E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βραζιλία: Τους 126 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ

141 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/5/2024 | 10:43

Βραζιλία: Τους 126 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ

Η νότια Βραζιλία, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει κάτω από το νερό, προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει νέες σφοδρές βροχοπτώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, την ώρα που οι νεκροί από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 126 και μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει εκτοπιστεί.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την προηγούμενη εβδομάδα την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ προκάλεσαν υπερχειλίσεις ποταμών από τις οποίες επηρεάστηκαν σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν 756, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή το βράδυ από την Πολιτική Προστασία.

Με 141 ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται, οι αρχές φοβούνται ότι ο απολογισμός των νεκρών θα συνεχίζει να αυξάνει, την ώρα που η περιοχή αναμένει «ισχυρές» βροχοπτώσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τις τελευταίες 24 ώρες ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας τις 411.000 χιλιάδες. Από αυτούς περισσότεροι από 71.000 έχουν πάει σε καταφύγια, με τις αρχές να προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, μετά τις καταγγελίες για κλοπές και βία.

Νέες βροχοπτώσεις έπληξαν χθες την πολιτεία και κυρίως την πρωτεύουσά της Πόρτο Αλέγκρε. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ως τις αρχές της εβδομάδας θα σημειωθούν «ισχυρές και επίμονες βροχοπτώσεις».

Η μετεωρολόγος Κάτια Βαλέντε προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων, κυρίως στο βόρειο τμήμα της πολιτείας,: «Αυτό είναι που μας ανησυχεί περισσότερο αυτή τη στιγμή», εξήγησε.

Στο μεταξύ οι αρχές κινητοποιούν χιλιάδες στρατιωτικούς για να μοιράσουν τόνους επισιτιστικής βοήθειας καθώς και στρώματα και άλλα εφόδια.

Στο Πόρτο Αλέγκρε, όπου ζουν 1,4 εκατ. άνθρωποι, το εμφιαλωμένο νερό είναι σπάνιο, παρά τις συνεχείς παραδόσεις με βυτιοφόρα που εφοδιάζουν καταφύγια, νοσοκομεία, πολυκατοικίες ή και ξενοδοχεία.

Παρά τις νέες βροχοπτώσεις, οι κάτοικοι προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Κάποια καταστήματα επαναλειτούργησαν, ενώ η υδροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε κάποιες συνοικίες. Η κυκλοφορία των οχημάτων παραμένει δύσκολη καθώς πολλοί δρόμοι στην πόλη εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το νερό.

Από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες έχουν υποστεί ζημιές περισσότερα από 85.000 σπίτια.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Εντουάρντο Λέιτε εκτίμησε ότι «ολόκληρες ζώνες» σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τα νερά θα πρέπει «να μετακινηθούν», κάτι που θα κοστίσει «πολλά εκατομμύρια». Την Πέμπτη είχε εκτιμήσει το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών σε 19 δισεκ. ρεάλ (3,4 δισεκ. ευρώ).

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποσχέθηκε την Πέμπτη να αποδεσμεύσει περίπου 9 δισεκ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της πληγείσας πολιτείας.

«Πιο ακραίο» κλίμα

Με αγρούς και μηχανήματα κάτω από το νερό, φάρμες και αποθήκες απροσπέλαστες, η φυσική καταστροφή έπληξε ιδιαίτερα σφοδρά τον γεωργικό τομέα, κινητήριο δύναμη της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.

Στις περιοχές γύρω από το Πόρτο Αλέγκρε όπου καλλιεργείται ρύζι δημοσιογράφοι του AFP είδαν τα χωράφια πλημμυρισμένα. Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά προϊόντα που παράγονται στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ και αποτελεί κύριο συστατικό της διατροφής των Βραζιλιάνων.

Η Κλερ Νούλις εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού δήλωσε χθες ότι οι πλημμύρες ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με το μετεωρολογικό φαινόμενο El Niño.

«Ακόμη κι αν το El Niño υποχωρήσει, κάτι που θα συμβεί, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι αισθητές. Κάθε κλάσμα του βαθμού που αυξάνει η θερμοκρασία σημαίνει ότι το κλίμα μας θα γίνεται πιο ακραίο», πρόσθεσε.

