E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί έχουμε το πιο αργό ίντερνετ στην Ευρώπη;

Ποιες είναι οι χώρες με το ταχύτερο ίντερνετ στην Ευρώπη

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 15/5/2024 | 02:33

Γιατί έχουμε το πιο αργό ίντερνετ στην Ευρώπη;
Φωτογραφία από Miguel Á. Padriñán

Μα γιατί έχουμε τόσο κακό ίντερνετ στην Ελλάδα; Η σχετικά χαμηλή ταχύτητα του διαδικτύου της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες.

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που μας κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την ποιότητα και την τιμή του Διαδικτύου σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Ποιες είναι οι χώρες με το ταχύτερο ίντερνετ στην Ευρώπη

Η Σουηδία βρίσκεται στην πρώτη θέση με την ταχύτερη ταχύτητα φόρτωσης επιτραπέζιου υπολογιστή 3,74 δευτερόλεπτα, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (3,84) στη δεύτερη θέση, η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκανε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο νόμιμο δικαίωμα το 2010. Από κοινού τρίτη ήρθαν η Δανία και η Λετονία, και τα δύο με μέση ταχύτητα 4 δευτερολέπτων.

Tο γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας, με τα πολλά νησιά και τις ορεινές περιοχές της, θέτει προκλήσεις για τη δημιουργία και τη διατήρηση μιας ισχυρής υποδομής Διαδικτύου. Οι αγροτικές περιοχές ενδέχεται να μην έχουν την απαραίτητη υποδομή για πρόσβαση στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας. Ενώ οι προσπάθειες για τη βελτίωση της υποδομής του Διαδικτύου στην Ελλάδα συνεχίζονται, η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μπορεί να πάρει χρόνο και να απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις πολιτικής.

Ιστορικά, η Ελλάδα υστερεί σε επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Αυτή η έλλειψη επένδυσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες ταχύτητες Διαδικτύου και λιγότερο διαδεδομένη κάλυψη. Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ξεκίνησαν νωρίτερα την εγκατάσταση της οπτικής ίνας και έτσι βρίσκονται πιο μπροστά.

Ακόμα, ηΗ Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα εκτός των μεγάλων αστικών περιοχών και η παροχή internet υψηλής ταχύτητας σε απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές ενδέχεται να μην είναι οικονομικά βιώσιμη για τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου.

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει οικονομικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες μπορεί να έχουν επηρεάσει την ικανότητά της να επενδύει στην αναβάθμιση της διαδικτυακής της υποδομής. 

«Αρχικά στην Ελλάδα έχουμε πολλές γραμμές που δεν χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιούνται μόνο για τηλέφωνο, με αποτέλεσμα αυτές οι γραμμές να μη γίνουν ποτέ ευρυζωνικές. Επίσης υπάρχουν πολλά σπίτια με έναν κάτοικο που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του με 50Mbps ή λιγότερα. Εκτός των παραπάνω υπάρχουν πολλές γραμμές –σε χωριά ή εξοχικά– με χαμηλές ταχύτητες διότι η χρήση Ιντερνετ γίνεται μόνο το καλοκαίρι. Επίσης βλέπουμε πως αυτή τη στιγμή πολλά νοικοκυριά ικανοποιούν τις ανάγκες με τα 100Mbps και «συμπληρώνουν» με πρόσβαση από το Διαδίκτυο στο κινητό», είχε πει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων), Δημήτριος Βαρουτάς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ημέρα που ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Evander Holyfield

Αθλητισμός 27.07.2024
Μια περίεργη αλλά ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 27.07.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Stories 27.07.2024
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 27.07.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 27.07.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Πρόσωπα 27.07.2024
Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!

Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι

Retro Χτες
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο

Οι 10+1 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Stories Χτες
Υπάρχει λόγος για το +1

Όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα

Αθλητισμός Χτες
Τα μετάλλια και οι πιο επιτυχημένες διοργανώσεις

Ποια είναι η Allyson Felix που εξαιτίας της άνοιξε παιδικός σταθμός στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Πρόσωπα Προχτές
Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»