Μογγολία και το Περού. Μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας ωστόσο η διοργάνωση είχε χάσει σε μεγάλο βαθμό τη δημοφιλία της και ακυρώθηκε ξανά.

Επόμενες προσπάθειες να επαναληφθεί έπεσαν στο κενό, με εξαίρεση το φεστιβάλ μουσικής του 2008, στο οποίο συμμετείχαν έντεκα χώρες και αναδείχθηκε νικητής το Τατζικιστάν. Το 2009, ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε την επανεκκίνηση του διαγωνισμού, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Κίνας και των άλλων κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Η πιο σοβαρή προσπάθεια αναβίωσης της Intervision έγινε το 2014. Το σχέδιο ήταν να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός στο Σότσι, που φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες την ίδια χρονιά. Επτά χώρες είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διοργάνωση που θα πραγματοποιούνταν τον Οκτώβριο, μερικούς μήνες μετά τη Eurovision στην οποία στέφθηκε νικήτρια η drag περσόνα Κοντσίτα Βουρτς, μια νίκη που η Ρωσία θεώρησε ενδεικτική της «ηθικής σήψης» της Δύσης.

Ο διαγωνισμός δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, ωστόσο η ιδέα για αναβίωση του φαίνεται ότι ήταν καλά ριζωμένη στο μυαλό του Πούτιν. Μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι ετοιμάζει μεγάλα προτζεκτ συνεργασίας με το Πεκίνο, τα οποία περιλαμβάνουν και την Intervision. «Η Κίνα είναι καίριος συνεργάτης σε αυτό το πρότζεκτ», το οποίο θα αναδεικνύει και θα προβάλλει τραγούδια με εθνικό χαρακτήρα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Πριν τη συνέντευξη του Πούτιν, το ρωσικό πρακτορείο Tass είχε αποκαλύψει τα νέα σχέδια του Κρεμλίνου για αναβίωση της Intervision, επισημαίνοντας ότι θα διοργανωθεί φέτος στη Ρωσία με τη συμμετοχή πιθανόν επτά χωρών.

Στη συνέντευξή του στο Xinhua πάντως ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε τον ρόλο τον Κίνας, ενώ εξέφρασε και τον θαυμασμό του για τον πολιτισμό αυτής της χώρας.

«Όσον αφορά την προσωπική μου στάση απέναντι στον κινεζικό πολιτισμό, θέλω να τονίσω ότι πάντα μου άρεσε να ανακαλύπτω τις μοναδικές και αυθεντικές παραδόσεις της Κίνας, ιδίως κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μου στη ΛΔΚ. Γνωρίζω αρκετά πράγματα για τις πολεμικές σας τέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Γουσού, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μου. Τρέφω μεγάλο σεβασμό και για την κινεζική φιλοσοφία. Τα μέλη της οικογένειάς μου ενδιαφέρονται επίσης για την Κίνα και ορισμένα από αυτά μαθαίνουν κινέζικα», πρόσθεσε ο Πούτιν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η νέα star του μπάσκετ που δεν μάσησε τα λόγια της ‑ Τι είπε και βρήκε το μπελά της

E-Daily 3.Left 06.05.2026
Η κορυφαία επιλογή του draft βρίσκει ρυθμό… και ανοίγει συζητήσεις

Έλα στην ομάδα μας: Δημοσιογράφος ‑ Part time το Σαββατοκύριακο

E-Daily 3.Left 06.05.2026
Ιδανικό για όσους θέλουν να μπουν στον χώρο των digital media ή να συνδυάσουν τη θέση με άλλη εργασία

Ο Τρύφωνας Σαμαράς με κόκκινο παντελόνι σε ξέφρενες στιγμές από τη δεκαετία του ’90 στο Alekos Bar

E-Daily 3.Left Χτες
Μια δόση νοσταλγίας από τις χρυσές εποχές της αθηναϊκής νύχτας και την τολμηρή εμφάνιση στο Alekos Bar

Ψυχρολουσία για τις Pussycat Dolls: Ακύρωσαν τις εμφανίσεις τους στην Αμερική, στα αζήτητα τα εισιτήρια

E-Daily 3.Left Χτες
Το συγκρότημα επέστρεψε ως τρίο για τα 20 χρόνια του, ανακοινώνοντας την περιοδεία PCD Forever Tour

Νένα Μεντή για Αννα Παναγιωτοπούλου: «Δεν ήμασταν φίλες, δεν ταιριάζαμε – Είχε ανασφάλειες στη δουλειά»

E-Daily 3.Left Χτες
Η Νένα Μεντή βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Στούντιο 4» την Τρίτη 5 Μαΐου

Αντζελίνα Τζολί: Πουλάει την έπαυλή της στο Λος Αντζελες για 30 εκατ. δολάρια – Εγκαταλείπει οριστικά τις ΗΠΑ

E-Daily 3.Left Χτες
Η 50χρονη Τζολί είχε αγοράσει το εντυπωσιακό ακίνητο το 2017, λίγο μετά το διαζύγιό της από τον Μπραντ Πιτ

Νότης Σφακιανάκης: Πέθανε η αδελφή του, Πολυάννα

E-Daily 3.Left Χτες
Δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες για τον Νότη Σφακιανάκη

Η Ρία Ελληνίδου κάνει τραμπολίνο στο σαλόνι του Αλεξάνδρου: «Για τον Πάρη το πήρα, άλλος μπήκε μέσα»

E-Daily 3.Left Χτες
Ένα χαλαρό και παιχνιδιάρικο στιγμιότυπο από την καθημερινότητά του μοιράστηκε ο Δημήτρης Αλεξάνδρου στα social media, έχοντας στο πλευρό του τη Ρία Ελληνίδου

Πέθανε η ιδρύτρια της GAP, Ντόρις Φίσερ – Στα πόσα δισεκατομμύρια ανέρχεται η περιουσία της

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ντόρις Φίσερ, που μαζί με τον σύζυγό της ίδρυσε τη μάρκα ένδυσης GAP το 1969, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο, αφήνοντας πίσω της μια σημαντική κληρονομιά στον χώρο της λιανικής μόδας

Ιρίνα Σάικ: Η εμφάνιση που άφησε ελάχιστα στη φαντασία

E-Daily 3.Left Χτες
Η τολμηρή εμφάνιση στο Met Gala 2026

Η Madonna φόρεσε στο κεφάλι ένα καράβι και το concept... έπιασε λιμάνι

E-Daily 3.Left Χτες
Με ένα πέπλο που το κρατούσαν 7 γυναίκες!

Η Kendall Jenner έγινε αρχαία θεά στο Met Gala: Mε έμπνευση από τη Νίκη της Σαμοθράκης

E-Daily 3.Left Χτες
Το φόρεμα που θύμισε άγαλμα 2.000 ετών και έγραψε fashion ιστορία