«Το κλίμα μας είναι υπό την επήρεια στεροειδών» και οι ακραίες πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα «θα αυξάνονται», προειδοποίησε η ίδια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ομολογία σοκ από τον Σκοπιανό: Τη μαχαίρωσα και είπα ότι πέθανε αλλά εκείνη φώναξε βοήθεια, τη χτύπησα με κούτσουρο και δεν ξαναμίλησε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Περιέγραψε βήμα προς βήμα το χρονικό του εγκλήματος, την απόπειρα συγκάλυψης και τη μεταφορά της σορού σε χωράφι – «Έκανα χασίς και σκεφτόμουν πού να πάω το πτώμα χωρίς να με πιάσει η αστυνομία»

Γιατί ακυρώθηκε το Φεστιβάλ Ολυμπίων στο Ζάππειο: Ξηλώθηκε η εξέδρα μετά από αντιδράσεις

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απομάκρυνσης της μεγάλης εξέδρας που είχε τοποθετηθεί στον υπαίθριο χώρο στο Ζάππειο, μετά από αντιδράσεις για το Φεστιβάλ Ολυμπίων.

Νέο Ηράκλειο: Εμπορος έπαιρνε προκαταβολές για αμάξια και μετά γινόταν καπνός

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
«Δεν το έχουμε πάρει ποτέ στα χέρια μας, το ίδιο αμάξι το έχει πουλήσει 3 φορές» ανέφερε ένα από τα φερόμενα θύματα του εμπόρου.

Χανιά: Πώς «έσπασε» ο 43χρονος και ομολόγησε τη δολοφονία

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Οι αστυνομικοί τον είχαν κρίνει από την πρώτη στιγμή ως τον βασικό ύποπτο και σήμερα (21/06) ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία της 45χρονης στα Χανιά.

Πάτρα: Συνελήφθη η μητέρα του βρέφους που νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο με κάταγμα και μώλωπες στο μέτωπο

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Η νεαρή γυναίκα συνελήφθη με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο

«Τον φοβόμουν μη με βαρέσει»: Τι κατέθεσε στις Αρχές ο 13χρονος που έδωσε 370.000 ευρώ στον 34χρονο που τον εκβίαζε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Τον απειλούσαν και για την οικογένειά του, ότι θα έχει προβλήματα αν το μάθουν ότι είχε ρίξει ένα βεγγαλικό σε προαύλιο εκκλησίας

Αγριος ξυλοδαρμός 16χρονου από συνομήλικό του σε πανηγύρι στα Τρίκαλα: Του έλεγε «θα σε σκοτώσω, πώς είσαι έτσι;»

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο 16χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με απώλεια μνήμης, διάσειση και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

«Απελαθήκαμε από το Ισραήλ» λένε Έλληνες συνδικαλιστές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Γιώτα Λαζαροπούλου που απελάθηκε από το Ισραήλ μαζί με άλλους συνδικαλιστές ενώ επιχειρούσαν να φτάσουν στη Ραμάλα. Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ημαθία: Τι συνέβη σε σούπερ μάρκετ εν ώρα λειτουργίας ‑ «Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

Ελλάδα Χτες
Τμήμα οροφής κατέρρευσε πάνω από τα ταμεία καταστήματος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πελάτη και την έντονη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων.

ΗΠΑ ‑ Ιράν: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών

Πολιτική Χτες
Ο πρώτος γύρος των τεχνικών συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες, με την ιρανική αντιπροσωπεία να υποβάλλει διαμαρτυρία για τις απειλές Τραμπ.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Γαλλία λόγω καύσωνα ‑ Κλείνουν σχολεία, απαγορεύεται το αλκοόλ

Κόσμος Χτες
Κύμα “σφοδρού καύσωνα διαρκείας” πλήττει τη Γαλλία με τις Αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Επηρεάζεται και ο ιστορικός θεσμός “Fête de la Musique”.

Κύπρος: Νεκρός ο 22χρονος φοιτητής που είχε απαχθεί ‑ Συνελήφθη συνομήλικος που υπέδειξε τον τόπο ταφής

Κόσμος Χτες
Τα τελευταία βήματα του φοιτητή, τα μηνύματα λύτρων και η σύλληψη του υπόπτου