E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Πούτιν φτιάχνει τη δική του Eurovision

Intervision: Η ρωσική «απάντηση» στη Eurovision που θέλει να επαναφέρει ο Πούτιν

Δημοσίευση 16/5/2024 | 10:17

Ο Πούτιν φτιάχνει τη δική του Eurovision

Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά τον θεσμό της Eurovision, όμως πολλοί έχουν ξεχάσει εκείνον της Intervision, ενός βραχύβιου διαγωνισμού τραγουδιού που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60 ως κομμουνιστική απάντηση στη φαντασμαγορική δυτική γιορτή της μουσικής.

Σύντομα όμως μπορεί να δούμε μια αναβίωση της διοργάνωσης, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Xinhua πριν από την επίσκεψή του στην Κίνα.

Ο Μουσικός Διαγωνισμός της Intervision, στον οποίο συμμετείχαν χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1965 στην Τσεχοσλοβακία. Η χώρα φιλοξένησε για τρεις ακόμη χρονιές τον διαγωνισμό προτού τελικά αυτός ακυρωθεί. Το 1977 ο θεσμός «μετακόμισε» στην Πολωνία, όπου αντικατέστησε τον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού του Σόποτ, επιτρέποντας μάλιστα τη συμμετοχή χωρών όπως η Κούβα, η Δομινικανή Δημοκρατία η Μογγολία και το Περού. Μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας ωστόσο η διοργάνωση είχε χάσει σε μεγάλο βαθμό τη δημοφιλία της και ακυρώθηκε ξανά.

Επόμενες προσπάθειες να επαναληφθεί έπεσαν στο κενό, με εξαίρεση το φεστιβάλ μουσικής του 2008, στο οποίο συμμετείχαν έντεκα χώρες και αναδείχθηκε νικητής το Τατζικιστάν. Το 2009, ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε την επανεκκίνηση του διαγωνισμού, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Κίνας και των άλλων κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Η πιο σοβαρή προσπάθεια αναβίωσης της Intervision έγινε το 2014. Το σχέδιο ήταν να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός στο Σότσι, που φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες την ίδια χρονιά. Επτά χώρες είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διοργάνωση που θα πραγματοποιούνταν τον Οκτώβριο, μερικούς μήνες μετά τη Eurovision στην οποία στέφθηκε νικήτρια η drag περσόνα Κοντσίτα Βουρτς, μια νίκη που η Ρωσία θεώρησε ενδεικτική της «ηθικής σήψης» της Δύσης.

Ο διαγωνισμός δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, ωστόσο η ιδέα για αναβίωση του φαίνεται ότι ήταν καλά ριζωμένη στο μυαλό του Πούτιν. Μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι ετοιμάζει μεγάλα προτζεκτ συνεργασίας με το Πεκίνο, τα οποία περιλαμβάνουν και την Intervision. «Η Κίνα είναι καίριος συνεργάτης σε αυτό το πρότζεκτ», το οποίο θα αναδεικνύει και θα προβάλλει τραγούδια με εθνικό χαρακτήρα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Πριν τη συνέντευξη του Πούτιν, το ρωσικό πρακτορείο Tass είχε αποκαλύψει τα νέα σχέδια του Κρεμλίνου για αναβίωση της Intervision, επισημαίνοντας ότι θα διοργανωθεί φέτος στη Ρωσία με τη συμμετοχή πιθανόν επτά χωρών.

Στη συνέντευξή του στο Xinhua πάντως ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε τον ρόλο τον Κίνας, ενώ εξέφρασε και τον θαυμασμό του για τον πολιτισμό αυτής της χώρας.

«Όσον αφορά την προσωπική μου στάση απέναντι στον κινεζικό πολιτισμό, θέλω να τονίσω ότι πάντα μου άρεσε να ανακαλύπτω τις μοναδικές και αυθεντικές παραδόσεις της Κίνας, ιδίως κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μου στη ΛΔΚ. Γνωρίζω αρκετά πράγματα για τις πολεμικές σας τέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Γουσού, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μου. Τρέφω μεγάλο σεβασμό και για την κινεζική φιλοσοφία. Τα μέλη της οικογένειάς μου ενδιαφέρονται επίσης για την Κίνα και ορισμένα από αυτά μαθαίνουν κινέζικα», πρόσθεσε ο Πούτιν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι celebrities που τα έφτιαξαν όσο ήταν ακόμη και οι δυο σε σχέσεις

Tabloid 01.05.2025
Ο Nicolas Cage και η Lisa Marie Presley είχαν μια έντονη σχέση

Ο Λάκης Γαβαλάς κατά της Eurovision: «Δεν μου αρέσει που είναι συνδεδεμένη με τους ΛΟΑΤΚΙ»

TV Buzz Χτες
Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας τόνισε πως η μουσική θα έπρεπε να παραμένει στο επίκεντρο, χωρίς πολιτικούς συμβολισμούς ή κοινωνικά μηνύματα

«Σπάει» τη σιωπή της η αστυνομικός με τη χλιδάτη ζωή σε Μύκονο και Ντουμπάι: «Έχω διασυρθεί πανελληνίως χωρίς λόγο»

Tabloid Χτες
«Δεν ξέρω πως ξεκίνησε όλο αυτό, ποιος το έχει κάνει και για ποιο λόγο»

Eurovision: Αυτό το πρόσωπο ‑ έκπληξη θα ανακοινώσει το 12άρι της Ελλάδας

Media Χτες
Όλα είναι έτοιμα για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision

Η Αμάλ Αλαμουντίν κινδυνεύει με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Tabloid Χτες
Λόγω συνεργασίας της με το ΔΠΔ

Ο Φίλιππος Μπεκιάρης αποκάλυψε πώς θα ξοδέψει τις 100.000 ευρώ που κέρδισε στον «Εκατομμυριούχο»

TV Buzz Χτες
Δεν σκεφτόμουν τα χρήματα, είχα τη διάθεση να παίξω, είπε ο 26χρονος απόφοιτος της Νομικής Σχολής

Γιώργος Παπαδάκης: «Ήταν η μεγάλη και μοναδική απάτη που κάναμε σε αυτή την εκπομπή»

Media Χτες
«Στην πρώτη-πρώτη εκπομπή, στις 28 Απριλίου του 1992...»

Εγκυμοσύνη έκπληξη στο MEGA – «Στη ζωή μου έχω αντιμετωπίσει επικίνδυνες αποστολές…»

Tabloid Χτες
Η φωτογραφία με φουσκωμένη κοιλίτσα και η ανακοίνωση

Big Brother: Τι τηλεθέαση έκανε το πρώτο επεισόδιο μέσα από το σπίτι του Μεγάλου Αδελφού;

Media Χτες
Δείτε τι κατέγραψαν οι μετρήσεις της Nielsen για την τηλεθέαση.