E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι αστροναύτες αποκαλύπτουν: Πως μυρίζει το διάστημα;

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές απόψεις, που όμως συμφωνούν σε κάτι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/5/2024 | 00:06

Οι αστροναύτες αποκαλύπτουν: Πως μυρίζει το διάστημα;
Photo by NASA on Unsplash

Το διάστημα είναι άπειρο όπως ξέρουμε, φαίνεται πολύ άδειο και κενό. Και ακριβώς γι’ αυτούς του λόγους, λίγοι θα ήταν αυτοί που θα περίμεναν ότι θα είχε τη δική του χαρακτηριστική μυρωδιά.

Σύμφωνα όμως με μερικούς αστροναύτες, έχει. Δεν πρόκειται για μια πανδαισία αρωμάτων, ωστόσο σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες αστροναυτών που επιστρέφουν στη Γη, η μυρωδιά του είναι παράξενη.

Όταν επιστρέφουν στο σκάφος, έχουν κάνει λόγο για αρκετές μυρωδιές που φέρνουν μαζί τους μέσα σε αυτό. Όπως άρωμα καμένου μετάλλου και… μπισκότων αμυγδάλου που αιωρούνται!

Ο Don Pettit, αστροναύτης της NASA, με δηλώσεις του στο space.com το περιέγραψε πιο λεπτομερώς. «Είναι δύσκολο να περιγράψεις αυτή τη μυρωδιά. Σίγουρα δεν είναι το οσφρητικό ισοδύναμο με το να περιγράψεις τις αισθήσεις προερχόμενες από κάποιο φαγητό», είπε. «Η καλύτερη περιγραφή που μπορώ να βρω είναι μεταλλική- μια μάλλον ευχάριστη γλυκιά μεταλλική αίσθηση. Μου θύμισε τα καλοκαίρια στο κολέγιο όπου δούλευα για πολλές ώρες με ένα φλόγιστρο συγκόλλησης επισκευάζοντας βαρύ εξοπλισμό για μια μικρή επιχείρηση υλοτομίας».

Άλλοι πάλι αστροναύτες, έχουν αναφέρει πως η μυρωδιά μοιάζει με μπαρούτι, με καμένο μέταλλο, με καρύδια, με τακάκια φρένων, και ακόμα πιο περίεργα, με καμένα μπισκότα αμυγδάλου. Πάντως όλες οι αναφορές συμφωνούν πως πρόκειται για κάτι καμένο.

Ο Διεθνής Διαστημικός συαθμός πάλι, σύμφωνα με τον Pettit, μυρίζει κάπως πιο γήινα. «Ο ISS μυρίζει κατά το ήμισυ σαν μηχανουργείο-εργαστήριο, και μετά όταν μαγειρεύεις δείπνο και ανοίγεις ένα σακουλάκι με στιφάδο ή κάτι τέτοιο, μυρίζει ψητό μοσχάρι», δήλωσε.

Το ερώτημα είναι γιατί το διάστημα μυρίζει σαν κοσμική φωτιά και υπάρχουν κάποιες θεωρίες που το εξηγούν. Η πρώτη από αυτές είναι η οξείδωση. Οι αστροναύτες όταν επιστρέφουν στο σκάφος, ο αεροθάλαμος επανασυμπιέζεται και γίνεται μια χημική αντίδραση.

Τα άτομα του οξυγόνου στο διάστημα μετακινούνται στις στολές τους και αναμειγνύονται με την ατμόσφαιρα του σκάφους, δημιουργώντας μια μυρωδιά που μοιάζει με την καύση, χωρίς φλόγες και καπνό.

Μια άλλη θεωρία λέει ότι αυτό οφείλεται στις αμέτρητες εκρήξεις των άστρων, καθ’ όλη τη διαρκεί ατών δισεκατομμυρίων ετών που υπάρχει το σύμπαν. Αμέτρητα άστρα έχουν γεννηθεί και πεθάνει μέσα στο σύμπαν και όταν σβήνουν, το κάνουν με κρότο, δημιουργώντας ενώσεις που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs).

Φυσικά, δεν τους συναντάμε μόνο στο διάστημα αλλά υπάρχουν και στον πλανήτη μας. Σε αντικείμενα όπως ο άνθρακας, ο καπνός και ακόμη και τρόφιμα. Πιστεύεται ότι το ξεχωριστό άρωμα σαν καμένο οφείλεται σε αυτούς, οι οποίοι υπάρχουν ως κατάλοιπα ουράνιων εκρήξεων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ημέρα που ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Evander Holyfield

Αθλητισμός 27.07.2024
Μια περίεργη αλλά ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 27.07.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Stories 27.07.2024
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 27.07.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 27.07.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Πρόσωπα 27.07.2024
Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!

Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι

Retro Χτες
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο

Οι 10+1 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Stories Χτες
Υπάρχει λόγος για το +1

Όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα

Αθλητισμός Χτες
Τα μετάλλια και οι πιο επιτυχημένες διοργανώσεις

Ποια είναι η Allyson Felix που εξαιτίας της άνοιξε παιδικός σταθμός στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Πρόσωπα Προχτές
Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»